Informasjonskapsler hjelper oss å levere våre tjenester. Ved å bruke nettstedet, godtar du å vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.

Tips for å besøke Auschwitz fra Krakow

Her er en liste med tips som hjelper deg med å få mest mulig ut av besøket i konsentrasjonsleiren Auschwitz når du er i Krakow. Vær oppmerksom!

Carmen Navarro

Carmen Navarro

6 minutter lest

Tips for å besøke Auschwitz fra Krakow

På vei inn i Auschwitz | Lasma Artmane

Besøket i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau er utvilsomt et av de mest interessante besøkene du kommer til å gjøre på reisen. Du vil lære en del av historien fra en helt ny synsvinkel: hvordan livet var i arbeidsleirene der tusenvis av jøder mistet livet.

Turen er kanskje ikke helt hyggelig, men når du kommer dit, vil du innse at alt er bevart med den største respekt for ofrene. Hvis du ikke vil at noe skal ødelegge turen, er det noen tips du bør følge:

1. Bestill en utflukt for å få mest mulig ut av besøket og lære mer om historien

Guide som forteller leirens historie til en gruppe mennesker.| ©Signe Brockman
Guide som forteller leirens historie til en gruppe mennesker.| ©Signe Brockman

Auschwitz-Birkenau er dessverre et dystert sted, med for mye historisk kontekst og for mange historier bak seg. Den første leiren, Auschwitz I, er svært godt bevart, og det finnes brakker som er omgjort til forklarende og godt kontekstualiserte museumsutstillingsrom, men Auschwitz II er praktisk talt en ødemark.

For fullt ut å forstå hva du ser, for å forstå dagliglivet til ofrene som måtte passere gjennom her, og fremfor alt for å fordype deg i et kapittel av historien som den dag i dag fremdeles virker som science fiction, er det viktig å ha med seg en ekspertguide.

Under hele turen får du hjelp til å finne deg til rette, og det blir forklart hva hvert område består av og hvordan dagliglivet var i disse arbeidsutryddelsesleirene. Etter min mening er det 100 % verdt å bli med på en Auschwitz-tur fra Krakow for å få mest mulig ut av besøket.

Bestill en tur til Auschwitz fra Krakow

2. Bruk behagelige sko og kle deg varmt om vinteren

Beskytt deg mot kulden om vinteren| ©Pedro Antunes
Beskytt deg mot kulden om vinteren| ©Pedro Antunes

Som alltid når du reiser, er det best å sjekke værmeldingen på forhånd, men i Auschwitz er det ekstra lurt. Under store deler av turen vil du være ute i det fri, uten tak som kan beskytte deg hvis det regner, og selvfølgelig utsatt for kalde temperaturer om vinteren (leiren kan til og med være innesnødd).

Hvis du legger til det faktum at den andre delen av turen foregår i den andre leiren, som praktisk talt er en ødemark, er det viktig å ha på seg behagelige sko og å pakke seg varmt inn hvis det er meldt kaldt. Kuldefølelsen midt i leiren er nemlig ganske sterk.

Bestill turen til Auschwitz fra Kraków

3. Hvis du må spise før eller etter turen, kan du ta med deg lunsj eller vente til du ankommer Krakow

Planlegg måltidene| ©Gardie Design & Social Media Marketing
Planlegg måltidene| ©Gardie Design & Social Media Marketing

Det er ikke uvanlig at magen slår seg sammen i løpet av turen. Personlig anbefaler jeg ikke å spise i nærheten av leiren, men vente til du kommer tilbake til byen for å spise i fred og ro etter at du har bearbeidet all informasjonen fra turen.

Hvis du likevel vil være forberedt i tilfelle du blir småsulten, kan du alltids ta med deg litt snacks i ryggsekken som du kan spise på veien dit eller tilbake. Ved inngangen til Auschwitz er det en kiosk for besøkende der du kan kjøpe smørbrød, snacks eller forfriskninger, men jeg vil ikke anbefale det på det varmeste.

I nærheten av museet, i landsbyen Oświęcim, ligger det en restaurant der du kan prøve lykken hvis du har bestemt deg for å ta turen på egen hånd (bare du ikke risikerer å ta den siste bussen tilbake, så du ikke går glipp av den).

Bestill turen til Auschwitz og saltgruvene i Wieliczka

4. Vis respekt for bildene

Vis respekt for bildene dine| ©William Warby
Vis respekt for bildene dine| ©William Warby

Du merker det med en gang du kommer inn, men Auschwitz er et sted preget av respekt, anger og en ganske anspent atmosfære. Det er ikke det beste stedet å ta kunstneriske, poserende bilder, for mye av det du vil se, er steder der mange mennesker ble torturert og drept, og under hele turen vil du se fotografier, klær, eiendeler...

Du kan ta bilder nesten overalt (spesielt utendørs), men mitt råd er at du alltid gjør det med respekt.

Bestill turen til Auschwitz fra Krakow

5. Prøv å ikke dra med svært små eller ekstremt følsomme barn

Barn på besøk i Auschwitz| ©Antonio Giardiello
Barn på besøk i Auschwitz| ©Antonio Giardiello

Personlig anbefaler jeg ikke denne turen for veldig små barn, selv om dette selvfølgelig er en del av menneskehetens historie, og på et eller annet tidspunkt vil de møte virkeligheten og studere den på skolen. Men hvis de fortsatt er veldig små eller spesielt følsomme, bør du være oppmerksom på at omvisningen er svært detaljert.

