Informasjonskapsler hjelper oss å levere våre tjenester. Ved å bruke nettstedet, godtar du å vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.

25 beste tingene å gjøre i Roma

Du må dra til Roma minst én gang i livet. Og hvis du ikke vil gå glipp av noe av det byen har å by på, bør du merke deg alle anbefalingene på denne må-se-listen.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

19 minutter lest

25 beste tingene å gjøre i Roma

Det romerske Colosseum | ©Mathew Schwart

Den evige stad, friluftsmuseum, den vestlige sivilisasjonens vugge, byen med de syv åser... Roma har fått mange kallenavn gjennom historien, men ingen beskriver følelsen av å vandre gjennom gatene, oppdage de mest romantiske hjørnene, nyte gastronomien eller beundre arkitekturen.

Roma er ikke bare evig, den er uendelig. Hver eneste tur gir mersmak, for det ville være umulig å dekke Romas storhet og historie på ett eneste besøk. Derfor er denne listen over de beste tingene å gjøre i Roma bare en oversikt over vanlige steder å begynne å oppdage byen, som du kan bruke som en sjekkliste for turen din.

1. Besøk innsiden av Colosseum

Inne i Colosseum| ©Unsplash
Inne i Colosseum| ©Unsplash

Dette amfiteateret er uten tvil Romas vokter. Det er det mest besøkte monumentet i byen, og de indre galleriene fanger blikket på samme måte som de ytre veggene er tegnet av greske buer og søyler. Siden det ble bygget i år 72 e.Kr. har Colosseum vært vitne til utallige historier om gladiatorer og dyrekamper, men de får du fortalt på en av de mange guidede turene i Colosseum.

Å ankommeColosseum for første gang er en fantastisk følelse, men ikke la deg beruse for mye av skjønnheten i denne enklaven, og husk disse tipsene for ditt besøk i Colosseum. I likhet med deg er det tusenvis av turister som ønsker å få tilgang til dette monumentet, og hvis du vet hvor du skal spise når du er ferdig med Colosseum-besøket eller hvordan du får tak i billige billetter til Col osseum, vil turiststrømmen bli mye mer utholdelig

Husk at billetter til Colosseum også er billetter til Forum Romanum og Palatinerhøyden, og derfor kan du også kjøpe dem på billettkontorene, selv om køene kan være uendelige, så jeg anbefaler deg å kjøpe dem på nettet.

Bestill ditt besøk til Colosseum og Forum med adgang til arenaen

2. Forundre deg over Petersplassen

Petersplassen i Vatikanstaten| ©Unsplash
Petersplassen i Vatikanstaten| ©Unsplash

Vatikanstaten er et must i Roma, og når man snakker om Vatikanet, snakker man om Det sixtinske kapell og Petersplassen. Vatikanmuseene og Peterskirken, som troner over plassen, er de to landemerkene i verdens minste stat.

Du har sikkert sett denne ovale plassen omgitt av to halvsirkler på mer enn ett flyfoto; det er denne utsikten du får når du bestiger Peterskuppelen ( det er gratis inngang til Peterskirken, men ikke til kuppelen).

Når du besøker området (se her for informasjon om hvordan du kommer til Vatikanet fra Roma sentrum ), må du huske på at det er et av de travleste områdene i Roma, så jeg anbefaler at du noterer deg disse spisestedene i nærheten av Vatikanet, slik at du kan bestille bord på forhånd. Det er så mye å se og gjøre i Vatikanet at du kommer til å bli sulten etter en formiddag der.

Høre pavens velsignelse på Petersplassen

En uforglemmelig opplevelse du må få med deg under et besøk i Roma og Vatikanstaten, enten du er religiøs eller ikke, er å se Vatikanet og Den hellige far på nært hold under paveaudiensen på onsdager eller Angelus-seremonien på søndager.

Hvis du vil vite mer om hvordan du kan høre pavens velsignelse under din reise til Roma, anbefaler jeg deg å lese artikkelen Paveaudiens i Roma, der du finner alle detaljene, og hvis du er religiøs, er mitt råd klart: Besøk Roma i den hellige uken.

