Wieliczka saltgruve dagsturer fra Krakow

Mer enn 300 meter under bakken finner du ikke bare saltgruver, men også en miniby som er verdt et besøk.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minutter lest

Wieliczka saltgruve dagsturer fra Krakow

St. Kinga-kapellet | ©jhadow

I syv århundrer ble det utvunnet salt i disse gruvene som ligger 12 km fra Kraków. I dag finner du et galleri av underjordiske tunneler med et terapeutisk klima og en utstilling av imponerende saltfigurer. Dette er en av de mest populære utfluktene fra Krakow, og det er flere måter å gjøre det på.

Typer av turer for å besøke Wieliczka saltgruver fra Kraków

Utsiden av gruvene| ©Brian Snelson
Utsiden av gruvene| ©Brian Snelson

Saltgruvene i Wieliczka, som står på UNESCOsverdensarvliste, tar imot hundrevis av besøkende hver dag. Turen arrangeres vanligvis som en organisert utflukt fra Krakow, og det finnes flere alternativer avhengig av om du er interessert i kun transport, transport og inngangspenger eller en omvisning med en spesialisert guide.

Du kan også bestille en tur som tar deg til Auschwitz og Wieliczka salt gruver på én dag. Et ideelt alternativ hvis du bare har to eller tre dager til å utforske byen Krakow.

Bestill din omvisning i Wieliczka saltgruver

Transport fra Krakow til Wieliczka med guidet omvisning

Heis i gruven| ©Dennis Jarvis
Heis i gruven| ©Dennis Jarvis

Tunneler, kapeller, passasjer, kamre hugget ut i fjellet, saltstatuer... Alt dette finner du i saltgruvene i Wieliczka, men først må du komme deg dit. Dette overføringsalternativet fra Krakow til Wieliczka med guidet tur inkluderer overføring i et privat kjøretøy, med WIFI, klimaanlegg og flaskevann, fra hotellet ditt i sentrum av Krakow eller fra et møtepunkt du velger fra åtte muligheter.

I tillegg til transporten inkluderer prisen på 592 kr tjenestene til en profesjonell guide ansatt av museet og hodetelefoner som du kan bruke til å høre tydelig på guidens forklaringer under omvisningen.

Du kan bestille denne omvisningen på nettet, vel vitende om at hvis planene dine endres eller noe uforutsett skjer, kan du avbestille med 24 timers varsel. Når bestillingen din er bekreftet, vil du motta en e-post som vil fungere som en kupong med all informasjonen du trenger for å nyte besøket ditt.

Bestill reisen din til Wieliczka saltgruver

Inngangsbilletter til Wieliczka saltgruver med guidet omvisning

Maskiner for gruvedrift| ©Dennis Jarvis
Maskiner for gruvedrift| ©Dennis Jarvis

Du kan også kjøpe billetter til Wieliczka saltgruver uten å bestille transport fra Krakow (du kan reise med leiebil eller offentlig transport). Billetter til Wieliczka-gruvene inkluderer en om visning på engelsk, tysk, italiensk, fransk, spansk eller tysk.

Billetter til Wieliczka-gruvene vil bli sendt til deg på e-post etter at du har bestilt online. Du kan velge dag og tidspunkt for besøket fra en rekke alternativer, og når du har bestilt på forhånd, slipper du å stå i kø ved billettkontoret ved ankomst. Under omvisningen i gruvene vil du motta hodetelefoner slik at du kan lytte tydelig til guidens forklaringer.

Hele omvisningen i gruvene vil vare omtrent 3 timer, og det er viktig å gjøre det med en guide både for forklaringene rundt gruvene og deres arbeidssystem og for at guiden skal veilede gruppen inne i museet. Husk å ha på deg behagelige sko til omvisningen og prøv å være ved døren ca. 15 minutter før avtalt tid.

