Informasjonskapsler hjelper oss å levere våre tjenester. Ved å bruke nettstedet, godtar du å vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.

10 hemmelige steder i Roma

Hvis du har lyst til å gå utenfor allfarvei i Roma, kan du ta en titt på byens best skjulte, hemmelige steder og bli kjent med byen som om du var romer!

Alex Grande

Alex Grande

8 minutter lest

10 hemmelige steder i Roma

På oppdagelsesferd i byens kriker og kroker | ©Cristina Gottardi

Bak de guidede turene til Colosseum, inngangene til Vatikanet, Romas beste torg, de imponerende fontenene og de overdådige gatene, ligger det et hemmelig Roma, med hjørner som den gjennomsnittlige turistens øye ikke kan se.

Men du er ingen turist, du er en reisende, og det er derfor du leser disse linjene: for å komme deg ut av flokken og legge til de tapte perlene i Den evige stad på listen over ting å se og gjøre i Roma. Først og fremst foreslår jeg en tur som tar deg med inn i det mest mystiske Roma.

Det ideelle valget

Roma privat tur

La en lokal guide ta deg med gjennom det skjulte Roma for bedre å forstå betydningen av hemmelighetene som skjuler seg i Den evige stad.

Med denne private omvisningen med aperitiff inkludert går du ikke glipp av noen av de viktigste monumentene, takket være en 3-timers tur som også tar deg med til mindre kjente steder i byen.

Kirkene på Piazza Navona, den fascinerende oculus i Pantheon eller de trange gatene i Trastevere er noen av de romerske hjørnene som du vil oppdage på en annen måte takket være denne private turen i det skjulte Roma. I følge med en lokal guide som forteller deg alle hemmeligheter og legender, besøker du unike steder på en personlig måte som du kanskje ikke ville forstått på egen hånd. I tillegg inkluderer denne turen en drink og en lokal snack.

Nedenfor vil jeg, uten noen spesiell rekkefølge, fortelle deg om de 10 skjulte stedene i Roma som du bare kommer til hvis du vet hvordan du finner dem:

1. Quartiere Coppedè

Et av de vakre hjørnene i dette nabolaget| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com
Et av de vakre hjørnene i dette nabolaget| ©Flavia Curcuraci / Flickr.com

Romas Quartiere Coppedè er som å tre inn i et eventyr, klemt inne mellom fire gater på hjørnet av Via Dora og Via Tagliamento. Det er et par veldig fine bygninger og et torg med en fontene som, selv om de ikke smaker av så mye, gjør besøket absolutt verdt det.

En fordel med dette området er at det ikke er så kjent og er et tilfluktssted fra turistene som fyller Romas gater, der du kan hvile og ta noen veldig fine bilder i kveldslyset. Dette er blant annet noe av det jeg anbefaler deg å gjøre når du besøker Roma.

Bestill en privat omvisning i det skjulte Roma

2. Piccola Londra

Fargerike, små hus i Piccola Londra| ©Tripadvisor
Fargerike, små hus i Piccola Londra| ©Tripadvisor

Når du drar til Piccola Lond ra, vet du at du kommer til å forelske deg i husene i Notting Hill-stil, bare med Romas middelhavsmagi. Navnet på dette nabolaget betyr bokstavelig talt Lille London, og det ble bygget på begynnelsen av 1900-tallet i et forsøk på å modernisere Roma og tilpasse det til stilen i andre europeiske byer, noe kontrasten til resten av byen er et bevis på.

Piccola Londra består bare av noen få gater ettersom arkitekt Quadrio Piranis prosjekt aldri ble utvidet, men du kan vandre rundt i denne uvanlige delen av London på Via Bernardo Celentano, like ved Via Flaminia.

 • Benytt anledningen til å se den... hvis du tar en omvisning i Galleria Borguese og hagene under ditt besøk i Roma. Det tar bare litt over en halvtime å gå dit, og husk at Roma er den perfekte byen å spasere i.

Bestill en privat omvisning i det skjulte Roma

3. Malteserriddernes slott

Utsikten fra
Utsikten fra "hullet" i Roma| ©Wikimedia

Aventinerhøyden er en av Romas syv høyder, den sørligste i byen. I den romerske republikkens dager bodde mange av byens plebeiere på Aventinerhøyden, men i dag er det et område med elegante herskapshus og hager.

Av disse hagene er det én som nok er mange av Romas innbyggeres favoritt, Giardino degli Aranci, eller Appelsinhagen. Parken, som tidligere var en frukthage for dominikanermunkene, inneholder en ikke så godt bevart hemmelighet i Roma, nemlig et nøkkelhull som gjør det mulig å se Peterskirkens kuppel i det fjerne.