Bestill et besøk i Peterskirken og Peterskuppelen

3. Besøk Forum Romanum og Palatinerhøyden

Luftfoto av Forum Romanum| ©Unsplash
Luftfoto av Forum Romanum| ©Unsplash

Forum Romanum var stedet der det rettslige, politiske og kommersielle livet i antikkens Roma var konsentrert, og i dag er det en imponerende utstilling av arkeologiske rester som gir et glimt av byens gullalder.

Etter en guidet omvisning på Forum Romanum kan du besøke den nærliggende Palatinerhøyden: den mest sentrale av Romas syv høy der, hvor du også kan se ekstraordinære arkeologiske funn. Både Colosseum-omvisninger og Colosseum-billetter inkluderer vanligvis adgang til dette området, men hvis du planlegger å besøke Vatikanet i tillegg, anbefaler jeg at du undersøker muligheten for å få et felles besøk i Vatikanet og Colosseum: Det er vel verdt det, og du sparer inngangsbillettene!

Et godt råd: Hvis du reiser til Roma om sommeren, bør du prøve å komme dit tidlig om morgenen, spesielt hvis du besøker Forum Romanum med barn, da varmen kan spille deg et puss.

Bestill et besøk til Forum Romanum og Palatinerhøyden

4. Sug til deg tradisjon og historie med en guidet tur i sentrum

Romas gater| ©Unsplash
Romas gater| ©Unsplash

Å ta en av de guidede turene i Romas historiske sentrum er en av de beste ideene for å komme seg rundt i byen og forstå hva du ser. Dette er den opplevelsen jeg ville valgt i de fleste byene jeg reiser til, for i motsetning til de kjedelige turene som overveldet deg med endeløse datoer og historiske fakta, er dagens turer blitt mer autentiske og mer varierte, for eksempel nattlige turer i Roma eller fototurer i Roma.

Spesielt i Roma, der tradisjon og kunst finnes rundt hvert hjørne, lærer en spesialisert guide deg å sette pris på ikke bare byens historie, men også dens essens.

Bestill en privat omvisning i Roma

5. Spis en gelato foran Trevifontenen

Trevifontenen| ©Michele Bitetto / Unsplash
Trevifontenen| ©Michele Bitetto / Unsplash

Roma er kjent for sine fontener, og denne er utvilsomt den mest symbolske av dem alle. Den dukker overraskende opp når du svinger rundt hjørnet på en spasertur i det historiske sentrum av byen, og det første som overrasker er størrelsen. Denne barokke fontenen forestiller Neptun og to tritoner og er kjent for legenden om at hvis du kaster en mynt i den, kommer du tilbake til Roma, og hvis du kaster to, finner du kjærligheten i Italia.

For meg er den mest autentiske måten å nyte den på å smake på en deilig italiensk iskrem på trappen. Jeg advarer deg om at dette vil være praktisk talt umulig å gjøre midt på dagen, men hvis du godtar mitt råd, gjør det etter middagen, på slutten av dagen og før du legger deg på hotellet. Med nesten ingen turister og mye mer plass til å sette seg ned, vil det være mye mer avslappende, og du vil huske dette øyeblikket for alltid. Jeg skal fortelle deg alt du trenger å vite for å få mest mulig ut av det her: Alt du trenger å vite om Trevifontenen og her er en liste over de beste isene i Roma.

Bestill en privat rundtur i Roma

6. Beundre Det sixtinske kapell i Vatikanmuseene

Det sixtinske kapell| ©Unsplash
Det sixtinske kapell| ©Unsplash

Vatikanmuseene er juvelen i kronen for kunstelskere. Verker av Da Vinci, Tizian, Caravaggio og Rafael er bare et lite utvalg av det du kan finne i Europas største kunstsamling, selvfølgelig med det berømte Sixtinske kapell i spissen.

Det som er viktig å vite før du organiserer besøket, er at du kan besøke museene i ditt eget tempo ved å kjøpe skip-the-line-billetter til Vatikanmuseene, eller du kan ta en guidet tur i Vatikanmuseene.

