Informasjonskapsler hjelper oss å levere våre tjenester. Ved å bruke nettstedet, godtar du å vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.

Er det verdt å besøke Pompeii fra Roma?

Å besøke Pompeii er noe unikt som alle bør gjøre minst én gang i livet. Nærheten til Roma gjør dessuten Pompeii til det perfekte reisemålet for en dags utflukt fra den italienske hovedstaden.

Carmen Navarro

Carmen Navarro

8 minutter lest

Er det verdt å besøke Pompeii fra Roma?

Panoramautsikt over Pompeii | Denise Jones

Ja, vi har lest tusen ganger at Roma er den evige stad, og sannheten er at ordtaket stemmer: Roma er et friluftsmuseum med endeløse gater, plasser, fontener og hjørner å oppdage.

Men hvis du har tid til å flykte en dag i løpet av reisen, er Pompeii reisemålet par excellence: Det finnes flere kombinasjoner av allerede organiserte utflukter som lar deg besøke denne unike arkeologiske juvelen i verden uten å måtte bekymre deg for noe.

Fortsatt ikke overbevist? En tur til Pompeii fra Roma vil gjøre reisen din komplett: Legg merke til disse grunnene til hvorfor det er et must å besøke Pompeii fra Roma.

1. Pompeii er et av de best bevarte arkeologiske funnene i verden

Pompeiis arkeologiske rester| ©Nick Hubbard
Pompeiis arkeologiske rester| ©Nick Hubbard

Den viktigste grunnen til at Pompeii er verdt et besøk, er at det er en historisk by. Selv om den ikke ble utsatt for det kraftigste vulkanutbruddet i historien, er det en av de første episodene av et vulkanutbrudd som er beskrevet og fortalt i første person.

Om morgenen 24. august 1979 (for nesten 2000 år siden!) hadde Vesuv utbrudd, og lavaen ødela alt på sin vei: gater, hus, templer... Innbyggerne i Pompeii, som ikke engang visste at fjellet de så i horisonten ikke var et fjell, men en vulkan, rakk så vidt å flykte.

Resultatet? En unik by i verden, forsteinet under lava, der en stor del av ruinene er bevart i veldig god stand - til tross for omstendighetene. Det finnes ikke noe lignende sted i verden, og historien, landskapet, ruinene og restene av det som en gang var denne gamle romerske byen, lar ingen være likegyldige.

Bestill en utflukt til Pompeii

2. Et paradis for både arkeologer, historikere og naturelskere

Vandre i Pompeiis brosteinsbelagte gater| ©Nick Hubbard
Vandre i Pompeiis brosteinsbelagte gater| ©Nick Hubbard

Det er ingen tvil om at Pompeii er et mekka for historikere og arkeologer som reiser verden rundt for å beundre de utrolig godt bevarte restene av byen som ble lammet under et teppe av lava.

Kartet over byen er lett å finne frem til: De brosteinsbelagte gatene er bevart akkurat slik de var for to tusen år siden, og du passerer templer, hus, palasser... Badene, forumet der byens sosiale liv utspilte seg... er også bevart... Til og med det som så ut til å være en bar!

De arkeologiske restene av Pompeii har gjort det mulig for historikere fra hele verden å studere og oppdage hvordan livet var på den tiden, og å formidle det til oss besøkende slik at vi kan ta del i dette interessante eventyret. Her er en reportasje fra National Geographic som jeg anbefaler deg å lese før du drar til Pompeii.

Du vil til og med få sjansen til å se de forsteinede levningene av mer enn 10 innbyggere (voksne og barn) som ble lammet av lava mens de prøvde å flykte fra Vesuvs utbrudd. Pompeii er et ekte friluftsmuseum som ikke finnes noe annet sted i verden, og du får se det hele under åpen himmel mens du rusler rundt!

Bestill en utflukt til Pompeii

3. Å besøke ruinene med en guidet tur er (nesten) som å reise tilbake i tid!

