Omvisninger i Vatikanet

Det sies at Roma er den evige stad, og det stemmer: I gatene finner du kilometervis med kunst og kultur. Gå ikke glipp av denne listen over de beste turene på engelsk for å bli kjent med byen og nyte den til fulle.

Ana Caballero

Ana Caballero

13 minutter lest

Omvisninger i Vatikanet

Piazza di Spagna | ©Daniel Basso

Roma er et friluftsmuseum. I hvert hjørne finnes det en statue, en fontene eller en bygning som oser av historie, og i tillegg kommer innbyggernes skikker og den utsøkte gastronomien. En guidet tur er den beste måten å bli kjent med Roma på, og siden det store utvalget av turer kan være overveldende, hjelper jeg deg med å velge den beste.

1. Besøk Vatikanet og Det sixtinske kapell med en ekspertguide

Petersplassen i Vatikanet
Petersplassen i Vatikanet

Å forlate Roma uten å besøke Det sixtinske kap ell er (nesten bokstavelig talt) en dødssynd. Kapellets fresker er utvilsomt hovedattraksjonen for de millioner av turister som valfarter hit hvert år, men du vil heller ikke gå glipp av Peterskirken, Petersplassen og den enorme mengden kunst du finner i Vatikanmuseene.

Det kan ta flere dager å sette seg inn i alt dette i detalj, eller du kan gjøre den feilen å besøke stedet på egen hånd og vandre rundt uten å tenke på konteksten, symbolikken eller Vatikanets best bevarte hemmeligheter. Det er viktig å gå rundt med en ekspertguide for å nyte denne delen av Roma til fulle. I tillegg slipper du inngangskøene (noe som er svært viktig med tanke på at det er timevis med venting ved billettkontorene).

Det er flere alternativer å velge mellom: fra de rimeligste til de dyreste, og du får tilgang til Vatikanet tidlig om morgenen før det åpner for publikum, slik at du kan nyte kunsten i stillhet, fred og ro og unngå folkemengdene. Bestill alltid billetterforhånd og på nettet for å unngå for høye priser, og fremfor alt for å få billetter på den dagen og til det tidspunktet du ønsker.

Bestill en guidet omvisning i Vatikanet og Det sixtinske kapell

2. Colosseum og Forum Romanum, best fra innsiden og med en lokal guide.

Rundt Colosseum
Rundt Colosseum

Colosseum står sannsynligvis øverst på ønskelisten over steder å besøke i Roma. Og det er ikke så rart. Det som i antikkens Roma var åsted for de mest myteomspunne gladiatorkampene, har gått over i historien som symbolet ikke bare på Roma, men på hele Italia. Hvis du er fascinert av utsiden, bør du ikke gå glipp av innsiden.

I dag er det mulig å besøke Colosseum fra innsiden og gå rundt på tribunene, til og med gå inn i arenaen, akkurat som gladiatorene selv gjorde, og nyte følelsen av å reise tilbake i tid. Ved siden av Colosseum ligger Forum Romanum og Palatinerhøyden, som også er vel verdt et besøk.

Du kan besøke monumentet på egen hånd, men du får mye mer ut av det hvis en lokal guide forklarer hva du ser, hvordan det ble bygget og hva kampene i Colosseum besto av. En guidet tur til Forum Romanum og Palatinerhøyden er en perfekt avslutning på besøket i antikkens Roma.

Uansett hvilken tur du velger, kan du hoppe over de lange køene ved billettkontoret hver dag. Her er de beste:

Bestill en tur til Colosseum, Forum og Palatinerhøyden

3. Reis til jordens indre med en guidet tur i katakombene

Romas arkitektur live
Romas arkitektur live

Romas katakomber er en av byens best bevarte hemmeligheter. Litt utenfor sentrum, langs den antikke Via Appia, kommer du til katakombene, en utrolig godt bevart underjordisk krypt hvor du kan besøke sarkofager, pavegraver og kunstneriske levninger som er mer enn 1500 år gamle.