Uansett anbefaler jeg at du bestiller billett på forhånd, slik at du slipper å vente i flere timer. Og hvis du tenker at prisen på billetter til Vatikanet, Det sixtinske kapell og mange andre museer og severdigheter kan være en utgift du ikke har tatt høyde for i budsjettet, anbefaler jeg at du vurderer å kjøpe Roma Pass eller Omnia Card. Dette er sightseeingkort for Roma og Vatikanet som gir deg tilgang til alle attraksjonene til en bedre pris enn om du kjøper dem hver for seg.

Til slutt, ikke glem å ta hensyn til kleskoden som kreves for å besøke disse museene. Jeg skriver om dette og andre tips til Vatikanet i denne artikkelen, for eksempel hvordan du unngår køene for å komme inn i Vatikanet. Her er også noen tips om hvordan du får gratis eller rabatterte billetter til Vatikanet.

Bestill billetter til Vatikanmuseene

7. Gå opp trappetrinnene i Spansketrappen i Spansketrappen

Piazza Spagna| ©Daniel Basso
Piazza Spagna| ©Daniel Basso

De enorme trappetrinnene på Piazza di Spagna er et annet visuelt must i Roma. Disse trappene forbinder kirken Trinità dei Monti med Fontana della Barcaccia.

Mens de en gang i tiden var et møtested for kunstnere, er de nå et møtested for turister som besøker Roma og stopper opp for å nyte det vakre stedet. Fontana della Barcaccia har fått navnet sitt etter den spanske ambassaden, og er et av de livligste stedene du finner når du går rundt i Roma sentrum.

Mitt personlige råd er å ikke bare se torget nedenfra. Gå opp trappene (i en periode har det ikke vært tillatt for grupper å sitte i trappene, siden de mange turistene har sperret veien for fotgjengere) og se utsikten over Roma fra toppen. Og hvis du tenker på å utforske byen i dybden og bli kjent med alle de magiske torgene, kan du lese denne artikkelen på Topp 10 torg i Roma.

Bestill rundturen til Romas fontener og torg

8. Spaser og kryss Piazza Navona

Piazza Navona om natten| ©Gabriella Clare
Piazza Navona om natten| ©Gabriella Clare

Dette særegne ovale torget er utvilsomt en favoritt blant både romere og turister. De fire fontenene du kan se på den barokke Piazza Navona representerer Romas viktigste elver. I sentrum av dem alle står den gigantiske fontenen med de fire elvene, designet av Bernini, et sant arkitektonisk underverk.

På dagtid er torget fullt av små grupper som viser rundt i Roma sentrum og stopper opp for å fortelle om fontenenes historie. På kveldstid, spesielt om sommeren, er det liv og røre på torget, som blir et av de sosiale samlingspunktene i sentrum av byen. Hvis det er fint vær, kan du kjøpe med deg en pizza og nyte den på en av benkene med utsikt over fontenene.

Gå ikke glipp av detaljene i fontenene og skulpturene, samt den imponerende fasaden på kirken på torget. Personlig elsker jeg hver eneste fontene i Roma: På hvert eneste torg, i hvert eneste smug eller hjørne finnes det et kunstverk i form av en fontene. Derfor anbefaler jeg deg å lese denne artikkelen om de beste fontenene i Roma, hvor du finner de vakreste og hvor de ligger.

Bestill din tur til Romas fontener og torg

9. Oppdag de kapitolinske museene

Kapitolmuseenes plass| ©Unsplash
Kapitolmuseenes plass| ©Unsplash

Romas kunst slutter ikke ved Vatikanet, men du må også besøke Kapitolmuseene på Campidoglio for å se mytiske kunstverk som den kapitolinske ulven, Marcus Aurelius' rytterstatue, Berninis Medusa, Konstantins koloss eller den sårede Galata.

