Hvor du bør spise i Trastevere

Her er guiden din til hvordan du kan bli mett av Roma i den evige bys mest pittoreske nabolag, basert på pasta, pizza og lasagne. Det er ikke din bestemors mat, men det er ikke langt unna. Nam!

Nuria Rozas

Nuria Rozas

11 minutter lest

Hvor du bør spise i Trastevere

Trastevere, Roma | ©Daniele Salutari

Hvis du vil smake på noe mer romersk enn den kapitolinske ulven i bydelen Trastevere, men du er redd for at berømmelsen til dette bohemske og sjarmerende nabolaget har gått til hodet, kan du merke deg noen gastronomiske forslag for å gjøre matbesøket ditt i denne bydelen til en suksess.

Men hvis du tillater meg å gi deg noen grunnleggende råd, som gjelder for nesten alle mine kulinariske forslag: bestill bord! Denne gylne regelen bør tas i betraktning av alle reisende som ønsker å fylle magen i Trastevere, det mest autentiske nabolaget i den italienske hovedstaden. Den som advarer er ikke en forræder.

1. Føl deg som en ekte italiener på Trattoria Da Augusto

Nyt dagens rett på Trattoria Da Augusto.| ©Joanne Wan
Nyt dagens rett på Trattoria Da Augusto.| ©Joanne Wan

Hvis du er en av dem som liker nabolagsrestaurantene, den typiske Paco-baren eller mathusene der de serverer hjemmelagde retter, vil du elske denne romerske trattoriaen. Trattoria Da Augusto ligger i hjertet av Trastevere, og tar deg med tilbake i tid gjennom sansene dine. Teknologien har ikke kommet hit, men de trenger ikke det fordi rettene er ganske gode.

Det er en liten restaurant som vanligvis er overfylt med italienere og serverer hjemmelaget mat til en veldig rimelig pris. Du vil føle deg som hovedpersonen i serien "Cuéntame", Antonio Alcantará, men i en italiensk versjon. Før du reiser til Roma, bør du vite at "trattoriaer" er familiedrevne etablissementer som serverer dagens meny til en veldig rimelig pris.

Ta med kontanter

Vær oppmerksom på at kredittkort ikke aksepteres på denne restauranten, så ta med kontanter hvis du ikke vil sitte igjen og skrubbe oppvasken. Når det gjelder atmosfæren, vil du ofte dele bord med andre spisegjester, og du vil sannsynligvis bli overrasket fordi de gir deg regningen direkte på papirduken. Det er det du får for pengene!

Praktisk informasjon om Trattoria Da Augusto

  • Hvor: Piazza de' Renzi, Nº15.
  • Gjennomsnittspris: mellom 8 og 10 euro per rett.
  • Åpningstider**:** fra 12.30 til 15.00 for lunsj og fra 20.00 til 23.00 for middag.
  • Kokkens tips: Kjøttet på denne restauranten er en av husets spesialiteter og har et godt rykte.
  • Anbefaleshvis... du vil ha en billig restaurant og ikke har store pretensjoner.

Bestill en gastronomisk omvisning i Trastevere

2. Den beste pizzaen i Trastevere, på pizzeria Ivo

Rett utenfor Pizzeria Ivo| ©Despejo
Rett utenfor Pizzeria Ivo| ©Despejo

Visste du at pizza ble brakt til Roma etter andre verdenskrig av innvandrere fra sør i landet? Så hvis du trodde, som meg, at romerne ble født med en pizza under armen, er du veldig forvirret. På mindre enn et århundre har det imidlertid allerede blitt stjernedisken. Selv om det er vanskelig å velge den beste pizzaen i Roma, vil jeg i mitt tilfelle gå for den på Pizzeria Ivo. Den er fingerslikkende god!

Konditoriet som ble pizzeria

Dette stedet har gledet innbyggerne i Roma og turister i mer enn 60 år. Det var faktisk på begynnelsen av 1960-tallet at grunnleggeren Ivo Stefanelli startet sin egen virksomhet i Trastevere, først med desserter og deretter med pizzaer, og takket være jungeltelegrafen ble det det mest trendy stedet i området.

Pizzaer av høy kvalitet til gode priser

I dag har sønnen Ivano overtatt ledelsen av pizzeriaen og har begynt å forbedre utvalget av råvarer: introdusere dansk kjøtt, oster og pølser fra ledende merker, økologiske merker og håndverksøl. Det gode? Gjennomsnittsprisen på 20 euro har ikke endret seg. Godt , hyggelig og billig.