Nyt den guidede turen| ©Wolfgang Manousek
Nyt den guidede turen| ©Wolfgang Manousek

Hvis det å besøke et historisk sted med en ekspertguide allerede er et pluss, har du gjort et godt valg hvis du velger en guidet tur i Pompeii. Opplevelsen med en profesjonell guide vil få deg til å reise tilbake i tid: han vil la deg leve deg inn i livet i det gamle Pompeii, innbyggernes rutiner, han vil fortelle deg hvilken del av byen hvert av husene eller templene du ser tilsvarer...

For et øyeblikk vil du glemme tiden og få følelsen av å være en innbygger i det gamle og dynamiske Pompeii. I tillegg vil han fortelle deg flere detaljer om Vesuvs utbrudd, hvis lava ødela hele byen på sin vei.

Kort sagt, gjør deg klar til å fordype deg i skikkene til en av de best bevarte historiske byene i verden.

Bestill en utflukt til Pompeii

4. Å bestige Vesuv er en opplevelse uten sidestykke

Utsikt fra Vesuv| ©Justin Ennis
Utsikt fra Vesuv| ©Justin Ennis

Årsaken til det hele står fortsatt i horisonten, som om den vokter byen som ble frosset fast i tiden. Panoramautsikten er spektakulær og kan nytes med en gang du ankommer området, men hvis du vil gi besøket en ekstra bonus, bør du ikke nøle med å gå helt til Vesuv og til og med klatre til toppen for å få den mest spektakulære utsikten over Napolibukten og ruinene av Pompeii.

Hvor mange ganger har du hatt et vulkankrater foran deg? Sannsynligvis ikke mange (eller ingen), så hva er vel bedre enn å bestige en av verdens mest berømte vulkaner for å få en forsmak på opplevelsen? Jeg skal ikke stikke under en stol at klatringen ikke er helt enkel, den er ganske bratt og krever et minimum av kondisjon, men jeg kan forsikre deg om at det er verdt det. Nå som du har kommet så langt, hvordan kan du gå glipp av juvelen i kronen?

Ta med vann (eller kjøp det på stedet), beskytt deg mot kulden hvis du går om vinteren, og ikke glem en lue hvis du går om våren eller sommeren, og ta turen uten å tenke for mye. Det er verdt det!

Bestill en tur til Pompeii og Vesuv

5. Den har fresker som er mer enn 2000 år gamle.

Beundre de godt bevarte ruinene av Pompeii| ©Pedro
Beundre de godt bevarte ruinene av Pompeii| ©Pedro

Når du går gjennom Pompeiis utrolige brosteinsgater, vil du legge merke til bygninger som ble forsteinet under lavaen, men som fortsatt er i perfekt stand. Du kan til og med se detaljene i noen av freskene som er bevart til tross for at de er over 2000 år gamle!

Det er klart at amfiteateret ikke kan konkurrere med det romerske Colosseum, men autentisiteten og omgivelsene gjør det til et utrolig autentisk sted å besøke. Det tar ikke lang tid å forestille seg det sosiale livet som utspilte seg på forumet, hvordan livet var i husene, skikkene i templene ...

Bestill en utflukt til Pompeii

6. Pompeii byr på ro, natur og frisk luft

Nyt naturen ved å bestige Vesuv.| ©Peter Visser
Nyt naturen ved å bestige Vesuv.| ©Peter Visser

I Roma vil du riktignok tilbringe mesteparten av tiden med å vandre rundt i gatene og på torgene og nyte terrassene (som det finnes mange av!), men du befinner deg likevel i en storby der trafikk, støy og kaos hører til dagens orden.

Hvis du vil avslutte dagen med en dag i fred og ro, under åpen himmel og omgitt av natur, er Pompeii en veldig god idé. Så snart du ankommer, vil Vesuv hilse deg fra horisonten, du kan ta en flott spasertur gjennom de arkeologiske ruinene i byen, og hvis du tør, kan du avslutte dagen med en klatretur til vulkankrateret eller en spasertur langs Napolibukten med utsikt over havet. Høres idyllisk ut, ikke sant?

Hvis du er ute etter en skikkelig kontrast til besøket i Roma, er Pompeii det rette reisemålet. Andre byer som Firenze, Pisa eller til og med Toscana er også potensielle reisemål, men du trenger mer tid til å besøke dem, og på én dag rekker du ikke engang å se høydepunktene. Det beste er å utsette dem til en senere tur der du kan bruke mer tid på dem, og heller velge en dag i sol og frisk luft i Pompeii og Napoli.

