Billetter til Vatikanmuseet: hvor mye de koster, hvor man skal kjøpe dem og hvordan man kan spare penger

Hvis du besøker Roma, må du ikke gå glipp av en av byens juveler: Jeg forteller deg alt du trenger å vite for å få billetter til Vatikanmuseene, der du kan se det utrolige Sixtinske kapell.

Ana Caballero

Ana Caballero

13 minutter lest

Billetter til Vatikanmuseet: hvor mye de koster, hvor man skal kjøpe dem og hvordan man kan spare penger

Kolonnade på Petersplassen | ©Mathew Schwartz

Vatikanstaten, som kan nås til fots fra sentrum av Roma, er pavenes residens og sentrum for katolsk makt i verden.

Hovedattraksjonene er Peterskirken med kuppelen, Petersplassen og Vatikanmuseene med Det sixtinske kapell. Hvis du vil unngå køene, som bokstavelig talt er de lengste køene i Roma, må du sørge for å kjøpe billetten på forhånd.

Den mest økonomiske

Forbi-køen-billetter til Vatikanmuseet og Det sixtinske kapell i Roma

Direkte inngang til Vatikanet uten å måtte vente på billettkontoret.

Se alt Vatikanmuseene og Det sixtinske kapell i ditt eget tempo ved å kjøpe disse billettene på forhånd, så slipper du de lange køene ved billettkontorene.

Her er billettypene du kan kjøpe på forhånd: Få direkte adgang til de imponerende Vatikanmuseene, Rafaels rom og Det sixtinske kapell, og tilbring så mye tid du vil i hvert av rommene. Takket væreskip-the-line-billettene kan du gå inn i komplekset uten å måtte gå gjennom billettkontoret på forhåndog ta turen i ditt eget tempo. Du har også muligheten til å velge en audioguide sammen med billetten, som forteller deg detaljene om de viktigste maleriene og skulpturene du finner underveis.

For bare 30 euro får du tilgang til en av Romas største turistattraksjoner, og hvis du bestiller billettene på forhånd, sparer du hodebry når du først er der.


Det beste alternativet

Omvisning med guide i Vatikanmuseene, Det sixtinske kapell og Peterskirken

Din billett til Vatikanet med omvisning i små grupper

Få en mer intim opplevelse ved å besøke Vatikanet med en ekspertguide i en liten gruppe.

Varighet: 3 timer

Med dette alternativet får du tilgang til Vatikanmuseene, der du blant annet kan se det fantastiske Sixtinske kapell. Fordelen?

Det inkluderer en billett som sparer deg for endeløse køer, og du blir ledsaget av en ekspertguide som hjelper deg med å sette alt du ser inn i en sammenheng. Tro meg: På et sted med så mange verk, så mye historie og så mye symbolikk, vil du sette pris på å få litt informasjon om de viktigste galleriene, de viktigste kunstnerne og de viktigste verkene, slik at du ikke blir overveldet av den store mengden stimuli, korridorer og kunst du finner der inne. På denne omvisningengår du gjennom de viktigste rommene og galleriene i Vatikanmuseene, og lærer de mest relevante detaljene om de mest betydningsfulle verkene i Vatikanmuseene.

Hvis du er en av dem som ikke liker omvisninger i store organiserte grupper, bør du vurdere dette alternativet, fordi det gir deg mulighet til å være tettere på guidens forklaringer, ha et roligere tempo under besøket og ha mer frihet til å stille spørsmål, be om anbefalinger, få bedre kontakt med guiden osv.


Premium-alternativet

Omvisning med tidlig inngang til Vatikanet og Det sixtinske kapell

Billetten til Vatikanet tidlig om morgenen for å unngå trengsel.

Dette er utvilsomt den mest eksklusive måten å besøke Vatikanmuseene på: Du kommer inn i Det sixtinske kapell før det åpnes for allmennheten og kan nyte kunsten uten for mange turister rundt deg, med en kyndig guide i en liten gruppe.

Varighet: 4 timer

Blant alle Premium-billettene du kan finne til Vatikanet, og hvis du seriøst må vurdere en av dem, er det denne tidlige inngangen med fortrinnsrett til Det sixtinske kapell.