Selv om det er mer enn 19 kilometer med katakombtunneler, tar besøket mindre enn to timer, men du kan bare komme inn sammen med en guide, så jeg anbefaler at du bestiller en guidet tur i St. Callixtus-katakombene hvis du har lyst til å fordype deg i denne reisen full av legender og mystikk.

Bestill en omvisning i katakombene i Roma

4. Det mest behagelige alternativet er å ta bussen rundt i Roma

Petersplassen i Vatikanet
Petersplassen i Vatikanet

Selv om Roma er en by man kan gå rundt i til fots, er det ikke alle som har mulighet til det. I så fall har du muligheten til å gjøre det om bord på denne turistbussen uten å gi avkall på en spesialisert guide. Bussen dekker et større område enn turene til fots, så jeg anbefaler også dette alternativet hvis du har dårlig tid under besøket.

Selv om det kan virke som en utflukt som går på bekostning av byens sjarm, er turistbussen en god idé for bevegelseshemmede som har dårlig tid i byen, eller rett og slett for besøkende som kommer til byen midt på sommeren og er på utkikk etter en praktisk måte å komme seg rundt på samtidig som de slipper unna varmen.

I tillegg kan du bruke den som offentlig transport for å komme deg fra et interessant sted til et annet, ettersom den har gratis stoppesteder og dekker de viktigste stedene i byen. Sjekk priser, tilgjengelighet og ruter her:

Bestill sightseeingbuss til Roma

5. Oppdag også omgivelsene rundt Roma

Bydelen Trastevere
Bydelen Trastevere

Det er ingen tvil om at Roma er den evige stad, og navnet bedrar ikke: med sine gater, monumenter og museer kan man gå rundt og oppdage nye ting hver dag i årevis. Men tiden i byen varer jo ikke evig, og hvis du har lyst til å benytte turen til å utforske omgivelsene rundt Roma og lære litt mer om italiensk kultur, har du flaks.

Det er mange utflukter og guidede turer du kan melde deg på hvis du har lyst til å koble av fra byens kaos og bli kjent med andre utrolige steder som Pompeii, Firenze, Napoli eller til og med de arkeologiske restene i Ostia eller Villa dell'Este og Hadrians villa.

Du vil se at det finnes alternativer for enhver smak og ethvert budsjett, så dykk ned i denne listen for å velge det som passer best for din reise:

Bestill en utflukt til Pompeii fra Roma

6. Nyt Romas sjarm på sykkel

Typisk pizzeria i Trastevere
Typisk pizzeria i Trastevere

Åutforske Roma på sykkel er en av de morsomste turene du kan gjøre i løpet av ferien i Den evige stad.

Det er en aktivitet som gir deg mulighet til å se mange interessante steder i Roma på kort tid, for eksempel antikkens Roma, Villa Borghese, sentrum, Colosseum og Trastevere, blant mange andre steder.

Sykkelturene i Roma varer vanligvis i 3-4 timer, men fordelen er at de kan gjennomføres av alle typer reisende, uansett fysisk form, ettersom det finnes både klassiske og elektriske sykler. I tillegg får du hele tiden følge av en lokal guide som tar deg med til de mest tilgjengelige stedene, og underveis kan du stoppe fleksibelt for å ta de bildene du ønsker.

Bestill en sykkeltur i Roma

7. Lær mer om italiensk mat på en gastronomisk tur i Roma

Nyt det store utvalget av pizzaer på Pizzeria Panattoni.| ©Aimarmi
Nyt det store utvalget av pizzaer på Pizzeria Panattoni.| ©Aimarmi

Når du tenker på Italia, tenker du også på det deilige italienske kjøkkenet. Et kjøkken som har krysset landegrenser og erobret hjerter over hele verden.

I tillegg til å nyte de herlige rettene på Romas restauranter, har du på din reise til Roma muligheten til å ta en gastronomisk rundtur for å oppdage de beste lokale produktenemarkeder som Campo de' Fiori og gourmetsteder i bydeler som Trastevere eller det jødiske kvarteret.

