Informasjonskapsler hjelper oss å levere våre tjenester. Ved å bruke nettstedet, godtar du å vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.

Tips for å besøke saltgruvene i Wieliczka

Et besøk i Wieliczka-saltgruven er et must på en tur til Kraków. Disse tipsene vil hjelpe deg med å få en fantastisk opplevelse, så husk å skrive dem ned!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minutter lest

Tips for å besøke saltgruvene i Wieliczka

Minestøtter av tre | ©Alexander Johmann

Wieliczka-saltgruven er en av de mest populære turistattraksjonene rundt Kraków og en av de eldste i verden, som er slående på grunn av sin lange levetid, størrelse og kunstneriske dimensjon. Så mye at UNESCO valgte dette monumentet som et av de første verdensarvstedene i 1978.

Hvisdu bestiller en tur til Wieliczka-saltgruvene fra Kraków, fårdu se fantastiske ting: fra maskineriet som brukes til å utvinne saltet, til underjordiske ganger med merkelige fjellformasjoner, vakre innsjøer og til og med religiøse kapeller.

1. En organisert tur er alltid bedre enn et besøk på egen hånd

Organisert tur| ©Andrew Milligan sumo
Organisert tur| ©Andrew Milligan sumo

Du kan besøke Wieliczka-saltgruvene på egen hånd, men hvis du ønsker å gjøre det enklere for deg selv når det gjelder transport og ruter til monumentet, guide eller inngangspenger, er mitt råd å velge en organisert tur til Wieliczka-saltgruvene fra Krakow, der du ikke trenger å bekymre deg for noen av disse tingene, ettersom alt er lagt til rette for at du kan slippe deg løs og nyte opplevelsen til det fulle.

Det finnes flere alternativer for en organisert tur til Wieliczka-saltgruven fra Kraków, men de fleste inkluderer vanligvis transport tur-retur i en komfortabel privatbil, inngangspenger og guide.

Hvis du er interessert i å ta en organisert tur til dette storslåtte monumentet, anbefaler jeg at du tar en titt på Saltgruveturer fra Kraków for mer detaljert informasjon.

Bestill en tur til saltgruvene

2. Bestill billetter eller omvisning på forhånd

Utsmykning av St. Kingas kapell| ©puffin11k
Utsmykning av St. Kingas kapell| ©puffin11k

Uansett hvordan du velger å besøke dette monumentet, bør du bestille billetter så snart som mulig. Nesten 2 millioner mennesker besøker monumentet hvert år, så hvis du ikke vil gå tom for billetter etter turen og ikke vil stå i endeløse køer i billettkontoret for å få plass på omvisningene på polsk eller engelsk, er mitt råd å kjøpe billetter på nettet.

Når dubestiller billetter til saltgruvene i Wieliczka på nettet, kan du sammenligne tidspunkter, tilgjengelighet, priser og rutetyper (det finnes turer som kombinerer gruvebesøket med Auschwithz, et julemarked eller Oskar Schindlers fabrikk). På Hellotickets har du mange alternativer å velge mellom!

En organisert tur som inkluderer hjemreise, forenkler imidlertid logistikken mye mer og gjør at du kan nyte opplevelsen mye mer uten å måtte bekymre deg for noe.

Bestill en tur til saltgruvene

3. Komfortable sko og varme klær er et must på denne turen

Kle deg etter besøket| ©NH53
Kle deg etter besøket| ©NH53

Uansett om du besøker Wieliczka-saltgruvene på egen hånd eller med en organisert tur, tar turen ca. 2 timer og kan utvides til 3 timer hvis du legger til et besøk i den underjordiske utstillingen på saltgruvemuseet i Kraków.

Som du ser, er turen lang, og noen steder må du gå ned bratte tretrapper med mange trinn, så jeg anbefaler deg å bruke behagelige sko med sklisikre såler for å unngå å falle.

Glem heller ikke å ta med varme klær til turen, uansett utetemperatur. På grunn av fuktigheten inne i gruvene er det ganske kjølig selv om sommeren, og temperaturen ligger mellom 17 og 18 ºC.

