Turer Gjennom Jewish Quarter i Amsterdam

Få bydeler har så mye historie som Amsterdams jødiske kvarter. Her er hva du ikke må gå glipp av når du besøker det, enten på egen hånd eller på en guidet tur.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutter lest

Turer Gjennom Jewish Quarter i Amsterdam

Det jødiske kvarteret, Amsterdam | ©Lulumonster25

I Amsterdam var området mellom Nieuwmarkt og Plantage tidligere kjent som Jodenbuurt (det jødiske kvarteret). Dette kvartalet inneholder mange bygninger av historisk betydning og forvaltes av The Jewish Cultural Quarter, en organisasjon som arbeider for å bevare den jødiske kulturen i Amsterdam.

Du får tilgang til alle disse bygningene med én enkelt billett som du kjøper på et hvilket som helst billettkontor tilknyttet det jødiske kulturkvartalet.

1. Se Rembrandt-huset

Rembrandts hus| ©Lukas Koster
Rembrandts hus| ©Lukas Koster

Et besøk i Rembrandts hus er et must. Denne 1600-tallseiendommen til den berømte nederlandske maleren Rembrandt van Rijn ligger i gaten som tidligere var sentrum for det jødiske livet i byen, og her finner du en utstilling om Rembrandts liv og samtid og en interessant samling av hans malerier og trykk. Jeg anbefaler at du setter av litt tid til å gå inn i den lille museumsbutikken, der du kan finne suvenirer av god kvalitet til rimelige priser. Museet er åpent hver dag fra kl. 10.00 til 18.00.

Rembrandt House Museum er også huset der kunstneren bodde og arbeidet i nesten to tiår og skapte noen av sine mesterverk. Det var innenfor disse veggene han malte det storslåtte verket "Nattevakten", som du kan se hvis du tar en guidet tur på Rijksmuseum, et annet av Amsterdams must-see-museer.

Herskapshuset ble bygget i 1607 og hadde før Rembrandt huset flere kunstnere og kjøpmenn. Rembrandt selv kjøpte eiendommen i 1639. Selv om maleren ikke var jøde, gjenspeiler maleriene hans ofte livet blant byens jøder: scener fra Det gamle testamentet og mange portretter av Amsterdams jøder.

Bestill billett til Rembrandts hus

2. Ta en tur innom det jødiske historiske museet

Jødisk historisk museum| ©HappyW
Jødisk historisk museum| ©HappyW

Dette er hovedmuseet i det jødiske kulturkvarteret og et av Amsterdams viktigste museer, og ligger i et imponerende kompleks av fire askenasiske synagoger fra 1600- og 1700-tallet. Museet fokuserer mindre på Holocaust og mer på aspekter ved jødisk liv og forholdet mellom samfunnet og byen, og er det eneste jødiske historiske museet i hele landet, og kanskje i hele verden, som har noen av de viktigste dokumentene og manuskriptene fra det jødiske samfunnet.

Amsterdam, kjent som "Mokum" på hebraisk, var lenge et fristed for jøder, der sefardiske grupper fra den iberiske halvøy og askenasiske grupper fra Sentral- og Øst-Europa søkte tilflukt. Selv om de tilhørte samme etniske gruppe, var det store forskjeller mellom disse to gruppene når det gjaldt økonomi og status. Dette er et av temaene på Amsterdam Jewish Museum.

Kort sagt, hvis du er interessert i jødisk kultur, er du nesten nødt til å besøke dette museet, som er åpent hver dag fra 11.00 til 17.00. På lørdager og søndager er det som regel marked på torget ved siden av, så det kan være lurt å dra dit i helgene hvis du vil få en ekstra god opplevelse. Her er en artikkel om Amsterdams transportforbindelser som viser deg hvordan du kommer deg dit.

Bestill billett til Jewish Museum Amsterdam

3. Få en smak av historien med en Anne Frank-tur i Amsterdams jødiske kvarter

Anne Franks hus| ©mgocana@sbcglobal.net
Anne Franks hus| ©[email protected]

Og selvfølgelig må du bestille en Anne Frank-rundtur i Amsterdams jødiske kvarter på turen, der du utforsker det jødiske kvarteret og historien om Anne Frank under andre verdenskrig sammen med en profesjonell guide som forteller deg alt du trenger å vite om tiden da byen var under tysk styre.

På denne fantastiske og rørende turen utforsker du også bydelene Jodenbuurt og Jordaan, og du kommer innom det jødiske historiske museet og Anne Franks hus.

