Berlin på 7 dager: alt du trenger å vite

Å ha 7 dager til å besøke Berlin kan betraktes som luksus. Mange synes kanskje det er for lenge, men hvis du vil se den tyske hovedstaden i ro og mak og benytte anledningen til sightseeing, er det et perfekt opphold.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

18 minutter lest

Berlin på 7 dager: alt du trenger å vite

Berlinmuren | ©Bob Under Focus

Når du forbereder reisen, vil du oppdage at det er mye mer å se i Berlin enn restene av Berlinmuren og Brandenburger Tor. Byen er Tysklands største, og ikke minst har den så mye historie at nesten hvert eneste hjørne av byen har noe interessant å by på. Det er også en by med en annerledes atmosfære, noe som gjenspeiles i mange av bydelene.

Et besøk på Museumsinsel alene kan ta flere dager, selv om det vanligvis er et halvdagsbesøk. De mer alternative by delene er også verdt en spasertur, og som om ikke det var nok, ligger det en interessant og severdig by i nærheten, nemlig Potsdam. Alt dette er inkludert i denne 7-dagers reiseruten, men det er alltid lurt å være fleksibel hvis du har lyst til å endre noe underveis.

Dag 1: Introduksjon til byen og rundtur i historiske Mitte

Sightseeingbuss gjennom Berlins gater| ©Janusz Jakubowski
Sightseeingbuss gjennom Berlins gater| ©Janusz Jakubowski

Når du ankommer en ny by, er det alltid en viss forvirring til å begynne med. Det tar som regel litt tid å bli kjent med byen og finne ut hvordan den fungerer. Det er en god idé å ta en kort guidet rundtur i Berlin eller benytte seg av sightseeingbussen.

Resten av dagen går med til en rundtur i det som kalles historiske Mitte. Det er mange steder å se i dette området, men siden de alle ligger svært tett, er det enkelt å komme seg til fots.

Begynn turen med en tur med sightseeingbuss

For å begynne å bli kjent med byen kan du velge å leie en liten guidet tur eller sette deg på en av turistbussene som kjører rundt i Berlin. I dette tilfellet anbefaler jeg at du begynner med det siste alternativet.

Siden det finnes flere typer bussturer, er det best å velge en som går forbi de mest representative stedene, for eksempel Checkpoint Charlie, Brandenburger Tor eller Riksdagen.

Du har selvsagt mulighet til å besøke alle disse stedene senere i ditt eget tempo og til fots, men turistbussen vil gi deg et godt første møte med byens historie.

Bestill en sightseeingtur med buss i Berlin

Se Reichstag og klatre opp i Reichstag-kuppelen

Når du starter turen i historiske Mitte, midt i sentrum av Berlin, er det få steder som er mer representative enn Riksdagen. Bygningen kan dateres tilbake til 1894, da den ble bygget for å fungere som sete for det tyske parlamentet i keisertiden.

Det er få steder i Europa som har opplevd så mye historie som denne bygningen: fra slutten på det tyske monarkiet til brannen i 1933, som nazistene brukte som påskudd for å innføre diktatur.

Det beste stedet å betrakte den fantastiske nyrenessansefasaden er på engen foran bygningen. Når du er ferdig, gjør deg klar til å gå opp på taket og nyte den fantastiske ut sikten fra glasskuppelen.

Det er gratis å gå opp til kuppelen, men krever forhåndsbestilling på nettsiden. I denne artikkelen om billetter til Reichstag finner du all informasjon du trenger.

Beundre Brandenburger Tor og Pariser Platz

Solnedgang ved Brandenburger Tor| ©Tomasz Baranowski
Solnedgang ved Brandenburger Tor| ©Tomasz Baranowski

Ved siden av Riksdagen finner du et av Berlins symboler: Brandenburger Tor. Da den ble bygget på Wilhelm II av Preussens tid, var den en av de 18 portene som folk kom inn i Berlin gjennom.

Under delingen av byen med muren ble denne porten liggende i ingenmannsland, men ble senere et symbol på gjenforeningen.

Plassen ved foten av porten, Pariser Platz, var stedet borgerskapet valgte for å feire sine fester. Plassen ble gjenreist etter andre verdenskrig, og hvis du reiser til Berlin i julen, vil du se hvordan området fylles av tusenvis av mennesker som feirer det nye året.