Underveis på turen kommer dere gjennom gasskamrene og får forklart hvordan tusenvis av mennesker ble stuet inn i togvogner for å bli utryddet. Selv om det er uforståelig og smertefullt for voksne, kan det være unødvendig opprørende for et barn og ødelegge minnet om reisen.

Hvis du likevel bestemmer deg for å ta turen, bør du ikke dvele ved de mest uhyggelige detaljene eller rommene, men sette barnet ditt inn i konteksten før dere drar og forklare hva som skjedde på enudramatisk måte som mulig. Hvis du går med barnevogn, har du tilgang til nesten hele leiren med unntak av de mindre, trange rommene, der barnevognen av plasshensyn må stå utenfor.

Bestill turen til Auschwitz og saltgruvene i Wieliczka

6. Gå ikke glipp av dokumentarfilmen på besøkssenteret

Sett pris på de historiske dokumentene for å lære mer under besøket.| ©Antonio Giardiello
Sett pris på de historiske dokumentene for å lære mer under besøket.| ©Antonio Giardiello

Selv om du ikke har lyst til å se en dokumentar fordi du heller vil gå rett på oppdagelsesferd i leiren, kan jeg forsikre deg om at det er verdt det. Den er svært kort (ca. 15 minutter) og setter deg inn i konteksten for alt du skal se.

Det er en kort introduksjon, men den inneholder ekte bilder av leiren og de innsatte, deres levesett, et sammendrag av historien bak opprettelsen av leiren ... alt i alt anbefales den på det sterkeste.

Bestill din utflukt til Auschwitz fra Kraków

7. Ikke reis med for mye unødvendig bagasje

Reis lett for å få mest mulig ut av besøket.| ©Antonio Giardiello
Reis lett for å få mest mulig ut av besøket.| ©Antonio Giardiello

Turen er en spasertur gjennom det flere hektar store Auschwitz I og II, så jo lettere du bærer på deg, jo bedre. Det er skap ved inngangen der du kan oppbevare eiendelene dine, men hvis du har med deg stor bagasje, risikerer du at den ikke får plass, og at du derfor ikke kan delta på turen.

La all stor bagasje bli igjen på hotellet og kom hit med akkurat nok: en håndveske eller en liten ryggsekk. Hvis du trenger et sted å sette fra deg bagasjen fordi du allerede har sjekket ut av overnattingsstedet, kan du sjekke om du kan sette den fra deg i hotellets resepsjon eller på et bagasjeoppbevaringssted i sentrum eller på jernbanestasjonen i Krakow.

Bestill din utflukt til Auschwitz fra Kraków

8. Hvis du reiser på egen hånd, er det best å ta bussen

Busser ved parkeringsplassen i Auschwitz| ©Mitch Altman
Busser ved parkeringsplassen i Auschwitz| ©Mitch Altman

Hvis du har valgt bort muligheten til å bli med på en guidet tur og foretrekker å kjøpe billetter til Aus chwitz og besøke stedet på egen hånd, må du ordne reisen fra Kraków på egen hånd.

Selv om det som regel er veldig behagelig å reise med tog, er bussen i dette tilfellet en mer direkte (og dermed kortere) reise. Den første bussen går kl. 06.20 og tar litt over en time, og du er mye nærmere konsentrasjonsleiren enn med toget (togstasjonen ligger ca. to kilometer fra inngangen til Auschwitz).

Hvis du trenger mer informasjon om hvordan du planlegger reisen, anbefaler jeg artikkelen min om hvordan du kommer deg til Auschwitz.

Bestill utflukten din til Auschwitz og Wieliczka-saltgruvene

9. Ikke glem passet eller identitetskortet ditt

Ikke glem legitimasjonen din| ©Levi Ventura
Ikke glem legitimasjonen din| ©Levi Ventura

Av sikkerhetsgrunner må du ha legitimasjon for å komme inn i konsentrasjonsleiren, så ikke glem å ta med gyldig ID-kort eller pass med bilde av deg selv. Uten dette får du dessverre ikke komme inn i Auschwitz, så husk det!

Bestill turen til Auschwitz fra Krakow

10. Planlegg besøket: Du trenger minst en halv dag

Ta deg god tid til besøket| ©Jean Carlo Emer
Ta deg god tid til besøket| ©Jean Carlo Emer

Selv om konsentrasjonsleiren ikke ligger langt fra Kraków og kan nås på litt over en time, kan besøket inne i leiren ta to til tre timer.

Legger du til hjemreise og ventetid på offentlig transport, vil du lett trenge en halv dag for hele besøket. Ha dette i bakhodet når du planlegger resten av dagen i Krakow, finner ut hvor og når du kan spise, hvilke andre besøk du kan gjøre samme dag osv.

Du kan ta en titt på artikkelen min om hvor lang tid turen til Auschwitz tar hvis du vil ha mer informasjon om hvordan du organiserer dagen.

Bestill turen din til Auschwitz og Wieliczka-saltgruvene