Bestill billetter til de kapitolinske museene

10. Gå inn i Pantheon for å beundre kuppelen

Interiøret i Pantheon av Agrippa| ©Evan Qu
Interiøret i Pantheon av Agrippa| ©Evan Qu

Agrippas Pantheon, som ligger i Romas historiske sentrum, er et av de flotteste monumentene i hele Roma. Det er vel verdt et besøk i det som nå er en kirke, men som tidligere var et romersk tempel under Aurelius' styre, og det er også verdt et besøk for å se det opplyst ved mørkets frembrudd. Her er alt du trenger å vite om Pantheon i Roma.

Bestill en guidet omvisning i Pantheon

11. Gå gjennom hagene i Villa Borghese og besøk galleriet

Inne i Borghese-galleriet| ©Unsplash
Inne i Borghese-galleriet| ©Unsplash

På en privilegert beliggenhet finner du den store skjulte skatten i den romerske byen: Borghese-galleriet. Her får du ikke bare oppleve et av Romas beste kunstgallerier og vakre klassiske skulpturer, men også en spasertur gjennom Romas lunger, den imponerende hagen til Villa Borghese, som utvilsomt er en av Romas beste parker.

Bestill en guidet tur til Borghese-galleriet

12. Nyt utsikten fra Gianicolò

Fontenen på toppen av Gianicolò.| ©Wikimedia
Fontenen på toppen av Gianicolò.| ©Wikimedia

Personlig elsker jeg å se byer "ovenfra"; en oversikt over hustakene og hagene er for meg et øyeblikk hvor man puster inn frisk luft og tenker på hvor heldig man er som er der akkurat nå og nyter turen.

Det finnesmange steder i Roma med fantastisk utsikt, men jeg anbefaler den du får fra Romas åttende høyde: Gianicolo, som ligger over bydelen Trastevere. I tillegg til utsikten kan du nyte en avslappet atmosfære langt unna Romas vanlige kjas og mas, med gateforestillinger som dukketeater.

Bestill en omvisning i Trastevere

13. Smak på romersk gastronomi

Typisk romersk trattoria| ©Marco Calignano / Unsplash
Typisk romersk trattoria| ©Marco Calignano / Unsplash

Lokal mat er en attraksjon i alle land, men i Italia er det mer enn noe annet sted i Europa. En tur til Roma bare for pizza, pasta og gelato er en vel anvendt tur, så husk: spis.

Ikke gjør det i all hast eller på gaten mens du står i kø for å komme inn på et monument, men sett deg på en restaurant og bruk to timer på å spise, smak på alle rettene, spør kokken om hans spesialiteter, og hvis du har tid, bli med på en gastronomisk omvisning for å oppdage Romas beste pizza er og utmerkede pastaretter.

Men hvis du vil gå ut på egen hånd for å finne et godt sted å spise, har jeg laget en liste over mine favorittsteder i Roma for å oppmuntre deg til å prøve noen av dem, og fremfor alt for å unngå å gå i fellene som byen (noen ganger) har forberedt for turister.

Bestill en matrundtur i Roma

14. Ta en aperitivo i Trastevere

Typiske gater i Trastevere| ©Unsplash
Typiske gater i Trastevere| ©Unsplash

En by er også sine bydeler, og Trastevere er utvilsomt en av de mest sjarmerende bydelene i Roma (for meg er det den beste, men det sies jo at man ikke kan ta hensyn til smak...). Spaser gjennom de brosteinsbelagte gatene med eføy, besøk de finurlige gavebutikkene, spis på en av restaurantene, spis en is på torgene og oppdag noen av de beste stedene å ta en aperitiff i Roma.

Trastevere er et annerledes Roma, og mange sier at det er det mest autentiske av dem alle. Den beste måten å se alt det har å by på, er å ta en guidet tur i Trastevere. Legg også merke til de beste spisestedene i Tra stevere og alt Trastevere har å by på etter mørkets frembrudd.

Bestill en gastronomisk omvisning i Trastevere

15. Roma om natten

Roma om natten| ©Unsplash
Roma om natten| ©Unsplash

Når vi drar på tur, står vi ofte tidlig opp for å få tiden til å strekke til; vi tilbringer hele dagen med sightseeing, og når kvelden kommer, er vi utslitt og vil bare tilbake til hotellet for å hvile før vi tar fatt på neste maratondag med sightseeing.

