Vatikanet guidede turer

Vatikanmuseene er uten tvil et obligatorisk stopp på enhver reise til Roma. Det sixtinske kapell, galleriene og kunstverkene inne i Vatikanet gjør det til et av verdens mest besøkte museer. Kommer du til å gå glipp av det?

Ana Caballero

Ana Caballero

6 minutter lest

Vatikanet guidede turer

Utsikt over Vatikanstaten | © Gabriela Clare Marino

Med Vatikanmuseene, Petersplassen og Peterskuppelen som de viktigste landemerkene, er Vatikanet et must blant de tingene man bør se og gjøre i Roma. Historien bak murene kan ikke leses i lærebøker, og det er en av de viktigste grunnene til å besøke Vatikanmuseene.

Opplevelsen av å besøke Vatikanmuseene på egen hånd er noe helt annet enn å besøke dem med en spesialisert guide som forklarer og kontekstualiserer århundrer med kunst i disse museene. Det kan være overveldende å velge en tur blant de mange alternativene, men dette er de beste:

Sparealternativet

Omvisning med guide i Vatikanmuseene, Det sixtinske kapell og Peterskirken

Fullstendig omvisning i Vatikanet og Peterskirken

Hvis du vil besøke Vatikanmuseene og Peterskirken på samme dag uten å gå glipp av pavegravene, og samtidig spare tid og penger, er dette det beste alternativet.

Varighet: 3 timer

Dette alternativet med et komplett besøk i Vatikanet med en ekspertguide er for deg som ønsker å få mest mulig ut av dagen i Vatikanets omgivelser og se de viktigste arkitektoniske perlene. Med denne 2-timers omvisningen sparer du mye tid på å stå i kø, og du får også eksklusiv tilgang til pavegravene i Peterskirken.

I tillegg til forklaringer av spesifikke verk, inneholder denne komplette omvisningen i Vatikanet og Peterskirken også interessant informasjon som en titt på arkitekturen i området, innsikt i det politiske og religiøse livet i Vatikanet (verdig en serie, og det er faktisk flere) og anekdoter som de fleste turister ikke kjenner til.

Anbefales hvis... Du ønsker å komplettere besøket i Vatikanet med å oppdage en annen av Romas severdigheter og dra nytte av nærheten til Vatikanet.


Andre alternativer for guidede omvisninger i Vatikanet

Det sixtinske kapell| ©Richard Mortel
Det sixtinske kapell| ©Richard Mortel

Hvis du vil slippe å stå i kø og kaste bort tid på å vente, er her noen andre forslag til guidede turer i Vatikanet:

Det du trenger å vite om den guidede turen i Vatikanet

Kolonnaden på Petersplassen| ©Patrick Schneider
Kolonnaden på Petersplassen| ©Patrick Schneider

Ved å bestille en guidet tur (og det fungerer i så godt som alle tilfeller) kan du slippe å bekymre deg for tider, ruter og ventetid (de aller fleste omvisninger i Vatikanet er køfrie). Selv om det kan virke paradoksalt, føler du deg mindre som en turist på en guidet tur fordi det eneste du bryr deg om, er historiene guiden forteller.

Gratis avbestilling

Du kan få pengene tilbake hvis du avbestiller 24 timer i forveien. Dette gir deg mulighet til å justere planene dine i tilfelle uforutsette omstendigheter uten å tape penger. Forsikre deg om at inngangsbillettene er inkludert når du bestiller, og sørg for køfri adgang: Selv om det kan virke enkelt, bør du ikke ta noe for gitt.

Bestill en guidet tur i Vatikanet

Organiser en guidet omvisning i Vatikanet

Vatikanets museer| ©Ana Rey
Vatikanets museer| ©Ana Rey

Åpningstider

Selv om det finnes ulike tidspunkter for å besøke V atikanet med en guidet tur, anbefales det at du velger tidlig om morgenen for å unngå at det sammenfaller med travle tider i Vatikanmuseene. Det er også viktig å merke seg at turer som inkluderer et besøk i Peterskirken etter kl. 14.00 ikke garanterer adgang til basilikaen.

Hvordan komme seg til Vatikanet

Selv om det er et stykke å gå til Vatikanet, kan man komme seg til fots fra sentrum av Roma fra turiststeder som Piazza Navona eller Campo di Fiori. Det enkleste alternativet er uansett å ta metrolinje A til Ottaviano S. Pietro.

