Informasjonskapsler hjelper oss å levere våre tjenester. Ved å bruke nettstedet, godtar du å vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.

10 ting å gjøre i Krakow i november

Er du redd for at november blir for kald i Kraków? Slapp av, det er nok av kulturelle og musikalske arrangementer som kan varme deg i løpet av denne måneden.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutter lest

10 ting å gjøre i Krakow i november

Krakow i snøen | ©Serge Zykov

Planlegger du en tur til Krakow i november? Jeg har veldig gode nyheter, for selv om været ikke alltid er like bra, er dette en måned da det i tillegg til det du kan gjøre på en reise til Krakow, er mange kulturelle arrangementer, som musikkfestivaler og filmfestivaler, men også mange andre tradisjonelle feiringer. I årets nest siste måned våkner den polske byen til liv- opplev den!

1. Skiløping i Zakopanes bakker

Zakopane Sky Slope| ©Sende
Zakopane Sky Slope| ©Sende

Vil du kombinere den mest turistifiserte delen av Krakow med en mer sporty del? I november begynner skibakkene å åpne, og skibakkene i Zakopane ligger omtrent to timer fra byen. I tillegg slipper du å reise med alt skiutstyret, og prisene er lave sammenlignet med andre byer, så for rundt 40 euro får du tilgang til bakkene og skiklær.

Hvis du er mer til snowboard enn ski, er du også velkommen i Zakopanes bakker. Generelt er dette et område som er mer enn egnet for vintersport, men jeg anbefaler spesielt skianlegget Białka tatrzańsk, som er åpent til nesten 22.00 - perfekt for en siste spektakulær kveldstur!

Og hvis du liker fjell og natur, men ikke snøsport, anbefaler jeg en dagstur til Zakopane fra Kraków. Her får du oppleve denne vakre byen, som er hovedstaden for vinterturisme i Polen, du kan nyte et utrolig snødekt landskap, og du kan ta taubanen til Gubalowka-fjellet og beundre Tatra-fjellkjeden. Prikken over i-en? Et besøk i Bukowinas termalbad for å slappe av og ta en pust i bakken i novemberkulden - herlig!

Bestill en utflukt til Zakopane og det termiske bassenget

2. Besøk en kirkegård på allehelgensdag

Kirkegården på allehelgensdag| ©DescubrePolonia
Kirkegården på allehelgensdag| ©DescubrePolonia

Allehelgensdag (1. november) er en svært viktig og tradisjonsrik dag for polakkene, som bruker denne dagen til å besøke kirkegårder og fylle dem med lys og blomster. Det er en litt sørgmodig, men vakker feiring, så husk dette hvis du besøker en kirkegård for å oppleve denne høytiden.

Blomster, stearinlys og tradisjoner på allehelgensdag

Polen er et land med dype kristne tradisjoner, så det er vanlig at folk begraves under jorden og med gravstein. Derfor er kirkegårdene på allehelgensdag mer overfylte og pyntet enn noensinne, med tusenvis av "znicze"-lys. Familiene strekker seg faktisk langt for å lage originale lys og blomsterdekorasjoner.

Nattlige besøk på kirkegården

Som du kan forestille deg, skaper de tusenvis av tente lys en vakker scene når mørket faller på - aldri har en kirkegård vært mindre skummel!

Hvis du har lyst og er forberedt på kulden (novemberkveldene i Kraków kan bli nesten iskalde), kan du ta en kveldstur på en av byens kirkegårder, for eksempel Rakowicki-kirkegården, som er en av de mest kjente for å huse gravene til store polske kulturpersonligheter.

Det er også en fin dag å bli kjent med byens mysterier ved å bestille en spøkelsestur i Kraków, en byvandring der du får høre om mysterier og legender som skjuler seg i byens gater.

Bestill en spøkelsestur i Kraków

3. Søk ly for kulde og regn under et besøk i Krakóws gruver

Her får du vite hvordan salt ble utvunnet gjennom historien.| ©Aleksandr Zykov
Her får du vite hvordan salt ble utvunnet gjennom historien.| ©Aleksandr Zykov

Hvis du reiser til Krakow i november, bør du være oppmerksom på at det kan være regnfullt og kaldt noen av dagene. Da er mitt råd å ta en heldagstur til Wieliczka-gruvene, som ligger under jorden og er beskyttet mot vær og vind.

Gruvene er fulle av ganger, gallerier, monumenter og hemmeligheter som du ikke vil forstå fullt ut med mindre noen spesialister er der for å forklare dem for deg. I tillegg er transport til og fra byen også inkludert, noe som er mye mer praktisk.

Å gå ned i disse gruvene er å gå inn i en skjult, men svært verdifull verden, ettersom det har blitt utvunnet salt fra dem i årevis, og de inneholder også viktige kunstverk i form av kapeller og liturgiske dekorasjoner (mange av dem laget med salt).