Holocaust-minnesmerket: et sted for meditasjon

Fra Brandenburger Tor trenger du bare å gå noen minutter rundt Adlon Hotel for å komme til et av Berlins viktigste landemerker: Holocaust-minnesmerket. Det er viet til jødene som ble myrdet under nazitiden, og er en slags labyrint skapt av betongblokker i ulike høyder.

Hvis du besøker dette stedet, bør du oppføre deg respektfullt, for de siste årene har det vært en oppblomstring av holdninger som ikke står i stil med stedets triste betydning.

For dem som vil fordype seg i historien, finnes det en underjordisk utstilling under minnesmerket som forklarer jødeforfølgelsene.

Bestill en guidet tur i Berlin

Ta en rolig spasertur langs Friedrichstrasse

I den østlige delen av Mitte ligger Friedrichstrasse, en aveny som går vinkelrett på Unter der Linden. Mange av bygningene du vil se her er relativt nye, ettersom området ble ødelagt av bombing under andre verdenskrig.

I dag er gaten hjemsted for en rekke butikker og kjøpesentre, noe som gjør den til et ideelt sted å stoppe for en shoppingtur.

Gendarmenmarkt, en av Berlins vakreste plasser

Gendarmenmarkt under julemarkedet.| ©Jorge Franganillo
Gendarmenmarkt under julemarkedet.| ©Jorge Franganillo

Du kan ikke besøke historiske Mitte uten å stoppe ved dette torget. Som navnet Gendarmenmarkt (Gendarmenmarkt) indikerer, var det opprinnelig stedet der et prøyssisk regiment av hugenotter som flyktet fra Frankrike til Berlin, de såkalte Gens d'armes, søkte tilflukt.

På torget kan du se Konzerthaus, en vakker konsertsal fra 1821. Gå heller ikke glipp av et besøk i tvillingkirkene som ligger der: Französicher Dom og Deutscher Dom.

Stedet der bøker pleide å bli brent: Bebelplatz

Like i nærheten av den forrige finner du en annen plass som, i tillegg til sine bygninger, utmerker seg med sin rolle i det 20. århundrets historie.

Bebelplatz finner du fire ekstraordinære eksempler på byens arkitektur. Statsoperaen, St. Hedwigs-katedralen, det gamle kongelige biblioteket og det nåværende Humboldt-universitetet vil garantert imponere.

Plassen er imidlertid mest kjent for å være stedet nazistene, nærmere bestemt studentforbundet, valgte for å gjennomføre den første angivelig subversive bokbrenningen i 1933.

Dag 2: Museumsøya, Unter den Linden og Tiergarten-hagen

Pergamonmuseet,| ©Rob S
Pergamonmuseet,| ©Rob S

Reisens andre dag starter med et besøk på Museumsinsel. Husk at én formiddag ikke er nok til å se alt, men på en tur er det alltid nødvendig å ta noen valg.

Så hvis du er kunstelsker, kan du alltids forlenge besøket eller komme tilbake når som helst for å fullføre det.

Fordyp deg i kunsten på Museumsøya

Når du er ferdig med museene, foreslår jeg at du tar turen til denne flotte avenyen. Det kan også være et fint sted å ta seg en matbit.

Unter den Lindens historie begynte på 1500-tallet, da kong Johan Georg I bestemte seg for å lage en sti mellom palasset sitt og Tiergarten, som den gang var en jaktmark.

I dag har den renoverte avenyen (som ble hardt skadet under krigen) flere viktige bygninger og monumenter. Blant dem du ikke må gå glipp av på turen, er det tyske historiske museet, statuen av Fredrik II den store og den nye vaktbygningen.

Bestill en guidet tur i Berlin

Nyt naturen i Tiergarten

Tiergarten, Berlin| ©edwin.11
Tiergarten, Berlin| ©edwin.11

Det siste punktet på turen på en dag preget av museer er Tiergarten, en stor park på ca. 3 kilometer. Inne i parken er det mange mulige ruter, terrasser og en Biergarten, perfekt for å slappe av med en øl hvis du har vært i Berlin om sommeren.

Hovedruten gjennom parken er 17. juni-gaten, som er kjent for å ha blitt brukt av Hitler til hans militærparader. Stiene som leder bort fra den er imidlertid mye mer interessante, og her finner du blant annet følgende attraksjoner:

  • Sigøynermonumentet: Dette monumentet hyller de ofte glemte tusenvis av sigøynere som ble myrdet av nazistene.

