Informasjonskapsler hjelper oss å levere våre tjenester. Ved å bruke nettstedet, godtar du å vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.

10 tips for å besøke Vatikanet

Det sixtinske kapell, Peterskirken med sin kuppel, Berninis kolonnade på Petersplassen... Ikke gå glipp av denne juvelen på din reise til Roma. Her er noen tips

Carmen Navarro

Carmen Navarro

7 minutter lest

10 tips for å besøke Vatikanet

Vatikanet | ©Simon Hurry

Et besøk i Vatikanet er et must når du er på ferie i Roma. Det sier seg selv at uansett religiøs overbevisning er Vatikanet et av de mest besøkte stedene i verden på grunn av sin kunstneriske og arkitektoniske betydning.

Nettopp derfor kan det være greit å ha noen tips til rådighet når du skal planlegge besøket: hvordan du unngår køene for å komme inn, hvordan du sparer penger på billetter til Vatikanet og Det sixtinske kapell, eller hvordan du skal kle deg for å komme inn i et kultsted. Alt du trenger å vite er forklart nedenfor, så les videre!

1. Bestill ALLTID billetter til Vatikanet uten å stå i kø!

Vatikanstaten| ©Jedi Equester
Vatikanstaten| ©Jedi Equester

Noe av det mest slående med å besøke Vatikanet for første gang er de lange køene av turister ved portene - de lange, lange køene går hele veien rundt murene som omgir Vatikanstaten! Ventetiden kan ødelegge besøket, og når det er din tur til å komme inn, er du trøtt og mindre motivert for å oppdage Vatikanmuseenes eller basilikaens hemmeligheter.

Derfor er det viktig at du alltid bestiller billetter til Vatikanet eller en guidet tur i Vatikanet på forhånd, og at du velger et alternativ som lar deg hoppe over køene.

Bestill skip the line-billetter til Vatikanet

2. Dekk til skuldre, knær og dekolleté

Vatikanets museer| ©Ana Rey
Vatikanets museer| ©Ana Rey

Husk at både Peterskirken og Vatikanmuseene (med Det sixtinske kapell) regnes som kultsteder, så du slipper ikke inn i Vatikanet hvis du har på deg stroppeløs kjole, skjørt eller shorts som viser skuldre eller knær.

Så hvordan skal du kle deg hvis du planlegger å besøke Roma midt på sommeren? Ingen grunn til bekymring. Det beste rådet jeg kan gi deg her, er å alltid ha et skjerf i vesken.

Det er vanskelig å forestille seg å dekke seg til når temperaturene er så høye i byen, men du vil sette pris på å ha noe å dekke deg til med i vesken (du trenger det også for å få tilgang til andre kirker eller Agrippas Pantheon). Det du for enhver pris vil unngå, er at du ikke blir sluppet inn i Vatikanet fordi du ikke er passende kledd når du først er der, med billetter til Vatikanet og et organisert besøk.

Bestill skip-the-line-billetter til Vatikanet

3. En guidet tur i Vatikanet er bedre enn på egen hånd

Peterskolonnaden| ©Patrick Schneider
Peterskolonnaden| ©Patrick Schneider

Når du besøker en by med så mye historie, kontekst og symbolikk, er det beste du kan gjøre å bli med på en guidet omvisning i Vatikanmuseene sammen med en ekspert. I tillegg til at omvisningen blir morsommere, vil du bedre forstå betydningen av hvert enkelt verk, dets historie og hva som ligger bak skaperen.

På steder som Vatikanmuseene, med millioner av kunstverk, er det en god idé å ha med seg en spesialisert guide som sørger for at du ikke går glipp av de viktigste verkene. Det beste med guidede omvisninger er at de som regel er tilpasset allmennheten: De er vanligvis ikke så spesialiserte på kunst, så du vil forstå absolutt alt de forteller deg, og du vil få dobbelt så mye glede av det.

Dessuten er prisene ganske rimelige, og det finnes et stort utvalg av tidsplaner og språk. Her er et innlegg om guidede turer i Vatikanet.

Bestill en guidet tur i Vatikanet

4. Den beste utsikten over Roma fra Peterskirkens kuppel

Peterskirken| ©Aldo Loya
Peterskirken| ©Aldo Loya

Å bestige Peterskirken tar deg (bokstavelig talt) til himmelens port. Så ikke nøl med å bestille et besøk med klatring opp til Peter skuppelen. Detaljene i interiøret blir mye bedre jo nærmere toppen du kommer, men den spektakulære ut sikten over Petersplassen, søylegangen, elven, Castel St'Angelo og hustakene til alle de okerfargede husene i byen er vel verdt turen.

For å komme til toppen må du imidlertid huske på at det ikke er heis langs hele strekningen. Selv om du velger heisalternativet, må den siste delen av klatringen opp til Domen gjøres til fots, og det er ikke for alle. Trappene blir smalere, og passasjen er ganske trang. Hvis du har klaustrofobi eller hjerteproblemer, anbefales det ikke.

Bestill et besøk med oppstigning til Peterskuppelen

5. Se opp for turistfeller i Vatikanet

Deilig italiensk pizza| ©Nick Owens
Deilig italiensk pizza| ©Nick Owens

Området rundt Vatikanet er fullt av suvenirbutikker, gatekjøkken og til og med italienske restauranter. Ikke bli for sulten, og før du setter deg ned et sted, bør du sjekke omdømmet på nettet, anmeldelser fra andre spisesteder og prisene på menyen. Det finnes noen veldig dyre steder der kvaliteten vil skuffe deg.

