Topp 10 torg i Roma

Romas majestetiske torg skjuler skulpturer, fontener og drømmende hjørner. Her er en liste over mine favoritter som du kan inkludere i reiseruten din.

Alex Grande

Alex Grande

8 minutter lest

Topp 10 torg i Roma

Petersplassen, Vatikanstaten | ©Caleb Miller

I Romas monumenter og bygninger finner du rester av antikkens historie, keiserlig storhet og overdådighet. Men det er på torgene at du kan føle den sanne essensen av Den evige stad, når du ser livet gå forbi og romerske skikker komme til live. Dette er mine favoritter:

1. Piazza Navona

Piazza Navona om natten| ©Unsplash
Piazza Navona om natten| ©Unsplash

Vi kan ikke starte denne listen på noen annen måte enn å introdusere Romas store barokkplass, Piazza Navona, en av byens mest fremtredende plasser siden antikken. Bygget på ruinene av Diokletians stadion, vil de fleste guider fortelle deg at trioen av barokkfontener, Berninis Fontana dei Fiumi, Fontana di Nettuno og Fontana del Moro, er hovedattraksjonen på Piazza Navona.

Og selv om de ikke tar feil, liker jeg denne plassen spesielt godt på grunn av en tradisjon fortalt i historiebøkene. Mellom det 17. og 19. århundre ble plassen oversvømmet med vann og parader ble holdt med båter og nautiske kostymer, noe som bare gir mening når du innser at gulvet på plassen er konkav i form.

Piazza Navona er et av de mest emblematiske stedene å besøke på byturer i Roma, noe jeg anbefaler deg å gjøre for å utforske hver krik og krok og ikke gå glipp av noe.

Hvordan komme seg dit

Å gå er den beste måten å komme seg dit på. Jeg anbefaler turen som starter ved Spansketrappen og ender ved Piazza Navona, som er godt skiltet, og på veien kan du besøke Trevifontenen og Pantheon.

Bestill din omvisning i Romas fontener og plasser

2. Piazza del Popolo

Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare
Piazza del Popolo| ©Gabriella Clare

Dette ikoniske torget i Roma, kronet av den Flaminske obelisken som opprinnelig sto i Circus Maximus, er en viktig agora i det offentlige livet i Roma selv i dag.

Plassen er hjem til tre kirker, Santa Maria dei Miracoli og Santa Maria in Montesanto, to tilsynelatende identiske templer, men hver med sine egne hemmeligheter og særegenheter, og kirken Santa Maria del Popolo, en av de mest besøkte kirkene i Roma fordi den huser ikke mindre enn to malerier av barokkunstneren Caravaggio.

Hvordan komme seg dit

Den nærmeste metrostasjonen til Piazza Del Popolo er Flaminio, og fra utgangen kan du nå torget på et minutt eller to til fots.

Bestill en omvisning i Romas fontener og plasser

3. Piazza di Spagna

Piazza di Spagna| ©Daniel Basso
Piazza di Spagna| ©Daniel Basso

På denne plassen ligger den berømte trappen som ble bygget i 1723 for å forbinde kirken Trinità dei Monti med Via dei Condotti. Mange av 1800-tallets romantikere beundret denne plassens skjønnhet, og noen av dem bosatte seg her, som John Keats og Goethe. Keats' hus ligger faktisk til venstre for trappene og er i dag et museum dedikert til litteraturen til Keats og Percy Shelley.

Om våren og sommeren er trappene fulle av blomster, og Fontana della Barcaccia, fontenen ved foten av torget, forfrisker torget som alltid er overfylt, dag som natt.

Hvordan komme seg dit

Piazza di Spagna er lett tilgjengelig via metrostasjonen med samme navn. Fra torget kan du komme til den berømte Via Condotti, med sine butikker og luksusbutikker, som igjen har forbindelse til Via del Corso.

Bestill en omvisning til Romas fontener og plasser

4. Piazza Santa Maria in Trastevere

Piazza Sant Maria in Trastevere| ©Shutterstock
Piazza Sant Maria in Trastevere| ©Shutterstock

Denne plassen ligger i hjertet av Trastevere, midt i en labyrint av trange smug og brosteinsgulv. Det mest interessante innslaget på plassen er kirken Santa Maria og dens mosaikker fra det 12. århundre på fasaden, samt den imponerende apsis med fresker innvendig.