Bestill en Anne Frank-omvisning i det jødiske kvarteret

4. Besøk diamantfabrikken Gassan Diamonds

Gassan Diamonds-fabrikken| ©Jil D
Gassan Diamonds-fabrikken| ©Jil D

Gassan Diamonds er en imponerende mursteinsbygning fra 1897. En times omvisning på flere språk inkluderer et besøk i diamantslipe- og poleringsområdene, samt en titt på Gassans glitrende samling av klokker, diamanter og smykker. Du kan besøke bygningen hver dag fra kl. 9.00 til 17.30.

Før andre verdenskrig arbeidet mange lokale jøder som diamantslipere og -polerere. Det var en gang verdens største diam antsliperi og den første som brukte dampkraft.

Bestill en guidet tur til en diamantfabrikk

5. Gå ikke glipp av Uilenburger-synagogen i Amsterdam

Uilenburger-synagogen| ©Adriana Kreiman
Uilenburger-synagogen| ©Adriana Kreiman

Runde vinduer med Davidsstjernen pryder den elegante Uilenburger-synagogen fra 1766. Amsterdams sefardiske samfunn var et av de rikeste i Europa under den nederlandske gullalderen, og denne rikdommen gjenspeiles i den store synagogen, som er en av de mest besøkte turistattraksjonene i det jødiske kvarteret. Inngangsbilletten koster 15 euro og gir også adgang til andre bygninger i nabolaget. Åpningstidene er fra kl. 10.00 til 17.00 alle dager unntatt lørdager.

Denne synagogen (bygning for jødisk tilbedelse) i hjertet av det jødiske kvarteret erstattet et bedehus fra 1724.

Synagogegudstjenester, musikalske forestillinger og andre organiserte sammenkomster finner sted her. Vanligvis på fredagskvelder, lørdag formiddag og på helligdager.

Bestill en omvisning i det jødiske kvarteret

6. Bli kjent med Pinto-huset

Pinto-huset| ©P.H. Louw
Pinto-huset| ©P.H. Louw

Et av de få overlevende husene fra hele utviklingen langs St Antoniebreestraat er Pintohuis, som nå er et offentlig bibliotek. Pintohuset, som er lett synlig fra den italienske fasaden, er oppkalt etter Isaac de Pinto, en sefardisk jøde som flyktet fra Portugal for å unnslippe inkvisisjonen og senere ble en av grunnleggerne av Det nederlandske ostindiske kompani. Det er gratis adgang og åpent mandag til fredag fra kl. 10.30 til 17.30, og på lørdager fra kl. 13.00 til 17.00.

Pinto kjøpte eiendommen i 1651 og pusset den raskt opp i stor stil. Herskapshuset var byens perle, ikke minst da Pinto tegnet opp interiøret i en stil man aldri hadde sett maken til: Når du kommer inn, kan du beundre de vakre freskomaleriene i taket, med massevis av gull og fugler. Det er også nyere tilføyelser ved inngangen, som den lille kjeruben som leser i en bok.

Bestill en omvisning i det jødiske kvarteret

7. Ta turen innom den portugisiske synagogen, en av verdens eldste

Den portugisiske synagogen| ©Lukas Koster
Den portugisiske synagogen| ©Lukas Koster

Det er en opplevelse å se Europas nest eldste synagoge. Inngangsbilletten gir deg også adgang til det jødiske historiske museet tvers over gaten. Synagogen er åpen fra søndag til torsdag fra kl. 10.00 til 16.00 og på fredager fra kl. 10.00 til 15.00.

Jeg anbefaler at du ikke hopper over de mindre sentrale delene av bygningen (styrerom, vintersynagoge, toaletter, kontor, lysrom, sørgerom, rabbinat osv.), for de viser mye mer enn man skulle tro. Sørg også for å gå ned i underetasjen for å besøke skattekamrene som inneholder gjenstander som manuskripter fra 1800-tallet eller gobeliner med gulltråd. Du kan også konsultere en rekke bøker som tilhører det eldste jødiske biblioteket i verden!

Muligheten til å nyte religionsfrihet er det som brakte flest jøder fra hele Europa til Amsterdam. I årenes løp fikk byen rykte på seg for å være tolerant og gi like rettigheter til folk fra alle samfunn, og slik vokste samfunnet, og hundre år senere, i 1665, ble den portugisiske synagogen bygget. Synagogen, også kjent som Esnoga, var på den tiden verdens største synagoge, inspirert av Salomos tempel i Jerusalem.