Dette alternativet lar deg besøke det med mindre kapasitet (før det åpnes for allmennheten og andre turer) og utvilsomt nyte det mye mer. Denne typen billett garanterer at du kan se Vatikanmuseene generelt og Det sixtinske kapell spesielt med en liten gruppe oghalvannen time før folkemengdene oversvømmer korridorene. Hvis du må unne deg selv noe på turen, anbefaler jeg deg å ta denne på alvor.


Oppsummert sammenligner vi de fire alternativene:


Vatikanets billettpriser

Peterskirken i Vatikanet| ©CALIN STAN
Peterskirken i Vatikanet| ©CALIN STAN

Jeg foreslår to typer billetter med forskjellige priser:

  • Den mest anbefalte er å kjøpe billetten som inkluderer en guidet tur på spansk i gruppe, og det vil koste deg omtrent 43 euro. Men avhengig av hvilken type billett du ønsker å kjøpe, vil prisen være helt forskjellig.

Det som er bra er at det finnes alternativer for alle budsjetter. Hvis du vil ha mer informasjon om billettpriser for å få tilgang til Vatikanet, kan du sjekke artikkelen min om det her: Billettpris Vatikanet 2023.

  • Et mer eksklusivt alternativ, der du unngår folkemengdene, er muligheten til å komme inn i Det sixtinske kapell og Vatikanmuseene før de åpner for allmennheten. Dette koster litt mer, men hvis du vil få mest mulig ut av opplevelsen, kommer du ikke til å angre. Det koster rundt 60 euro. Du får hele tiden følge av en kyndig guide, og stillheten som hersker i galleriene på denne tiden av døgnet, er vel verdt den ekstra kostnaden.

Bestill en guidet tur i Vatikanet tidlig om morgenen

Få rabatter på billetter til Vatikanet

Bramante-trappen| ©Bibi Pace
Bramante-trappen| ©Bibi Pace

Til slutt finnes det også pakker som lar deg spare penger når du besøker Vatikanet og andre attraksjoner i byen. I Hellotickets kan du for eksempel få den kombinerte Colosseum + Vatikanet. På én dag besøker du begge attraksjonene med en spesialisert guide, og prisen er ca. 90 euro, noe som gjør det til et billigere alternativ enn hvis du kjøper begge besøkene separat.

Sjekk også muligheten for å kjøpe Omnia Card og Roma Pass, byens turistkort, som gir deg tilgang til andre museer og monumenter i tillegg til Vatikanet til en redusert pris.

Bestill billetter til Vatikanet uten å stå i kø

Hvor du kan kjøpe billetter til Vatikanet uten kø

Petersplassen sett fra basilikaens kuppel.| ©Alan Liu
Petersplassen sett fra basilikaens kuppel.| ©Alan Liu

Det beste alternativet er å kjøpe billetter på forhånd og på nettet, slik at du kan være sikker på at alternativet du kjøper inkluderer tilgang til Vatikanet uten køer eller venting.

Alle alternativene du finner i Hellotickets inkluderer dette, og det vil være en stor fordel når du besøker Vatikanet. De lange køene som dannes ved Vatikanets porter går rundt murene som flankerer museene og er bokstavelig talt delengste køene i Roma. Å vente i timevis i solen for å komme inn i museene, basilikaen og Det sixtinske kapell kan bli ditt verste mareritt hvis du kommer dit uten billetter og må gå gjennom billettkontoret.

Bestill billetter til Vatikanet uten å stå i kø

Slik får du billetter til Vatikanet med Roma Pass og Omnia Card

Vatikanmuseene| ©Unsplash
Vatikanmuseene| ©Unsplash

Roma er en såpass turistpreget by med så mange underverker å se, at et godt alternativ er å kjøpe byens turistkort, som vil hjelpe deg med å besøke Vatikanmuseene fordi inngangsbillettene er inkludert i prisen.

Omnia Vatikanet og Roma Pass

Dette kortet, også kjent som Omnia-kortet Roma, kombineres ofte med Roma Pass og er det beste alternativet for å besøke Vatikanet, ettersom det inkluderer inngang til museene og andre attraksjoner.