Det beste tidspunktet for et besøk i appelsinhagen er en time før solnedgang, selv om det da er flere turister.

 • Benytt anledningen til å se den... før eller etter at du har besøkt Trastevere, for det er bare en kort spasertur over elven.
 • Åpningstider: Du kan besøke Orange Garden fra kl. 07.00 til solnedgang hele året, noe som betyr at åpningstidene er fra kl. 07.00 til 18.00 fra oktober til februar, fra kl. 07.00 til 20.00 fra mars til september og fra kl. 07.00 til 21.00 fra april til august.

Bestill en privat omvisning i det skjulte Roma

4. Santo Stefano Rotondo al Celio-basilikaen

Vandring i Roma| ©Javon Swaby
Vandring i Roma| ©Javon Swaby

Jeg kunne valgt hvilken som helst av Romas rundt tusen kirker å anbefale. Men Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio er et sted jeg ikke kan la være å nevne. Ærlig talt, det finnes ingen konkurrent til Peterskirken. Men det handler ikke om å finne en basilika som kan konkurrere med Den hellige stol: Det handler om å finne et sted der andre øyne ikke feilaktig vil mene at det er verdt å sette seg ned.

På grunn av sin nærhet til Colosseum er Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio det stedet som perfekt oppfyller det vi leter etter. Den sirkulære arkitekturen, det dystre interiøret med freskomalerier av martyrer og gravkammeratmosfæren skaper en atmosfære som du finner få andre steder i Roma.

Den beste måten å komme seg til Basilica di Santo Stefano Rotondo al Celio på er å gå til fots og dra nytte av den guidede omvisningen i Colosseum. Det tar ca. 10-15 minutter å komme til Via di Santo Stefano Rotondo 7.

 • Benytt anledningen til å se den... når du gjør ditt (obligatoriske) besøk i Colosseum, for den ligger ganske nær.
 • Åpningstider: Basilikaen er åpen for publikum fra kl. 10.00 til 13.00 og fra kl. 14.00 til 17.00 fra oktober til mars, og mellom april og september er åpningstiden på ettermiddagen endret til kl. 15.00 til 18.00.

Bestill en privat omvisning i det skjulte Roma

5. Palazzo Doria Pamphilij

Inne i palasset| ©Wikimedia
Inne i palasset| ©Wikimedia

Dette palasset er et av de mest oversette stedene i Roma. Det ligger i sentrum av byen, i nærheten av Trevifontenen, Pantheon og monumentet til Victor Emmanuel II. Det er vakkert på utsiden, men innvendig er det en barokk fantasi og huser et museum du kan besøke, Galleria Doria Pamphilij.

Museets samling tilhører familien som palasset er oppkalt etter, med kunstverk av blant andre Rafael, Tizian og Velázquez, utstilt i et galleri innredet med overdådighet og luksus.

Et sted å ta en pause fra maset i de romerske gatene, spesielt inne i museet hvor du finner en søylegang hvor solen skinner på en spesiell måte.

 • Benytt anledningen til å se den... når du er i sentrum av Roma, enten du kaster en mynt i Trevifontenen eller besøker Pantheon om kvelden.
 • Åpningstider: Åpent for publikum fra kl. 9.30 til 19.00 på lørdager, søndager, mandager og helligdager, og fra kl. 11.30 til 23.00 på fredager. Det sier seg selv at et kveldsbesøk i dette palasset vil glede enhver romantiker.
 • Pris: Inngangen til Doria Pamphili-museet koster € 14, men inkluderer en audioguide.

Bestill en privat omvisning i det skjulte Roma

6. Akveduktparken

Akvedukten Aqua Claudia| ©Wikimedia
Akvedukten Aqua Claudia| ©Wikimedia

Hvis du har sett Sorrentinos "La Grande Bellezza", kjenner du denne parken fra en av scenene i filmen, og hvis ikke, vil du for første gang oppdage et sted som minner om en ruin fra antikken, en park der vegetasjonen har vokst frem blant restene av en tapt sivilisasjon.

Akveduktparken er utvilsomt et av de mest interessante stedene i Roma, spesielt ved solnedgang, som du kan se innrammet av en av buene til akveduktene Aqua Felix eller Aqua Claudia, som fortsatt står i denne parken.

Det er helt gratis å besøke parken, og du kommer deg enkelt dit fra sentrum med metrolinje A til stasjonene Lucio Sestio eller Giulio Agricola, som ligger bare noen minutters gange fra akveduktparken.

 • Benytt anledningen til å se den... hvis du har en ledig dag, for den ligger ganske langt fra Roma sentrum.

