Informasjonskapsler hjelper oss å levere våre tjenester. Ved å bruke nettstedet, godtar du å vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.

Billetter til Vatikanmuseet: hvor mye de koster, hvor man skal kjøpe dem og hvordan man kan spare penger

Hvis du besøker Roma, må du ikke gå glipp av en av byens juveler: Jeg forteller deg alt du trenger å vite for å få billetter til Vatikanmuseene, der du kan se det utrolige Sixtinske kapell.

Ana Caballero

Ana Caballero

14 minutter lest

Billetter til Vatikanmuseet: hvor mye de koster, hvor man skal kjøpe dem og hvordan man kan spare penger

Kolonnade på Petersplassen | ©Mathew Schwartz

Vatikanstaten, som kan nås til fots fra Roma sentrum, er pavenes residens og verdens katolske maktsentrum. Hovedattraksjonene er Peterskirken med sin kuppel, Petersplassen og Vatikanmuseene med Det sixtinske kapell.

Hvis du vil unngå køene, som bokstavelig talt er de lengste køene i Roma, bør du kjøpe billetten på forhånd. Her er billettypene du kan kjøpe på forhånd:

Den mest økonomiske

Forbi-køen-billetter til Vatikanmuseet og Det sixtinske kapell i Roma

Direkte inngang til Vatikanet uten venting i billettluken.

Du kan se alt Vatikanmuseene og Det sixtinske kapell har å by på i ditt eget tempo ved å kjøpe disse billettene på forhånd og slippe de lange køene ved billettkontorene.

Få direkte adgang til de imponerende Vatikanmuseene, Rafaelsalene og Det sixtinske kapell, og tilbring så mye tid du vil i hvert av rommene. Takket være skip-the-line-billettene kan du inn i komplekset uten å måtte gå gjennom billettkontoret på forhånd ogta turen i ditt eget tempo. Du kan også velge en audioguide sammen med billetten, som forteller deg mer om de viktigste maleriene og skulpturene du finner underveis.

For bare 30 euro får du tilgang til en av Romas største turistattraksjoner, og hvis du bestiller billettene på forhånd, sparer du hodebry når du først er der.


Det beste alternativet

Omvisning med guide i Vatikanmuseene, Det sixtinske kapell og Peterskirken

Din billett til Vatikanet med en guidet tur i små grupper

Få en mer intim opplevelse når du besøker Vatikanet sammen med en ekspertguide i en liten gruppe.

Varighet: 2 timer

Med dette alternativet får du tilgang til Vatikanmuseene, der du blant annet kan se det fantastiske Sixtinske kapell. Fordelen? Det inkluderer [en billett som sparer deg for endeløse køer](/italien/roma/guidet-tur-vatikanet-museer-det sixtinske kapellet-og-peterskirken/a/pa-295){target="_blank"}, og du får følge av en ekspertguide som hjelper deg med å sette alt du ser i sammenheng.

Tro meg: På et sted med så mange verk, så mye historie og så mye symbolikk vil du sette pris på å ha litt informasjon om de viktigste galleriene, de viktigste kunstnerne og de viktigste verkene for ikke å bli overveldet av den store mengden stimuli, korridorer og kunst du finner der inne. Med denne omvisningen går du gjennom museenes viktigste rom og gallerier, og lærer de mest relevante detaljene om de viktigste verkene i Vatikanmuseene.

Hvis du ikke liker omvisninger i store, organiserte grupper, bør du vurdere dette alternativet fordi du da kan følge guidens forklaringer på nært hold, ha et roligere tempo under besøket og mer frihet til å stille spørsmål, be om anbefalinger, få bedre kontakt med guiden osv.


Premium-alternativet

Omvisning med tidlig inngang til Vatikanet og Det sixtinske kapell

Billett til Vatikanet tidlig om morgenen for å unngå folkemengder.

Dette er utvilsomt den mest eksklusive måten å besøke Vatikanmuseene på: Du kan komme inn i Det sixtinske kapell før det åpner for publikum og nyte kunsten uten for mange turister rundt deg, med en ekspertguide i en liten gruppe.

Varighet: 2 timer

Blant alle Premium-billettene du kan finne til Vatikanet, hvis du seriøst må vurdere en av dem, er det denne tidlige inngangen med fortrinnsrett til Det sixtinske kapell. Dette alternativet lar deg besøke det med en mindre kapasitet (før det åpnes for allmennheten og andre turer) og utvilsomt nyte det mye mer.