Bestill turen din til Wieliczka-gruvene

4. Feire Polens nasjonale uavhengighetsdag

Feiring av uavhengighetsdagen| ©Piotr Drabik
Feiring av uavhengighetsdagen| ©Piotr Drabik

Hvor mye vet du om Polens historie? Du kjenner kanskje til at Polen den 11. november 1918 ble selvstendig etter at landet i hundrevis av år hadde vært delt og folket straffet for sin kultur og sitt språk. Hvis turen din til Krakow sammenfaller med denne feiringen, kan du pakke noe rødt og hvitt i kofferten og delta i en av demonstrasjonstogene som arrangeres denne dagen.

For å utnytte det faktum at 11. november er en dag da den polske ånden kommer til sin rett, anbefaler jeg at du går til en typisk Krakow-restaurant, der dagens rett sannsynligvis vil være gås med epler og urter, noe som er veldig tradisjonelt på denne datoen, og til dessert en croissant fylt med mandler, sultanas, valnøtter og appelsiner.

Et annet opplegg som passer perfekt for denne dagen, kan være å ta en guidet tur i Krakow, der du kan lære om de viktigste monumentene og den rike historien til en av de viktigste byene i Polen sammen med en ekspertguide.

Bestill en guidet tur i Krakow

5. Gjett fremtiden din på St. Andrews dag

Lesing av brevene| ©DescubrePolonia
Lesing av brevene| ©DescubrePolonia

Natten mellom 29. og 30. november fylles Krakóws gater av magi (og litt hekseri). Hvorfor? Fordi det er Andrewsdagen, da polakkene utfører et ritual med voks og vann for å lage varsler og spådommer. Den polske kulturen har mange slike tradisjoner, ettersom de er avhengige av kraften i spådommer.

Selv om Andreasdagen er 30. november, er det kvelden før, den 29. november, at spådommene blir gjort. Det finnes ulike måter å spå fremtiden på, men den vanligste er å helle varm voks gjennom nøkkelhullet og ned i en beholder med kaldt vann for å lage en voksfigur.

Dette er nok en flott dag å ta en spøkelsestur i Kraków og lære om alle historiene og legendene som denne magiske byen har å by på.

Bestill en spøkelsestur i Kraków

6. Spasertur gjennom Krakow i takt med høstens jazzfestival

Høstens jazzfestival| ©Dave Rempis
Høstens jazzfestival| ©Dave Rempis

Kraków er en jazzby, så to ganger i året, en gang i november, arrangeres det en jazzfestival i Kraków. Dette er en fin anledning til å sette pris på improvisasjonskunsten som gjør denne musikken så unik.

Høstjazzfestivalen i november samler musikere fra hele verden og har et internasjonalt preg, og den arrangeres i Kazimierz, den jødiske bydelen i Kraków.

Hvis du er glad i musikk, må du ikke gå glipp av en Chopin-konsert i Kraków. Konsertene holdes i Chopin-galleriet i Bonerowski-palasset og inkluderer den berømte polske musikerens mest kjente nocturner, mazurkaer og polonaiser.

Bestill billetter til en Chopin-konsert

7. Start julen med åpningen av julemarkedet i Kraków

Besøk Krakóws julemarkeder| ©victoriauy
Besøk Krakóws julemarkeder| ©victoriauy

Jeg vet, jeg begynner også å komme i julestemning i november. Den gode nyheten er at Krakóws store julemarked åpner dørene den siste uken i november, slik at du kan velge og vrake når det ikke er så mye folk og du kan gjøre de første innkjøpene.

Krakow er en vakker by, og når julen begynner å nærme seg, blir den enda mer magisk, noe som er spesielt hyggelig hvis du er i Krakow med barn. Det merker du med en gang julemarkedet åpner, med massevis av boder som selger håndlagde dekorasjoner og gaver, tradisjonell mat og drikke til å varme seg på.

Markedet ligger på Krakóws sentrale markedsplass, så det er vanskelig å la være å stikke innom. Mitt råd er også å få mest mulig ut av det; Krakow har en tendens til å fylles opp av turister ved juletider, spesielt i desember, så november er det ideelle tidspunktet for å innlede julesesongen uten folkemengdene.

8. Varm opp med en god, varm øl eller vodka

Ølsmaking| ©ELEVATE
Ølsmaking| ©ELEVATE

Hold ikke pusten, men det er én drikk som er veldig typisk for vinteren i Kraków, og det er varmt øl. Det kan virke som noe du ikke har lyst til å prøve i første omgang, men en kald novemberkveld i Kraków vil du være glad for at du stakk innom en bar for å få et glass varmt øl.

Hvis du reiser til Kraków i november, vil du legge merke til at barene begynner å servere varmt øl når de første kalde dagene kommer. Ikke tro at det bare er mikrobølget, for Grzane Piwo, som det heter på polsk, inneholder også ingefær, kanel, nellik og andre krydder. Alt i alt en deilig cocktail som varmer deg raskt. Vær forsiktig, drikk den sakte for å nyte den og for at den ikke skal stige deg til hodet for fort.