Roma City Pass

Dette er Romas VIP-pass og gir deg gratis adgang til Vatikanmuseene og andre attraksjoner som Colosseum. Du kan bestille passet for 1 til 7 dager og inkludere transport eller flyplasstransport mot et tillegg.

Bestill Roma Pass og Omnia Card

Kjøp billige billetter til Vatikanet og Colosseum i kombinasjon

Detaljer fra en av korridorene i Vatikanmuseene| ©Berto Macario
Detaljer fra en av korridorene i Vatikanmuseene| ©Berto Macario

Hvis du tenker på å besøke Colosseum (det er faktisk et must-see), bør du vite at det er mulig å kjøpe en kombinert billett til Vatikanet og Colosseum, noe som vil spare deg for både tid og penger.

Prisen er billigere enn om du kjøper begge billettene hver for seg, og du slipper køene ved begge attraksjonene, noe som gjør besøket mye morsommere. Dessuten får du muligheten til å besøke begge monumentene i følge med en ekspertguide som sørger for at du ikke går glipp av noe av disse to juvelene i Den evige stad.

Bestill billetter til Vatikanet uten å stå i kø

Slik kjøper du billetter til Vatikanet ved billettkontoret

Inngangen til Vatikanet
Inngangen til Vatikanet

Av erfaring kan jeg forsikre deg om at de to timer lange køene utenfor (med lange strekninger i solen) vil ta mye energi fra å se Vatikanmuseene.

Husk at avhengig av når du går, kan du risikere at det er utsolgt, så jeg anbefaler deg å gå tidlig om morgenen. Det første du må vite er at når vi snakker omgenerell adgang til Vatikanet uten køer, refererer vi til inngangen til Vatikanmuseene. Det er gratis adgang til Vatikanstaten (du trenger ikke billett; det er som å besøke en annen del av Roma), og det er gratis adgang til Peterskirken.

Men Det sixtinske kapell og alle Vatikanmuseene med noen av verdens mest berømte verker og gallerier er avgiftsbelagte og krever inngangsbillett, og ikke minst blir de raskt uts olgt ettersom det er begrenset med plasser og tusenvis av mennesker ønsker å besøke dem hver dag.

Bestill en guidet omvisning i Vatikanet

Er Det sixtinske kapell inkludert i Vatikanet-billettene?

Det sixtinske kapell
Det sixtinske kapell

Ja, alle billetter til Vatikanet inkluderer et besøk til det berømte Sixtinske kapell. Til tross for Vatikanmuseenes enorme størrelse, vil du umiddelbart legge merke til at Det sixtinske kapell tiltrekker seg det største antallet besøkende, ettersom nesten alle stopper i dette rommet for å se det.

Hvis du vil nyte Det sixtinske kapell i ro og mak, kan du alltid kjøpe en billett tidlig om morgenen for å unngå folkemengden.

Bestill billetter til Vatikanmuseene og Det sixtinske kapell uten kø

Er Peterskirken inkludert i Vatikanet-billettene?

Peterskirken
Peterskirken

Ikke alltid, men inngangen til Peterskirken er gratis, så du trenger ikke å betale hvis du ikke vil. Køene er imidlertid svært lange, så det er mulig å betale for å komme inn (med eller uten omvisning) og slippe køene. Når du først er inne, vil du bli overrasket over størrelsen og kvaliteten på noen av verkene.

Bestill billetter til Vatikanet uten å stå i kø

Er oppstigningen til kuppelen inkludert i Vatikanet-billettene?

Peterskuppelen
Peterskuppelen

Hvis du vil opp til Peterskuppelen, må du betale en egen billett, men du kan kjøpe den på stedet uten å bestille, og det er vanligvis ingen lange køer for å komme inn.

Hvis du er i tvil om du skal betale for å gå opp til kuppelen eller ikke, er mitt råd å trekke pusten og gå opp. Halvveis oppe vil du sannsynligvis angre (den smale vindeltrappen er litt av en utfordring), men når du kommer til toppen, vil utsikten være verdt det, og du vil kunne arkivere opplevelsen som et av høydepunktene på reisen din.