Og det beste av alt: det blir smaksprøver! Pizza, pasta, gelato, friterte artisjokker og mange andre typiske retter fra byen.

Det beste med denne typen omvisninger er at de ikke bare fokuserer på gastronomi, men også setter av tid til å bli kjent med Romas emblematiske steder ( Trevifontenen, Spansketrappen, Piazza Navona, Pantheon, Campo de Fiori osv.), og de vil gi deg de beste anbefaling ene slik at du kan spise som en lokal under ditt besøk i Roma.

Hvis du velger dette alternativet, kan du til og med ta en rundtur i Roma som inkluderer et matlagingskurs med en profesjonell kokk for å lage en autentisk romersk pizza.

Bestill en matrundtur i Roma

8. Utforsk Romas bohemske nabolag Trastevere

Trilussa-torget| ©Jim Naureckas
Trilussa-torget| ©Jim Naureckas

Trastevere er en av Romas mest sjarmerende bydeler. Sammenlignet med andre turisttette områder i byen har Trastevere en avslappet og bohemsk atmosfære som du kommer til å forelske deg i.

Derfor kan du ikke gå glipp av en tur til Trastevere i løpet av ferien i Roma. Hvis du har mulighet til det, anbefaler jeg deg å velge en privat tur, for da kan du nyte underverkene i ditt eget tempo og tilpasse ruten til de stedene du er mest interessert i å se.

På de private turene i Trastevere får du dessuten en veldig nær og avslappet atmosfære med guiden, noe som gjør utflukten til en veldig underholdende opplevelse. Du kan til og med be guiden om personlige restaurantanbefalinger, noe som kan komme godt med under besøket hvis du har lyst til å spise middag i Trastevere.

Bestill en omvisning i Trastevere og den jødiske ghettoen

9. Hopp på en Vespa for å oppdage Roma

På en Vespa| ©jor baeke
På en Vespa| ©jor baeke

Drømmer du om å etterligne Audrey Hepburn og Gregory Peck i filmen "Roman Holiday" og oppdage Den evige stad på en Vespa? Dette er en av de morsomste turene i Roma!

Vespaen er et av de mest kjente symbolene på italiensk kultur på grunn av dens mange opptredener i filmer, og det er en uforglemmelig opplevelse å kunne utforske landets hovedstad på en av dem.

Hvis du ikke kan kjøre motorsykkel, trenger du ikke å bekymre deg, for på denne turen reiser du som passasjer, og i løpet av turen får du følge av en privat sjåfør som viser deg de viktigste monumentene og noen av de hemmeligste stedene. Og det blir stopp underveis, slik at du kan ta alle de bildene du vil.

Lei en scooter i Roma

10. Kos deg med en rundtur i det keiserlige Roma med golfbil

Besøk Trevifontenen| ©Radek Kucharski
Besøk Trevifontenen| ©Radek Kucharski

En annen flott måte å tilbringe en uforglemmelig dag i Roma på er å sette seg på en golfbil og la seg transportere gjennom gatene i det keiserlige Roma mens sjåføren forteller deg om monumentenes historie.

På en rundtur på ca. tre timer får du den beste utsikten over Colosseum, Pantheon eller Circus Maximus mens guiden forteller deg om de store romerske keisernes kamper.

Når du passerer Trevifontenen, kan du kaste mynt og bli fotografert, for denne turen lar deg stoppe ved de mest symbolske stedene, slik at du kan gå rundt og betrakte skjønnheten i de romerske monumentene i ro og mak.

Bestill turen i golfbil i Roma

11. Spaser gjennom Romas gater under stjernehimmelen

Romas gater om natten| ©Dylan Freedom
Romas gater om natten| ©Dylan Freedom

Jeg er sikker på at en nattlig rundtur i Roma vil være en av de opplevelsene du kommer til å nyte mest under oppholdet ditt, og som du vil ta med deg som et helt spesielt minne.

Det kan ikke mangle på listen over ting å gjøre i Roma! Byen er pakket inn i en romantisk og gåtefull atmosfære, og en spasertur gjennom Romas monumentale gater mens du ser kirkene, palassene og torgene skinne, blir en veldig spennende opplevelse.

