Besøk til badene i Caracalla

I den italienske hovedstaden er det lett å finne bygninger som er flere tusen år gamle, og et av dem er Caracalla-badene. Uavhengig av hvilken periode du besøker byen, er disse termiske badene et flott alternativ, ettersom du vil finne et fascinerende miljø som tar deg tilbake i tid.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

9 minutter lest

Besøk til badene i Caracalla

Caracalla-badene | © Wikimedia

Blant de best bevarte konstruksjonene i antikkens Roma er Caracalla-badene eller Terme di Caracalla. I motsetning til mange andre lignende steder i andre deler av verden, var de i Roma et svært komplett sosialt kompleks.

Selv om de ikke var de eneste termiske badene i byen i antikken, var de de mest luksuriøse. I dag er det mulig å gå inn i dem, se de forskjellige områdene og forestille seg prakten de hadde mens de var i drift. Hvis du tilbringer omtrent en uke i Roma, ikke nøl: et besøk er et must. Hva kan du se og gjøre på dette fantastiske stedet? Jeg skal fortelle deg nedenfor!

Ta en omvisning i badene som om du levde i antikkens Roma

Omvisning i badene| ©Patrick Denker
Omvisning i badene| ©Patrick Denker

Med den første aktiviteten jeg snakker om, føler du deg som en gammel romer som går til badene for din personlige hygienerutine. Augmented Reality-briller er tilgjengelige på stedet, og hvis du tar dem på, ser du hvordan bygningen begynner å rekonstruere seg selv foran øynene dine.

De som deltok i utformingen av badene, hadde som mål å gjøre dem til et eksempel på hvor fantastisk romersk arkitektur kunne være. Av denne grunn hadde det følgende egenskaper i sin konstruksjon og dekorasjon:

 • Vegger dekket med marmor.
 • Mosaikkgulv.
 • Skulpturer betraktet som kunstverk.
 • Varme- og vannforsyningssystemer.
 • Avløp som holdt vannet rent.

Med utvidet virkelighet har du muligheten til å gjenoppleve mye av dette arkitektoniske vidunderet. Rett brillene mot det stedet du ønsker, og i løpet av få sekunder kan du se hvordan det var i antikken, da badene ble besøkt av tusenvis av mennesker om dagen. Du kan til og med se gjenskapninger av skulpturene.

Bestill et besøk til Caracalla-badene og Aventinerhøyden

Spaser gjennom hagene til anleggene

Hagene til Caracalla-badene| ©Steve Knight
Hagene til Caracalla-badene| ©Steve Knight

Selv om de grønne områdene ikke er de samme som de var i de første århundrene av denne epoken, er de fortsatt steder det er verdt å oppholde seg i. Utsiden av badene er veldig godt vedlikeholdt, slik at besøkende kan spasere rundt mens de nyter utsikten.

Ruinene av badene er imponerende, så det er bare å forestille seg hvordan de var i antikken. Bygningen var veldig komplett, ikke bare hadde den rom der du kunne ta bad med kaldt, varmt og varmt vann, men også et stort svømmebasseng. I badene var det til og med en hage, ettersom det var ment å være et ekte område for nytelse.

Hagene var omgitt av en stor mur som beskyttet hele konstruksjonen. Hvert hjørne av disse termiske badene er full av historie. Liker du utendørs steder? I så fall oppfordrer jeg deg til å lese guiden min til de beste parkene i Roma.

Bestill turen til Romas basilikaer

Få en audioguide for å bli bedre kjent med badene

Et rom i de romerske badene| ©Larry
Et rom i de romerske badene| ©Larry

Som jeg sa tidligere, er disse badene fulle av historie, og selv om noen besøkende foretrekker å besøke dem på egen hånd, vil du kanskje ha en guide. En audioguide selges inne på området for de som ønsker å ta en fullstendig om visning i den antikke konstruksjonen.

Caracalla-badene var veldig forskjellige fra andre bad i Roma på den tiden, med flere seksjoner i dem. Det mest interessante er at de var arrangert på en slik måte at mange mennesker fullførte en komplett hygienerutine. Seksjonene var som følger:

 • Vestibulene.
 • Garderobene.
 • Gymsalen.
 • Laconicum, dette var et sudatorium med høy temperatur for å aktivere svette.
 • Caldarium (søylene står fortsatt), her badet de med veldig varmt vann og brukte en strigilum for å fjerne svette og andre urenheter.
 • Tepidarium, for bad med lunkent vann.
 • Frigidarium, her var det fire bassenger der det ble tatt bad med kaldt vann for å tone kroppen.
 • Natatio, et friluftsområde med et svømmebasseng i olympisk størrelse.

Det kan sies at badene i Caracalla var som landsklubber, for i tillegg til de ovennevnte områdene hadde de søyleganger og biblioteker. Ved å se på en plan over de antikke badene får du et inntrykk av hvor store anleggene var.

