Roma Pass og andre pass

Jeg skal forklare hva det er og hva du kan gjøre hvis du kjøper Roma Pass.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutter lest

Roma Pass og andre pass

Colosseum i Roma | © Fabio Fistarol

Alle reisende ønsker å føle seg frie til å utforske reisemålet sitt, suge til seg kulturen, bli kjent med hjørnene, historiene... Men for å kunne gjøre det, må du planlegge og regne på det. Å kjøpe turistkortet Roma Pass kan være til stor hjelp. Jeg skal fortelle deg hvorfor.

Hva er Roma Pass og hvor mye koster det?

Trevifontenen| ©Viviana Couto Sayalero
Trevifontenen| ©Viviana Couto Sayalero

Roma har Roma Pass, som gjør det mulig for reisende å spare tid og penger i løpet av besøket - to svært verdifulle goder når det gjelder å få mest mulig ut av reisen. Jeg skal fortelle deg når og hvordan du skal bruke det, samt hjelpe deg med å avgjøre om det er det beste alternativet for deg, avhengig av hva du ønsker å oppdage i byen.

Prisen på turistkort kan vanligvis beregnes på to måter: etter antall dager du bruker det, eller etter antall turistattraksjoner du besøker med det. Hvis du bestemmer deg for å kjøpe Roma Pass, er det førstnevnte som gjelder: prisen avhenger av antall dager du bruker det.

Bestill Roma Pass

Typer Roma Pass

Vatikanets hager| ©Unsplash
Vatikanets hager| ©Unsplash

Du kan bestille to typer Roma Pass:

Roma Pass 2 dager

Gyldig i 48 timer etter første gangs bruk og inkluderer gratis adgang til ett av de oppførte monumentene eller museene og 20 % rabatt på alle andre attraksjoner i katalogen.

Roma Pass 3 dager

Gyldig i 72 timer etter første gangs bruk og inkluderer gratis adgang til to av monumentene eller muse ene i katalogen og 20 % rabatt på alle andre attraksjoner i katalogen.

Bestill Roma Pass

Hva inkluderer Roma Pass?

Loba Capitolina, Kapitolinske museer| ©Andy Montgomery
Loba Capitolina, Kapitolinske museer| ©Andy Montgomery
 • Gratis adgang til 1 museum hvis du velger 48-timerskortet og 2 hvis du velger 72-timerskortet. Inngang til Vatikanmuseene er ikke inkludert. Hvis du vil ha tilgang til Vatikanets monumenter, må du kjøpe dette kortet, som også inkluderer Omnia-kortet.
 • Redusert pris (minimum 20 % rabatt) for de resterende museene og monumentene som du ikke benytter deg av gratis adgang til.
 • Rabatter på forestillinger, tilleggstjenester for turister (sykkelutleie, turer, turistbuss...) og midlertidige utstillinger (mange av dem med køfri adgang).
 • Rabatter i arkeologiske områder som ikke forvaltes direkte av Roma kommune. Dette gjelder for eksempel Villa Medici og Circus Maximus.
 • Køfri adgang til Colosseum og andre severdigheter.
 • Gratis tilgang til all offentlig transport i Roma (metro og busser) så lenge Roma Pass gjelder. Flyplasstransport og regiontog er ikke inkludert.
 • Kart og guide til de viktigste severdighetene i Roma.

Bestill Roma Pass

Attraksjoner som er inkludert i Roma Pass

Utsikten fra toppen av Castel Sant'Angelo| ©Unsplash
Utsikten fra toppen av Castel Sant'Angelo| ©Unsplash

Hvis du kjøper Roma Pass, får du inkludert:

Colosseum, Forum i Roma og Palatinerhøyden

Dette er de tre viktigste severdighetene for alle som er interessert i antikkens Roma (Colosseum er det mest besøkte monumentet i Roma ved siden av Vatikanmuseene). Inngangsbilletten til alle tre stedene er kombinert, og hvis du vil vite mer om hvordan du kan besøke dem på egen hånd, uten å måtte ha kortet, kan du lese disse andre artiklene på Turer til Colosseum y Billetter til Colosseum i Roma: hvordan man kan kjøpe dem, hva de inkluderer, hvor mye de koster etc..

Kapitolinske museer

Vatikanmuseene blir ofte oversett av besøkende i Roma i jakten på Vatikanmuseene, noe som er en stor feil. Disse museene som ligger på Kapitolhøyden (Campidoglio) regnes som de eldste i verden og huser en samling kunstverk som inkluderer malerier av blant andre Tizian, Caravaggio og Rubens.

Castel Sant Angelo

De kaller det "Romas vokter", ettersom det var festningen romerne brukte for å møte de stadige beleiringene av byen. Selv om det opprinnelig var tenkt som keiser Hadrians mausoleum, har det (i tillegg til å være en festning) også fungert som pavepalass og fengsel. Det er en av de severdighetene der det lønner seg å betale redusert pris, da det kan bety en forskjell på over 70 % i forhold til vanlig pris.

