Ting å gjøre i Berlin sentrum

Berlin er avantgarde, men også historie. Fra den mytiske Brandenburger Tor, til den berømte grenseovergangen mellom øst og vest, til den utrolige Museumsinsel... Berlins sentrum er uendelig. Gå inn og la deg fengsle av sjarmen i denne fantastiske byen.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minutter lest

Ting å gjøre i Berlin sentrum

Berlin | ©XU CHEN

Multikulturell, moderne, unik... det finnes tusenvis av adjektiver for å beskrive Berlin, men ingen av dem klarer å beskrive det unike ved byen. De viktigste attraksjonene er konsentrert i sentrum av byen, og denne artikkelen tar sikte på å avsløre en av de mest interessante rutene. Les videre og oppdag etappene!

1. Riksdagen og Brandenburger Tor

Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo
Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo

Riksdagen, som ble fullstendig ødelagt under andre verdenskrig, ble gjenoppbygd i flere etapper. Etter gjenforeningen av landet ble den igjen sentrum for det politiske livet i Tyskland, og hvelvet ble reist på nytt, denne gangen i glass og stål. I henhold til intensjonene til arkitekten - den berømte Norman Foster - symboliserer det åpenheten i det tyske demokratiske systemet. Det kan besøkes ved å bestille billett på forhånd.

Ikke langt fra parlamentet ligger et annet symbol på byen: Brandenburger Tor. Det er et annet symbol på tysk enhet etter Berlinmurens fall og et av de beste eksemplene på tysk klassisisme. Under den kalde krigen lå den på østsiden og forble der frem til 22. desember 1989. På denne datoen samlet 100 000 mennesker seg ved dens føtter for å feire den offisielle åpningen av monumentet, og noen dager senere feiret de det første felles nyttår.

Hvis du besøker Berlin om sommeren, anbefaler jeg en spasertur til den nærliggende Tiergarten, byens grønne lunge. Den er gjennomkrysset av flere stier langs trærne og er oversådd med enger og skoger. Hvis du vil nyte en lokal øl, kan du ta turen til Café am Neuen See, en restaurant og biergarten omgitt av natur. Hvis temperaturen tillater det, kan du om vinteren stå på skøyter på parkens små innsjøer.

Bestill en guidet tur i Øst-Berlin

2. Gjenopplev Tysklands nyere historie

East Side Gallery| ©Jeanne Menjoulet
East Side Gallery| ©Jeanne Menjoulet

Ingen tur til den tyske hovedstaden er komplett uten en spasertur ved foten av Berlinmuren. Mellom 1961 og 1989 delte denne steinslangen byen inntil den ble revet av berlinerne selv. I dag ligger den delen som overlevde den kalde krigen i Mühlenstrasse, ved bredden av elven Spree. Her finner du det berømte East Side Gallery, verdens lengste utendørs kunstgalleri. De mest kjente veggmaleriene er Bruderkuß (det berømte kysset mellom Honecker og Bresjnev), Test the Best (en Trabant-bil som bryter veggen) og Der Mauerspringer, "veggspringeren".

Bestill en sykkeltur gjennom Øst-Berlin

3. Grenseovergangen mellom øst og vest

Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo
Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo

CheckpointCharlie ligger på hjørnet av Friedrichstraße og Zimmerstraße. Du kjenner det igjen på de amerikanske flaggene, bilder av to soldater som holder opp en mast og en hytte delvis dekket av sandsekker. Under den kalde krigen passerte muren her, og stemningen var spent. I oktober 1961 tørnet russiske og amerikanske stridsvogner sammen på akkurat dette stedet. I omtrent 16 timer var verden på randen av tredje verdenskrig.

Fans av spionfilmer og en verden delt av jernteppet bør ikke gå glipp av Mauermuseum, et museum som åpnet i 1962. Samlingen samler de mest bisarre gjenstandene som ble brukt for å komme inn i den vestlige sonen. Her finner du blant annet en varmluftsballong, motoriserte drager, en bil med dobbel bunn og en miniubåt drevet av en motorsykkelmotor (Friedrichstraße 43).

Bestill en rundtur i Øst-Berlin

4. Alexanderplatz og Potsdamer Platz

På Alexanderplatz| ©Ricardo Ramírez Gisbert
På Alexanderplatz| ©Ricardo Ramírez Gisbert

Alexanderplatz er den største plassen i Berlin. Den er oppkalt etter tsar Alexander I som besøkte kongeriket Preussen i 1805. Under den kalde krigen var Alexanderplatz på sovjetisk side, og bygningene skulle konkurrere med dem i Vesten. Når du er der, vil du legge merke til Hotel Stadt Berlin (nå Park Inn Hotel), Haus der Lehrers (hovedkvarteret til Den tyske demokratiske republikkens lærerkommisjon) og Travel House.