Denne typen billett garanterer at du kan se Vatikanmuseene generelt og Det sixtinske kapell spesielt med en liten gruppe og halvannen time før folkemengdene oversvømmer korridorene. Hvis du skal unne deg noe ekstra på reisen, anbefaler jeg deg å ta dette på alvor.


Sparepakken

Tilbud: Omvisning med guide til Colosseum og Forum Romanum pluss Vatikanmuseene og Det sixtinske kapell

Billetter til det beste av Roma, på én dag og til den beste prisen

Du kan ikke forlate Roma uten å besøke Colosseum og Vatikanmuseene. Med dette alternativet får du en guidet omvisning i begge til den beste prisen.

Et annet alternativ som anbefales på det sterkeste, er å kombinere et besøk i Vatikanmuseene om formiddagen med et besøk i Colosseum om ettermiddagen. Som du kanskje allerede vet, er et besøk i Colosseum et must på en reise til Roma (uansett hvor mange ganger du har sett fasaden, kan du ikke forestille deg alt som er inni før du har besøkt det).

Hvis du planlegger en reise til Roma og ønsker å spare tid og penger, foreslår jeg at du kjøper billetter til de to mest symbolske stedene i Roma, med denne kombinerte billetten til Vatikanmuseene og Colosseum med en profesjonell guide.


Oppsummert sammenligner vi de fire alternativene:


Priser på billetter til Vatikanet

Peterskirken i Vatikanet| ©CALIN STAN
Peterskirken i Vatikanet| ©CALIN STAN

Jeg foreslår to typer billetter med forskjellige priser:

  • Den mest anbefalte er å kjøpe billetten som inkluderer en guidet tur på spansk i gruppe, og den vil koste deg omtrent 43 euro. Men avhengig av hvilken type billett du ønsker å kjøpe, vil prisen være helt forskjellig.

Det gode er at det finnes alternativer for alle budsjetter. Hvis du vil ha mer informasjon om billettprisene til Vatikanet, kan du lese artikkelen min om det her: Billettpris Vatikanet 2023.

  • Et mer eksklusivt alternativ, der man unngår folkemengdene, er muligheten til å komme inn i Det sixtinske kapell og Vatikanmuseene før de åpner for allmennheten. Dette koster litt mer, men hvis du ønsker å få mest mulig ut av opplevelsen, vil du ikke angre. Det koster rundt 60 euro. Du får hele tiden følge av en ekspertguide, og stillheten som hersker i galleriene på denne tiden av døgnet er vel verdt den ekstra kostnaden.

Bestill en guidet omvisning i Vatikanet tidlig om morgenen

Få rabatt på billetter til Vatikanet

Bramante-trappen| ©Bibi Pace
Bramante-trappen| ©Bibi Pace

Til slutt finnes det også pakker som lar deg spare penger når du besøker Vatikanet og andre attraksjoner i byen. Hos Hellotickets kan du for eksempel få den kombinerte pakken Colosseum + Vatikanet. På én dag besøker du begge attraksjonene med en spesialisert guide, og prisen er ca. 90 euro, noe som gjør det til et billigere alternativ enn om du kjøper begge besøkene hver for seg.

Sjekk også ut muligheten for å kjøpe Omnia Card og Roma Pass, byens turistkort, som gir deg tilgang til andre museer og monumenter i tillegg til Vatikanet til en redusert pris.

Bestill et besøk i Vatikanet med inngang til Colosseum

Hvor kan du kjøpe billetter til Vatikanet uten kø?

Petersplassen sett fra basilikaens kuppel.| ©Alan Liu
Petersplassen sett fra basilikaens kuppel.| ©Alan Liu

Det beste alternativet er å kjøpe billetter på forhånd og på nettet for å være sikker på at alternativet du kjøper inkluderer tilgang til Vatikanet uten kø eller venting. Alle alternativene du finner på Hellotickets inkluderer dette, og det vil være en stor fordel for deg når du besøker Vatikanet.

De lange køene som dannes ved Vatikanportene går rundt murene som flankerer museene, og er bokstavelig talt de lengste køene i Roma. Å vente i timevis i solen for å komme inn i museene, basilikaen og Det sixtinske kapell kan bli ditt verste mareritt hvis du kommer dit uten billetter og må gå gjennom billettluken.