Praktisk informasjon om pizzeria Ivo

  • Hvor: Via di S. Francesco a Ripa, nr. 158.
  • Gjennomsnittspris**:** 10 euro per pizza.
  • Åpningstider**:** Serverer hovedsakelig middag, fra 18.00 til 0.30, unntatt på søndager, da det også er åpent fra 12.00 til 15.00.
  • Kokkens tips: Prøv fiori di zucca (squashblomster fylt med ost og ansjospasta) og tiramisu.
  • Anbefaleshvis... du vil spise den beste pizzaen og ikke har det travelt (noen ganger er kelnerne litt trege).

Bestill en omvisning i Trastevere og den jødiske gettoen

3. Den beste pastaen, til den beste prisen på Da Enzo al 29

Å nyte pastaen på Da Enzo al 29| ©Kalboz
Å nyte pastaen på Da Enzo al 29| ©Kalboz

Til tross for de lange køene (som er logisk og normalt), er det verdt å vente for å komme inn på restauranten Da Enzo al 29 og prøve en av de beste pastaene i Trastevere. Jeg kan bare si at carbonara-retten var spektakulær, så mye at jeg gjentok de følgende dagene. Det ville være synd å komme til Roma og ikke spise her - vær forsiktig fordi de ikke tar reservasjoner!

Men hvem er eieren? Du må se etter ham, som om han var Wally, på en av veggene i spisestuen, hvor du finner et bilde med portrettet hans hengende i trattoriaen. Han gikk bort på slutten av 1980-tallet, men Enzos nærvær er fortsatt veldig følt: han er i minnet til kundene som frekventerte restauranten da han selv drev den.

Praktisk informasjon om trattoria Da Enzo al 29

  • Hvor: Via dei Vascellari, nr. 29.
  • Gjennomsnittspris: 13 € for en pastarett.
  • Åpningstider**:** Mandag til lørdag, 12.15 til 15.00 og 19.00 til 23.00.
  • Kokkens tips: Prøv noen av pastarettene deres - de er alle deilige!
  • Anbefaleshvis... du vil ha et autentisk romersk måltid på et sted som beholder essensen av Roma.

Bestill en gastronomisk omvisning i Trastevere

4. Den beste spaghettien på restauranten Tonnarello

Carbonara på restauranten Tonnarello i Trastevere| ©Jaclyn Chen
Carbonara på restauranten Tonnarello i Trastevere| ©Jaclyn Chen

Er du den typen person som tar råd eller den typen person som går til restauranter i en gal dash? I mitt tilfelle er jeg av den første gruppen, jeg bestemmer meg ikke før jeg leser tusen positive anmeldelser. Et godt eksempel på dette var besøket mitt på restauranten Tonnarello, som hadde mer enn 35 000 anmeldelser, hvorav de fleste var fremragende. Jeg tenkte: Alle kan vel ikke ta feil? Så jeg tok spranget og opplevelsen min var brutal.

En fantastisk terrasse ideell for sommeren i Roma, et sjarmerende sted og husets kjennemerke: deilige tonnarelli (en slags spaghetti), håndlaget som de italienske nonas. Kjøttetere kan i mellomtiden få sitt fulle av lam, oksehale og kjøttboller. Her er alle ingrediensene nøye utvalgt, og det samme er presentasjonen.

Praktisk informasjon om restauranten Tonnarello

  • Hvor: Via della Paglia, 1-2-3
  • Gjennomsnittspris**:** 9 € for en pastarett og fra 14 € for hovedretter.
  • Åpningstider**:** 10:00 til 23:00.
  • Kokkens tips: Tonarello Cacio e Pepe, kåret til den beste i Roma.
  • Anbefaleshvis... du vil gå til en sjarmerende restaurant og spise godt med sikkerhet.

5. Den beste pastaen med sjømat til en god pris på Osteria Der Belli

Inngang til Osteria Der Belli| ©Gillian Longworth McGuire
Inngang til Osteria Der Belli| ©Gillian Longworth McGuire

Hvis du vil unne deg en god verdi og føle deg som en romer, foreslår jeg at du går til Osteria Der Belli, en restaurant på Sardinia som spesialiserer seg på enkle sjømatretter som blekksprut med stekte poteter, havabbor carpaccio og grillet blekksprut, alt til en god pris!

Det er en veldig familierestaurant der alle er involvert: eierens søstre tilbereder sin deilige ferske sjømatpasta hver dag. De har også smakfulle alternativer for vegetarianere, som pasta med soppsaus eller ravioli med spinat og ricottaost. Om sommeren er det best å prøve menyen på den livlige utendørsterrassen.

Praktisk informasjon om Osteria Der Belli restaurant

  • Hvor: Piazza di Sant'Apollonia, 11.
  • Gjennomsnittspris: mellom 10 og 16 euro per rett.
  • Åpningstider**:** 12.30 til 15.00 for lunsj og 19.00 til 23.30 for middag.
  • Kokkens tips: blåskjellene, bruschetta al pomodoro og pastaen med spigola (havabbor).
  • Anbefaleshvis... du vil nyte sjømat i alle dens former til en god pris.