Både atmosfæren og belysningen gjør plassen spesielt vakker om kvelden, og fontenen i midten er et yndet møtested for lokalbefolkningen. På søndagsmorgener lukter torget av den rikelige røkelsen som er plassert i Santa Maria-kirken, og atmosfæren er veldig rolig og innbydende.

Når du først er her, anbefaler jeg at du oppdager de andre hjørnene av Trastevere og forelsker deg i alt dette nabolaget i Roma har å tilby.

Hvordan komme seg dit

Du kan nå Piazza Santa Maria i Trastevere med trikk, gå av på holdeplassen Trastevere - Mastai (8), og med buss med linjene 115, 125, 780, N8.

Bestill en omvisning i Trastevere og den jødiske gettoen

5. Piazza della Bocca della Verità

La Bocca della Verità| ©Wikimedia
La Bocca della Verità| ©Wikimedia

Piazza della Bocca della Verità ligger rett foran Tiberøya, der kirken Santa Maria di Cosmedin ligger. Den indre søylegangen huser Bocca della Verità, den berømte marmormasken der så mange besøkende kommer for å se om legenden om at munnen lukker seg over hånden til løgnere er sann.

På samme torg, foran kirken, kan du også se et tempel dedikert til Herkules og Triton-fontenen.

Hvordan komme seg dit

Hvis du er i Trastevere eller planlegger å tilbringe ettermiddagen rundt Tiberøya eller Circus Maximus, vil det være veldig enkelt å gå til dette torget derfra. Hvis du ønsker å gå direkte, er det en rekke busser som tar deg dit: 44, 44F, 83, 160, 160F, 170, 175, 716, 781, C3, N9 og N19.

6. Piazza Venezia

Piazza Venezia| ©Renata Rodrigues
Piazza Venezia| ©Renata Rodrigues

Piazza Venezia er for Roma det Trocadéro er for Paris. Den regnes som byens sentrum og er forbindelsespunktet mellom to hovedgater: Via dei Fori Imperiali og Via del Corso. Over plassen ligger Vittoriano-bygningen, nasjonalmonumentet til Victor Emmanuel II.

Navnet på plassen kommer fra det som er kjent som Palazzo Venezia eller Palazzo Barbo, en bygning fra renessansen som ble bygget som sete for Venezia-ambassaden. I 1929 og i årene med fascisme ble denne bygningen sentrum for Mussolinis regjering, og fra bygningens balkong proklamerte lederen selv sine taler til folket i Roma.

Hvordan komme seg dit

Med metro, ta linje B og gå av på holdeplassen Colosseo, eller med buss på linjene 170, 70 og 716.

7. Piazza di Trevi

Piazza di Trevi| ©Christopher Czermak
Piazza di Trevi| ©Christopher Czermak

Vi trenger neppe å introdusere denne plassen, kanskje den mest berømte i Roma, der den fantastiske Trevifontenen ligger. Alltid husket for å være åstedet for en av de mest ikoniske filmscenene i "La dolce vita", er den en av Romas mest populære attraksjoner og et must på enhver turistreise i byen.

Noe som er lett å overse ved et første besøk i Roma, er at mye av Trevifontenenes majestet ligger i bakgrunnen, som faktisk er fasaden til Palazzo Poli som ligger rett bak. Fontenens store tema er temming av vannet, med skulpturer av tritoner og sjøhester under Neptuns blikk.

For å unngå folkemengdene er det best å besøke Piazza di Trevi ved daggry eller tidlig om morgenen, to tidspunkter da fontenen også er spesielt vakker.

Hvordan komme seg dit

Du kan komme deg til Trevifontenen med metroen, ved å gå av på Barberini-holdeplassen (linje A) eller med buss. Noen av bussene som slipper deg av i nærheten er 52, 53, 62, 63, 71, 83, 85 eller 116. Du kan også enkelt gå fra Piazza Navona eller fra Pantheon.

8. Piazza della Rotonda

Når du forlater Pantheon| ©Christopher Czermak
Når du forlater Pantheon| ©Christopher Czermak

Pantheon, et av byens viktigste antikke monumenter, dominerer denne symbolske plassen. I løpet av dagen er det en attraksjon for store mengder turister, men om kvelden er det fortsatt et sted som besøkes av mange lokale for en kaffe på en av terrassene rundt Piazza della Rotonda.