Bestill en omvisning i Amsterdams jødiske kvarter

8. Se statuen av havnearbeideren

Statuen av havnearbeideren| ©JJ Cristiam
Statuen av havnearbeideren| ©JJ Cristiam

Utenfor den portugisiske synagogen, midt på et lite torg, står statuen av havnearbeideren av den nederlandske billedhuggeren Mari Andriessen. Statuen hedrer arbeiderne i Amsterdam, spesielt de som streiket i februar for å protestere mot nazistenes behandling av byens jøder.

For å gi deg en idé om statuens betydning kan vi nevne at 300 000 mennesker deltok i protestene 26. februar. Den tredje dagen ble streiken slått hardt ned av tyskerne, men den markeres fortsatt hver 25. februar med en årlig kransenedleggelse ved havnearbeiderstatuen. Et arrangement du bør få med deg hvis du besøker Amsterdam i februar.

Alle de politiske partiene, byens kollektivtransportmyndigheter og organisasjoner for holocaustoverlevende deltar i minnemarkeringen.

Bestill en omvisning i Amsterdams jødiske bydel

9. Lær mer om historien på det nasjonale holocaustmuseet

Nasjonalt holocaustmuseum| ©Jordan K
Nasjonalt holocaustmuseum| ©Jordan K

Dette museet er vel verdt et besøk, for det har en viktig historie å fortelle. Det fokuserer på hvordan jødiske barn (opp til 12 år) måtte vente på deportasjon, atskilt fra foreldrene sine. Åpent hver dag fra kl. 11.00 til 17.00.

Et besøk på Holocaust-museet er en svært gripende opplevelse, siden det inneholder gjenstander som har tilhørt yngre barn, og historiene deres. Museet har også en utstilling med fotografier, hvorav de fleste ble funnet mange år etter krigen i personlige samlinger eller antikvitetsbutikker. Mange individuelle historier deles gjennom disse bildene og tilhørende dokumenter. Mer enn 104 000 nederlandske jøder overlevde ikke krigen.

På den andre siden av gaten ligger det nasjonale Holocaust-minnesmerket, som viser alle identifiserte ofre for folkemordet i Nederland. Et høyt, elegant spir troner på toppen av jødestjernen, som er midtpunktet i minnesmerket.

10. Oppdag alt som finnes å se på loppemarkedet på Waterlooplein

Waterlooplein loppemarked| ©Linnie
Waterlooplein loppemarked| ©Linnie

Loppemarkedet på Waterlooplein i Amsterdam er en av de destinasjonene du ikke bør gå glipp av. Det er uten tvil et av de mest interessante stedene i Amsterdam, og det er også et av de eldste markedene i byen. Hvis du setter pris på å spare penger, anbefaler jeg at du tar en full omvisning på markedet før du handler. Det er mange varer å finne i de mange bodene, og prisene varierer fra bod til bod. Markedet **er åpent mandag til lørdag fra kl. 9.30 til 18.**00.

Her kan du finne det meste, fra de mest fasjonable klærne og gamle militæruniformer til smykker, antikviteter og elektronikk. Du kan til og med gjøre gode kjøp på tatoveringer, det finnes ikke noe dette loppemarkedet ikke har. Med over 300 boder er loppemarkedet stort nok til at du kan se alt på bare noen få minutter. Så husk å sette av nok tid til besøket.

Historisk sett ble dette markedet bygget tidlig på 1800-tallet og var det mest vellykkede jødiske markedet i byen frem til andre verdenskrig, da jødene ble forvist. Etter krigen ble markedet gjenopplivet og har siden blitt en av Amsterdams største turistattraksjoner. Hvis du vil ha mer informasjon om markedet, kan du besøke følgende nettsted.

11. Besøk Hollandsche Schouwburg, teateret som representerer jødeforfølgelsen

Hollandsche Schouwburg| ©Jitsiri
Hollandsche Schouwburg| ©Jitsiri

Hollandsche Chouwbusrg, som en gang var et populært teater, var et av de mest strålende stedene for scenekunst og satte opp kjente skuespill og dramaer. Etter nazistenes okkupasjon av Amsterdam ble det imidlertid et tragisk sted for jødiske familier. I dag er det gratis å besøke teatret, som forteller to ulike historier: det jødiske samfunnets storhetstid og forfallet etter den tyske invasjonen.

Etter andre verdenskrig ble det ikke bedre for teatret. På grunn av protester fikk dette praktfulle teateret aldri fornyet glans. I 1960 ble bygningen omgjort til et minnesmerke til ære for alle jødene som mistet livet i Holocaust. Stedet som en gang huset den tidligere scenen, bærer nå preg av den tragiske jødeforfølgelsen. I 1993 ble det installert et minnekapell som nevner mer enn 6700 familier, ca. 104 000 nederlandske jøder.