Vodka er også et utmerket alternativ for å varme deg opp (men alltid med måte), og jeg kan ikke tenke meg noe bedre enn å bestille en vodkatur i det jødiske kvarteret Kazimierz, der du får smake på fire varianter av denne brennevinen og lære om kvarterets historie. To for én!

Bestill en vodkatur i Krakow

9. Oppdag det alternative Polen på Audio Art Festival

Delta på Audio Art Festival| ©KrakowWiki
Delta på Audio Art Festival| ©KrakowWiki

Kraków kan virke litt tradisjonell når du først kommer hit, med sine lave hus og brosteinsbelagte gater, men byen har også en svært alternativ og avantgardistisk side. Hvis du ikke tror meg, må du ta en tur til Audio Art Festival, som hvert år i november fyller byen med postmodernistisk, eksperimentell og tverrfaglig kunst.

Hvert år i november tar Krakow Audio Art Festival imot kunstnere fra hele verden som ønsker å stille ut sine kreasjoner, som ofte blander visuell kunst med lyd. Hva kan du forvente deg? Installasjoner, konserter og forestillinger der kunstnerne skaper lyd på stedet ved hjelp av teknologi, og blir komponist og utøver på samme tid.

De fleste arrangementene finner sted i konsertsaler og kinoer i byen, og noen av dem er gratis, så benytt anledningen til å bli kjent med Krakóws hipsterside.

10. Oppdag en annen type film på den internasjonale filmfestivalen Etiuda&Anima.

Internasjonal filmfestival Etiuda&Anima| ©Nora
Internasjonal filmfestival Etiuda&Anima| ©Nora

Liker du kunst? Da har du flaks hvis du skal til Kraków i november, for i løpet av de siste dagene av måneden arrangeres filmfestivalen Etiuda&Anima, der filmkreasjoner fra studenter, uavhengige produsenter og kunstnere fra hele verden får oppmerksomhet.

Festivalens to navn, Etiuda og Anima, refererer til to priser. Etiuda er en konkurranse for studenter som sender inn spillefilmer og dokumentarer, mens Anima er en konkurranse for animasjonsfilmer.

Dette er den eldste filmfestivalen i Polen. I løpet av festivalen fylles Kraków med kunst- og art-house-filmer, spesielt animasjonsfilmer som ikke når ut til det brede publikum, så hvis du liker denne typen kunst, bør du besøke festivalen. Billettene er ganske rimelige (rundt 15 euro for vanlig inngang og 5 euro for filmpass), så det er vel verdt et besøk.

Hvordan er temperaturene i Krakow i november?

Vinter i Krakow| ©Roman Boyko
Vinter i Krakow| ©Roman Boyko

Bare én ting: vær forberedt på kulde. I november er det lave temperaturer i Krakow, så du må pakke varme klær for å tåle temperaturer ned mot 0 °C (32 °F). På den annen side regner det ganske ofte (det regner omtrent halvparten av månedens dager), så husk å pakke med deg en god, vanntett jakke og flere lag med klær - du kommer til å trenge det!

Når du kjenner værmeldingen for november, lurer du kanskje på om dette virkelig er den beste tiden å reise til Kraków på, men jeg kan forsikre deg om at hvis du er forberedt, vil du takle kulden. Nettene er enda kaldere, så benytt deg av de lyse timene (ca. 8-9 timer) til å besøke byen, og når solen går ned, kan du gå inn på en bar og ta en varm sjokolade.

Og hvis kulden blir hardere enn du ønsker, kan du hoppe på sightseeingbussen og fortsette å utforske byen, men på en superkomfortabel måte og i ly for kulden.

Bestill plass på sightseeingbussen i Krakow

Hva skal jeg ha med i kofferten til Krakow i november?

Forberedelse av bagasjen| ©Ketut Subiyanto
Forberedelse av bagasjen| ©Ketut Subiyanto

Gjennomsnittstemperaturen i Krakow i november ligger på rundt 5 °C (41 °F). Et av mine tips når du reiser til Krakow, er å pakke fornuftig og logisk, og pakke klær som gjør at du kan bruke flere lag i løpet av turen (f.eks. termot-skjorter, gensere og fleecejakker eller vindjakker).

Glem selvfølgelig ikke den tyngste jakken din hjemme; hvis den er vanntett, er det enda bedre, siden det vanligvis regner i midten av måneden. Jeg anbefaler ikke paraply, da det er ubehagelig (spesielt hvis du skal gå inn på steder eller hvis det blåser), og hvis du trenger en, kan du kjøpe en der. Det du bør pakke i kofferten er hansker, lue og gode sko som er varme nok til å gå komfortabelt.

Er du klar for å dra til Krakow i november? Ikke glem å fortelle meg hva du synes om alle planene jeg har foreslått.