  • Sovjetmonumentet: Dette monumentet, som ligger like ved det forrige, er til minne om de sovjetiske soldatene som kjempet mot nazistene. Under søylene ligger levningene etter 2000 av disse soldatene som døde under frigjøringen av Berlin.

  • Seierssøyle

(Siegessäule): et annet av byens mest symbolske monumenter.

  • Bellevue-palasset: Dette er et interessant palass som ligger inne i parken.

Middag på Tiergartenquelle

Dette stedet er en av byens små hemmeligheter når det gjelder å spise god tysk mat. Det er en taverna med en ganske rustikk innredning, med tradisjonelle retter som svineknoke eller Berliner Bouletten (en type hamburger).

Det ligger under Tiergarten S-Bahn-stasjon, og det er virkelig verdt å ta et krus øl til middagen.

Dag 3: Det alternative og multikulturelle Berlin

Sykle gjennom East Side Gallery| ©Eric Gilliland
Sykle gjennom East Side Gallery| ©Eric Gilliland

Hvis du har bestemt deg for å tilbringe noen dager i Berlin, er du kanskje allerede klar over at noen av Berlins bydeler har rykte på seg for å være steder der den alternative livsstilen blomstrer.

De viktigste områdene i så måte er Kreuzberg, Kulturforum og, i mindre grad, Potsdamer Platz. Du kan besøke disse områdene på egen hånd eller kombinere sykkelturen med en sykkeltur i Berlin som tar for seg det alternative, multikulturelle og modernistiske Berlin.

Bestill en sykkeltur i Berlin

Det moderne ved Potsdamer Platz

Egentlig refererer navnet Potsdamer Platz til en hel by del og ikke bare til et torg. Etter å ha blitt ødelagt under andre verdenskrig og deretter delt av Berlinmuren, ble området fullstendig forandret ved gjenforeningen.

Noen av datidens mest kjente arkitekter var involvert i gjenoppbyggingen, noe som gjenspeiles i de vakre bygningene.

Spasertur langs Stjerneboulevarden

Når du forlater Potsdamer Platz i retning Kulturforum, kommer du til Boulevard der Stars, en Hollywood-lignende "Walk of Fame".

Selv om den ligger i nærheten av Berlin Filmfestival, er stjernene langs boulevarden dedikert til Tysklands ledende skuespillere og filmskapere. Hvis du er filminteressert, kan du more deg med å prøve å finne ut hva de heter.

Det er også montert en rekke kameraer på denne promenaden, og når du ser gjennom linsene, kan du se hologrammer av skuespillerne på stjernene.

Museene i Kulturforum

Neue Nationalgalerie| ©Manfred Brückels
Neue Nationalgalerie| ©Manfred Brückels

På 1950-tallet beordret Forbundsrepublikken Tyskland at det skulle bygges en rekke bygninger for å huse kulturinstitusjoner som var blitt igjen på østsiden etter byggingen av muren, for eksempel Museumsinsel.

Resultatet ble Kulturforum, som fortsatt huser museer for enhver smak, inkludert noen av de beste museene i Berlin (med unntak av dem på øya, selvfølgelig). Hvis du har lyst på et besøk, kan du velge mellom følgende:

  • Neue Nationalgalerie (det nye nasjonalgalleriet): dedikert til moderne kunst.

  • Gemäldegalerie (Gemäldegalerie): huser europeiske malerier fra alle tider.

  • Kunstgewerbemuseum: Museum for kunst og kunsthåndverk.

  • Berlinfilharmonien.

  • Nasjonalbiblioteket.

Kreuzberg og dens urbane liv

Dagens høydepunkt er utvilsomt et besøk i bydelen Kreuzberg, også kjent som Berlins tyrkiske kvarter.

Det var her byens husokkupantbevegelse ble født på 60- og 70-tallet på 1900-tallet. Atmosfæren etter murens fall har endret seg mye, men bydelen har beholdt sitt multikulturelle og protesterende preg.

På vestsiden finner du et stort antall kafeer og butikker med hipsterpreg, mens østsiden konsentrerer en stor del av byens befolkning av tyrkisk opprinnelse. Dette gjenspeiles i antallet kebab (av høy kvalitet) du finner.