7. Det er mulig å ta med et besøk i Napoli på turen

Smak på deilig napolitansk pizza| ©Edsel Little
Smak på deilig napolitansk pizza| ©Edsel Little

Nærheten til Napoli gjør at mange av de guidede turene til Pompeii fra Roma inkluderer et stopp i pizzahovedstaden for å smake på den ekte napolitanske oppskriften.

For litt mer penger kan du inkludere dette stoppet på turen, slik at du kan ta en lunsjpause, få en god panoramautsikt over byen og slippe å bekymre deg for å ta med lunsj eller kjøpe noe av dårligere kvalitet i nærheten av Pompeii.

Den typiske deigen med tykk kant, de deilige ostene og den myke tomatbunnen vil overraske deg selv med en enkel margherita-pizza. Og alt dette, akkompagnert av den mest autentiske napolitanske atmosfæren, er en flott måte å fullføre turen til Roma på! Her er en liste over de beste spisestedene på turen til Pompeii.

Bestill en utflukt til Pompeii og Napoli

8. Organiserte turer er tilgjengelige fra Roma

Utsikt over Napoli med Vesuv i bakgrunnen.| ©Carlo Raso
Utsikt over Napoli med Vesuv i bakgrunnen.| ©Carlo Raso

Etterspørselen etter å besøke Pompeii er så stor at det daglig går organiserte gruppeturer fra Roma som inkluderer privat transport til og fra området, "skip-the-line"-inngang til den arkeologiske parken, en guidet tur og til og med lunsj. Det beste av alt er at omvisningen foregår på engelsk, så om du ikke snakker engelsk eller italiensk, er det ikke noe problem.

Hvis du også vil benytte anledningen til å besøke andre emblematiske steder i nærheten, som Vesuv eller Napoli, finnes det ruter som tar deg til dem alle på samme dag.

Du kan også velge mellom helt private utflukter, der bare du og ditt reisefølge deltar, eller et mer økonomisk alternativ der du blir med en større gruppe reisende. Alt avhenger av budsjettet og tiden du har til rådighet, så det er bare å velge og vrake:

9. Det er den perfekte avstanden for en getaway

Veggmalerier fra Pompeii| ©Pedro
Veggmalerier fra Pompeii| ©Pedro

Pompeii er som sådan ikke Italias mest populære feriedestinasjon, og besøkes som regel som en avstikker i forbindelse med en tur til andre populære italienske byer, som nabobyen Napoli eller i dette tilfellet Roma.

Derfor er det en god idé å utnytte oppholdet i den italienske hovedstaden til å oppdage Pompeii: Det tar relativt kort tid å komme seg dit, du har nok tid på en dag til å fordype deg i omgivelsene og historien, og det er ganske overkommelig på et budsjett. Jeg har faktisk satt sammen en artikkel om hvordan du kommer deg til Pompeii fra Roma som du kanskje er interessert i.

Pompeii er altså et flott sted å komplettere turen til Roma hvis du har tid nok til å legge det inn i reiseplanen. Husk at selv om du har planer om å besøke andre byer i Italia i fremtiden, som Firenze, Venezia eller Milano, kan avstandene gjøre det mer komplisert eller umulig å komme dit hvis du har akkurat nok tid.

Bestill en utflukt til Pompeii

10. Mer enn 4 millioner mennesker i året kan ikke ta feil

Turister på besøk i Pompeii| ©Jenny
Turister på besøk i Pompeii| ©Jenny

Jeg er egentlig ingen tilhenger av masseturisme, men det faktum at Pompeii hvert år samler mer enn 4 millioner besøkende fra hele verden foran sine arkeologiske levninger, er et tegn på at dette er en by du bør sette på kartet.

Og når du kommer dit, vil du se at det er verdt det. Jeg kjenner ingen som har angret på at de tok seg tid til å reise til Roma for å oppleve en av de mest tragiske episodene i Italias historie.

Bestill en utflukt til Pompeii