Bestill skip-the-line-billetter til Vatikanet

Slik får du billetter til Vatikanet med Roma Pass og Omnia-kortet

Vatikanets museer| ©Unsplash
Vatikanets museer| ©Unsplash

Romaer en turistby med så mange underverker å se at et godt alternativ er å kjøpe byens turistkort, som hjelper deg med å besøke Vatikanmuseene fordi inngangsbillettene er inkludert i prisen.

Omnia Vatikanet og Roma Pass

Dette kortet, også kjent som Omnia-kortet Roma, kombineres ofte med Roma Pass og er det beste alternativet for å besøke Vatikanet, ettersom det inkluderer inngang til museene og andre attraksjoner.

Roma City Pass

Dette er Romas VIP-pass og gir deg gratis adgang til Vatikanmuseene og andre attraksjoner som Colosseum. Du kan bestille passet for 1 til 7 dager og inkludere transport eller flyplasstransport mot et tillegg.

Bestill Roma Pass og Omnia Card

Kjøp billige billetter til Vatikanet og Colosseum i kombinasjon

Detaljer fra en av korridorene i Vatikanmuseene| ©Berto Macario
Detaljer fra en av korridorene i Vatikanmuseene| ©Berto Macario

Hvis du vurderer å besøke Colosseum (som faktisk er et must-see), bør du vite at det er mulig å kjøpe en kombinert billett til Vatikanet og Colosseum, noe som sparer både tid og penger. Prisen er billigere enn hvis du kjøper begge billettene hver for seg, og du slipper køene ved begge attraksjonene, noe som gjør besøket mye hyggeligere.

Dessuten får du muligheten til å besøke begge monumentene i følge med en ekspertguide som sørger for at du ikke går glipp av noe av disse to juvelene i Den evige stad.

Bestill et besøk i Vatikanet med inngang til Colosseum

Slik kjøper du billetter til Vatikanet i billettkontoret

Inngangen til Vatikanet
Inngangen til Vatikanet

Av erfaring kan jeg forsikre deg om at de to timer lange køene utenfor (med lange strekk i solen) tar mye energi fra besøket i Vatikanmuseene. Husk at avhengig av når du drar, kan du risikere at det er utsolgt, så jeg anbefaler deg å dra tidlig om morgenen.

Det første du må vite er at når vi snakker om generell adgang til Vatikanet uten køer, mener vi inngangen til Vatikanmuseene. Det er gratis å gå inn i Vatikanstaten (du trenger ingen billett, det er som å besøke en annen del av Roma), og det er gratis å gå inn i Peterskirken.

Men det sixtinske kapell og alle verkene og galleriene i Vatikanmuseene, som inneholder noen av verdens mest berømte verk, er avgift sbelagte og krever inngangsbillett, og ikke minst blir de raskt utsolgt, ettersom det er begrenset med plasser og tusenvis av mennesker ønsker å komme inn hver dag.

[Bestill en guidet omvisning i Vatikanet](/italien/roma/guidet-tur-vatikanet-museer-det sixtinske kapellet-og-peterskirken/a/pa-295)

Er Det sixtinske kapell inkludert i billettene til Vatikanet?

Det sixtinske kapell
Det sixtinske kapell

Ja, alle billetter til Vatikanet inkluderer et besøk i det berømte Sixtinske kapell. Til tross for Vatikanmuseenes enorme størrelse vil du umiddelbart legge merke til at Det sixtinske kapell tiltrekker seg flest besøkende, ettersom nesten alle stopper opp i dette rommet for å se det.

Hvis du vil se Det sixtinske kapell i ro og mak, kan du kjøpe billett tidlig om morgenen for å unngå folkemengdene.

Bestill "skip-the-line"-billetter til Vatikanmuseene og Det sixtinske kapell

Er Peterskirken inkludert i billettene til Vatikanet?

Peterskirken
Peterskirken

Ikke alltid, men inngangen til Peterskirken er gratis, så du slipper å betale hvis du ikke vil. Køene er imidlertid svært lange, så det er mulig å betale for å komme inn (med eller uten omvisning) og slippe køene. Når du først er inne, vil du forundres over størrelsen og kvaliteten på noen av verkene.

Bestill skip the line-billetter til Vatikanet

Er oppstigningen til Domen inkludert i billettene til Vatikanet?

Peterskuppelen
Peterskuppelen

Hvis du vil opp i Peterskuppelen, må du betale en egen billett, men du kan kjøpe den på stedet uten å bestille, og det er vanligvis ingen lange køer for å komme inn. Hvis du er i tvil om du skal betale for å gå opp til kuppelen eller ikke, er mitt råd å trekke pusten og gå opp.

