Harry Potter-omvisninger og opplevelser

London er Harry Potters by, og overalt i byen finner du referanser og steder fra sagaen. Jeg skal fortelle deg om de forskjellige turene om den unge trollmannen som du kan ta i den britiske hovedstaden.

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

9 minutter lest

Harry Potter-omvisninger og opplevelser

Galtvort-ekspresstoget | © Martin Pettitt

For mange av oss er London ikke bare Big Ben, Nothing Hill eller Hyde Park; for mange av oss er London Diagon Alley, Platform 9 og ¾, Gringotts og Leaky Cauldron. Velkommen til Galtvort (eller nesten...).

En av aktivitetene jeg anbefaler at du gjør i London hvis du er fan av Harry Potter-sagaen, er å ta en omvisning på stedene der filmene ble spilt inn. Med en spesialisert guide kan du besøke de viktigste stedene i byen som ga liv til de åtte historiene om den berømte trollmannen, for eksempel Trafalgar Square, Covent Garden eller Soho.

Det mest økonomiske alternativet

Harry Potter omvisningi London

Omvisning på Harry Potter-steder i London sentrum

Mens du vandrer rundt i Londons gater, vil en ekspertguide vise deg steder som dukker opp i eller har inspirert Harry Potter-filmene.

London er full av steder som har med Harry Potter-filmene å gjøre, og med denne turen vil du ikke gå ubemerket hen. En guide viser deg rundt på plattform 9 og 3/4, Diagon Alley og Gringotts Bank mens du vandrer rundt i London som en gompe.

Denne turen foregår også i små grupper på (maksimalt) 25 personer. Det betyr at guiden kan fokusere på de forklaringene du ber om på en mer personlig måte. Guidene på denne typen omvisning har to ting til felles: De kjenner London ut og inn, og de er fans av Harry Potter-bøkene og -filmene, så benytt anledningen og nyt hvert øyeblikk av turen!

 • Anbefales hvis... du ønsker å oppleve Harry Potter-universet til en redusert pris, eller hvis du har lyst på mer etter å ha sett Warner Bros. Studios.

Her er vandringsturene til Harry Potter-filmstedene i London

Harry Potter-området på jernbanestasjonen St. Pancras
Harry Potter-området på jernbanestasjonen St. Pancras

Pancras jernbanestasjon. Over hele London finnes det forskjellige steder som har inspirert bøkene og filmene. For mange år siden måtte fansen oppsøke dem på egen hånd, men nå finnes det ekspertguider som viser deg dem på en spasertur til Harry Potter-steder, samtidig som de forteller deg interessante fakta om sagaen.

På denne ca. to timer lange spaserturen tar en guide som ikke bare har spesialisert seg på sagaen, men også på Londons historie, deg med til Harry Potter-steder i London, som f.eks. følgende:

Plattform 9 og ¾ på King Cross Station

På King's Cross Station finner du et hjørne der den berømte per rongen er gjenskapt med en bagasjevogn gjennom veggen. Her kan du få tatt et bilde, og så kan du stikke innom Harry Potter-suvenirbutikken mens guiden forteller om hvordan dette turiststedet ble opprettet etter filmenes suksess og hvordan J.K. Rowling brukte stasjonen som kulisse i bøkene sine. Synd bare at du ikke har mulighet til å ta Galtvort-ekspressen...

Diagon Alley i Leadenhall Market

Dette er et av de eldste markedene i London og er inspirert av den berømte Diagon Alley der Harry kjøpte bøker, trylledrikker og selvfølgelig Ollivanders tryllestaver. Dette er et av de lengste og mest spesielle stoppene på turen; her får du se hvordan virkeligheten inspirerer fiksjonen og hvordan fiksjonen forvandler virkeligheten. Guiden forteller deg alt om Knockturn Alley og Leaky Cauldron Inn, og deretter får du noen minutter til å utforske området på egen hånd.

Gringotts Bank og den australske ambassaden

Den berømte trollmannsbanken som dukker opp i flere av filmene, er inspirert av den australske ambassaden i London. Du har kanskje gått forbi og ikke lagt merke til den slående likheten, men for å gi deg et klarere bilde av det, viser guiden deg fotografier fra filmene for å bevise at trollmannsbanken faktisk er inspirert av denne bygningen.

Premierer og Trafalgar Square

Ikke alt på denne turen dreier seg om hvor filmene er spilt inn, du får også høre anekdoter om skuespillerne og betydningen av sagaen, og Trafalgar Square er sannsynligvis stedet guiden din velger å fortelle om dem. Det var nettopp herfra tusenvis av fans opplevde slutten på sagaen og andre øyeblikk i forbindelse med lanseringen av filmene.

