Informasjonskapsler hjelper oss å levere våre tjenester. Ved å bruke nettstedet, godtar du å vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.

Paris i november: tips og anbefalinger for å gjøre turen uforglemmelig

Med slutten på høysesongen og julen rett rundt hjørnet er november en rolig måned å besøke Paris.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minutter lest

Paris i november: tips og anbefalinger for å gjøre turen uforglemmelig

Eiffeltårnet | ©Kiarash Mansouri

Det er vanskelig å besøke Paris og forvente å se byen og monumentene uten trengsel og for mange turister. Men hvis det er én måned hvor køene er kortere og du ikke har problemer med å bestille rom eller få bord på restaurant, så er det november.

I oktober tar høysesongen slutt og det kalde været tar seg opp, noe som gir byen en pause før julen kommer. I tillegg er det to helligdager i årets nest siste måned som gir oss muligheten til å gjøre og se forskjellige ting. Her er mine 10 anbefalinger for en av årets roligste måneder i den franske hovedstaden.

1. Besøk krigsmuseet Invalides

Nasjonalpalasset Invalides| ©Daniel Vorndran
Nasjonalpalasset Invalides| ©Daniel Vorndran

I tillegg til allehelgensdag er det en annen helligdag på kalenderen over hele landet i november. Den 11. november feires minnet om våpenhvilen som avsluttet første verdenskrig og satte dype spor i Frankrikes og innbyggernes historie. I forbindelse med denne begivenheten er det en god anledning til å lære om og oppleve historien på Musée de la Guerre des Invalides.

Inne i dette spektakulære arkitektoniske komplekset, som en gang var bolig for krigsveteraner som var invalider, kan du lære om første verdenskrig og andre krigskonflikter. Museet har originale våpen, utstyr og utstillinger om den store krigen.

Du kan og bør også benytte besøket til å se Napoleons grav i Domkirken. Du finner mer informasjon i innlegget vårt om hvordan du besøker Musée des Invalides og Napoleons grav i Paris.

Kjøp billett til Musée des Invalides

2. Gode datoer for å besøke Galeries Lafayette

På rundtur i Galeries Lafayette| ©Mario Sánchez Prada
På rundtur i Galeries Lafayette| ©Mario Sánchez Prada

På 1800-tallet, samtidig med byggingen av Eiffeltårnet og Moulin Rouge, blomstret også varehusene og galleriene opp. De regnes som templer for luksus og shopping i Paris, og det er flere av dem vi kan besøke for å shoppe før jul.

Galerie Lafayette, på Boulevard Haussmann ved siden av Opéra Garnier, er det mest kjente av dem alle. I november begynner de å pynte disse butikkene til jul og benytter anledningen til å lokke til seg kunder med attraktive tilbud, så det er et godt tidspunkt å besøke disse galleriene.

På samme boulevard ligger Printemps-varehusene for luksusshopping, og like ved Luxembourg-hagen ligger varehuset Le Bon Marché.

Bestill en galleritur i Paris

3. Besøk den ukjente soldatens grav under Triumfbuen

Den ukjente soldatens grav| ©Zairon
Den ukjente soldatens grav| ©Zairon

I anledning våpenstillstandsdagen 11. november kan du også besøke Den ukjente soldats grav. Samme 11. november, men i 1920, ble levningene av en ukjent soldat som døde i slaget ved Verdun, overført til en grav i Triumfbuen som en hyllest og en representasjon av alle som falt under første verdenskrig. I 1923 ble det installert en evig flamme, og siden den gang har den blitt tent ved en liten seremoni hver dag kl. 18.30.

På denne dagen holdes det en spesiell seremoni, og et gigantisk fransk flagg henges opp mellom søylene i Triumfbuen. Mange parisere legger ned blomster til ære for soldaten og denne høytidsdagen, og turister har mulighet til å se Triumfbuen i all sin prakt som fransk nasjonalsymbol.

Skaff deg billett til Triumfbuen

4. Feire Beaujolais Nouveau-festen i Paris

Flasker med vin| ©Hermes Rivera
Flasker med vin| ©Hermes Rivera

Hvert år den tredje torsdagen i november feires Beaujolais Nouveau-festivalen. Dette er en ung fransk vin som høstes i november i Burgund-regionen i de franske Alpene, og som kan smakes på alle restaurantene i Paris under festivalen.