Et annet viktig landemerke du ikke bør gå glipp av, er Potsdamer Platz, det gamle hjertet av Berlin. Etter gjenforeningen var dette en øde plass som ble revolusjonert av arkitektene Renzo Piano og Christoph Kohlbecker. Prosjektet deres "reparerte" Berlins urbane struktur, og i dag er dette et av de mest pulserende områdene i byen.

Bestill en omvisning i Berlins jødiske bydel

5. Oppdag Nikolaiviertel

Ephraim-Palais| ©damian entwistle
Ephraim-Palais| ©damian entwistle

Når du tenker på Berlin, er det første du tenker på en moderne by. Men den tyske hovedstaden er også vokter av en bydel med lave hus, små gater og tradisjonelle biergartens. Det var den opprinnelige bykjernen og et viktig kommersielt knutepunkt i regionen. Fra middelalderen og frem til andre verdenskrig var Nikolaiviertel fullt av tavernaer, butikker og håndverksverksteder.

Bydelen ble fullstendig ødelagt av bombing, men ble gjenoppbygd på 1980-tallet. Gjenoppbyggingen ga nytt liv til gamle dagers Berlin, og i dag er det et av de mest ettertraktede områdene i byen. Nedenfor følger en kort liste over de viktigste attraksjonene:

  • Ephraim-Palais, et rokokkopalass fra 1700-tallet. Fasaden var så vakker at det ble omdøpt til "Berlins vakreste hjørne". I dag huser det et museum dedikert til den tyske hovedstadens historie og kultur (Poststraße 16).
  • Nikolaikirche, bydelens symbol. Den ble bygget på 1200-tallet i sengotisk stil og ble dessverre sterkt skadet under andre verdenskrig. Takket være berlinernes innsats dominerer den fortsatt silhuetten av sentrum (Nikolaikirchplatz).
  • Brauhaus Georgbraeu, et tradisjonelt bryggeri som er kjent for sitt håndverksbrygg. Her kan du nyte regionale tyske retter med en Pale Ale - Berlin Mitte Original (Spreeufer 4).
  • Knoblauch House, den tidligere residensen til familien Knoblauch. De restaurerte rommene i første etasje tar deg tilbake i tid (Poststraße 23).
  • Antiknik, en antikvitetsbutikk en kort spasertur fra Alexanderplatz (Spandauer Str. 29).
  • Hvis du er i Berlin i juletiden, kan du rusle rundt blant bodene på julemarkedet. Benytt anledningen til å ta en feuerzangenbowle, en alkoholholdig drikk som minner om glühwein.

6. Kjør ikonet for den tyske demokratiske republikken.

Trabant-bil i Berlin| ©Evgenii
Trabant-bil i Berlin| ©Evgenii

Det er flere måter å komme seg rundt i Tysklands hovedstad på: til fots, med buss, sykkel eller T-bane. Men det finnes bare én måte å føle seg som en ekte berliner på, og det er å kjøre rundt i byen i en Trabant. Denne berømte bilen debuterte i 1957 og ble ansett som Øst-Tysklands svar på Volkswagen Beetle. I motsetning til sitt vestlige motstykke hadde den et plastkarosseri og nådde en toppfart på 105 km/t.

Selv om både ytelsen og utseendet lå lysår foran europeiske og amerikanske biler, har Trabant blitt et symbolVest-Tyskland, og fronten er til og med avbildet på Berlinmuren. I kort avstand fra Checkpoint Charlie har et selskap samlet et titalls Trabanter og arrangerer guidede turer som forteller om Øst-Berlins historie og anekdoter. Det er en opplevelse som anbefales på det sterkeste, og som gir deg muligheten til å sette deg bak rattet i en gammel sovjetisk bil. Du finner mer informasjon på den offisielle nettsiden deres.