Bestill en Harry Potter-tur i London

Andre muligheter for å oppleve Harry Potter i London: cruise på Themsen eller privat omvisning

Originale Harry Potter-kostymer
Originale Harry Potter-kostymer

Hvis du vil fullføre opplevelsen av å vandre rundt på Harry Potter-stedene i London, kan du bestille en tur som inkluderer et cruise på Themsen. Sammen med en guide kan du lære trivia og anekdoter om filmene mens du slapper av på en båttur på elven. Denne aktiviteten inkluderer også interaktive spill som du kan dele om bord med andre fans av sagaen.

Og hvis den to timer lange spaserturen er for kort for deg, anbefaler jeg at du vurderer en privat kjøretur til Harry Potter-stedene, der guiden vil være dedikert utelukkende til deg og gruppen du reiser med. Denne turen varer i ca. fire timer, kan tilpasses helt etter dine preferanser og er tilgjengelig på engelsk, spansk og fransk.

Dette er et sterkt anbefalt alternativ hvis du reiser til London med barn, ettersom du kan be guiden om å bytte ut steder fra filmen med andre landemerker i London under turen.

Vi sammenligner alle alternativene

Organiser din egen tur til Harry Potter-steder i London

Simon Rae| ©Leadenhall Market
Simon Rae| ©Leadenhall Market

Hvis du bestemmer deg for å ta en guidet tur i Harry Potter-universet i London, enten det er en gruppetur eller en privat tur, er det et par ting du må huske på:

 • Siden omvisningen foregår til fots, er det logisk at du ikke kommer til å besøke alle stedene, ettersom London er en stor by og mange av dem ligger ganske langt fra hverandre.
 • Møtepunktet vil alltid være på et sentralt sted som du enkelt kan nå fra overnattingsstedet ditt. Hvis du har spørsmål, kan du spørre guiden når du har bestilt plass, eller be om å bli hentet på hotellet mot et pristillegg.
 • Turene varer mellom to og tre timer, så vær forberedt på å gå. Turene går nesten alle dager i uken, og det beste tidspunktet avhenger av været.
 • Du har mulighet til å kjøpe Harry Potter-suvenirer på mange av stoppestedene, ettersom du passerer Harry Potter-butikker i ulike deler av London, og guiden setter av tid til dette.
 • Hvis du har et London Pass, får du en omvisning der du får se steder fra Harry Potter og mange andre filmer som er spilt inn eller inspirert av London, som Mary Poppins, Sherlock Holmes og James Bond. Du kan lese mer om London Pass i denne artikkelen om London Pass. London-pass.
 • Ta en titt på teaterlistene når du har bestemt deg for å reise til London. Hvis du er heldig, får du kanskje med deg en forestilling av Harry Potter og den forbannede arven.

Bestill en Harry Potter-tur i London

Besøk Warner Bros. Harry Potter Studios

Simon Rae| ©Leadenhall Market
Simon Rae| ©Leadenhall Market

Hvis du, i likhet med meg, er en ekte Harry Potter-fan, bør du også vurdere å besøke Harry Potter-parken i Warner Bros Studios i London. For å få mest mulig ut av det skal jeg gi deg noen tips:

 • Hvordan komme seg dit: Transport til Warner Bros Studios er en viktig detalj å huske på. Ikke glem at de ligger langt fra London sentrum, så det er best å bestille transport på forhånd for ut- og hjemreise. Det går direktebusser fra Watford Junction togstasjon til studioene.
 • Varighet påbesøket: Ta deg god tid i hvert av Warner Bros. studioene. Ikke ha det travelt med å se alt; detaljene er så gjennomtenkte at det vil lønne seg å se hver eneste krok. For å se alt ordentlig anbefaler jeg at du setter av mellom 3 og 5 timer til besøket.
 • Tidsplan: Når du kjøper billetten din (alltid på forhånd, siden du bare kan bytte den i studioene), kan du velge dag og tidspunkt for besøket. Jeg anbefaler at du velger det første tidspunktet for å unngå trengsel. Husk at du kan gå inn, men ikke ut, så det blir stadig flere mennesker i lokalene.
 • Ta med audioguiden: Den koster rundt fem pund, men det er verdt det. Mens du fordyper deg i den magiske verdenen, forteller de deg detaljer du ikke visste om filmen, skuespillerne og sagaen.
 • Hvis du har med deg barn, vil de bli fascinert av omvisningen, men de yngste kan bli skremt av realismen i noen av kulissene eller besøket i Den forbudte skogen. Ha dette i bakhodet hvis du vil unngå disse rommene.
 • Spisesteder: Glem ikke å stikke innom baren hvis du vil prøve den berømte smørbæra, eller Frog Café hvis du vil ha en sjokoladefrosk. Det er ingen steder å spise i nærområdet, så hvis besøket ditt sammenfaller med lunsjtid, kan du bare spise på studioets egen restaurant, der prisen ikke er særlig billig.
 • Souvernirs: Gavebutikken er også verdt et besøk, selv om det bare er for å sette tennene i den. Her finner du alt av merchandising fra sagaen tilgjengelig. Du kan ta bilder, men ikke la kameraet ødelegge opplevelsen; det er bedre å oppleve den enn å filme den.