Ikke la deg friste. Sett av tid under besøket til ikke bare å se Roma om natten, men også til å nyte det, gå rundt og betrakte monumentene som lyser opp uten å stresse eller presse på for å ta et bilde. Det vil være verdt det.

Bestill en nattur i Roma med belysning

16. Besøk katakombene

Inne i katakombene| ©Unsplash
Inne i katakombene| ©Unsplash

Apropos et annerledes Roma, så finnes det også et annerledes Roma under jorden, borte fra turister og monumenter. Under Romas skjønnhet ligger en labyrint av romerske katakomber som du kan besøke med en spesialisert tur, og som uten tvil vil gi deg en helt annen følelse.

Vær forsiktig så du ikke forveksler de romerske katakombene med et besøk i Vatikanets katakomber. Det er to forskjellige ting. Hvis et av disse to besøkene gir deg lyst på mer, kan du lese denne artikkelen om St. Callixtus-katakombene og kapusinernes katakomber.

Bestill et besøk til katakombene i Roma

17. Utforsk andre italienske drømmesteder

Firenze| ©Unsplash
Firenze| ©Unsplash

Roma har mye å tilby den reisende, men byen har også en privilegert posisjon i den italienske geografien. Det betyr at du fra Roma kan besøke blant annet andre interessante byer på en behagelig måte og uten å bruke mye reisetid:

Firenze

Firenze er kunstens hovedstad: Her kan du besøke Michelangelos imponerende David og glede deg over Uffizi-galleriet eller Accademia. Byens domkirke er en av de mest spektakulære i hele Italia, og gatene puster en middelaldersk og klassisk atmosfære som fortryller alle besøkende. Høres det kjent ut? Les mer i denne artikkelen om de beste utfluktene til Firenze fra Roma, og hvis du foretrekker å reise på egen hånd, kan du se hvordan du kommer deg fra Roma til Firenze.

Pompeii og Napoli

Sør for Roma, nærmere Napoli og ved foten av Vesuv, ligger byen som en gang ble begravd av lavaen fra nabovulkanen, og som er bevart på en så spesiell måte at den tiltrekker seg millioner av besøkende hvert år. Hvis du vil benytte turen til Roma til å besøke Napoli eller Pompeii på én dag, bør du ta en titt på de beste utfluktene til Pompeii og de beste utfluktene til Napoli.

Pompeiier en by som er verdt et besøk fra Roma, men hvis du vil gjøre det på egen hånd, finner du her litt informasjon om hvordan du kommer deg til Pompeii fra Roma og hvordan du kommer deg til Napoli fra Roma.

Rundt Roma

Hvis du har lyst på en kortere tur i utkanten av byen, kan du for eksempel ta en tur til Assisi og Orvieto eller til den spektakulære Villa dell'Este. Her kan du lese om mine favorittutflukter: 4 steder å besøke i nærheten av Roma.

Det finnes til og med dagsturer som gjør det mulig å besøke disse byene og andre severdigheter i nærheten av Roma, noe som vil gjøre opplevelsen i Den evige stad komplett. Hvis du fortsatt er usikker på hvilket reisemål du skal velge, finner du her en liste over de mest populære: Dagsturer og utflukter fra Roma Og tre mindre kjente anbefalinger: Caracallas bad, et besøk i Ostia Antica og utflukter til Tivoli og Hadrians villa fra Roma.

Bestill en utflukt til Pompeii og Napoli

18. Avslør alle hemmelighetene til Castel Sant'Angelo

Bilde av slottet| ©Unsplash
Bilde av slottet| ©Unsplash

Castel Sant'Angelo ligger like ved Vatikanet og har utsikt over elven fra en av de vakreste broene i Roma. Hvis du synes det er storslått på utsiden, vil du elske det enda mer på innsiden: Det er svært godt bevart, og fra taket får du sannsynligvis den beste utsikten (og det beste bildet) over både byen og Vatikanet.