Bestill billetter til Vatikanet uten å stå i kø

Er Nekropolis og katakombene inkludert i Vatikanet-billetten?

Gravkammeret til pave Pius XI| ©Northfielder
Gravkammeret til pave Pius XI| ©Northfielder

Vatikanets nekropolis, som ligger i kjelleren i Peterskirken, krever en egen inngangsbillett. Det er et ganske interessant besøk der du kan se kryptene og gravene til noen av de historiske pavene og apostelen Peter. Hvis du vil organisere besøket ditt, anbefaler jeg at du gjør det på forhånd, ettersom kapasiteten er ganske begrenset og etterspørselen er svært høy.

Finnes det noen rabatter på billetter til Vatikanet?

Luftfoto av Vatikanets hager
Luftfoto av Vatikanets hager

Det er gratis adgang til Vatikanet, eller til spesialpris for studenter under 25 år og universitetsstudenter, medlemmer av religiøse skoler eller akkrediterte pilegrimer, funksjonshemmede, journalister og barn under seks år.

Finn ut hvordan du kan besøke Vatikanet til den beste prisen eller få rabatter i denne guiden.

Vatikanets åpningstider

Michelangelos pieta| ©Sonse
Michelangelos pieta| ©Sonse

Vatikanmuseenes åpningstider er, med få unntak, fra kl. 9.00 til 16.00. Vær oppmerksom på at museet er stengt hele dagen på søndager i forbindelse med pavemessen på Petersplassen, samt på enkelte helligdager. Den beste tiden å besøke museet er, som for alle turistattraksjoner, tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen. Bare husk at turer som inkluderer et besøk i Peterskirken etter kl. 14.00, ikke garanterer adgang til basilikaen.

Jeg forteller deg alt om det i denne detaljerte guiden med alle rutetidene i Vatikanet (museene, basilikaen, oppstigningen til kuppelen ... osv.).

Bestill din guidede tur i Vatikanet

Varighet av besøket i Vatikanet

Vatikanmuseene| ©iam_os
Vatikanmuseene| ©iam_os

Avhengig av hva du ønsker å se i Vatikanet, trenger du minst tre timer (to hvis du har det travelt, men det er ikke verdt det). Personlig foretrekker jeg å bruke tre timer på en rolig rundtur i museene med noen få ting igjen å se fra samlingen i stedet for å haste gjennom hele museene på to timer for å få "sjekken" på at jeg har "sett" alt.

Hvis du også vil stoppe ved Peterskirken, gå opp i kuppelen eller spasere rundt på Petersplassen med sin søylegang, blir besøket uunngåelig lengre og kan ta opp til en hel dag. Det er viktig å planlegge hva du vil se i Vatikanet, slik at du kan beregne hvor mye tid du trenger og nyte besøket.

Bestill din guidede omvisning i Vatikanet

Lønner det seg å kjøpe billetter til Vatikanet med omvisning?

Detalj av Det sixtinske kapell| ©Unsplash
Detalj av Det sixtinske kapell| ©Unsplash

Ja, en omvisning med guide er absolutt å anbefale: En samling med så mye symbolikk og historisk kontekst er mye morsommere med en ekspert som kan fortelle deg anekdoter om skaperen, stilen eller årsaken til den historiske relevansen. Det finnes ulike alternativer for guidede turer i Vatikanet, avhengig av tid og budsjett.

Den mest omfattende og mest prisgunstige turen koster for eksempel 38 euro og gir deg mulighet til å se det beste av Vatikanmuseene og Det sixtinske kapell. Hvis du vil unngå folkemengdene, kan du alltid velge premium-alternativet for å komme inn i Det sixtinske kapell tidlig om morgenen, før det åpnes for allmennheten, slik at du kan nyte Det sixtinske kapell i fred og ro i en svært liten, privilegert gruppe.