Du kan alltids dra litt lenger bort fra turistområdet for å spise lunsj eller middag, eller du kan ta en titt på guiden min om hvor du kan spise i nærheten av Vatikanet for å være på den sikre siden.

Det beste av alt er at uansett når på dagen du er der, vil du finne et godt sted å spise en matbit, lunsj, middag eller bare kjøpe med deg et smørbrød hjem. Og hvis du vil være på den sikre siden, kan du bestille en gastronomisk omvisning i Vatikanet.

Bestill en matrundtur i Vatikanet

6. Bruk behagelige sko

Komfortable sko til besøket i Vatikanet| ©Flavio Gasperini
Komfortable sko til besøket i Vatikanet| ©Flavio Gasperini

Du skal selvsagt ikke besøke en park eller et fjell, men et besøk i Vatikanet tar alltid lenger tid enn forventet. Størrelsen på museet, majesteten i Det sixtinske kapell, det yrende folkelivet i Peterskirken og til og med klatringen opp til Domen kan holde deg i området praktisk talt hele dagen.

Og du vil ikke ha vondt i føttene. Stol på meg. Bruk ekstra komfortabelt fottøy for å holde deg på beina i timevis, spesielt hvis det er veldig varmt. Gnagsår kan ødelegge den guidede omvisningen i Vatikanet.

Bestill en guidet tur i Vatikanet

7. Ikke stol på Vatikanets billettselgere

Petersplassen ved Vatikanet| ©Michele Francioso
Petersplassen ved Vatikanet| ©Michele Francioso

På samme måte som på en konsert vil du bli kontaktet av dusinvis av billettselgere rundt om i Vatikanet som vil prøve å selge deg billetter, guidede turer osv. Mitt råd er at du ikke lar deg rive med av deres overveldende argumenter, men planlegger besøket ditt i Vatikanet i god tid og alltid bestiller billetter eller omvisning på pålitelige og offisielle nettsteder.

Hellotickets, for eksempel, vil du kunne se alle tidsplaner, priser og varighet på turene, og alle guidene er profesjonelle og autorisert av Vatikanet til å gjøre guidede turer. I tillegg legger jeg igjen et innlegg med alt du trenger å vite om billetter til Vatikanet.

Bestill skip the line-billetter til Vatikanet

8. Tidlig om morgenen for å unngå folkemengdene

Vatikanet om morgenen| ©Xavier Coiffic
Vatikanet om morgenen| ©Xavier Coiffic

Det kan kanskje virke litt rart å være der når Vatikanet åpner dørene tidlig om morgenen som om det var El Corte Inglés-salg, men folkemengdene som kan være til stede i de sentrale timene på dagen vil gjøre opplevelsen mye mer overveldende. Det er faktisk mulig å bestille et besøk i Vatikanmuseene tidlig om morgenen.

Ikke bare unngår du varmen tidlig på morgenen, men du får også muligheten til å være praktisk talt alene i museets hovedgallerier, besøke Peterskirken i fred og ro og ta en nærmere titt på Det sixtinske kapell. Jeg kan også anbefale å gjøre besøket sent på dagen, men da er du allerede trøtt (det er mye å gå i Roma) og du vil ikke ha det travelt. Stå opp tidlig!

Vær også oppmerksom på at turer som inkluderer et besøk i Peterskirken etter kl. 14.00 ikke garanterer adgang til basilikaen.

Bestill et besøk i Vatikanmuseene tidlig om morgenen

9. Hvis du vil se paven live, bør du dra på onsdager eller søndager

Pavens Angelus| ©Unsplash
Pavens Angelus| ©Unsplash

Med mindre det er en religiøs høytid som hindrer ham i å gjøre det, kommer paven vanligvis ut av vinduet i Vatikanets residens for å gi sin velsignelse hver søndag ved middagstid. Denne velsignelsen varer i underkant av 30 minutter og er en kort bønn som paven holder for alle pilegrimene som har samlet seg på Petersplassen for å se ham, og kalles "Angelus".

På onsdag ettermiddag pleier han også å holde en religiøs feiring på Petersplassen, så jeg anbefaler at du sjekker programmet for den dagen du er der og prøver lykken for å se ham. Det er vanligvis store folkemengder av pilegrimer, turister og tilskuere, så hvis du vil se paven live, må du komme i god tid for å få plass.

Etter min mening er ikke dette de beste dagene å besøke Vatikanet eller basilikaen: Det er for mange mennesker i området, og du vil ikke ha like stor glede av det. Men hvis du likevel drar dit, husk at du alltid kan bestille et besøk i Vatikanet med paveaudiens.

Bestill en rundtur i Vatikanet med paveaudiens

10. Det er mulig å være alene på Petersplassen

Vatikanet etter mørkets frembrudd| ©Anelale Najera
Vatikanet etter mørkets frembrudd| ©Anelale Najera

Tro det eller ei, men dette travle torget blir tomt så snart mørket faller på. Du trenger ikke å gå dit til ukristelige tider. Hvis du venter til solen går ned og dørene til museene og basilikaen er stengt, kan du ta et bilde midt på Petersplassen, ved siden av Vatikanet, som om jorden hadde slukt resten av menneskeheten.

Benytt anledningen til å vandre i stillhet langs søylegangen, komme tett på fasaden og gå langs den opplyste Via della Conciliazione. Du vil få med deg en unik og svært autentisk suvenir fra et sted som, tro det eller ei, også har et lite pusterom fra all turismen.

Bestill en guidet omvisning i Peterskirken