6. Nyt den mest originale pizzaen på Tu pizza Illuminati

Nyt en god pizza| ©Seu Pizza Illuminati
Nyt en god pizza| ©Seu Pizza Illuminati

Hvis du er lei av den typiske italienske pizzaen med tynn skorpe (selv om det er umulig å kjede seg) og vil prøve noe annet, anbefaler jeg deg å bestille bord på Tu pizza Illuminati, en restaurant i minimalistisk stil som beveger seg bort fra klisjeene og folkloren til tradisjonelle pizzeriaer.

Her er pizzaene en blanding mellom en calzone og en crepe med tykke, men veldig saftige kanter som vil glede deg. Et av kjennetegnene til restauranten er at menyen varierer i henhold til sesongen, og de har også fantastiske søte pizzaer (verdt et besøk) og stekte pizzaer, som er sublime. Prisene er litt høyere enn andre steder, men ikke overdrevne og i tråd med menyen.

Praktisk informasjon om Tu pizza Illuminati

  • Hvor: Via Angelo Bargoni, 10-18.
  • Gjennomsnittspris: mellom 10 og 15 euro per pizza.
  • Åpningstider**:** 19.00 til midnatt hver kveld (mandag stengt).
  • Kokkens tips: De klassiske pizzaene er ufeilbarlige, blant annet margherita, marinara og cosaco.
  • Anbefaleshvis... du vil prøve en minimalistisk pizza og dens søtere versjon.

7. Den beste forretten i skinkebutikken Cantina dei Papi

Aperitiff på Cantina Dei Papi| ©cantinadeipapiviterbo
Aperitiff på Cantina Dei Papi| ©cantinadeipapiviterbo

For å få den fulle opplevelsen i Roma, må du prøve den typiske aperitivo i Roma, som har blitt et ritual. Det er en slags morsom etter-jobb som vanligvis holdes hver dag rundt 18.00 og er like tradisjonell som vermut på søndager i Spania.

I dette tilfellet betaler du en fast pris for drinken, og den inkluderer en veldig sofistikert aperitiff. Vil du ha en pause fra pasta og prøve denne gleden? Jeg anbefaler deg å besøke skinkebutikken Cantina dei Papi, som skiller seg ut for sine bord med et utsøkt utvalg av lokale spekemat og oster.

Du kan nyte dem sammen med en god vin i en koselig og intim atmosfære. Hvis du vil drikke vann, serverer de det gratis i en kanne, noe som er veldig verdsatt.

Bestill en blandet tallerken

Mitt forslag er å bestille en "tabla mixta" (blandet tallerken ) der du får servert skinke, bacon, villsvinpølse, svinekam, smult og andre italienske gourmetprodukter på rustikk tre. Du kan også smake på ulike ostespesialiteter, for eksempel trøffel-, pistasj- og valnøttost. Det finnes også bruschettas (en slags italiensk toast) med forskjellige sauser og patéer som oliven, artisjokker, trøfler... De er til å dø for!

Praktisk informasjon om Prosciutteria Cantina dei Papi

  • Hvor: Via della Scala, nr. 71.
  • Gjennomsnittspris**:** 5€ - 10€.
  • Åpningstider**:** Hver dag fra 11.30 til 23.30.
  • Kokkens tips: Prøv brettene og smørbrødene, basert på håndverksskinke og oster av høy kvalitet.
  • Anbefaleshvis... du vil ha en matbit i en uformell og ungdommelig atmosfære med vennlig og hjelpsomt personale.

8. Den beste og sunneste isen finner du på Fiordiluna

Inngang til Heladeria| ©mdfeeds
Inngang til Heladeria| ©mdfeeds

Hvorfor forelsket Audrey Hepburn seg i Roma - landskapet, pizzaene, italienerne? Vi vet ikke, men det som er klart er at en av grunnene var de utsøkte håndlagde iskremene, ansett som de beste i verden. Spesielt foretrekker jeg Fiordilunas på grunn av måten de skjemmer bort produktet på: de bruker bare fersk frukt!

I mer enn 25 år har dette stedet tilberedt iskrem med ingredienser av topp kvalitet som de kjøper fra små produsenter: fra hasselnøtter til kakao. Og det merker du når du smaker på dem. Hvis du er på diett, ikke bekymre deg, for de har også utviklet iskrem uten tilsatt sukker, med en utrolig smak og kremethet. Du kan ikke vente med å prøve dem!

Oppdag Romas nabolag gjennom iskremene deres

Hvis du har en søt tann og er nysgjerrig på hvor du kan finne de mest spektakulære iskremene i Den evige stad, her er en guide til de beste iskremene i Roma. Du vil bli en ekspert!