Navnet på plassen kommer fra Pantheons nåværende bruk som tempel, hvis navn er Santa Maria Rotonda eller Santa Maria dei Martiri. Inngangen til Pantheon er gratis, og hvis det majestetiske eksteriøret ikke har gjort deg målløs, anbefaler jeg at du utforsker interiøret og beundrer det som utvilsomt er den best bevarte bygningen i antikkens Roma.

Inne i Pantheon kan du se gravene til flere italienske konger, fresker, mosaikker og skulpturer, i den unike atmosfæren skapt av den store oculus i taket, som lar naturlig lys komme inn.

Hvordan komme seg dit

Enten til fots fra Piazza Navona, eller med buss. Busslinjene 40, 60 og 64 tar deg ganske nær, og de fleste av Romas Hop-on Hop-off-busser stopper i tilstøtende gater og torg.

9. Piazza Campo de' Fiori

Campo de' Fiori ved solnedgang| ©Wikimedia
Campo de' Fiori ved solnedgang| ©Wikimedia

Campo de ' Fior i-plassen er med på denne listen ikke så mye for sin skjønnhet, men for sin rike historie og betydning i Romas offentlige liv. I løpet av dagen arrangeres det et utendørs blomstermarked her, og du kan også finne boder som selger alle slags produkter og håndverk.

I århundrer var dette torget stedet for offentlige henrettelser, og til minne om dette ble det reist en statue til ære for Giordano Bruno, som ble brent levende på torget for sine teorier om astronomi.

Den middelalderske atmosfæren på dette torget, i tillegg til at det er et av de få i Roma uten en kirke, er det som skiller det fra alle de andre. Rundt den finner du tavernaer og vertshus, og om kvelden blir det et populært område for middag eller en drink.

Hvordan komme seg til Campo dei Fiori

Campo dei Fiori ligger i det historiske sentrum av Roma, så det er ingen metrostasjon på selve plassen. Det kan lett nås med buss eller til fots fra sentrum, eller ved å ta en spasertur fra noen nærliggende metrostasjoner som f.eks: Piazza di Spagna (linje A), Colosseo (linje B) og Termini (linje A og B).

10. Piazza San Pietro

Piazza San Pietro| ©Wikimedia
Piazza San Pietro| ©Wikimedia

Uten tvil vil jeg gå så langt som å si at dette er det vakreste torget i verden. Den ultimate eksponenten for italiensk barokk og et arkitektonisk mesterverk, ledet av Peterskirken.

Den beste måten å komme seg til Petersplassen på er å krysse Via della Conciliazione, en vei der basilikaen presenteres foran øynene dine og inviterer deg til å gå inn i omfavnelsen av plassens ellipse av søyleganger.

Bernini, som var ansvarlig for utformingen av dette svært viktige torget, ga det en sterk symbolsk betydning for å lede de troende inn i basilikaen, og han tenkte på et teatralsk skuespill som ville komme som en overraskelse for øynene.

Dette er grunnen til at hvis du vil gå inn på Petersplassen slik den opprinnelig ble unnfanget, er det best å gå inn fra en av de to sideinngangene til plassen, enten fra Borgo Santo Spirito eller fra Via dei Corridori, slik at du vil finne deg selv vendt mot basilikaen i all sin prakt.

Størrelsen på plassen er designet for å romme en masse mennesker, noe du kan se hver onsdag morgen når paven selv leder bønnen. Frem til klokken 13.00 er Peterskirken stengt for det som er kjent som den pavelige audiensen.

Mens du besøker plassen, anbefaler jeg at du avrunder opplevelsen med en omvisning i Vatikanmuseene, der du vil oppdage den fantastiske skjønnheten i Det sixtinske kapell.

Hvordan komme seg dit

Hvis du vil komme deg enkelt til Piazza San Pietro, er den beste måten å ta metrolinje A mot Battistini, gå av på Ottaviano-San Pietro stasjon og gå til torget. Avhengig av hvordan du ønsker å komme inn, er det ikke sikkert at Via della Conciliazione er den beste veien å gå, men du kan gå gjennom gatene rundt plassen for å ta den ruten du liker best.