Hellig uke i Roma

Enten du er en religiøs person eller ikke, er den hellige uken i Roma en utmerket mulighet til å bli kjent med dens åndelige side. Finn ut hvordan du får mest mulig ut av denne opplevelsen.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minutter lest

Hellig uke i Roma

Vatikanstaten, Roma | ©Juan Carlos Benito

Å reise til Roma i påsken er en av de beste tidene å besøke den italienske hovedstaden på. Vårværet er mer behagelig for å tilbringe tid utendørs, helligdagene er lengre og byen er forvandlet og viser seg fra sin mer åndelige side.

Å se Romas hellige uke personlig er uten tvil en av opplevelsene du må ha under reisen til Roma. Liker du ideen? I dette innlegget vil jeg fortelle deg hvordan disse festlighetene er i Italias hovedstad og hvordan du kan nyte denne spesielle begivenheten i byen. La oss komme i gang!

Hvordan få billetter for å nyte påsken i Roma?

Delta i den hellige uken i Roma| ©Hogar de la Madre
Delta i den hellige uken i Roma| ©Hogar de la Madre

Ådelta på de religiøse begivenhetene i den hellige uken i Roma er gratis, men du må skaffe deg en billett i god tid, ettersom etterspørselen er veldig høy og antall plasser er begrenset.

For å få en billett må du kontakte prefekturen for den pavelige husholdning per faks og uttrykke din interesse for å delta på et av de religiøse arrangementene i den hellige uken i Roma og oppgi følgende detaljer:

  • Dato for generalaudiensen eller den liturgiske feiringen.
  • Antall billetter som ønskes
  • Navn / gruppe
  • E-post adresse
  • Postadresse
  • Telefon og faks

Når de mottar søknaden din, vil Vatikanet informere deg per post til hjemmeadressen din og sende deg et varsel med informasjon om hvor du kan gå når du ankommer Roma for å finne ut om du endelig har fått innvilget billetter eller dessverre ikke er tilgjengelig på grunn av det store antallet forespørsler om å delta på de religiøse feiringene.

Mitt råd er å prøve å gjøre denne forespørselen så lang tid i forveien som mulig (6 til 3 måneder før reisen til Roma) og be om få billetter, da en kombinasjon av disse to faktorene vil gi deg en bedre sjanse til å nå målet ditt.

Bestill en tidligbillett til Vatikanet

Hva om jeg ikke får billetter til den hellige uken i Roma, hva kan jeg gjøre?

Fasaden til Peterskirken i Roma.| ©Mike McBey
Fasaden til Peterskirken i Roma.| ©Mike McBey

Ikke bekymre deg! Hvis du ikke får billetter til Vatikanets religiøse arrangementer, kan du alltids oppleve åndeligheten i Romas hellige uke ved å lage andre interessante planer med religiøst tema i byen. Sjekk ut disse ideene!

  • Semi-privat påsketur i Roma: Dette er en- guidet
    historisk-religiøs tur- med fokus på Kristi lidelseshistorie der du også kan se noen

av

  • Romas vakreste kirker, basilikaer og katedraler samt noen hellige relikvier knyttet til den hellige uken.

  • Rome Churches Tour: Dette er en kort spasertur til noen av Romas vakreste kirker. En utmerket mulighet til å bli kjent med den hellige kunsten i Den evige stad, inkludert et stopp for en kaffe på et typisk sted i Roma.

  • Privat omvisning i det katolske Roma: Dette er en privat omvisning i Romas kirker og basilikaer som du kan skreddersy etter din smak og dine preferanser.

Bestill en omvisning i de kristne basilikaene

Hvordan kan jeg se paven på nært hold i løpet av den hellige uken?

Pave Frans under de pavelige audiensene| ©RDMBP
Pave Frans under de pavelige audiensene| ©RDMBP

Den beste måten er å få gratis billetter til å delta på de religiøse feiringene i den hellige uke, men hvis dette ikke er mulig fordi det ikke er flere ledige plasser, ikke bekymre deg fordi du har flere muligheter.

Generelt har de fleste turister og pilegrimer som besøker Vatikanet to alternativer for å se paven personlig: onsdagens pavelige audienser (som det også kreves billetter til) og søndagens Angelus (som du ikke trenger billett til, bare gå til Petersplassen ved middagstid).

I innlegget Pavelig audiens i Roma forteller jeg deg alt om denne opplevelsen, som du ikke kan gå glipp av under ditt besøk i Roma, enten du er en religiøs person eller ikke.

Bestill billetter til den pavelige audiensen

Hvordan er den hellige uken i Roma?

Feiring av palmesøndag| ©Davide Meloni
Feiring av palmesøndag| ©Davide Meloni

I land med katolsk kultur feires den hellige uken med stor hengivenhet, men hvert land gjør det på sin egen måte, etter sine egne skikker og tradisjoner. Men hvordan feires den hellige uken i Roma? Vi ser på det i detalj nedenfor.

Det begynner med palmesøndag

I Roma begynner feiringen av den hellige uken den siste søndagen i fastetiden med feiringen av palmesøndag, som markerer begynnelsen på den hellige uken.

