Informasjonskapsler hjelper oss å levere våre tjenester. Ved å bruke nettstedet, godtar du å vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.

Auschwitz dagsturer fra Krakow

Hvis du er klar for en reise inn i den mørkeste fortiden i Europas nyere historie, vil du lære alt om denne skjebnesvangre episoden i Auschwitz.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minutter lest

Auschwitz dagsturer fra Krakow

Konsentrasjonsleiren | ©Fadjar Djulizar

Et sted som dette trenger dessverre ingen nærmere presentasjon. Det som for flere tiår siden var en torturleir, er i dag et historisk museum som forsøker å forklare nye generasjoner fortidens feilgrep og hindre at minnet om ofrene går tapt.

Når vi snakker om Auschwitz, mener vi ikke én, men tre forskjellige leirer: et administrativt senter (Auschwitz I), en utryddelsesleir (Auschwitz-Birkenau) og en arbeidsleir (Auschwitz III). Leirene ligger ca. en time og et kvarter fra Kraków, og det finnes ulike utflukter til leirene fra Kraków.

Min favoritt

Dagstur til Auschwitz fra Krakow

Alt inkludert til den beste prisen

Dette er det mest komplette alternativet du finner hvis du vil besøke konsentrasjonsleirene i Auschwitz-Birkenau sammen med en ekspertguide. Det inkluderer også transport tur-retur fra Krakow til den beste prisen jeg har funnet på internett.

Varighet: fra 7 til 8 timer

Å besøke Auschwitz er noe du sannsynligvis bare kommer til å gjøre én gang i livet, og da er det viktig å ha med en ekspertguide: Han eller hun vil gi deg de mest relevante detaljene om dette barske øyeblikket i historien, men også hjelpe deg med å forstå hvordan livet var i konsentrasjonsleirene, hvordan det harde arbeidet foregikk der, og fremfor alt vil du lytte til alt med den største respekt.

Med dette alternativet for utflukt til Auschwitz fra Krakow er transport til og fra leiren også inkludert, slik at du ikke trenger å bekymre deg for noe, og guiden vil gi deg omvisningen på engelsk, noe som er viktig for å forstå alle detaljene. De som står tidlig opp, kan velge å ta turen kl. 06.30, slik at de har mer tid til å utforske Krakow i løpet av dagen. Det er også mulig å ta turen kl. 9.00.

Hvorfor jeg liker dette alternativet: Av alle måtene å besøke Auschwitz på, er dette den mest komplette og mest komfortable, til den laveste prisen og med engelskspråklig guide.

Anbefales hvis... du ønsker å besøke Auschwitz med en spesialisert guide for å få mest mulig ut av opplevelsen.


Sparepakken

Dagstur til Auschwitz og Wieliczka saltgruvene fra Krakow

To av Krakóws beste dagsturer til de beste prisene

Spar ved å bestille Krakóws to beste sightseeingturer|description=Perfecto si tienes pensado hacer las dos visitas más demandadas de Cracovia y quieres ahorrar al contratar ambas experiencias juntas.

Varighet: 11 timer

Hvis du ønsker å få mest mulig ut av tiden din, er dette det beste alternativet, da det kombinerer omvisningen i konsentrasjonsleirene i Auschwitz med en utflukt til Wieliczka-saltgruvene, de to mest populære og relevante besøkene du kan gjøre i løpet av turen til Krakow.

Du bruker en hel dag på begge utfluktene. Du får hele tiden følge av en engelsktalende guide, og prisen inkluderer guidens tjenester, inngangsbilletter til begge monumentene og transport tur-retur. Første stopp er Auschwitz, der den guidede omvisningen varer i ca. tre timer. På ettermiddagen besøker du de berømte saltgruvene i Wieliczka.

Hvorfor jeg liker dette alternativet: Dette er de to mest etterspurte opplevelsene blant reisende, og med denne kombinasjonen har du muligheten til å gjøre begge besøkene på én dag, noe som sparer både tid og penger.

Anbefales hvis... du vurderer å gjøre begge utfluktene og ønsker å spare penger ved å bestille begge guidede turene.


Oppsummert sammenligner vi de tre alternativene


Hvor mye det koster å besøke Auschwitz: inngangspenger og guidede turer

Ta deg god tid til å besøke Auschwitz| ©Jean Carlo Emer
Ta deg god tid til å besøke Auschwitz| ©Jean Carlo Emer

Hvis du lurer på hvor mye det koster å besøke Auschwitz, bør du vite at prisene kan variere avhengig av hvilket alternativ du velger: En standardbillett uten guide eller audioguide koster 10 euro per voksen i billettkontoret, mens hvis du blir med på en organisert tur med guide og transport fra Krakow på engelsk, betaler du 25 euro hos Hellotickets.

For meg er dette det mest praktiske alternativet, for for den lille prisforskjellen kan du komme deg til porten til konsentrasjonsleiren med privat buss, og etter besøket blir du sluppet av i Krakow sentrum, uten å bekymre deg for ventetid, og viktigst av alt, ledsaget av en ekspertguide. Her er en artikkel med all informasjon om billetter til Auschwitz.

Bestill en Auschwitz-tur fra Krakow

Kjøp en kombinert billett eller tur til Auschwitz og Saltgruvene

Guide forteller historien til en gruppe| ©Signe Brockman
Guide forteller historien til en gruppe| ©Signe Brockman

Saltgruveturene fra Krakow er, sammen med Auschwitz-turen, de mest populære attraksjonene i landet. Hvis du vet at du ikke vil forlate Krakow uten å ha besøkt begge deler, er det et veldig praktisk alternativ å kjøpe turen til Auschwitz og saltgruvene sammen.