Jeg tror jeg allerede har gitt deg nok grunner til å gå innenfor murene, men hvis du fortsatt trenger flere unnskyldninger, finner du her en lenke til artikkelen om hvordan og hvorfor du bør besøke Castel Sant'Angelo.

Kjøp billetter til Castel Sant'Angelo

19. Stikk hånden inn i sannhetens munn

Sannhetens munn| ©Wikimedia
Sannhetens munn| ©Wikimedia

For de av dere som ikke har sett "Roman Holiday": Bocca della Verità er en marmormaske i kirken Santa Maria in Cosmedin (nær Circus Maximus) som ifølge legenden biter hånden til den som lyver. Det kan virke litt turistaktig å bli fotografert med hånden inne i denne masken, men dette ritualet er så kjent over hele verden at det ikke kan utelates fra listen over ting å gjøre i Roma.

Bestill en omvisning i badene og Circus Maximus

20. Handle lokale produkter på friluftsmarkedet på Campo de Fiori

Campi de Fiori-torget| ©Wikimedia
Campi de Fiori-torget| ©Wikimedia

En ny mulighet til å bli kjent med en annen side av den evige stad, vekk fra monumentene og turistveiene. Utendørsmarkedet på Campo de Fiori-torget har bevart den bohemske atmosfæren fra de middelalderske vertshusene som en gang omringet torget. På Campo de Fiori-markedet kan du ikke bare mingle med lokalbefolkningen, men også kjøpe fersk frukt og grønnsaker, suvenirer og noen overraskelser.

21. Ta en titt gjennom nøkkelhullet i appelsinhagen

Utsikten fra
Utsikten fra "hullet" i Roma| ©Wikimedia

Å kikke gjennom et nøkkelhull - er det virkelig noe man gjør i Roma? Når du ser den vakre utsikten over Peterskuppelen derfra, er jeg sikker på at du vil forstå hvorfor. Til å begynne med var dette en stor hemmelighet i Roma, men stadig flere besøkende kommer til disse hagene for å lete etter den berømte låsen og beundre perspektivet.

Og dette er bare ett av de mange hemmelige stedene som den evige stad skjuler, og som du må oppdage litt etter litt på egen hånd hvis du vil forelske deg i Roma. Jeg skal hjelpe deg litt på vei og gi deg en liste over det som for meg er de best bevarte hemmelige stedene i Roma.

22. Reis rundt i Roma med turistbuss

Villa Borghese fra turistbussen| ©Wikimedia
Villa Borghese fra turistbussen| ©Wikimedia

Sett deg inn i situasjonen: Det er din siste dag i byen, og du har et par timer på deg til å besøke det du likte best, og til å ta en titt på favorittstedene dine. Problemet er at det er så vanskelig å velge i Roma at du gjerne vil se alt på en gang, gjøre hele turen om igjen...

Kanskje du ikke kan gjøre det siste (selv om du alltid kan komme tilbake, husk det), men det er mulig å gjøre det siste blikket mer globalt om bord på en av Romas luftkondisjonerte turistbusser som kjører rundt til de viktigste stedene i byen, enten for å "ta farvel" med dem eller for å få en forsmak på alt du skal se de neste dagene etter ankomst til Roma.

Det er også en god måte å spare penger på transport, ettersom du kan komme deg fra ett sted til et annet uten å måtte betale for en kollektivbillett for hver tur.

Bruk Romas metro

Uansett hvor du bor, må du sannsynligvis bruke metroen på et eller annet tidspunkt i løpet av reisen. Generelt sett er det veldig billig og enkelt: den har svært få linjer som går på kryss og tvers av byen (det ser ut til at det er vanskelig å grave opp romersk jord, ettersom det dukker opp flere og flere relikvier, ruiner og viktige arkeologiske funn hver gang de borer), og den er ganske rask og pålitelig. Det kan være lurt å følge denne guiden til Romas undergrunn, så ha den for hånden!