7. Tilbring en ettermiddag på Museumsinsel

Pergamonmuseet,| ©Rob S
Pergamonmuseet,| ©Rob S

I sentrum av byen deler elven Spree seg i to grener og danner en øy. Her lå opprinnelig byen Cölln - en forløper til det gamle Berlin - men øyas skjebne endret seg radikalt på 1800-tallet da den prøyssiske kongen Friedrich Wilhelm IV bestemte seg for å vie området til studier av kunst og vitenskap. I dag huser Museumsinsel fem kulturinstitusjoner:

  • Pergamonmuseet, et paradis for alle som elsker Midtøsten. Det er delt inn i tre deler: samlingen av klassiske antikviteter, museet for orientalske antikviteter og museet for islamsk kunst. Museet er for tiden stengt på grunn av renovering, men en av de midlertidige samlingene er åpen for besøkende.
  • Bode, mest kjent for sin samling av numismatikk og bysantinsk kunst og skulpturer fra middelalderen til 1700-tallet (Am Kupfergraben).
  • Altes Museum, en reise inn i fortiden som ikke vil skuffe. Her finner du verdens største etruskiske samling, papyri fra det gamle Egypt, vaser, smykker, sarkofager og den berømte bysten av Nefertiti (Am Lustgarten 1).
  • Neues Museum, det nye museet. Når du går inn døren, ser du tre rom: den egyptiske samlingen og papyrussamlingen, museet for forhistorie og protohistorie og antikvitetssamlingen (Bodestraße 1-3).
  • Tidligere Nasjonalgalleriet. Blant mesterverkene kan nevnes rytterstatuen av Friedrich Wilhelm IV, statuene av infantene Louise og Fredrik av Preussen og Renoirs olje på lerret "En été" (En sommer) (Bodestraße 1-3).

For mer informasjon om åpningstider, priser og andre detaljer anbefaler jeg at du leser innlegget om de beste museene i Berlin. Det vil hjelpe deg med å planlegge den ideelle dagen.

Bestill billetter til Berlins museer

8. Beundre katedralen

Berlins domkirke| ©Dmitry Kirillov
Berlins domkirke| ©Dmitry Kirillov

Berlins domkirke ligger på Museumsinsel, og den store kuppelen skiller seg ut fra de andre takene i byen. Fra kuppelen kan du nyte en enestående panoramautsikt. Jeg anbefaler at du klatrer opp de 270 trinnene for å nyte den fantastiske utsikten over bydelen Mitte, fjernsynstårnet, elven og Nikolaiviertel.

Kirkens opprinnelse går tilbake til 1400-tallet, selv om den nåværende kirken er fra begynnelsen av 1800-tallet. På den tiden forvandlet den preussiske arkitekten Karl Friedrich Schinkel hoffkirken til den nyklassisistiske bygningen vi ser i dag. Katedralen er åpen for publikum hver dag fra kl. 9.00 til 20.00. Inngangsbilletten koster ca. 7 euro, og det arrangeres guidede omvisninger. Hvis du ønsker å besøke katedralen i ditt eget tempo, kan du leie en audioguide.

9. Holocaust-minnesmerket

Holocaust-minnesmerket| ©a.canvas.of.light
Holocaust-minnesmerket| ©a.canvas.of.light

Holocaust-minnesmerket ligger i kort avstand fra Brandenburger Tor, i et område som en gang var ingenmannsland mellom de to sidene av muren. Minnesmerket består av et felt av steler med 2711 betongblokker. Hver stele har forskjellig høyde og helning fordi hvert offer for nazistenes barbari var forskjellig. Arkitekten Peter Eisenman har tegnet et monument som gir et inntrykk av orden og rasjonalitet, men likevel er det lett å bli forvirret. Hvis du går gjennom blokkene, vil du forstå.

Bestill en omvisning i Det tredje riket

10. Nyt en tradisjonell restaurant for å få en smak av Det tredje riket

En schnitzel| ©Joan
En schnitzel| ©Joan

I Tyskland er schnitzel en ekte institusjon. Det er den lokale versjonen av milanese og tilberedes ved å panere en kjøttskive (okse- eller svinekjøtt) med hvetemel, egg og brødsmuler. Den serveres tradisjonelt med kartoffelsalat, og hvordan kan man motstå en sprø skorpe som omslutter saftig svinekjøtt?

Hvis du reiser til Berlin i oktober - når Oktoberfesten feires - er dette måltidet nesten et must. En god svinekotelett i brødsmuler er det perfekte tilbehør til en halvliter øl. I det jødiske kvarteret anbefaler jeg å bestille bord på Schnitzelei. Restauranten bruker lokale råvarer og har noen sterkt anbefalte veganske alternativer. Restauranten ligger i nærheten av Dorotheenstadt-kirkegården (Chausseestraße 8).