Bestill din omvisning i Wieliczka saltgruver

Transport fra Krakow til Wieliczka med inngang til saltgruvene og omvisning

Tretrapper og rekvisitter| ©G. Weston
Tretrapper og rekvisitter| ©G. Weston

Denne guidede turen til Wieliczka saltgruver fra Krakow er designet for maksimalt 40 reisende, og prisen inkluderer: transport, omvisning og inngangspenger til gruvene. Opphentingen vil finne sted på den dagen og det tidspunktet du velger når du bestiller på nettet fra et sentralt møtested i Krakow; du vil bli informert om det nøyaktige møtestedet via e-post.

Du kan velge mellom en rekke tidspunkter for å ta en kveldstur i gruvene. I alle tilfeller vil transporten foregå i en komfortabel minibuss med klimaanlegg som deles med andre reisende. Transport til gruvene tar omtrent en halv time, og når du er der, tar turen omtrent to og en halv time; du kan gjøre det på spansk, engelsk, tysk, fransk eller italiensk.

Blant alle tilgjengelige alternativer er dette det som gir best valuta for pengene, ettersom du bare trenger å bekymre deg for å komme deg til møtepunktet i Krakow, og når du er der, er transport, inngangspenger, omvisning og retur inkludert i prisen.

Bestill din omvisning i Wieliczka saltgruve

All inclusive-tur til Wieliczka saltgruver fra Kraków

På turen vil du lære hvordan salt ble utvunnet gjennom historien.| ©Aleksandr Zykov
På turen vil du lære hvordan salt ble utvunnet gjennom historien.| ©Aleksandr Zykov

Hvis du ønsker å besøke Wieliczka saltgruver på en privat tur, har du også muligheten til å gjøre det ved å bestille dette alternativet online. Prisen vil være høyere enn for gruppeturene, men til gjengjeld får du privat transport og en sjåfør som henter deg på hotellet og står til din eksklusive disposisjon.

Prisen på denne turen inkluderer omvisning i gruvene, inngang til gruvene og privat transport fra Krakow. Når det gjelder tidsplanen for turen, kan du velge den som passer best for dine behov; vær oppmerksom på at turen inne i gruvene tar omtrent to og en halv time, og reisen fra Krakow tar en halv time å komme dit og en halv time å komme tilbake.

Den guidede omvisningen kan gjøres på engelsk, fransk, spansk, italiensk eller tysk, og i løpet av omvisningen får du se hele nettverket av underjordiske kamre og tunneler, et kapell laget utelukkende av salt, verktøyene som ble brukt til å utvinne saltet i middelalderen eller utstillingen av mytiske figurer som også er skåret ut i salt.

Det finnes også en pakke som inkluderer en utflukt til Auschwitz og Wieliczka-saltgruvene fra Krakow. På denne 11-timers turen, inkludert transport fra hotellet, kan du se en av de viktigste konsentrasjonsleirene i nazitiden og også besøke det underjordiske komplekset i saltgruvene, to viktige steder på ditt besøk i Krakow.

Bestill din tur til saltgruvene og Auschwitz

Hva du kan se i saltgruvene i Wieliczka

Detalj av utsmykningen av St. Kinga-kapellet.| ©Dennis Jarvis
Detalj av utsmykningen av St. Kinga-kapellet.| ©Dennis Jarvis

En tur til Wieliczka-saltgruvene, som ligger en halvtimes kjøretur fra Kraków, er en av de mest populære blant reisende som besøker den polske byen. Gruvene har vært på verdensarvlisten siden 1970-tallet og er kjent for sine vakre saltrom og nettverket av tunneler som strekker seg over 300 km.

Prosessen med å utvinne salt

Under dette besøket vil du lære om saltutvinningsprosessen som har blitt brukt i gruvene, som nå er et museum, siden middelalderen, og også hvordan værforholdene på 325 meters dyp har skapt et unikt underjordisk mikroklima som er ideelt for personer som for eksempel lider av astma.

Omvisningen

Under omvisningen går du ned i gruvene via en trapp og opp i en heis som ligner den gruvearbeiderne brukte. Inne finner du en opplyst innsjø, kamre utelukkende dekorert med salt, figurer av kjente personer laget av salt og til og med et kapell som vil gjøre deg målløs. Du vil også oppdage, takket være forklaringene fra guiden som vil følge deg under besøket, livsstilen og arbeidsforholdene til arbeiderne som jobbet i disse gruvene i århundrer.