Bestill en privat omvisning i det skjulte Roma

7. Tiberøya

Tiberøya| ©Massimo Virgilio
Tiberøya| ©Massimo Virgilio

Elven Tiberen deler Romas historiske sentrum og bydelen Trastevere. Over elven går Ponte Cestio som fører til den lille Tiberøya, sjarmerende og pittoresk som en liten middelalderby med sine gamle broer og kirke. Her lå en gang et tempel viet til den greske legeguden Æskulap, som ble bygget for å feire at pesten hadde sluttet å herje i Roma, og dette tempelet er i dag et av Romas viktigste sykehus.

Å rusle rundt på Tiberøya var en av mine favorittbeskjeftigelser under mitt siste besøk i Roma, og jeg dro tilbake en siste gang før jeg tok flyet hjem, og det er et perfekt utgangspunkt for en rundtur i Romas jødiske kvarter.

Om sommeren arrangeres filmfestivalen Isola del Cinema på øya. Det er også barer, restauranter og matboder langs elvebredden, noe som gir øya en festlig og minneverdig atmosfære.

 • Benytt anledningen til å se den... hvis du bestiller et cruise på Tiberen med et stopp, for det er sannsynlig at du blir tatt med dit.

Bestill en privat omvisning i det skjulte Roma

8. Michelangelos Moses

Michelangelos Moses| ©Wikimedia
Michelangelos Moses| ©Wikimedia

Under ditt besøk i Roma vil du bli grundig kjent med Michelangelo Buonarrotis kunst og geni: Pietà, freskene i Det sixtinske kapell, men du vil ikke få full forståelse for hans kunst uten å beundre Moses med egne øyne.

Det ligger i graven til pave Julius II i basilikaen San Pietro in Vincoli (på torget med samme navn), og er et skulpturelt ensemble fullt av skuffelser: I løpet av arbeidet med verket avbrøt paven sine donasjoner til Michelangelo, og det som skulle bli et kolossalt verk med 40 skulpturer forble en scene der Moses-figuren skiller seg ut.

En pussig ting med bildet av ham er at han ser ut til å være spiddet, i tråd med en tradisjon som historikere mener stammer fra en feiloversettelse av Bibelen, noe som gjør lyset som faller på Moses' ansikt noe forvirrende.

 • Benytt anledningen til å se det... når du er i nærheten av Colosseum, for det ligger bare syv minutters gange unna!

Bestill en privat omvisning i det skjulte Roma

9. Piazzale Giuseppe Garibaldi, ved Gianicolo

Fontenen på toppen av Gianicolo| ©Wikimedia
Fontenen på toppen av Gianicolo| ©Wikimedia

Piazzale Giuseppe Garibaldi, som også var med i Sorrentinos film "Den store skjønnheten", har et monument over den militære og politiske skikkelsen med samme navn, og en fantastisk fontene fra 1600-tallet, Fontana dell'Acqua Paola.

Den ligger på toppen av Gianicolo-høyden, også kjent som Romas åttende høyde, og byr på vakker utsikt over byen, spesielt ved soloppgang og solnedgang.

 • Benytt anledningen til å se den... når du er i humør for spektakulær utsikt over byen fra Gianicolo-høyden.

Bestill en privat omvisning i det skjulte Roma

10. Borrominis perspektiv

Borrominis perspektiv| ©Wikimedia
Borrominis perspektiv| ©Wikimedia

Til slutt kommer vi til vår tiende skjulte perle i Roma: Borrominis perspektiv. Det er en av de mest fascinerende severdighetene i hele Roma, og ligger i en gårdsplass full av appelsintrær i Palazzo Spada. Det er en optisk illusjon bestilt av kardinal Spada, et 8 meter langt galleri med en skulptur dedikert til Mars, den romerske krigsguden, som i virkeligheten ser mye, mye lengre ut.

Denne effekten, som er skapt av den geniale arkitekten Giovanni Borromini, ble skapt ved hjelp av et stigende gulv og et synkende tak, med sidesøyler som blir mindre og mindre for å simulere effekten av avstand. Det er et lite teaterstykke som er svært typisk for barokkens estetikk og vel verdt å se.

 • Benytt anledningen til å se det... før du krysser elven for å besøke den berømte Santa Maria-basilikaen i Trastevere.
 • Åpningstider: Palazzo Spada ligger på Piazza Capo di Ferro, 13, like ved Tiberen, og kan besøkes tirsdag til søndag fra kl. 8.30 til 19.30.
 • Pris: Inngangsbilletten koster 5 euro.

Bestill en privat omvisning i det skjulte Roma