Halvveis oppe vil du nok angre (den smale vindeltrappen er litt av en utfordring), men når du kommer til toppen vil utsikten være verdt det, og du kan arkivere opplevelsen som et av turens høydepunkter.

Bestill skip-the-line-billetter til Vatikanet

Er Nekropolis og katakombene inkludert i billetten til Vatikanet?

Graven til pave Pius XI| ©Northfielder
Graven til pave Pius XI| ©Northfielder

Nei, Vatikanets nekropolis, som ligger i kjelleren under Peterskirken, krever en egen inngangsbillett. Det er et ganske interessant besøk og gir deg mulighet til å se kryptene og gravene til noen historiske paver og apostelen Peter. Hvis du vil organisere besøket ditt, anbefaler jeg at du gjør det på forhånd, da kapasiteten er ganske begrenset og etterspørselen er svært stor.

Er det noen rabatter på billetter til Vatikanet?

Luftfoto av Vatikanets hager
Luftfoto av Vatikanets hager

Adgang til Vatikanet er gratis eller til spesialpris for studenter under 25 år og universitetsstudenter, medlemmer av religiøse skoler eller akkrediterte pilegrimer, funksjonshemmede, journalister og barn under seks år. Finn ut hvordan du kan besøke Vatikanet til den beste prisen eller få rabatter i denne guiden.

Vatikanets åpningstider

Michelangelos Pieta| ©Sonse
Michelangelos Pieta| ©Sonse

Vatikanmuseenes åpningstider er, med få unntak, fra kl. 9.00 til 16.00. Vær oppmerksom på at på søndager er museet stengt hele dagen i forbindelse med pavemessen på Petersplassen og på enkelte helligdager. Den beste tiden å besøke Vatikanet på er vanligvis, som det er vanlig for alle turistattraksjoner, tidlig eller sent.

Jeg forteller deg alt om det i denne detaljerte guiden med alle åpningstidene i Vatikanet (museene, basilikaen, klatringen til kuppelen ... osv.).

[Bestill en guidet tur i Vatikanet](/italien/roma/guidet-tur-vatikanet-museer-det sixtinske kapellet-og-peterskirken/a/pa-295)

Varighet av besøket i Vatikanet

Vatikanets museer| ©iam_os
Vatikanets museer| ©iam_os

Avhengig av hva du vil se i Vatikanet, trenger du minst tre timer (to hvis du har det travelt, men det er ikke verdt det). Personlig foretrekker jeg å bruke tre timer på en rolig rundtur i Vatikanmuseene med noen få ting igjen å se fra samlingen, fremfor å stresse gjennom alle museene på to timer for å få en "sjekk" på at jeg har "sett" alt.

Hvis du i tillegg ønsker å stoppe ved Peterskirken, gå opp i Domen eller spasere rundt på Petersplassen med sin kolonnade, blir besøket uunngåelig lengre og kan ta opptil en hel dag. Det er viktig å planlegge hva du vil se i Vatikanet, slik at du kan beregne hvor lang tid du trenger og nyte besøket.

[Bestill en guidet tur i Vatikanet](/italien/roma/guidet-tur-vatikanet-museer-det sixtinske kapellet-og-peterskirken/a/pa-295)

Lønner det seg å kjøpe billetter til Vatikanet med omvisning?

Detalj av Det sixtinske kapell| ©Unsplash
Detalj av Det sixtinske kapell| ©Unsplash

Ja, en guidet omvisning er 100 % å anbefale: En samling med så mye symbolikk og historisk kontekst er mye morsommere med en ekspert som kan fortelle deg anekdoter om skaperen, stilen eller årsaken til den historiske relevansen. Det finnes ulike alternativer for guidede turer i Vatikanet, avhengig av tid og budsjett.

Den mest omfattende og mest prisgunstige omvisningen koster for eksempel 38 euro og gir deg mulighet til å se det beste av Vatikanmuseene og Det sixtinske kapell. Hvis du vil unngå folkemengdene, kan du alltids velge premium-alternativet som gir deg adgang til Det sixtinske kapell om morgenen, før det åpner for publikum, slik at du kan nyte Det sixtinske kapell i fred og ro i en svært liten, privilegert gruppe.