Varighet

En omvisningi Vatikanet tar ca. tre timer, selv om den totale tiden kan variere og kan være lengre. Hvis du ønsker å få med deg alle høydepunktene i Vatikanmuseene, anbefales det ikke å bruke mindre tid enn dette. Hvis du besøker Vatikanet på egen hånd, kan du lese dette innlegget om lengden på omvisninger i Vatikanet.

Spise i området

Forlat området før lunsj, med mindre guiden gir deg en spesifikk anbefaling om å spise i nærheten av Vatikanet. Vær oppmerksom på at de fleste spisesteder i nærheten av Petersplassen er dyre, og at noen kan begå den alvorlige synden å tilby deg en tallerken med oppvarmet pasta eller pizza.

Tur med barn

Det anbefales ikke å ta en guidet omvisning i Vatikanmuseene med barn, med mindre den er spesielt tilrettelagt for dem. Turen er for lang for de små, museene er overfylte og de vil ikke ha glede av den, og du vil ikke ha glede av den. Når det gjelder barnevogner, kan det være kaotisk i rushtiden.

Ana's Traveller Tip

Unngå å hyre "guider" som kommer til deg på Petersplassen. Mange er uoffisielle og er ikke kvalifisert til å gi en god omvisning.

Ofte stilte spørsmål fra reisende som er interessert i en guidet tur i Vatikanet i Roma

Luftfoto av Vatikanets hage| ©Unsplah
Luftfoto av Vatikanets hage| ©Unsplah

Hvordan skal jeg kle meg i Vatikanet?

På grunn av stedets spesielle særpreg er en av hovedreglene i V atikanet at man skal ha på seg "sømmelige" klær. For å komme inn må skuldre og knær være tildekket. Dette betyr også at det ikke er tillatt med hatter, seler, utringninger, bukser eller korte skjørt.

Kan jeg ta bilder inne i Vatikanet?

I Vatikanmuseene er det ikke tillatt å ta bilder med blitz eller selfiepinner. Du kan ta bilder med mobiltelefonen din og med et kamera uten profesjonelt tilbehør (for sistnevnte må du be om spesiell tillatelse).

Når det gjelder Peterskirken, må du huske at du befinner deg på et sted for tilbedelse; selv om mange turister ikke respekterer dette, er det ikke passende å ta bilder mens besøkende prøver å nyte den stillheten som stedet skal formidle.

Er det verdt å bestige Peterskuppelen?

Selv om inngangen til Peterskirken er gratis, og du sannsynligvis vil se den under den guidede omvisningen i Vatikanet, må du betale en egen avgift for å bestige Peterskuppelen. Hvis du er i god form og ikke lider av klaustrofobi, er det verdt det. Fra Gianicolo-høyden har du en lignende utsikt over Petersplassen.

Kan jeg besøke Vatikanmuseene om natten?

Noen fredager i året er Vatikanmuseene åpne om kvelden (selv om det vanligvis ikke er omvisninger på dette tidspunktet). Finn ut når de er åpne, og benytt anledningen til å besøke dem hvis du er i Roma, da de vanligvis er mye mindre overfylte.

Bestill en guidet omvisning i Vatikanet

Hva om jeg bare vil ha billetter til Vatikanet?

Bramante-trappen, Vatikanmuseene| ©Lelê Breveglieri
Bramante-trappen, Vatikanmuseene| ©Lelê Breveglieri

Det er selvfølgelig også mulig å kjøpe billetter til Vatikanet uten noen form for omvisning. Riktignok kan du da bli kjent med hele området i ditt eget tempo uten å måtte følge med på guidens forklaringer, men på den annen side går du glipp av sjarmen ved å få en detaljert forklaring på all kunsten, livsstilen og kuriositetene som Vatikanet skjuler. Prisen på billetter til Vatikanet uten omvisning vil imidlertid være lavere, og du kan få rabatt på billetter til Vatikanet hvis du oppfyller visse alders- eller yrkeskrav.

Bestill billetter til Vatikanet

Andre guidede turer i Roma

Romerske Colosseum| ©Dunia
Romerske Colosseum| ©Dunia

En annen guidet tur som kan være interessant hvis du besøker Vatikanet, er besøket i Nekropolis under Peterskirken. Dette besøket krever spesialtillatelse fordi det gir adgang til stedet der apostelen ligger begravet, men det finnes noen spesialiserte turer som tilbyr dette besøket.

Når det gjelder andre verdifulle guidede turer i Roma, er favoritten uten tvil besøket i Colosseum og Forum Romanum. Området har ikke noe med Vatikanet å gjøre, men det er det andre "must-see"-området i den evige stad, og det har en fascinerende historie, noe som er grunnen til at det finnes kombinerte billetter til Vatikanet og Colosseum.