Da sparer du både tid og penger, siden du slipper å stå i kø på begge steder, og du får hele tiden følge av en guide som forklarer alt du ser, både i konsentrasjonsleiren og i saltgruvene.

Bestill turen din til Auschwitz og saltgruvene

Slik kommer du til Auschwitz

Besøk Auschwitz-leiren| ©Jim McDougall
Besøk Auschwitz-leiren| ©Jim McDougall

Det er mest praktisk å komme seg til Auschwitz konsentrasjonsleir på en guidet tur fra Krakow, slik at du ikke trenger å bekymre deg for å finne eget transportmiddel. Turene bruker vanligvis en privat buss eller minibuss for å frakte deg til og fra Auschwitz-Birkenau fra Krakow sentrum.

Men hvis du foretrekker det, kan du også ta tog, buss eller til og med bil, hvis du har bestemt deg for å leie bil på turen. Du finner mer informasjon om de ulike alternativene her: hvordan du kommer deg til Auschwitz fra Krakow.

Bestill en tur til Auschwitz fra Krakow

Åpningstider i Auschwitz

Vakttårnet| ©bipolars polaroids
Vakttårnet| ©bipolars polaroids

Konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau er åpen alle dager i uken, alle dager i året (unntatt jul, nyttår og 1. påskedag).

Åpningstidene i Auschwitz varierer fra vinter til sommer, men vanligvis er det åpent mellom kl. 08.00 og 15.00 om vinteren og til kl. 17.00 eller 18.00 om sommeren.

Bestill en tur til Auschwitz fra Krakow

Varighet på turer og besøk i Auschwitz

Inngang til Auschwitz| ©steve_w
Inngang til Auschwitz| ©steve_w

Avhengig av hvilket alternativ du velger (om du tar en guidet tur eller om du drar på egen hånd), trenger du mer eller mindre tid, men du må regne med å bruke mellom en halv og en hel dag på å organisere hjemturen fra Krakow og omvisningen inne i komplekset.

For eksempel tar utflukten til Auschwitz fra Krakow som tilbys av Hellotickets på engelsk, ca. 7 timer, og du kan velge om du vil dra tidlig om morgenen eller senere, det siste alternativet er ved middagstid. 6 eller 7 timer senere er du tilbake på hotellet. Omtrent 6 eller 7 timer senere er du tilbake på hotellet.

Hvis du velger å kombinere besøket i Auschtwitz og saltgruvene, er det uunngåelig at turen tar lengre tid, men da kan du gjøre begge besøkene på én dag. Du må regne med en total varighet på mellom 11 og 12 timer.

Se min artikkel om Auschwitz-turens varighet og Auschwitz-turer for å få hjelp til å organisere dagen.

Bestill en tur til Auschwitz fra Krakow

Hva du bør se i Auschwitz

Piggtrådgjerdene omgir hele leiren.| ©Tomas Forgac
Piggtrådgjerdene omgir hele leiren.| ©Tomas Forgac

I løpet av besøket i Auschwitz vil du få se:

  • Jernporten til Auschwitz I: På denne porten kan du lese den makabre setningen "Arbeid vil frigjøre deg" på tysk.
  • Auschwitz I: Turen begynner i denne konsentrasjonsleiren som ble bygget i 1940 av naziregimet for å huse mellom 15 000 og 20 000 fanger.
  • AuschwitzII: Auschwitz II Birkenause ble bygget senere og økte antallet fanger til 90 000. I Birkenau lå gasskamrene, som ble ødelagt på slutten av krigen av nazistene i et forsøk på å skjule sine forbrytelser.
  • Vakttårnene i Auschwitz Birkenau.
  • Dokumentarfilm: 15 minutter lang, vises i besøkssenteret og gir deg en kontekstuell orientering om stedets historie.
  • Skytingsmuren.
  • Hovedbygningen som fører til gasskamrene.
  • Skorsteiner.
  • Piggtrådgjerder.

Hvis du vil vite mer om hva du kan forvente deg under besøket, kan du lese min artikkel om hva du bør se i Auschwitz.

Bestill en utflukt til Auschwitz fra Krakow

Praktiske tips til ditt besøk i Auschwitz

Bagasje tatt fra fanger| ©Fred Romero
Bagasje tatt fra fanger| ©Fred Romero

På alle andre utflukter er anbefalingene som kan gis før avreise vanligvis mer praktiske: hva du skal ta med i ryggsekken, hva slags sko du trenger, hvor du skal spise, hvor du skal ta de beste bildene... I dette tilfellet synes jeg imidlertid at den første anbefalingen bør være av emosjonell karakter. Jeg skal la deg ligge et skritt foran, men du kan også lese denne artikkelen med 10 tips for å besøke Auschwitz fra Krakow.

Den emosjonelle delen

Mange mener at et besøk i Auschwitz-leirene er morbid. Men hvis det gjøres med behørig respekt, er det en verdifull historietime for å bevare minnet om ofrene.

Det er viktig å huske på at Auschwitz ikke er en fornøyelsespark eller et sted der man kan ta bilder, og at man alltid bør oppføre seg med den største respekt. Auschwitz-turen kan også være vanskelig for de mer følsomme og anbefales ikke for barn.

Trykt guidebok

Den trykte guide boken, som du kan kjøpe ved inngangen på forskjellige språk for under 3 euro, er viktig for å orientere deg under besøket. Hvis du ikke har privat transport, kan du ta toget fra Krakows sentralbanestasjon, noe som tar ca. to og en halv time.

Bestill en tur til Auschwitz fra Krakow