Bestill billetter til Harry Potter Park

Slik ser Harry Potter-rundturen i Warner Bros. Studios ut.

Kostymer fra sagaen utstilt i Warner Bros Studios.
Kostymer fra sagaen utstilt i Warner Bros Studios.

I løpet av denne omvisningen får du ikke bare se kulisser og kostymer fra filmene, men også lære mer om sagaen og hvordan filmene ble laget, inkludert spesialeffekter. Med tanke på gompedetaljer anbefaler vi at du bestiller billetter til Warner Bros Studios på forhånd på grunn av det store antallet besøkende, og at du ordner transport til og fra Warner Bros Studios, som ligger langt unna sentrum. Et godt råd: Vær forsiktig hvis du blir tilbudt videresalgsbilletter til Harry Potter-studioene.

Hvis du vil være sikker på om det er verdt å besøke Warner Bros. studioene i forbindelse med Harry Potter-turen, skal jeg gi deg en liten smakebit på hva du finner der. For det første er studioene delt inn i innendørs og utendørs områder, og kulissene på begge steder har ikke bare originale rekvisitter fra filmene, men også filmatisk informasjon om hvordan de ble laget. Men én ting av gangen.

Harry Potter-studioene i London er heller ikke bare til for å se på - i mange av dem kan du trylle ved å vifte med tryllestaven eller løfte en kost.

Hva du kan se i innendørsstudioene

 • Begynn besøket i den store spisesalen, der du blir møtt av professorene ved hovedbordet, slik de gjør hvert år med Harry, Ron og Hermine, eller i hvert fall de årene ingen krasjer en flyvende bil inn i en boksepil (som du for øvrig også får se på denne omvisningen).
 • Deretter går turen videre til skolens korridorer, inkludert trappeoppgangene, der du får se en rekke bilder av tidligere ledere av Galtvort-husene, inkludert Den fete damen.
 • Deretter følger du den typiske skolestart-ruten gjennom fellesrommet og videre til Gryffindors sovesal.
 • Under besøket venter også professorenes kontorer på deg, i tillegg til utstillingsskap der du finner all den informasjonen du ønsker om sporten Quidditch.
 • Du kan besøke Lucious Malfoys hus (uhyggelig), Weasleys stue eller en svært forseggjort Forbudt skog full av skapninger, bilder og lydeffekter.

Det du får se i utendørsstudioene

Utendørsstudioene er også fulle av overraskelser. Du får se Dursleys hus på Privet Drive (inkludert trappeoppgangen), nattbussen, plattform 9 og ¾, Ollivanders butikk og mange andre kriker og kroker. Den eneste ulempen med denne turen er at når du forlater studioene, er det vanskelig å blande seg med gomper igjen.

Leie av transport til studioene fra London

Det er ikke tilrådelig å bestille transport uten å ha sikret seg billettene, da det er svært begrenset tilgjengelighet og du risikerer at det er utsolgt når du kommer frem. I tillegg inkluderer mange av parkbillettene også transport fra London.

Men hvis du allerede har billetten din og ønsker å bestille transport til og fra parken for å bli kjørt til inngangen, kan du lese dette innlegget om hvordan du kommer deg til Harry Potter Studios fra London.

Bestill billetter til Harry Potter Park

Hvis du er interessert i en omvisning i Harry Potter London, er du kanskje også interessert i

Simon Rae| ©Leadenhall Market
Simon Rae| ©Leadenhall Market

Hvis du likte omvisningen i Harry Potter-parken, bør du ta en tur til fots i London når du besøker den britiske hovedstaden. Du tenker kanskje at gompeverdenen ikke er like sjarmerende som den magiske, men husk at London også er Sherlock Holmes ' og Peter Pans by, og at den i seg selv har mange historier å by på uten å ty til fantasien.

Dette var som sagt min favoritt, men sannheten er at tilbudet av guidede turer i London er uendelig, og jeg har skrevet en guide for å hjelpe deg med å sortere alle ideene, hvilke som er de beste tur ene og hvorfor. Du kan lese den i denne artikkelen på London-omvisninger.