Krakow turer

Hvis du har lyst til å besøke Krakow og omegn, ikke nøl med å bli med på en guidet tur for å være sikker på at du ikke går glipp av noe.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minutter lest

Krakow turer

Sukiennice, Krakow | ©Jorge Láscar

Krakow er en by gjennomsyret av historie. De middelalderske gatene skjuler monumenter og legender som forfører enhver reisende, og omgivelsene er ikke langt bak. En guidet tur er den beste måten å bli kjent med alt byen har å by på, og disse er de beste:

1. Omvisning i Krakow med elektrisk kjøretøy

Små elbiler parkert i en gate i Warszawa venter på turister.| ©Brian Snelson
Små elbiler parkert i en gate i Warszawa venter på turister.| ©Brian Snelson

Hvis du bor i sentrum av Kraków, kan du gå til nesten alle interessante steder i byen. Men du har kanskje lagt merke til små elektriske biler med panoramautsikt som kjører rundt i byen: De er miljøvennlige biler og er en populær måte å komme seg rundt i sentrum på, siden de har tilgang til områder som er stengt for trafikk, for eksempel gamlebyen.

Disse kjøretøyene brukes til guidede turer i byen. Sjåføren tar deg komfortabelt med for å se de viktigste severdighetene i Krakow mens han forteller deg det du trenger å vite om dem. Turer bestilles på nettet, og du kan velge den dagen og det tidspunktet som passer deg best.

Alle disse kjøretøyene er like: omtrent fire seter, utstyrt med gjennomsiktige deksler for regn og tepper og oppvarming for kulde. Når det gjelder ruten, kan den variere litt fra tur til tur, men nesten alle tar inn landemerker som det jødiske kvarteret, Heltenes plass i gettoen eller Oskar Schindlers fabrikk. Det finnes forskjellige alternativer, men jeg anbefaler en av disse to:

En times omvisning

Privat omvisning i elbil i Krakow: Dette er et av de mest prisgunstige alternativene, ettersom guiden henter deg på hotellet ditt, og du starter og avslutter omvisningen der. Den er tilgjengelig på 26 språk, inkludert engelsk og spansk.

En og en halv times omvisning

Dette er et ideelt alternativ hvis du vil gå i ditt eget tempo og la deg rive med av forklaringene som er spilt inn av en ekspert (tilgjengelig på språket du velger).

Bestill en tur med golfbil i Krakow

2. Guidet omvisning i Krakóws jødiske kvarter og Schindlers fabrikk

Besøk Schindlers fabrikk| ©Jose A.
Besøk Schindlers fabrikk| ©Jose A.

Byen Krakow ble ikke skånet fra nazistenes okkupasjon, og selv i dag finnes det mange spor etter grusomhetene som ble begått mot den jødiske befolkningen i byen. Denne guidede omvisningen i det jødiske kvarteret i Krakow vil ta deg gjennom denne delen av historien med sikte på å sikre at det ikke skjer igjen i fremtiden.

Den guidede omvisningen i det jødiske kvarteret i Krakow og Schindlers fabrikk varer ca. 2 timer. Turen er tilgjengelig på flere språk, inkludert engelsk, fransk eller spansk, bare velg når du har bestilt plass på nettet.

Blant stedene som besøkes under omvisningen er Eagle Pharmacy Museum og fabrikken som ble drevet av Oskar Schindler. Hvis du ikke har sett Spielbergs mesterverk, bør du vite at Schindler var en forretningsmann som viet seg til å redde jøder fra konsentrasjonsleirer ved å ansette dem i fabrikken sin.

Bestill en omvisning i det jødiske kvarteret og Schindlers fabrikk

3. Guidet omvisning i konsentrasjonsleiren Auschwitz

Konsentrasjonsleiren Auschwitz| ©Fadjar Djulizar
Konsentrasjonsleiren Auschwitz| ©Fadjar Djulizar

Fra denne listen over turer og utflukter i og rundt Krakow er den mest populære aktiviteten utvilsomt dagsturen til Auschwitz-Birkenau fra Krakow, et sted gjennomsyret av historie.