Dessuten er en av fordelene med å ta en kveldstur i Roma sammenlignet med turer på dagtid at det vanligvis ikke er så mye folk i gatene om natten, og turen er mye roligere. Jeg anbefaler deg å gjøre det spesielt om sommernettene, det er rett og slett magisk!

Hvis du vil vite mer om denne typen aktiviteter, må du ikke gå glipp av innlegget Beste natteturer i Roma, der du finner mange forslag.


De viktigste stoppestedene i Roma

Trevifontenen
Trevifontenen

Grovt sett kan du dele Roma inn i fire turistområder: Antikkens Roma med Colosseum og Forum Romanum som de viktigste severdighetene, Vatikanstaten med Petersplassen som landemerke, Trastevere-området og sentrum av Roma med Trevifontenen, Pantheon og Piazza Navona som de viktigste severdighetene. Med mindre turen du bestiller dekker et spesifikt nabolag eller område, dekker de vanligvis følgende stoppesteder:

Fontana del Tritone

Fontana del Tritone, som vanligvis er turens møtepunkt, ligger på Piazza Barberini og er en barokk fontene designet av Bernini. I tillegg til å fortelle deg om myten om Triton, vil guiden helt sikkert benytte dette stoppet til å fortelle deg om journalisten Margaret Fuller, siden det finnes en plakett på plassen som er dedikert til henne.

Piazza Navona

Romas største t org med sine barokke fontener er et av de områdene som fortryller flest besøkende i den evige stad. Det knytter seg mange legender til disse statuene som representerer de store elvene på den tiden de ble bygget (midten av 1600-tallet); guiden vil forklare flere av dem og fortelle deg hvilke som er mest troverdige.

Trevifontenen

Utvilsomt den mest representative og største fontenen i Roma. Ta med småpenger, for du har sikkert hørt at tradisjonen er å kaste dem bakover: én for å vende tilbake til Roma og to for å finne kjærligheten.

Pantheon

Guiden din vil sannsynligvis bruke dette stoppet til å fortelle deg om gjenforeningen av Roma, for det er i Pantheon at levningene etter Victor Emmanuel II, den første kongen av det gjenforente Italia, er stedt til hvile. Prøv å ikke miste tråden i forklaringene mens du betrakter dette vidunderet av romersk arkitektur; jeg advarer deg, det er ikke lett. Det er gratis adgang.

Ignatius av Loyolas kirke

Ignatius av Loyola er bygget i barokkstil på 1600- og 1700-tallet, og denne kirken inneholder en modell av et tempel viet til verdensreligionene og en helt spesiell optisk illusjon som reiselederen din i Roma kan fortelle deg om. Gratis adgang.

Hadrians tempel

Dette tempelet i korintisk stil fra det 1. århundre er det beste stedet å lære om historien til Romas gamle keisere. Guiden din vil ikke gå glipp av denne muligheten.

Organiser en guidet tur i Roma

Villa Borghese-hagene
Villa Borghese-hagene

Slik kommer du til møtestedet

Møtepunktene for fotturer i Roma er vanligvis sentrale steder. Tritonfontenen, Piazza Trilussa i Trastevere, Piazza del Popolo, Piazza de Campo de Fiori, Via Labicana... Jeg anbefaler at du tar metroen til et sentralt stoppested og deretter går til møtestedet (du kan be guiden din om et referansepunkt når du bestiller turen).

Rutetider

Du vil normalt kunne velge mellom en rekke tilgjengelige rutetider for din rundtur i Roma. Når det gjelder ukedager, tilbys det vanligvis turer hver dag, men vær oppmerksom på at de fleste av Romas museer er stengt på mandager, så det kan være lurt å benytte anledningen til å ta en sightseeingtur i sentrum. Som i alle storbyer er det også i helgene og på helligdager ofte mer folksomt i turistområdene.