En aktivitet du kanskje har lyst til å gjøre, er å følge den såkalte graffiti-ruten. Ikke tro at dette bare er graffiti som ligger og flyter i gatene. Tvert imot er mange av dem ekte kunstverk som er beskyttet av bystyret.

Bestill en sykkeltur i Berlin

Bli kjent med menneskehetens mørke side på Topography of Terror

I bydelen Kreuzberg finner du et av de stedene som hadde vært bedre om de ikke fantes: Topography of Terror.

Dette museet er et av byens mest besøkte og ligger i det tidligere hovedkvarteret til Gestapo, nazistenes skumle hemmelige politi. Du kan allerede nå forestille deg at du her inne vil kunne oppdage taktikken som ble brukt av dette undertrykkende organet, samt finne ut hvem lederne var og deres historie.

Gå inn i det jødiske museet

Jødisk museum i Berlin| ©Stephan Herz
Jødisk museum i Berlin| ©Stephan Herz

Like i nærheten av det forrige ligger et annet interessant museum, denne gangen dedikert til en folkegruppe som ble offer for Gestapo og nazistene: jødene.

Museet forteller historien til dette folket siden de kom til Berlin i middelalderen. Naturligvis finnes det også vitnesbyrd om nazistenes deportasjoner og Holocaust.

Natt i Kreuzberg

Kreuzberg er også kjent for å være et av de mest livlige utelivsområdene i byen. Det er derfor det beste stedet å finne et sted å spise og, hvis du har lyst, ta en drink og nyte Berlins natteliv.

I nabolaget finner du alle slags steder, fra technoklubber til kafeer der du kan sitte i ro og fred, for ikke å glemme den perfekte utendørsterrassen hvis været er fint.

Bestill en øltur i Berlin

Dag 4: Fra den berømte Alexanderplatz til det skjulte Nikolaiviertel

Alexanderplatz| ©Sven Masuhr
Alexanderplatz| ©Sven Masuhr

Denne dagen starter med et av Berlins mest kjente og populære områder, Alexanderplatz, og fortsetter med et annet like interessant, men mye mer oversett av de fleste besøkende. På denne måten får du ikke bare sett de mest turistede områdene, men også andre interessante deler av byen.

Byens mest berømte torg: Alexanderplatz

I likhet med mange andre deler av byen ble denne delen av byen ødelagt etter andre verdenskrig. Ved gjenoppbyggingen valgte Øst-Tyskland å gi Alexanderplatz en stil basert på sovjetisk modernisme, noe som fortsatt er tydelig i bygningene.

Hvis du går av på Alexanderplatz stasjon, er det første du ser en enorm klokke fra 1969. Med tiden har den blitt et av berlinernes typiske tilholdssteder.

Bestill en rundtur i Øst-Berlin

Klatre opp i TV-tårnet (Fernsehturm), hvis du ikke har høydeskrekk

Hvis det er én ting som er godt synlig på torget, er det det enorme TV-tårnet. Som en kuriositet kan nevnes at silhuetten er inspirert av den første sovjetiske romraketten Sputnik.

Det er 250 meter høyt og har en 118 meter høy antenne. På 203 meters høyde er det en kule med en utsiktsplattform som man kan klatre opp på. Hvis været ikke er dårlig, får du et 360º perspektiv over hele byen.

Besøk kirken St. Marienkirche

Neste stopp på turen er Marienkirche, en av byens eldste kirker.

Interiøret regnes som et av de fineste eksemplene på baltisk gotikk i verden, og kirken er kjent for en fantastisk freskomaleri som viser dødedansen. Gå heller ikke glipp av den vakre prekestolen i alabast.

Bestill billetter til Berlins TV-tårn

Neptunbrunnen og Berlins rådhus

Utsiden av Berlins rådhus| ©Bernt Rostad
Utsiden av Berlins rådhus| ©Bernt Rostad

De neste severdighetene er Neptunbrunnen (Neptunbrunnen) og det nærliggende rådhuset.

Førstnevnte er virkelig verdt å bruke litt tid på å betrakte detaljene som pryder den. Hovedstatuen forestiller selvsagt havguden Neptun. Han er omgitt av fire kvinner som symboliserer landets største elver: Rhinen, Oder, Wisla og Elben.