Bestill et besøk til Caracalla-badene og Aventinerhøyden

Se mosaikkene som fortsatt finnes på stedet

Badets mosaikk| ©Patrick Denker
Badets mosaikk| ©Patrick Denker

Selv om mange av de utrolige elementene har blitt tatt andre steder, har noen deler av gulvet fortsatt de originale mosaikkene. Disse vitner om hvor vakker bygningen var for flere hundre år siden. I tillegg finnes det deler av noen av tegningene som en gang var der.

Badene sluttet å fungere i 537 e.Kr. da akveduktene som forsynte byen med vann ble ødelagt. Som en følge av dette sluttet folk å gå til badene, og med tiden ble de forlatt.

På grunn av forlatelsen ble den majestetiske bygningen angrepet av plyndrere som tok med seg skulpturer og verdifulle materialer, som marmor. Det er grunnen til at du i dag ikke kan se all luksusen som de termiske badene en gang hadde. I tillegg ble mye av stedet ødelagt i et jordskjelv i 847.

Gå inn i de underjordiske termalbadene

Undergrunnen til Caracalla-badene| ©Carole Raddato
Undergrunnen til Caracalla-badene| ©Carole Raddato

I tillegg til den storslåtte konstruksjonen som var synlig for alle som besøkte Caracalla-badene, hadde bygningen underjordiske nivåer. Slaver arbeidet der hele dagen for å sikre at badene og bassengene fungerte optimalt. I dag er disse omgjort til et museum for badene.

De var ikke alltid tilgjengelige for besøkende, men for noen år siden åpnet de dørene for å ønske dem velkommen. Det var de hydrauliske systemene, kjelene, ovnene og skorsteinene. Alt dette hjalp romerne som dro til badene hver dag for å nyte badene sine.

Plassen ble tilpasset slik at folk kan komme inn og se gjenstandene som er funnet under utgravninger i området. Hvis du vil besøke andre underjordiske museer i Roma, kan du lese en artikkel om en sammenligning av to av de største katakombene i Roma.

Ta turen på egen hånd

Inne i badene| ©Serge Baillargeon
Inne i badene| ©Serge Baillargeon

I tillegg til Augmented Reality og audioguiden er det mulig å ta omvisningen i badene uten noen av disse hjelpemidlene. Hvis du foretrekker det, kan du gå rundt i anlegget på egen hånd, enten du er alene eller sammen med andre. Underveis vil du se skilt som forteller deg om området du befinner deg i.

Et par ting å huske på under omvisningen er at det er en enveis omvisning, og at utgangen er ved en annen port enn inngangen. Rutekartet for besøkende på det offisielle nettstedet til Termas er svært nyttig når du tar turen på egen hånd.

Tenk på hvilket arkitektonisk vidunder det var da det ble bygget

Korridorene i Caracalla-badene| ©Vyacheslav Argenberg
Korridorene i Caracalla-badene| ©Vyacheslav Argenberg

Caracalla-badene oppfylte alle sine funksjoner i flere århundrer, blant annet å demonstrere hvor fantastiske romerske konstruksjoner var. I dag er de ruiner, men likevel er det forbløffende å beundre de enorme murene. Når du går rundt i badene, kan du huske alt som en gang var.

Systemene som brakte vann til badene, oppvarmingen og dreneringen var svært sofistikerte, og derfor fungerte alt optimalt. Fra et arkitektonisk synspunkt hadde stedet en kompleks utforming, konstruksjon og drift. I dag er vi forbløffet over hvor godt planlagt hvert punkt var.

Måten områdene i Termas var lagt opp på, gjorde det enkelt for folk å bevege seg rundt og bidro til komfort for alle. Ruinene kan få deg til å glemme alt dette, men jeg oppfordrer deg til å tenke på hvor ekstraordinær konstruksjonen og utseendet til denne bygningen var.

Ta deg en matbit mens du nyter spaserturen

Nyt gatemat| ©Marta Dzedyshko
Nyt gatemat| ©Marta Dzedyshko

I nærheten av restene av badene er det ofte en bod der besøkende kan kjøpe snacks. Dette er ideelt hvis du skal bruke noen timer på å utforske dette fantastiske stedet, siden det ikke er mange restauranter i nærheten.

Hvis du spiser ved badene, må du selvfølgelig ikke legge igjen søppel på bakken, det bidrar til å holde området i god stand. På den annen side, hvis du vil vite hvor du skal spise i Roma, vil jeg i en annen artikkel fortelle deg om de beste stedene å spise i Roma.

Teaterforestillinger med ruinene av badene i bakgrunnen

Skuespill og opera på Caracalla| ©Katia
Skuespill og opera på Caracalla| ©Katia

I dag brukes badene fremdeles, åpenbart ikke slik de ble brukt for mange århundrer siden. Noen ganger er det planlagt teaterforestillinger i badene, slik at de store murene kan sees i bakgrunnen. Utvilsomt en unik setting.

Når du reiser til Roma og besøker Caracalla-badene, gjør du lurt i å finne ut om det skal oppføres noen teaterstykker de kommende dagene. Hvis et slikt arrangement er planlagt, kan du finne ut hvordan du kan delta.