[Bestill en guidet tur i Vatikanet](/italien/roma/guidet-tur-vatikanet-museer-det sixtinske kapellet-og-peterskirken/a/pa-295)

Slik kommer du deg til Vatikanet

Detalj av Det sixtinske kapell| ©Unsplash
Detalj av Det sixtinske kapell| ©Unsplash

Vatikanstaten ligger langt fra sentrum av Roma, men det betyr ikke at det er vanskelig å komme seg dit. Det er flere måter å komme seg dit på, så velg den som passer best for din reiserute:

  • Tilfots: Avhengig av hvor du bor, kan du kanskje komme deg dit til fots. Hvis overnattingsstedet ditt for eksempel ligger i nærheten av Piazza Navona og du har lyst til å ta en spasertur, kan du krysse Tiberen, og på en halvtime er du på Petersplassen; hvis du tar en avstikker, kan du til og med passere Castel Sant'Angelo først. Ingen spasertur i Roma er bortkastet tid, men hvis du velger dette alternativet, må du huske å dra tidlig for å komme frem i tide.
  • Med offentlig transport: Den raskeste måten å komme seg til Vatikanet med offentlig transport er å ta metrolinje A til Ottaviano S. Pietro. Hvis metroen ikke passer, går det også busser fra Piazza dei Cinquecento eller Termini stasjon.

Slik kjøper du billetter på Vatikanets offisielle hjemmeside

Søylegangen på Petersplassen
Søylegangen på Petersplassen

Hvis du skal kjøpe billetter på Vatikanets offisielle nettside, må du huske at de ikke kan refunderes og kun er gyldige for den dagen du velger. Hvis du liker å improvisere i løpet av turen, anbefaler jeg Hellotickets-alternativet, da det tillater gratis avbestilling; på denne måten vil du ikke tape penger hvis det oppstår et tilbakeslag i løpet av turen.

Ana's Traveller Tip

Hvis du bestiller billetten på forhånd, unngår du køer på mer enn to timer.

Praktiske tips for å besøke Vatikanet

Inne i Peterskirken
Inne i Peterskirken

Et besøk i Vatikanet er et obligatorisk stopp på turen til Roma, men for å få mest mulig ut av dagen er det lurt å planlegge besøket litt. Her er hva du bør tenke på når du besøker Vatikanet:

Dekk deg til når du besøker Vatikanet

Du kan lære av dine feil, og du kjenner sikkert noen som etter å ha planlagt besøket har måttet reise hjem uten å besøke museene eller basilikaen. På begge disse stedene må du dekke til ben og skuldre. Det er ikke tillatt med ermeløse, utringede klær, shorts, miniskjørt eller hatter.

Må man være tildekket midt på sommeren? La oss se, sunn fornuft: ta med et skjerf eller et langt foulard i ryggsekken som du kan ha på deg når du går inn på disse stedene, og som du ikke trenger å ha på deg hele dagen. Jeg kan forsikre deg om at det er bedre å forebygge enn å helbrede.

Slik unngår du folkemengdene når du besøker Vatikanet

For å unngå køer vet du allerede at du må kjøpe billett til Vatikanmuseene på forhånd, men det er ikke så lett å unngå folkemengdene... Den eneste måten å redusere dem på er å velge den første eller siste tidsplanen, ikke dra før eller etter en helligdag og, hvis du kan, unngå høysesongen.

Hva gjør du med ryggsekker og bagasje når du besøker Vatikanet?

De er ikke tillatt, og det kan igjen oppstå køer ved billettkontorene. Jeg anbefaler at du tar med deg et minimum av bagasje, for etter så mange timer på beina kan selv en pakke lommetørklær bli tung å bære.

Er det verdt å betale for audioguiden for barn?

Hvis du besøker Vatikanmuseene med barn, anbefaler jeg at du ber om en audioguide spesielt for dem (anbefalt for aldersgruppen 6-12 år). På denne måten blir besøket mindre slitsomt for dem, og de vil få større glede av kunstverkene.

Spisesteder i nærheten av Vatikanet

Dette området er ganske turistpreget, og ved første øyekast virker det kanskje ikke som det beste stedet i Roma å spise lunsj eller middag. Men det betyr ikke at den italienske hovedstaden ikke fortsatt er et gastronomisk referansepunkt, så selv i området rundt Vatikanet finner du utsøkte spisesteder.

Forbered ganen og nyt de beste romerske rettene!

Ana's Traveller Tip

Ta med et skjerf i ryggsekken slik at du kan dekke til skuldrene når du går inn i Vatikanmuseene og Peterskirken.