Rådhuset er en interessant og uvanlig blanding av italiensk renessanse og nordtysk arkitektur. Selv om det ikke er mulig å komme inn, er det verdt å se terrakottafrisen som skildrer ulike historiske hendelser.

Gå inn i byens eldste bydel: Nikolaikirche

Det beste stedet å starte besøket i denne bydelen er kirken som har gitt den sitt navn, Nikolaikirche. Den ble bygget i 1230 og huser i dag et museum som viser både kirkens og hele bydelens historie.

Etter at du har lagt kirken bak deg, kan du tilbringe litt tid på et av museene i nærheten, for eksempel Ephraim-palasset (med utstillinger om byens kunst) eller det interessante Zille-museet, der du kan se arbeidene til den såkalte krønikeskriveren av Berlins bakgårder, Heinrich Zille.

Hvis du er litt lei av å se museer, er et annet godt alternativ å fortsette å gå til du kommer til elven Spree. Der finner du en av de vakreste plassene i hele området, med en statue som viser Sankt Georg som dreper dragen.

Beundre bygningene på Molkenmarkt

Når du ankommer Molkenmarkt, kan du beundre to interessante bygninger. Den første er det tidligere myntverket, Alte Münze, som nå er et arrangementssenter. På motsatt side ligger det gamle rådhuset, med et 87 meter høyt tårn kronet av en statue av lykkens gudinne.

Som avslutning på turen gjennom bydelen kan du gjøre et kort stopp ved Franziskaner-Klosterkirch, ruinene av et tidligere fransiskanerkloster. Hvis du er heldig, får du kanskje med deg en av konsertene som vanligvis arrangeres i området.

Hvis du ikke allerede er trøtt, kan du ta en 20-minutters spasertur til Brandenburger Tor for å se den vakre belysningen og spise middag i området.

Dag 5: Utflukt til Potsdam

Utsikt fra kirken i Potsdam| ©A.Savin
Utsikt fra kirken i Potsdam| ©A.Savin

I nærheten av Berlin, bare 30 kilometer unna, ligger den vakre byen Potsdam. Denne dagen anbefaler jeg en dagstur for å se alle severdighetene.

For å komme til Potsdam fra Berlin kan du enkelt ta toget. Denne transporten er inkludert i Berlin Welcome Card, men hvis du ikke har kortet, koster det ikke mer enn 4 € hver vei.

Nauener Tor

Dette er en av de gamle inngangsportene til Potsdam. Den er fra 1755 og var forbundet med de to andre portene med en mur som det er lite igjen av i dag.

Det nederlandske kvarteret

Navnet på dette populære området kommer av de røde murhusene i nederlandsk stil som finnes her. Disse ble bygget av håndverkere fra Nederland under Fredrik Vilhelm I av Preussen.

Området er fullt av kafeer, restauranter og butikker, så her er det alltid mye folk.

I dette nabolaget finner du også Peter- og Pauluskirken, som ligger like ved et hus der Mozart bodde, og som du kan besøke.

Det neste stedet du bør besøke er Old Market Square, det viktigste torget i den gamle delen av Potsdam. Her kan du gå rundt og se interessante bygninger som Barberini-palassetog den lutherske Nikolaikirken.

Sanssouci-palasset

Dette palasset er uten tvil stjernen i ethvert besøk i Potsdam. Om du ikke går inn, er det i hvert fall verdt en spasertur i den store hagen.

Rokokostilen og den imponerende innredningen gjør at du kan gå inn og føle deg som Fredrik II av Preussen, som brukte palasset som sommerresidens.

Andre interessante severdigheter

I tillegg til Sanssouci-palasset og de vakre hagene og det nederlandske kvarteret, bør du ikke gå glipp av andre steder som det russiske kvarteret og katedralen.

Jeg anbefaler også at du tar en tur utenfor gamlebyen for å se interessante steder som Cecilienhof-palasset (der Potsdam-konferansen ble holdt) og spionbroen, som er kjent for å være stedet der begge sider utvekslet spioner de hadde tatt til fange under den kalde krigen.

Dag 6: Et lite cruise, Berlinmuren og restene av DDR

Ved Berlinmuren| ©Hugh Llewelyn
Ved Berlinmuren| ©Hugh Llewelyn

Denne sjette dagen, turens nest siste, begynner med en avslappende aktivitet: et kort cruise på en time.