Få med deg sommerens operaforestillinger

Opera i Caracalla-badene| ©Dan McCune
Opera i Caracalla-badene| ©Dan McCune

I løpet av sommeren er Caracalla-badene scenen for forestillingene som er planlagt av Teatro dell'Opera di Roma. Siden 2001 har restene av den store bygningen vært den perfekte rammen for sesongens store opera- og ballettforestillinger.

I flere tiår på 1900-tallet fant disse forestillingene også sted, men ble avbrutt av forskjellige grunner, blant annet andre verdenskrig. Men nå arrangeres det kontinuerlig hver sommer, så hvis du besøker den italienske hovedstaden på denne tiden, hvorfor ikke finne ut mer om forestillingene?

Nettstedet til Teatro dell' Opera di Roma publiserer alle forestillingene, inkludert de på Terme. Hvis du vil vite hva du ellers kan gjøre i Roma om sommeren, kan du lese guiden min.

Hva koster inngangsbilletten til Caracalla-badene?

Turen starter ved badene| ©Carole Raddato
Turen starter ved badene| ©Carole Raddato

Billetter koster fra € 4, hva du blir belastet avhenger av alderen din og om du er europeisk statsborger. Mindreårige og studenter av visse grader har gratis tilgang til disse antikke badene.

Det bør bemerkes at billettene ikke inkluderer omvisning, så det er også mulig å kjøpe en audioguide. Dette koster omtrent € 7, så hvis du kjøper en, ikke glem følgende:

 • Spør om den er tilgjengelig på spansk.
 • Ved noen anledninger har de en tendens til å bli utsolgt på grunn av antall besøkende på stedet.

Jeg anbefaler at hvis du har muligheten (og du ikke vil gjøre turen på egen hånd, dvs. uten guide), bør du kjøpe en audioguide. Selv om det er informative skilt, viser de ikke så mye informasjon. Dessuten er de for langt fra hverandre.

Hvor kan jeg kjøpe briller med utvidet virkelighet?

Å nyte virtuell virkelighet på termalbadet| ©DAB
Å nyte virtuell virkelighet på termalbadet| ©DAB

På billettkontoret der du kjøper billetter til termalbadene kan du også be om brillene. Disse er nyttige hvis du vil se hvordan bygningen så ut, hvilke skulpturer som var der og hvordan de marmorbelagte veggene så ut. Gjengivelsen er nøyaktig, ettersom det er tatt hensyn til de eksisterende registreringene av Caracalla-badene da den ble laget.

Som med audioguidene, er det ikke alltid at briller med utvidet virkelighet er tilgjengelige. Årsaken er at antallet besøkende overstiger antallet briller som er tilgjengelig for administrasjonen av denne bygningen.

Hva er åpningstidene til disse antikke romerske badene?

Rester av badets mosaikker| ©Shadowgate
Rester av badets mosaikker| ©Shadowgate

Dagene i uken når de er åpne er fra tirsdager til søndager. Åpningstiden er kl 9:00 og stengetid avhenger av dagen på året, vanligvis til 18:30.

På grunn av sikkerhetstiltak iverksatt av Covid 19 har badene for tiden begrenset adgang. Et visst antall slipper inn, så det kan hende du må vente en stund for å komme inn.

Hvor ligger de?

Inngang til Caracalla-badene| ©Andy Montgomery
Inngang til Caracalla-badene| ©Andy Montgomery

Badene ligger på Viale delle Terme di Caracalla, så hvis du ikke vet så mye om Roma, ikke bekymre deg. En måte å lokalisere området på er å vite hvilke steder som ligger i nærheten, hvorav de mest kjente er som følger:

Måten å komme seg til badene på er veldig lik de ovennevnte stedene. Tilgang til dem er ikke vanskelig, da terrenget i nærheten ikke varierer i høyde.

Hvordan komme seg til de varme kildene?

Roma undergrunnsbane| ©Juan Enrique Gilardi
Roma undergrunnsbane| ©Juan Enrique Gilardi

To former for offentlig transport som du kan bruke for å komme til badene er: metro og buss. Når du er i Roma, er måten å nå destinasjonen din vellykket på:

 • Med metro: Linje B tar deg til stoppestedet Circo Massimo, som ligger omtrent 2 kilometer fra badene.
 • Med buss: Buss 628 og 760 er de du kan ta for å komme deg til Caracalla-badene.

Hvis du ønsker en guide til Romas undergrunnsbane, finner du den på denne siden. Klikk på lenken og få all informasjon og tips om dette romerske transportmiddelet.

Er det parkering ved de romerske badene?

Besøkende til disse termiske badene i Roma har tilgang til en parkeringsplass, noe som bidrar til maksimal glede av turen. I tillegg er det tilstrekkelige badefasiliteter på stedet. I dag har badene også de nødvendige fasilitetene for de som går inn i dem.

Jeg er sikker på at med det du har lest her, vil du vite mer om badene, hvordan de så ut i antikken og hva du vil se i dem. Jeg har funnet en video der disse punktene blir analysert, jeg gir deg lenken.