Byens vinprodusenter og bistroer holder spesielle smaksprøver, og det er en perfekt anledning til å hygge seg med venner og familie over en god fransk vin. Som en kuriositet kan nevnes at denne dagen regnes som den største vinfestivalen i verden, og det er ikke lov å selge denne berømte vinen før akkurat denne dagen. I Paris er Montmartre-distriktet det beste stedet å nyte denne festivalen.

Nyt en vinsmaking i en vinkjeller i Paris

5. Et godt tidspunkt å klatre opp i Eiffeltårnet uten å stå i kø

Foto av Eiffeltårnet| ©Valentin Antonucci
Foto av Eiffeltårnet| ©Valentin Antonucci

Eiffeltårnet er det ubestridte symbolet på Paris, noe de tusenvis av turistene som besøker tårnet hver dag er et bevis på. Derfor er det vanlig med lange køer. Hvis du vil unngå dem, selv om det er et komplisert oppdrag, er det beste du kan gjøre å reise til Paris i lavsesongen. November er en veldig god måned for dette, med færre turister enn vanlig. Da er det fortsatt klarværsdager hvor du kan nyte utsikten fra toppen av Eiffeltårnet, og du slipper å stå i kø. Det er en vinnende kombinasjon uansett hvordan du ser på det. Men du må pakke deg godt inn.

Bestill billett til Eiffeltårnet

6. Søk ly for kulden på Musée d'Orsay

Inngang til Musée d'Orsay.| ©Daniel Vorndran
Inngang til Musée d'Orsay.| ©Daniel Vorndran

Paris er også museenes by og huser noen av verdens viktigste museer. I de kalde novemberdagene er det alltid et godt alternativ å besøke dem og unngå været ved å se på kunstverk. Den vanlige anbefalingen er å gå til Louvre, noe som selvfølgelig alltid er en god idé, men i dag er mitt råd å besøke Musée d'Orsay.

Det er kanskje ikke like populært som søstermuseet Louvre, men noen av verkene der er kjent over hele verden. Manets Lunsj på gresset, Van Goghs Stjernenatt eller hans selvportrett er noen av verkene du kan se på denne gamle jernbanestasjonen som nå er omgjort til museum.

Skaff deg billett til Musée d'Orsay

7. Benytt Black Friday til å shoppe på Champs Elysées

Champs Elysées| ©PCA Stream
Champs Elysées| ©PCA Stream

I tillegg til sin skjønnhet er Champs Elysées kjent for sin shopping. Fra luksusbutikker til de mest kjente franchisebutikkene - det er noe helt spesielt med å shoppe på Champs Elysées. Det beste tidspunktet å unne seg noe ekstra er i løpet av uken 29. november, når det er Black Friday-rabatter.

På denne avenyen finner du noen av verdens mest prestisjefylte og kjente merkevarer i butikker som overrasker deg med sin spektakulære design. På denne tiden begynner dessuten Champs Elysées allerede å bli opplyst, og de første julemarkedene dukker opp.

8. Nyt førjulsstemningen uten stress og mas

Julemarked i Jardin des Tuileries| ©Sortiraparis
Julemarked i Jardin des Tuileries| ©Sortiraparis

I slutten av november begynner de første juledekorasjonene å dukke opp i Paris' gater. Selv om det fortsatt er lenge til jul, er det en fin tid å vandre rundt i de pyntede gatene og nyte byen og julestemningen uten de vanlige folkemengdene som kommer når høytiden nærmer seg.

Champs Elysées settes de første lysene opp, og de første julemarkedene dukker opp i Paris. Dette er det mest populære stedet i Paris for å nyte julestemningen. Alternativt anbefaler jeg en spasertur i bydelen Montmartre. Her er det roligere, og julepynten er mer diskret, men like vakker og hyggelig.

9. Besøke Frihetsgudinnen og feire Thanksgiving... i Paris?

Replika av Frihetsgudinnen i Paris| ©Mariana C
Replika av Frihetsgudinnen i Paris| ©Mariana C

Det høres kanskje rart ut, men det er det. Den parisiske hovedstaden og New York City er nærmere beslektet enn du kanskje tror. Så nært at den berømte statuen i New York ble laget i Frankrike og sendt til USA i 1886 som en gave til jubileet for USAs uavhengighetserklæring.