Etterpå har jeg lagt opp en reiserute for å minnes noen av Berlins landemerker under den kalde krigen, og vi starter med å se på restene av den berømte muren som delte den tyske hovedstaden, landet og hele Europa i to i flere tiår.

Cruise på Spree

Etter å ha tilbrakt hele den foregående dagen med å besøke Potsdam, finnes det ingen bedre måte å starte dagen enn å ta et kort cruise på elven Sp ree om bord på en båt.

I løpet av en times tid får du et nytt perspektiv på noen av byens viktigste monumenter på en avslappet og komfortabel måte.

Bestill middagscruise i Berlin

Kunst på veggen: East Side Gallery

Når du har gått av båten, er det bare å sette kursen mot et av den tyske hovedstadens must-see-steder, East Side Gallery. Her ble det etter Berlinmurens fall skapt et ekte kunstverk for at det som skjedde aldri skulle bli glemt.

Et stort antall kunstnere dekorerte noen av restene av muren med mer enn 100 malerier. I tillegg til den kunstneriske verdien ønsket de å etterlate seg et minne om følelsene de opplevde i disse dagene.

Graffitien gjorde denne over 1 kilometer lange delen av muren til den mest kjente og besøkte av alle de gjenværende.

Opplev en spionfilm ved Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie ligger i Friedrichstrasse og var den mest berømte grenseovergangen mellom USA og Sovjetunionen i årene etter andre verdenskrig.

Stedets historie er nesten ubegripelig, noe som har blitt gjenspeilet i filmer ved mange anledninger. Etter murens fall ble grenseovergangen revet, men i 2000 ble det bygget en kopi av den første i byen.

Bestill en guidet tur i Berlin

Tränenpalast, "Tårenes palass"

Ved Tårenes palass| ©Uwe Dörnbrack
Ved Tårenes palass| ©Uwe Dörnbrack

Neste stopp på reiseruten er en annen tidligere grenseovergang mellom Øst- og Vest-Berlin. Denne gangen er det Tränenpalast, som ligger ved siden av Friedrichstrasse stasjon.

Navnet på dette stedet kan oversettes med "tårenes palass" og refererer til tårene som vesttyskerne felte når de kom hjem etter å ha besøkt sine slektninger i øst.

Inne i palasset er det en interessant utstilling som du ikke bør gå glipp av hvis du er interessert i historie. Her kan du se noen av de originale gjenstandene som ble funnet ved grenseovergangen, samt rekonstruksjoner av fasilitetene der de administrative og politimessige prosessene for å krysse grensen ble gjennomført.

Minnesmerke over Berlinmuren

Med tillatelse fra East Side Gallery er dette nesten halvannen kilometer lange minnesmerket det beste stedet å oppdage hva Berlinmuren handlet om.

I utendørsinstallasjonene kan du lære hvordan alle grenseovergangene ble bygget, og i den fantastiske grafiske utstillingen (inne i dokumentasjonssenteret) kan du se historien til selve muren og hvordan byen levde i disse tiårene.

Loppemarked på den tidligere dødsstripen: Mauerpark og Flohmarkt im Mauerpark

Kanskje er det bare en by som Berlin som er i stand til å vise to så forskjellige sider av samme sted.

Mauer park er der minnesmerket slutter, og da den tyske hovedstaden var delt, var den en del av den delen som ble kalt dødsstripen på grunn av antallet mennesker som ble drept i området da de forsøkte å flykte vestover. Men hvis du drar dit på en søndag, vil du finne det som er et ekte eksempel på livet i byen i dag: Flohmarkt im Mauerpark. Dette er et av Berlins mest populære loppemarkeder, med boder akkompagnert av gatemusikk og flere ølhager.

Gå ikke glipp av DDR-museet

Et annet interessant besøk for historieinteresserte er DDR-museet (Den tyske demokratiske republikk). Selv om det ikke er så stort, vil jeg absolutt anbefale et besøk.

Utstillingen viser et stort antall bruksgjenstander fra det kommunistiske Tyskland, fra medisiner til moteartikler, fra en typisk tysk bil til en reproduksjon av et hus.

Bestill billetter til DDR Museum Berlin

Karl-Marx Allee: den store østlige avenyen

Før du ser deg om etter et sted å spise, kan du ta en spasertur langs Karl-Marx-Allee, en imponerende 90 meter bred aveny som forbinder Alexanderplatz med Frankfurter Tor.