På denne dagen feires en messe på Petersplassen i Vatikanet av paven for å feire Kristi triumferende inntog i Jerusalem og for å huske ham, blir olivengrenene som de troende bærer velsignet.

På palmesøndag avsluttes den religiøse seremonien med Angelus kl. 12 med paven fra vinduet i hans arbeidsværelse i Vatikanets apostoliske palass.

Inngangen til dette arrangementet er gratis, men det er nødvendig å bestille på forhånd. Det er et overfylt arrangement, så det vil bare være ståplasser for å lytte til messen.

Skjærtorsdag, en dag til minne om "den siste nattverden"

Fra skjærtorsdag og utover begynner de viktigste religiøse begivenhetene i den hellige uken.

På denne dagen feirer paven igjen en annen messe for å minnes Kristi "siste måltid" før hans lidenskap, og der han opprettet sakramentet "nattverden" for å huske hans offer på korset for sjelenes frelse i de kommende århundrene.

Messen avsluttes med at paven vasker føttene sammen med en gruppe prester, og minner om øyeblikket da Kristus vasket føttene til sine apostler som et symbol på ydmykhet og et eksempel på tjeneste for andre.

Denne religiøse handlingen finner vanligvis sted i kirken San Giovanni Laterano, den første kirken som ble bygget i Roma på ordre fra keiser Konstantin den store på 400-tallet e.Kr. og en av de vakreste i byen.

Fra søylegangen på hovedfasaden til San Giovanni Laterano gir paven sin velsignelse hver skj ærtorsdag og tar farvel med de troende som er samlet der.

Ta del i den vakre korsveien på langfredag.

Feiring av korsveien| ©HEBE COSTA
Feiring av korsveien| ©HEBE COSTA

langfredag feires Kristi lidelseshistorie, så ingen messer feires i katolske templer, men på fredag kveld (tidspunktet for Kristi død på korset) finner liturgien for Herrens lidelse sted, og ved mørkets frembrudd finner den mest rørende religiøse handlingen i den hellige uken i Roma sted: Via Crucis som går fra innsiden av Colosseum til Venus-tempelet på Palatinhøyden.

Pavenleder denne høytidelige prosesjonen ledsaget av andre prester og hundrevis av troende som går gjennom Romas gater til minne om Herrens Golgata til Golgata-fjellet der han ble korsfestet. Ved hver av stasjonene som utgjør korsveien, leses forskjellige avsnitt fra evangeliet som inviterer til refleksjon og ettertanke.

Korsveien på langfredag er et av de mest rørende øyeblikkene i den hellige uken i Roma på grunn av dens dype religiøse betydning, men også på grunn av det vakre landskapet med gamle monumenter og ruiner som er opplyst av lyset fra faklene som bæres av de troende når de passerer gjennom.

Påskelørdag: en dag for stillhet, meditasjon og ettertanke

hellig lørdag på dagtid feirer ikke kirkene i Roma messer ettersom de er i sorg. Det er en tid for ettertanke, meditasjon og minne om Jomfru Marias, Kristi mors, ensomhet.

Alt forandrer seg etter midnatt, når Vigilmessen feires på Petersplassen. I denne religiøse handlingen tennes et bål i atriet som, etter å ha blitt velsignet, brukes til å tenne et stort påskelys som representerer den oppstandne Kristus. I sin tur brukes flammen til å tenne alle lysene som vil lyse opp kirken som et symbol på håp og glede.

Stor fest første påskedag i Roma!

Også kjent som påskedag, er dette den sentrale festen i kristendommen til minne om Kristi oppstandelse.

Byen renner over av glede på påskedag! På denne dagen, tidlig på morgenen, forretter paven den hellige messen på Petersplassen der påskeeukaristien feires. I tillegg tennes et påskelys, som representerer lyset fra den oppstandne Kristus, som holdes tent hele dagen.

Som avslutning på arrangementet gir paven den pavelige velsignelsen Urbi et Orbi fra Peterskirkens balkong til Roma og hele verden. Det er den samme velsignelsen som paven gir første juledag.

Oppdag Vatikanet, episenteret for den hellige uke i Roma

Peterskirken i Vatikanet i Vatikanstaten| ©Paul Macdonald
Peterskirken i Vatikanet i Vatikanstaten| ©Paul Macdonald

I tillegg til sin religiøse betydning som sete for den katolske kirken, har Vatikanet mye å by på når det gjelder historie og kunst, noe som gjør det til en av Romas viktigste og mest interessante turistattraksjoner.

Hva kan du se i Vatikanet?

Og mye mer!

Slik at du vet alt du kan gjøre og se i Vatikanet, før du reiser til Roma, anbefaler jeg at du leser dette innlegget med alt Vatikanstaten har å tilby deg på ditt besøk i "Den evige by". Deretter kan du bestemme om du vil oppdage det i ditt eget tempo eller ta en guidet tur.

Det er så mange fascinerende ting å se at du vil bli målløs - du vil ønske å komme tilbake!

Bestill billetter utenom køen til Vatikanet