Som et resultat av det gode forholdet mellom de to landene ga det amerikanske landet en kopi av Frihetsgudinnen til Paris i anledning 100-årsjubileet for den franske revolusjonen i 1889. I dag står den franske versjonen av Frihetsgudinnen på Swan Island i nærheten av Eiffeltårnet. Du kan benytte anledningen til å se den ved å booke et cruise på Seinen ved siden av inngangen til Eiffeltårnet.

Utnytt det faktum at Thanksgiving Day feires i USA den 24. november til å besøke denne lille frihetsgudinnen. Paris er også hjemsted for et stort amerikansk samfunn, og Thanksgiving-høytiden blir stadig mer populær. Det er ikke uvanlig å se noen restauranter tilberede den tradisjonelle kalkunen på denne dagen.

10. Se de berømte kirkegårdene i Paris

Montparnasse-kirkegården| ©Jérôme Blum
Montparnasse-kirkegården| ©Jérôme Blum

Allehelgensdag feires i mange land den 1. november, en dag som er viet til å hedre de døde. I Frankrike går tradisjonen utover det religiøse aspektet, og det er vanlig at de berømte kirkegårdene i byene fylles med nysgjerrige tilskuere. Ikke minst i Paris, som har noen av verdens mest berømte og vakre kirkegårder. Den 1. januar er imidlertid ikke den beste tiden å besøke dem på, ettersom mange parisere drar dit for å hedre sine slektninger.

  • Père-Lachaise-kirkegården: Dette er den mest besøkte kirkegården i verden, og her ligger blant annet Oscar Wilde og Jim Morrison begravet.
  • Passy-kirkegården
  • Montparnasse-kirkegården
  • Montmartre-kirkegården
  • Pantheon of the Illustrious: Denne imponerende bygningen ligger i Latinerkvarteret, en av de beste bydelene i Paris, like ved Luxembourg-hagen, og huser gravene til noen av de viktigste navnene i Frankrikes og verdens historie, blant andre Voltarie, Rousseau og Victor Hugo.

Bestill en omvisning på Père-Lachaise kirkegård

Novembertemperaturer i Paris

Triumfbuen i Paris| ©xiaoshu.paris
Triumfbuen i Paris| ©xiaoshu.paris

Som du kan forestille deg, begynner temperaturene i Paris å synke i november. Det er imidlertid ikke før mot slutten av måneden at kulden setter inn. Resten av måneden er temperaturene behagelige, med en topp på 11 grader celsius og en bunn på 6 grader celsius. Det er en relativt regnfull måned, med gjennomsnittlig mellom 8 og 14 dager med nedbør, men det pleier ikke å regne voldsomt. Så ikke glem paraplyen. Alt i alt er temperaturene ganske behagelige frem til slutten av måneden, men verken kulde eller regn legger noen demper på besøket i den vakre byen.

Antall turister i Paris i november

Markedsgaten Rue Cler| ©Michele Louise
Markedsgaten Rue Cler| ©Michele Louise

Som jeg allerede har påpekt, er den største fordelen med å reise til Paris i november det reduserte antallet turister. November innleder lavsesongen i den franske hovedstaden, som vanligvis varer til mai. Selv om det aldri vil være mangel på turister i Paris, er det et faktum at de største turistattraksjonene er mindre overfylte. Færre køer og mindre folkemengder.

Det er også verdt å merke seg at 1. og 11. november er helligdager i landet, og selv om de fleste monumentene holder åpent, benytter mange parisere anledningen til å besøke dem. Starten på lavsesongen påvirker også hotellprisene, som er lavere enn vanlig. Hvis du er ute etter en rolig måned, er november en av de beste tidene å besøke Paris på.

Hva du bør pakke til et besøk i Paris i november

Pakk bagasjen| ©Vlada Karpovich
Pakk bagasjen| ©Vlada Karpovich

Vær forberedt på kaldt og regnfullt vær hvis du bestemmer deg for å reise til Paris i november. Og hvis du planlegger å besøke Paris under Black Friday, er det en god idé å pakke en ekstra koffert. Så hva bør du pakke til turen? Her er noen tips:

  • Bomullsklær.
  • Jakker og vanntette klær.
  • Paraplyer og vanntette støvler.
  • Varme og fremfor alt behagelige sko.
  • En ekstra koffert til Black Friday-shoppingen.