Praktisk informasjon om Fiordiluna

  • Hvor: Via della Lungaretta, 96.
  • Kokkens tips**:** Pistasjisen er nydelig.
  • Anbefaleshvis... du vil prøve den mest autentiske iskremen i Trastevere.

9. Smak på den beste gatematen i Trapizzino Trilussa

Mat på Trapizzino Rome Trilussa| ©Trapizzino
Mat på Trapizzino Rome Trilussa| ©Trapizzino

De mest moderne og gatematelskere kan nyte god gatematTrapizzino Trilussa, som har utviklet en slags tapas, et sted mellom en sandwich og en pizza, som du kan bestille å ta bort og spise på torget.

Det er en trekantet skive pizza, rullet opp og åpen i midten, fylt med typiske og deilige retter fra romersk gastronomi. I dag har ideen blitt så populær at den allerede har åpnet flere franchiser i Italia og til og med i ... New York!

Tradisjonelle oppskrifter pakket inn i en pizza

Grunnlegger Stefano Calligari har en notatbok der han skriver ned morens og tantenes tradisjonelle oppskrifter som blekksprut med erter, kylling med paprika ... som han deretter legger i sine lukkede pizzaer. Kokken har gitt saken en vri med denne morsomme måten å smake dem på: ingen skitne bestikk og muligheten til å nyte trapizzinoer på gaten, i et hvilket som helst hjørne av Italia.

Praktisk informasjon om Trapizzino Trilussa

  • Hvor: Piazza Trilussa, 46.
  • Gjennomsnittspris**:** 4 € per trapizzino.
  • Åpningstider**:** Hver dag fra 12.00 til 01.00. Fredager og lørdager til kl. 02.00.
  • Kokkensforslag: polpetta al sugo, zighini, pollo alla cacciatora...
  • Anbefaleshvis... du vil prøve signaturmat til en god pris og ikke vil kaste bort for mye tid på det.

10. Prøv den beste slushyen på Sora Mirella med utsikt over elven.

Sora Mirella-boden i Roma| ©Kalboz
Sora Mirella-boden i Roma| ©Kalboz

Om sommeren er den beste måten å bekjempe de høye temperaturene i Roma å ha en god grattachecca (en romersk oppfinnelse som ligner på en slushie for å kjøle seg ned). Jeg foreslår at du går til Sora Mirella, en sjarmerende liten utendørs kiosk ved elven Tiberen og bestiller en av disse milkshakene - utsikten er spektakulær!

Det er også et av de få stedene der grattachecca tilberedes på den tradisjonelle måten: ved å skrape en isblokk med et verktøy i stedet for en moderne maskin. På toppen av grattacheccaen får du deilig frisk frukt, og du kan til og med bestille den med alkohol. Å se på solnedgangen med denne drinken høres godt ut, ikke sant?

Praktisk informasjon om Sora Mirella

  • Hvor: Lungotevere Degli Anguillara.
  • Gjennomsnittspris**:** veldig billig.
  • Åpningstider**:** hver dag fra 09.00 til 01.30.
  • Anbefaleshvis... du vil nyte en deilig dessert i det fri med god utsikt over elven og broen.

Bestill en gastronomisk omvisning i Trastevere

Hvor mye penger trenger jeg for å spise i Trastevere?

Å betale regningen| ©David Lombardía
Å betale regningen| ©David Lombardía

Sannsynligvis en av våre største bekymringer når vi drar på tur er å beregne hvor mye penger vi trenger. Men i denne bydelen i Roma finnes det, som du har sett, alternativer for alle budsjetter, og noen som knapt vil sprenge banken.

Et godt eksempel på dette er tapasene du kan bestille for å ta med deg på restauranten Trapizzino Trilussa, hver for rundt € 4. Hvis du vil spise billig, men sitte ned, anbefaler jeg at du også prøver de familiedrevne trattoriaene som tilbyr dagens rett til en god pris.

Hvis du er ute etter noe mer sofistikert og moderne, er denne forstaden i forkant av bransjen, så du vil finne mange alternativer for å tilfredsstille ganen din uten å bli ruinert.

Hvordan tips fungerer i Romas restauranter

Tips-pakke| ©Sam Dan Truong
Tips-pakke| ©Sam Dan Truong

Tusenkronersspørsmålet: må du gi tips? Du kan puste lettet ut... I Italia er det ikke obligatorisk å gi tips, og det er ikke veldig vanlig. Du trenger ikke å legge igjen en prosentandel av regningen som i andre europeiske land.

Du kan imidlertid legge igjen litt penger frivillig som et tegn på din takknemlighet hvis du likte servicen og maten, som du sannsynligvis vil elske! På restauranter betaler du vanligvis for servicen, et fast beløp per person som kan variere fra 1 til 4 euro, avhengig av restauranten. Og nå, god appetitt!