En gang den mest berømte utryddelsesleiren i Europa, er det i dag et museum som minnes nazismens redsler og søker å sikre at minnet om ofrene ikke blir glemt. Denne turen inkluderer transport tur-retur fra hotellet ditt i Krakow, inngang til komplekset og tjenestene til en ekspertguide.

Selv om Auschwitz omtales som én konsentrasjonsleir, er det faktisk tre forskjellige leirer, hvorav den mest kjente er Auschwitz-Birkenau. På denne omvisningen får du se alle tre leirene, inkludert restene av krematoriet, brevene skrevet av noen av fangene under oppholdet der og "leiren" der fangene bodde.

Selv om denne turen kan gjøres individuelt, er et besøk med en ekspertguide viktig for å fordype deg i historien. I denne artikkelen om Auschwitz dagsturer fra Krakow finner du mer informasjon om hvordan du kan organisere besøket ditt.

Bestill en omvisning i Auschwitz

4. Omvisning i Wieliczka saltgruve

Inne i Wieliczka saltgruver| ©Anna & Michal
Inne i Wieliczka saltgruver| ©Anna & Michal

Da jeg hørte om denne utflukten til Wieliczka-saltgruvene fra Krakow, ble jeg også overrasket og lurte på om det virkelig var verdt det. Etter å ha gjort det kan jeg imidlertid si at jeg ble positivt overrasket da jeg oppdaget et av de mest fascinerende polske monumentene.

På denne turen vil du lære om gruvedriftsteknikker som har blitt brukt fra middelalderen til i dag, og du vil også se ekstraordinære statuer laget av salt i likhet med viktige personligheter. Du vil gå gjennom et nettverk av tunneler bygget 135 meter over overflaten, noe som skaper et mikroklima som er gunstig for personer med astma og luftveisproblemer.

Omvisningen i Wieliczka saltgruve er tilgjengelig på engelsk, tysk, italiensk, fransk, spansk og tysk. Prisen inkluderer transport til og fra sentrum av Krakow, inngang til gruvene og tjenestene til en ekspertguide. Det vil ta deg omtrent fire timer å fullføre hele turen. I denne guiden finner du Wieliczka saltgruve dagsturer fra Krakow finner du all informasjon du trenger for å organisere besøket.

Bestill en tur til saltgruvene

5. Pieskowa Skala slott og Czestochowa-tur

Alteret til den berømte svarte madonnaen, Czestochowa| ©Dennis Jarvis
Alteret til den berømte svarte madonnaen, Czestochowa| ©Dennis Jarvis

Hvis du liker natur, anbefaler jeg denne dagsturen til Pieskowa Skala slott og Czestochowa fra Krakow for å se den berømte Black Madonna, Polens mest ærverdige relikvie. Den svarte madonnaen ligger på pilegrimsstedet Czestochowa, men underveis vil du passere steder som Ørnerede-ruten og Pieskowa Skala slott.

Denne guidede turen gir deg sjansen til å oppdage en annen side av Polen som ville være vanskelig å få tilgang til ved å begrense besøket til Krakow. Den er tilgjengelig på engelsk, spansk og italiensk og koster 75 euro inkludert transport og guide.

Bestill en tur til Pieskowa Skala-slottet og Czestochowa

6. Utflukt til Zakopane

Nyt de vakre severdighetene i Zakopane| ©Alex Blokstra
Nyt de vakre severdighetene i Zakopane| ©Alex Blokstra

Hvis du vil flykte til fjells, kan du ta en tur til byen Zakopane, en to timers kjøretur fra Kraków. Her finner du blant annet Tatrafjellene, som står på UNESCOs verdensarvliste og er en naturlig grense mellom Polen og Slovakia.

Reisemålet er ideelt for en spasertur i sommermånedene (de kalde vintertemperaturene kan gjøre det veldig tøft og til og med farlig på denne tiden av året) og deretter beundre stedets enkle og innbydende arkitektur.

Bestill en tur til Zakopane

7. Fire timers guidet omvisning i Kraków

Det kongelige slottet og Wawel-katedralen| ©Naval S
Det kongelige slottet og Wawel-katedralen| ©Naval S

Hvis du ønsker å få et overblikk over den polske byen og høre alle historiene som skjuler seg i gatene, uansett tema, er denne halvdags guidede turen i Krakow det beste alternativet.