Varighet på turene

Turene varer vanligvis mellom to og tre timer, avhengig av hvilket alternativ du velger. Vandringsturene i Roma sentrum er lange nok til at du kan fordype deg i historien til de mest emblematiske stedene og deretter gå tilbake til dem i ro og mak, men hvis du velger Colosseum og Forum Romanum, må du være oppmerksom på at tiden du tilbringer inne i monumentene kan bli kort hvis du vil se dem i dybden.

Måltider

Ta med vann og snacks. Lengre turer har vanligvis et 15-minutters stopp midtveis. Avhengig av hvor du avslutter turen, vil guiden sannsynligvis anbefale steder der du kan spise eller spise på avstand fra det generelle folkelivet i byen.

Turer med barn

Hvis det ikke er en lang tur, kan barn fint være med, siden de er utendørs og kan løpe rundt og leke (det er ikke som på et museum der de må stå stille) mens guiden viser dem severdighetene. Distansene på de fleste turene (spesielt de i sentrum) er overkommelige, men vær oppmerksom på at det på de fleste stoppestedene ikke er plass til å sitte ned.

Ana's Traveller Tip

Hvis du kan velge en dato for den guidede turen, bør du unngå helger og helligdager, da det er da det er flest turister i sentrum av Roma.

Tips til reisende som er interessert i en omvisning i Roma

Fontenen på Piazza Navona
Fontenen på Piazza Navona

Det er viktig å finne et møtested, velge et program og pakke ryggsekken, men det er også andre detaljer du bør vite før du drar på omvisning i Roma. Her er mine beste tips:

  1. Sjekk språket. Det er ikke noe problem, for disse turene finnes på flere språk (spansk, portugisisk, engelsk, tysk og fransk er de vanligste), men sjekk tilgjengeligheten for det tidspunktet og det språket du har valgt. Et annet tips er at en byrundtur ikke er det rette tidspunktet for å øve på språk, du vil ha mye mer glede av det på morsmålet ditt. 2. Bruk behagelige sko. Du kommer til å gå i flere timer og stå lenge, og noen ganger er det ingen steder å sette seg ned under turen. Sørg for at skoene dine ikke er nye og ikke gnager (se opp for sommersko). Ta med deg plaster for sikkerhets skyld. 3. Still spørsmål. Be om anbefalinger for å spise som en lokal eller gå ut og feste, spør om de beste utsiktspunktene for å ta de beste bildene, om de mest originale suvenirene du kan kjøpe i Roma, om skjulte steder du ikke må gå glipp av, om utflukter for å komplettere turen ... Still så mange spørsmål du vil, for du har ikke alltid en ekspertguide i byen som kan svare deg. 4. Ta notater. OK, det er kanskje en overdrivelse, men jeg har mer enn én gang likt historiene jeg har blitt fortalt på byvandringer så godt at jeg har tatt meg selv i å ta notater på mobiltelefonen. I det siste har jeg tatt med meg notatblokk og penn på turene fordi jeg ikke vil glemme noe. Det vil også være en god øvelse hvis du senere skal lage en reisenotatbok.

Hvis du er interessert i turer i Roma, vil du også være interessert i

Borghese-galleriet| ©Mateus Campos Felipe
Borghese-galleriet| ©Mateus Campos Felipe

Hvis du er en av dem som liker historiene, detaljene og anekdotene bak de viktigste monumentene, kan du ikke forlate Roma uten å ta de to viktigste guidede turene: Colosseum og Vatikanet. Begge stedene er fantastiske å gå rundt og ta tusen bilder, men du forstår dem ikke helt før du tar en guidet tur. Her er guidene jeg har skrevet om Vatikanet guidede turer y Turer til Colosseum i tilfelle du er interessert i å organisere din egen guidede tur.

Hvis du vil komme litt utenfor allfarvei, foreslår jeg at du besøker det utrolige Borghese-galleriet (som også ligger i en av de vakreste parkene jeg noensinne har sett). Dette er artikkelen jeg skrev om det, Billetter og Omvisning i Villa Borghese Gardens og Galleria Borghesesom du kan lese for å organisere besøket ditt.