Borghese-galleriet

En av Romas mest skjulte skatter, og sannsynligvis en av dem du vil ha mest glede av under besøket ditt på grunn av det lave antallet besøkende sammenlignet med andre turistattraksjoner. Borghese-galleriet er et av Romas viktigste kunstgallerier og inneholder skulpturer av utsøkt skjønnhet. Et annet pluss ved denne enklaven er at den ligger i Romas lunger: Villa Borghese-hagene.

Andre museer og severdigheter

På det offisielle Roma Pass-nettstedet kan du se resten av severdighetene du kan besøke med dette kortet, men her er noen flere museer og monumenter som er inkludert:

 • Palazzo Barberini
 • Trajans marked
 • Etruskisk nasjonalmuseum i Villa Giulia
 • Diokletians bad
 • Palazzo Massimo alle Terme
 • Balbi-krypten
 • Nasjonalgalleriet for moderne kunst i Roma
 • Palazzo Venezia
 • Spada-galleriet
 • Romas museum

Bestill Roma-passet ditt

Når er det verdt å kjøpe Roma Pass?

En av fontenene på Piazza Navona| ©Unsplash
En av fontenene på Piazza Navona| ©Unsplash

Det store spørsmålet er om det er verdt å kjøpe et Roma Sightseeing Pass. Når jeg selv planlegger en reise, setter jeg meg alltid ned for å samle informasjon om byens turistkort for å svare på det samme spørsmålet. For å hjelpe deg med å unngå dette, skal jeg gi deg all informasjonen du trenger for å avgjøre om du skal kjøpe Roma Pass eller ikke. Her er hva du bør tenke på:

Antall dager du skal være i Roma

Roma Pass abonnerer på en periode på to eller tre dager, så hvis du har tenkt å se byen i løpet av kort tid, vil det være svært nyttig, men hvis du skal være i Roma i for eksempel 10 dager (med mindre du har tenkt å bruke de første dagene på sightseeing og deretter vandre rundt i byen i ditt eget tempo), er det kanskje ikke verdt det fordi du bare vil kunne bruke det under deler av besøket.

Rabatter du har rett til basert på alder og yrke

Den største fordelen med Roma Pass er rabatten på 20 % på inngangsbilletter til museer og monumenter, men kanskje har du på grunn av alder eller yrke allerede rett til denne rabatten uten Roma Pass. EU-borgere mellom 18 og 24 år har for eksempel allerede rabatt på Colosseum, så Roma Pass vil ikke være til noen nytte for dem, ettersom rabattene IKKE er kumulative.

Ventetid ved turistattraksjoner

Innehavere av Roma Pass får adgang til Castel Sant Angelo, Kapitolinske museer og Colosseum gjennom et spesielt vindu. Det betyr at du sparer en betydelig mengde ventetid som du uten turistkortet (med mindre den aktuelle turistattraksjonen tillater forhåndsbestilling på nettet for å unngå køer, slik tilfellet er med Colosseum).

Monumenter og museer du vil besøke

Du får valuta for pengene med Rome Sightseeing Pass hvis du vil besøke flere attraksjoner som krever inngangsbillett, men hvis du ikke har planer om å bare vandre rundt i byens gater, er det ikke sikkert du trenger passet. Hvis du er interessert i å besøke en eller flere attraksjoner, bør du beregne prisen på disse separat og sammenligne den med prisen på Rome Pass.

Hvordan komme seg rundt i Roma

Roma Pass inkluderer gratis reise med metroen og bybussene (som for øvrig ikke er gratis, selv om du av og til kan tro det, siden de har et annet billettvalideringssystem enn andre europeiske byer). Hvis du bor i sentrum av Roma og kan ta deg rundt til fots, eller hvis du leier motorsykkel under oppholdet og ikke skal bruke offentlig transport, er dette en fordel med turistkortet som du går glipp av.

Anas reisetips

Før du besøker et sted i Roma, bør du alltid sjekke om du får rabatt med Roma Pass og om du har fortrinnsrett fordi du har kortet. Mer enn én gang vil du bli positivt overrasket.

Hvordan fungerer Roma Pass?

Romas katakomber| ©Unsplash
Romas katakomber| ©Unsplash

Hvis du kjøper Roma Pass på nettet, får du instruksjoner om hvor du kan hente Roma Pass når du er i Roma, sammen med kupongen du får tilsendt etter kjøpet. Noen av disse stedene er

 • Museene og severdighetene som er inkludert i kortet.
 • APTs turistinformasjon (også tilgjengelig på flyplasser).
 • Flere metrostasjoner.

Når du henter kortet, må du fylle ut det med dine personlige opplysninger og datoen for når du vil aktivere det. På turistattraksjoner blir du bedt om å vise kortet sammen med legitimasjon, på metrostasjoner er det en skjerm som leser av koden på kortet, og på bussen trenger du bare å ha det på deg.

Roma Pass aktiveres første gang du bruker det (hvis du ankommer Roma på ettermiddagen og vil hente det på flyplassen, lønner det seg ikke å bruke det bare til metroen, da du mister flere timers bruk), og husk at ved mange turistattraksjoner slipper du å stå i kø ved inngangen fordi du har Roma Pass.