Bestill din guidede omvisning i Vatikanet

Hvordan komme seg til Vatikanet

Detalj av Det sixtinske kapell| ©Unsplash
Detalj av Det sixtinske kapell| ©Unsplash

Vatikanstaten ligger langt fra sentrum av Roma, men det betyr ikke at det er vanskelig å komme seg dit. Det finnes flere måter å komme seg dit på, så velg den som passer best til reiseruten din:

  • Tilfots: Avhengig av hvor du bor, kan det være mulig å ta seg dit til fots. Hvis du for eksempel bor i nærheten av Piazza Navona og har lyst til å ta en spasertur, kan du krysse Tiberen og nå Petersplassen på omtrent en halvtime; hvis du tar en omvei, kan du til og med gå forbi Castel Sant'Angelo først. Ingen spasertur i Roma er bortkastet tid, men hvis du velger dette alternativet, må du huske å dra tidlig for å komme dit til rett tid.
  • Medoffentlig transport: Den raskeste måten å komme seg til Vatikanet med offentlig transport er å ta metrolinje A til Ottaviano S Pietro. Hvis metroen ikke passer, går det også busser fra Piazza dei Cinquecento eller Termini stasjon.

Slik kjøper du billetter på Vatikanets offisielle nettside

Kolonnaden på Petersplassen
Kolonnaden på Petersplassen

Hvis du skal kjøpe billetter på Vatikanets offisielle nettside, må du være oppmerksom på at de ikke kan refunderes og kun er gyldige for den dagen du velger.

Hvis du ikke liker å improvisere på turene dine, anbefaler jeg deg å bestille denne muligheten til å hoppe over køen til Vatikanet på Hellotickets, da det tillater gratis avbestilling; på denne måten mister du ikke pengene dine hvis det oppstår tilbakeslag under reisen. Anas reisetips Hvis du bestiller billetten på forhånd, unngår du køer på mer enn to timer.

Praktiske tips for å besøke Vatikanet

Inne i Peterskirken
Inne i Peterskirken

Et besøk i Vatikanet er et obligatorisk stopp på turen til Roma, men for å få mest mulig ut av dagen er det lurt å planlegge besøket litt. Her er hva du bør huske på når du besøker Vatikanet:

Dekk deg til når du besøker Vatikanet

Du kan lære av dine feil, og du kjenner sikkert noen som etter å ha planlagt besøket har måttet dra uten å besøke museene eller basilikaen. På begge disse stedene må du dekke til bena og skuldrene.

Ermeløse, utringede klær, shorts, miniskjørt eller hatter er ikke tillatt. Må du være tildekket midt på sommeren? La oss se, sunn fornuft: Ta med et skjerf eller et langt foulard i ryggsekken som du kan ha på deg når du går inn på disse stedene, og som du ikke trenger å ha på deg hele dagen. Jeg forsikrer deg om at det er bedre å forebygge enn å helbrede.

Slik unngår du folkemengdene når du besøker Vatikanet

For å unngå køer vet du allerede at du må kjøpe billetten til Vatikanmuseene på forhånd, men det er ikke så lett å unngå folkemengder ... Den eneste måten å redusere dem på er å velge den første eller den siste timeplanen og ikke dra før eller etter en helligdag, og hvis du kan, unngå høysesongen.

Hva du skal gjøre med ryggsekker og bagasje når du besøker Vatikanet

De er ikke tillatt, og det kan igjen danne seg køer ved billettkontorene. Jeg anbefaler at du tar med deg det aller minste, for etter så mange timer på beina kan selv en pakke med lommetørklær bli tung.

Er det verdt å betale for audioguiden for barn?

Hvis du besøker Vatikanmuseene med barn, anbefaler jeg at du ber om en audioguide spesielt for dem (anbefalt for barn mellom 6 og 12 år). På denne måten blir besøket mindre slitsomt for dem, og de vil få mer glede av kunstverkene.

Hvor du kan spise i nærheten av Vatikanet

Dette området er ganske turistpreget, og ved første øyekast virker det kanskje ikke som den beste delen av Roma å spise lunsj eller middag i. Men det betyr ikke at den italienske hovedstaden ikke fortsatt er et gastronomisk referansepunkt, så selv i området rundt Vatikanet finner du utsøkte spisesteder.

Forbered ganen og nyt de beste romerske rettene! Anas reisetips Ta med et skjerf i ryggsekken, slik at du kan dekke til skuldrene når du går inn i Vatikanmuseene og Peterskirken.