Denne enorme hovedåren ble bygget i Øst-Berlin på 1960-tallet. Her finner du noen av de mest representative eksemplene på østtysk arkitektur.

Husene var tiltenkt fremtredende partimedlemmer, og gaten ble brukt som arena for et stort antall militærparader.

Bestill omvisning i Det tredje riket i Berlin

Dag 7: Underjordisk rundtur i Berlin og avslutning i Charlottenburg

Krigsbunkere| ©Julian Omaña
Krigsbunkere| ©Julian Omaña

Som i mange andre storbyer skjuler Berlins undergrunn interessante hemmeligheter som er vel verdt et besøk. Foreningen Berliner Unterwelten ble etablert for mange år siden for å hjelpe deg med å bli kjent med undergrunnen, og de arrangerer ulike interessante undergrunnsturer for enhver smak.

I dette tilfellet foreslår jeg at du tar en om byens atombunkere, men hvis du går inn på hjemmesiden deres, finner du flere alternativer.

Foreningens kontor ligger ved siden av Gesundbrunnen T-banestasjon, og det er herfra nesten alle turene går.

Til gjengjeld avsluttes dagen og turen med en omvisning i et av de mest interessante områdene i Berlin, Charlottenburg.

Atombunkere fra den kalde krigen

Denne turen viser hvordan Forbundsrepublikken Tyskland (BRD) forberedte seg på en eventuell atom krig under den kalde krigen.

I løpet av turen besøker du to tilfluktsrom som opprinnelig ble bygget under andre verdenskrig, men som etter delingen av byen ble bygget om for å gi ly til de som ble rammet av en hypotetisk atomkrig.

Det mest kuriøse er at en av disse bunkerne fortsatt er i drift og kan romme drøyt 3000 mennesker om nødvendig. Tilfluktsrommet har et vannforsyningssystem, adgangskontroll og et nødstrømsaggregat.

Bli bedre kjent med en av Vestens perler: Charlottenburg slott

Berlin-besøkende fokuserer ofte på den østlige delen av byen. Selv om det er riktig at dette er området med flest attraksjoner, har også den vestlige delen noen interessante severdigheter.

Som avslutning på turen er det en god idé å besøke Charlottenburg, en av byens mest eksklusive bydeler. Mange av de gamle palassene er omgjort til museer eller kunstgallerier, og avenyene er fulle av butikker, noen av dem luksusmerker.

Charlottenburg-palasset er utvilsomt et av stedene du ikke må gå glipp av hvis du besøker denne bydelen. Hvis du har vært i Paris, vil du kjenne igjen den tydelige innflytelsen fra Versailles i konstruksjonen, selv om du også vil se andre stilarter i de delene som ble lagt til i løpet av slottets historie.

Hvis du ikke har lyst til å besøke interiøret, anbefaler jeg at du i det minste går inn i hagene og tar en spasertur.

De skjulte perlene i Berggruen-museet

Berggruen Museum| ©TijsB
Berggruen Museum| ©TijsB

Rett overfor slottet finner du et par vakre tvillingbygninger fra 1800-tallet. Begge fungerte opprinnelig som kaserner for slottets gardekorps og huser nå to museer.

Det mest interessante av disse er utvilsomt Berggruen-museet i Stüler West-bygningen. Samlingen er overraskende lite anerkjent, siden den inneholder verk av store malere som Picasso, Paul Klee og Matisse.

Den andre bygningen, Sammlung Scharf-Gerstenberg, er helt og holdent viet surrealistisk kunst. Avhengig av smak og behag kan du besøke begge (det finnes en kombinert billett) eller bare én av dem.

Boulevarden Kurfürstendamm

Den 3 kilometer lange boulevarden er kantet av butikker av alle slag, selv om luksusbutikkene skiller seg ut. En gang i tiden ble boulevarden brukt til å reise fra byen til Grunewald-skogen, adelens jaktmarker. Senere, på 1800-tallet, forsøkte de å gjøre den om til en slags Champs Elysées.

I tillegg til å spasere langs den og stoppe for en drink, finner du de mest eksklusive butikkene på Kurfürstendamm, men hvis du vil kjøpe en suvenir, kan du også gjøre det uten problemer.