En spesialisert guide vil tilbringe halve dagen sammen med deg for å vise deg de mest fremragende monumentene i byen, fortelle deg om legender og historiske episoder som gjorde den til det den er i dag, fortelle deg om innbyggernes skikker, gi deg anbefalinger for turen din og til og med følge deg på et besøk til noen av de viktigste museene.

Denne halvdagsturen i Krakow inkluderer inngangsbilletter til museene som besøkes i løpet av ruten. En av fordelene er at du vil være i en gruppe på maksimalt 12 reisende, så det vil være en atmosfære av nærhet som gjør at du kan nyte enda mer av opplevelsen og forklaringene fra guiden som er tilgjengelig på spansk, engelsk, tysk, italiensk eller fransk.

Turen vil være til fots med seksjoner med buss. Når du bestiller online, vil du bli informert om møtestedet via e-post.

Du har også muligheten til å utforske Krakow på en veldig behagelig og bærekraftig måte med denne sykkelturen som lar deg utforske byen på sykkel.

Reiserute

  • Detkongelige slottet Wawel: et renessansepalass som på begynnelsen av 1500-tallet var et gotisk kongelig slott. Dette har i mange år vært bosted for den polske kongefamilien.
  • Wawel-katedralen: hvilested for polske konger og helter. Et stopp gjennomsyret av historie
  • Kanonicza-gaten: et pittoresk hjørne av byen med en historie som går tilbake til 1300-tallet.
  • Denkongelige ruten - ruten der det kongelige følget pleide å passere under seremonier i byen. Den inkluderer kirker som St. Florians kirke og Mariakirken.
  • Polens universitet**:** mer enn 500 år gammelt.
  • Det sentrale torgeti byen: der det største markedet i middelalderens Europa pleide å ligge.
  • Sukiennice: Krakóws eldste kjøpesenter.

8. Utflukt til elven Dunajec

Niedzica slott omkranset av elven Dunajecs vann.| ©maciekbor
Niedzica slott omkranset av elven Dunajecs vann.| ©maciekbor

En annen flott utflukt fra Kraków er en tur til Pieniny naturpark, der elven Dunajec ligger. Dette alternativet er ideelt hvis du vil unngå folkemengdene og tilbringe en ensom, avslappende dag borte fra byens stress. På mindre enn to timer vil du være i naturlige omgivelser der det sies at det er en skjult inkaskatt. Personlig tror jeg den virkelige skatten er utsikten over Niedzica slott, som ligger her.

9. Utflukt til Wroclaw

Utsikt over Wroclaw fra elven Oder| ©Loris Silvio Zecchinato
Utsikt over Wroclaw fra elven Oder| ©Loris Silvio Zecchinato

Wroclaw, en tre timers kjøretur fra Kraków, er kanskje ikke en av de mest kjente byene i landet, men gamlebyen er absolutt verdt et besøk, spesielt hvis du tar en guidet tur og lærer om stedets historie. I området rundt ligger landskapene som ble brukt som kulisser for filmen The Chronicles of Narnia. Ikke glem å besøke det jødiske kvarteret.

10. Utflukt til Warszawa

Warszawa| ©Vinicius Pinheiro
Warszawa| ©Vinicius Pinheiro

Polens hovedstad ligger omtrent tre og en halv time fra Kraków; hvis du har det travelt, kan du komme deg dit og tilbake på en dag, eller du kan bestille overnatting hvis du vil se byen mer i detalj. Warszawas kulturtilbud er ganske enestående, så du vil ikke kjede deg på et besøk som bør inkludere severdigheter som det kongelige slottet, Lazienki-parken, Krakowskie Przedmieście-gaten, Praha-kvartalet og gettoen.

Du kan også være interessert i

Krakow lufthavn| ©Alquiler de Coches
Krakow lufthavn| ©Alquiler de Coches

Du vet allerede nesten alt du trenger å gjøre under ditt opphold i Krakow, og det er mange ting å gjøre, så ikke glem å organisere din ankomst til hotellet og retur til flyplassen. For dette forlater jeg deg med denne artikkelen på Krakow Flyplass-transport som kan hjelpe deg.