Anas reisetips

Omvisningen i gruvene inkluderer totalt 800 trinn, så det anbefales ikke for besøkende med bevegelsesproblemer.

Praktiske tips for ditt besøk i Wieliczka

Gruvegalleriet| ©Aleksandr Zykov
Gruvegalleriet| ©Aleksandr Zykov

Hvordan komme seg til Wieliczka

Den vanligste måten å komme seg til Wieliczka saltgruver fra Kraków er med privat transport som tilbys av organiserte turer. Du kan imidlertid også komme deg til Wieliczka på egen hånd ved hjelp av enten en leiebil med GPS (det vil ta deg omtrent en halv time). Du kan også komme deg dit med taxi (du bør ikke betale mer enn 15 euro hver vei), med tog fra Kraków sentralstasjon (det går minst to tog hver time til Wieliczka) eller med buss 304 fra stoppestedet Wieliczka Kosciól.

Rutetider

Åpningstidene kan variere avhengig av årstiden, men normalt er åpningstidene fra 7.30 til 19.30 om sommeren og fra 8.00 til 17.00 om vinteren. Det viktigste er å være oppmerksom på åpningstidene for omvisningene på ditt eget språk, ettersom det er flere omvisninger på forskjellige språk i løpet av dagen. Det anbefales derfor på det sterkeste at du bestiller billetter til Wieliczka-gruvene i god tid.

Språk

I tillegg til polsk er omvisningen i gruvene tilgjengelig på engelsk, tysk, fransk, italiensk, russisk, spansk og fransk. Alle turene har hodetelefoner for å lytte til guiden og er organisert i grupper på ca. 35 personer.

Hva du bør ta med deg

Uavhengig av temperaturen ute, er det ganske kaldt i gruvene på grunn av fuktigheten. Ikke glem å ta med noe varmt å ha på deg under omvisningen. Komfortable, sklisikre sko anbefales også.

Er det mulig å ta bilder?

For å ta bilder av det indre av gruvene, må du betale et tillegg på omtrent to og en halv euro ved inngangen. Ellers kan du bli lagt merke til under omvisningen.

Turen

Er det vanskelig? Hele nedstigningen til gruvene består av omtrent 800 trinn. Det meste av veien opp er i en heis som den som ble brukt av gruvearbeiderne, som kanskje ikke passer for klaustrofobikere. Generelt sett er turen ikke veldig vanskelig, men den anbefales ikke for personer med nedsatt mobilitet.

Er det mulig å spise og drikke inne i gruvene?

Selv om et av rommene i gruvene kan leies for arrangementer og bryllup, er det ikke tillatt å spise og drikke inne i gruvene, og det er ikke noe sted å gjøre det.

Bestill din tur til Wieliczka-saltgruvene

Hvis du er interessert i et besøk til saltgruvene i Wieliczka, vil du også være interessert i

Toginngang til konsentrasjonsleiren Auschwitz| ©Ofer Deshe
Toginngang til konsentrasjonsleiren Auschwitz| ©Ofer Deshe

Utflukten til saltgruvene i Wieliczka er en av de to mest populære turene i Kraków. Den andre, enda mer populære, er av en helt annen art: turen til konsentrasjonsleirene i Auschwitz.

Selv om du i begynnelsen kan synes denne turen er morbid eller ubehagelig, kan jeg forsikre deg om at det er en ekte historietime gitt med den største respekt for minnet om ofrene. Du kan finne mange forskjellige alternativer for denne turen fra Krakow; Jeg anbefaler at du undersøker litt før du bestemmer deg for å få mest mulig ut av denne opplevelsen. Her er en lenke til artikkelen min på Auschwitz dagsturer fra Krakow slik at du kan organisere besøket ditt.

Hvis du foretrekker å vite hvilke andre alternativer Krakow tilbyr, har jeg også skrevet en artikkel om Krakow turer slik at du kan velge det som passer best for din tur.

Bestill din tur til Wieliczka saltgruve