Bestill en tur til saltgruvene

4. Gå på toalettet før turen starter

Daniłowicza-brønnen| ©Aleksandr Zykov
Daniłowicza-brønnen| ©Aleksandr Zykov

Selv om det under omvisningen i Wieliczkas saltgruver vil være en kort pause på 5 minutter for å gå på toalettet (40 og 90 minutter etter at omvisningen har startet), anbefaler jeg at du går på toalettet før omvisningen starter, enten på hotellet eller på toalettene som ligger ved siden av Daniłowicza-brønnen. Spesielt hvis du besøker gruvene med barn, som ofte blir overrasket av naturens rop i det mest uventede øyeblikk.

Bestill en tur til saltgruvene

5. Er turen inne i gruvene vanskelig?

Trapper som fører ned til gruven| ©Aleksandr Zykov
Trapper som fører ned til gruven| ©Aleksandr Zykov

Turen til Wieliczkas saltgruver starter ved Danilowicza-gruven, der du må gå ned mange trapper for å komme til startpunktet i de underjordiske gruvegangene. Ruten går gjennom 3,5 km labyrintiske gallerier, sjakter og kamre med stort sett flatt underlag, slik at det ikke er vanskelig for en person i normal fysisk form.

Det som er bra er at du på slutten av ruten ikke trenger å gå de 800 trinnene opp igjen for å komme ut, men kan ta en heis som gruvearbeiderne brukte for å komme opp til overflaten.

Når det gjelder følelsen av klaustrofobi under turen, kan enkelte seksjoner virke litt mer lukkede, men det er nok plass til å bevege seg rundt uten problemer. I tillegg vil du alltid bli ledsaget av en profesjonell guide som har kunnskap om førstehjelp og sikkerhet, så hvis du på noe tidspunkt føler deg klaustrofobisk og blir nervøs, trenger du ikke bekymre deg, for guidene har en protokoll for å følge deg og hjelpe deg.

Bestill en tur til saltgruvene

6. Få mest mulig ut av besøket i gruvene hvis du reiser med barn

Barn på besøk i gruvene| ©Lars Plougmann
Barn på besøk i gruvene| ©Lars Plougmann

Selv om innsiden av en gruve kan virke som et uvanlig sted å besøke som familie på ferie, er det faktisk en veldig original utflukt der barna kan la fantasien løpe løpsk. Det vil være noe de kommer til å huske for alltid!

Wieliczka Salt Mine Tour er åpen for barn i alle aldre**(gratis adgang for barn opp til 4 år**), men som alle utflukter med barn har også denne sine knep:

  • Ta på barna behagelige sko, for de kommer til å gå mye.
  • Pakk dem varmt inn, for det er litt kjølig inne i gruvene.
  • Glem ikke å pakke med litt snacks og vann i ryggsekken i tilfelle de blir småsultne under utflukten. I Drozdowice-kammeret får dere en kort drikkepause, og der kan dere også kjøpe mat og drikke.

Dette er bare noen få tips til hvordan man kan oppleve dette monumentet som familie, men du finner mer informasjon i innlegget Besøke saltgruvene med barn.

Bestill en tur til Saltgruvene

7. Er det mulig å ta bilder?

Kos deg med å ta bilder| ©Andriyko Podilnyk
Kos deg med å ta bilder| ©Andriyko Podilnyk

Ja, men for å ta bilder inne i Wieliczka-saltgruvene må du betale en liten inngangsbillett på rundt 2,50 euro, ellers kan du få en advarsel hvis du blir tatt på turen.

Når det er sagt, er ruten rundt Wieliczka-saltgruvene godt opplyst slik at besøkende kan gå komfortabelt og ikke snuble over føttene. Noen steder er imidlertid lysforholdene ikke optimale for fotografering, så når du prøver å ta bilder, kan du oppleve at bildene du får, er dårlig definert.

I innlegget De beste bildene du kan ta av Wieliczka-saltgruvene fra Krakow finner du noen tips til hvordan du kan ta fine bilder, og noen steder du ikke kan forlate uten å ta flere bilder av dem.

Bestill en tur til saltgruvene