Ana's Traveller Tip

Hvis du skal besøke Colosseum, er det en kø ved inngangen forbeholdt Roma Pass-innehavere.

Organiser reisen din med Roma Pass

Fontenen i Villa Borghese-parken| ©Unsplash
Fontenen i Villa Borghese-parken| ©Unsplash

Roma Pass vil gjøre det mye enklere for deg når du besøker Roma, men bortsett fra det vil jeg gi deg noen tips for å få mest mulig ut av det (husk at du bare har 48 eller 72 timer på deg). Før du aktiverer Roma-passet, bør du ta hensyn til følgende:

Åpningstider for attraksjonene

Sjekk åpningstidene og -dagene for alle turistattraksjonene du ønsker å besøke. Colosseum er åpent hele året, men på mandager er de fleste museer i Roma stengt, og noen kan også være stengt på helligdager. Pass på at du ikke aktiverer kortet ditt på en mandag morgen hvis du vil bruke det til å besøke Kapitolmuseene eller Castel Sant'Angelo, for da er de stengt og du har kastet bort verdifull tid på kortet ditt.

Planlegg besøkene dine på forhånd

Målet er at du skal kunne se de fleste severdighetene som krever inngangsbillett i løpet av den tiden du har Roma Pass, så det er viktig at du planlegger rekkefølgen på besøkene i forhold til museenes åpningstider. Husk at det tar en hel formiddag å besøke Colosseum og Forum Romanum. De fleste museene i Roma stenger kl. 19.30.

Sjekk hvor lang tid det tar å komme seg fra en attraksjon til en annen

De fleste stedene i Roma er tilgjengelige til fots, men noen, som Villa Borghese eller Vatikanstaten, ligger mer avsidesliggende og kan ta lengre tid å nå.

Hvis du reiser med barn

Hvis du reiser med barn, er det ikke tilrådelig å kjøpe Roma Pass til dem, da de får gratis adgang til de fleste turiststedene i byen. Jeg vil faktisk anbefale at du ikke kjøper det til deg selv heller, for hvis du ønsker å få mest mulig ut av turen fra sted til sted, er det ikke sikkert at barna klarer å holde tempoet oppe.

Om offentlig transport i Roma

Roma Pass inkluderer gratis offentlig transport, men vær oppmerksom på at det kan være lang ventetid på bussen i Roma, så hvis du kan gå fra et sted til et annet, vil jeg anbefale det. Derfor er det best å planlegge besøk til monumenter eller museer innenfor samme område.

Bestill Roma Pass

Hvilke andre turistkort finnes det for å besøke Roma?

Skapelsen, Det sixtinske kapell| ©Slices of Light
Skapelsen, Det sixtinske kapell| ©Slices of Light

Omnia-kortet

Så langt har jeg fortalt deg om fordelene med Roma-passet, som er et av de viktigste passene i byen. Du har imidlertid sett at det finnes områder i Vatikanet som ikke er inkludert, for eksempel Vatikanmuseene, og for disse finnes Omnia-kortet. Dette kortet garanterer gratis og rask adgang til Vatikanmuseene, fortrinnsrett med audioguide til Peterskirken og rabatter i ulike museer og områder i Vatikanet.

Nå lurer du på hvilket kort jeg skal velge? Det beste er at du ikke trenger å velge, for Omnia Card inkluderer Roma Pass, slik at du kan tilbringe to (eller tre) dager i Roma og én dag i Vatikanstaten. Med mindre du allerede har besøkt Vatikanet på en tidligere reise, er dette definitivt det alternativet jeg anbefaler: å kombinere begge kortene.

Uansett anbefaler jeg at du leser denne andre artikkelen jeg skrev på Omnia-kort for å fjerne all tvil hvis du fortsatt er i tvil.

Bestill Roma Pass og Omnia-kortet ditt

Hvis du er interessert i Roma Pass, vil du også være interessert i

Hvis du har bestemt deg for å kjøpe Roma Pass og skal besøke Colosseum, Kapitolinske museer, Borghese-galleriet og Castel Sant Angelo, vil du sannsynligvis ikke gå glipp av et av de viktigste alternativene som ikke er inkludert i dette turistkortet: Vatikanmuseene. Hvis det ikke passer for deg å bruke Omnia-kortet sammen med Roma Pass, kan du bruke Roma Passet til alle monumentene og museene som er inkludert, og deretter kjøpe billetter til Vatikanet på egen hånd. Jeg forteller deg hvordan du gjør dette i denne artikkelen på Billetter til Vatikanmuseet: hvor mye de koster, hvor man skal kjøpe dem og hvordan man kan spare penger.

Hvis du likevel foretrekker å kjøpe billettene separat, for eksempel til Colosseum, legger jeg igjen en lenke her til artikkelen min på Billetter til Colosseum i Roma: hvordan man kan kjøpe dem, hva de inkluderer, hvor mye de koster etc..

Det er også mulig å kjøpe en kombinert billett til Colosseum og Vatikanmuseene, som også inkluderer en guidet omvisning på begge steder. Du finner all informasjon her: Hvordan man kan Kjøpe Billetter til Colosseum og Vatikanet.