Andre måter å komme seg rundt i Roma på

Apropos å spare penger, hvis du tillater meg et annet tips for å spare tid og penger når du ankommer Romas flyplass, anbefaler jeg at du vurderer å bestille transport mellom flyplassen og sentrum på forhånd. Jeg vil også fortelle deg om alle mulighetene for å komme deg til hotellet ditt i Roma, enten du ankommer Ciampino eller Fiumicino.

Hvis du er på cruise i Middelhavet og går i land i havnen i Civitavecchia for å reise til Roma, er det raskeste og mest komfortable alternativet for å komme til den italienske hovedstaden å bestille en privat eller delt transfer. Jeg forteller deg hvordan i artikkelen Transfer mellom havnen i Civitavecchia og Roma i Roma!

Bestill sightseeingbuss til Roma

23. Sett av gårde på jakt etter de vakreste kirkene i byen

Basilica dei Santi XII Apostoli| ©Agatha Dépine
Basilica dei Santi XII Apostoli| ©Agatha Dépine

Når du begynner å tenke på en tur til Roma for første gang, kan du gå i fellen og tenke at Roma "bare handler om kirker". Og det er sant at det er mange kirker i Roma, men å bruke hele turen på å oppdage dem én etter én er ikke den beste måten å få mest mulig ut av tiden i byen på.

Derfor (og fordi det er Roma, du må jo se noen kirker) har jeg satt sammen en liste over de vakreste kirkene i Roma og en annen med de største basilikaene i Roma (en av mine favoritter er Johannes Lateran-basilikaen ). Så enkelt og greit: Jeg velger ut de beste for deg slik at du kan være på den sikre siden og fortelle deg hvorfor de er verdt et besøk. Vær så god!

24. Studer kriker og kroker i det jødiske kvarteret og på Tiberøya

Broen fra den jødiske ghettoen til Tiberøya| ©Unsplash
Broen fra den jødiske ghettoen til Tiberøya| ©Unsplash

Hvis det er ett sted som utstråler ro, tradisjon og autentisitet, så er det Romas jødiske kvarter. Det ligger i hjertet av byen, og selv om det ikke er så stort, er det et ideelt sted for en spasertur, en is eller en typisk søtsak i de lokale konditoriene.

Benytt anledningen til å krysse broen til Tiberøya, et vakkert sted å se solnedgangen etter en lang dag med sightseeing i verdens vakreste by.

25. Organiser deg (om enn bare litt) før du ankommer

Spasertur rundt Colosseum| ©Joshua Earle
Spasertur rundt Colosseum| ©Joshua Earle

Når du lander i Roma, er det ingen tid å miste. Byen har millioner av steder å oppdage, og det er synd å bruke tid på å tenke på hva du skal gjøre neste dag. Derfor skal jeg gi deg noen tips til hvordan du kan organisere turen til Roma:

Velg reisedatoer med omhu

Skal du til Roma om vinteren, foretrekker du å besøke Roma om høsten, eller planlegger du å oppdage Den evige stad om våren? Det er alltid et godt tidspunkt å reise til Roma på, men avhengig av når du reiser, vil byen ha mer eller mindre å by på, så ta en titt på hva som er den beste tiden å reise til Roma på og hva du bør se og gjøre måned for måned med denne listen:

Lag en daglig reiserute

Kjedelig, ikke sant? Da gjør jeg det for deg. Jeg skal fortelle deg nøyaktig hva du kan (eller bør) gjøre og se når du er i Roma, avhengig av hvor mange dager turen varer. For eksempel:

Hva om du reiser med familien?

Da skal jeg hjelpe deg også. Her har du en artikkel om hva du kan se og gjøre i Roma med barn, der du kan finne ut hva du kan gjøre for å nyte byen hvis du reiser som en familie med familiens yngste medlemmer.

Og hvis du reiser i julen?

Da har du flaks, for da er Roma enda mer spesiell. Selv om det kan være kalde dager, kompenserer lysene, julekrybbene, de pyntede gatene og julemarkedene i Roma for de lave temperaturene. Gå ikke glipp av alt du kan gjøre i Roma i julen.