10 ting å gjøre i Granada i oktober

Sommeren er over, og temperaturene inviterer oss igjen til å nyte Granada i all sin prakt. Oktober er den perfekte måneden for spaserturer, kulturbesøk og "granaíno" flamenco.

Ana C.R.

Ana C.R.

8 minutter lest

10 ting å gjøre i Granada i oktober

Grenada | ©Amamolina

Oktober er en av de beste tidene å reise til Granada på. Ja, jeg vet, det er sant at man kan reise til byen når som helst på året, men denne måneden er den perfekte måneden å gjøre det i. Hvorfor? Ganske enkelt fordi sommerferien er over og den friske luften beroliger gatene, noe som uten tvil innbyr til rolige spaserturer og avslappede besøk.

Granada mangler ikke noe, byen er ikke bare rik på arkitektur og musikk, den er også rik på hav og fjell... og selvfølgelig på gastronomi. I denne artikkelen beskriver jeg ti aktiviteter du kan legge til på listen over hva du bør se og gjøre i Granada.

1. Romantisk høst ved Mirador de San Nicolás

Utsiktspunktet San Nicolás| ©Serguei
Utsiktspunktet San Nicolás| ©Serguei

San Nicolás-kirken, som ble bygget på 1500-tallet på toppen av en moské, har gitt navn til torget og dette utsiktspunktet, som er det mest berømte i Granada og ligger i Albaicín-området. Og ja, det byr på en utsikt du ikke kan gå glipp av: Alhambra og Generalife, med byen for sine føtter og Sierra Nevada i bakgrunnen.

Hvorfor dra til dette utsiktspunktet i oktober? Fordi luften er frisk i oktober, dagene er klarere, og fremfor alt skinner trærne grønt etter sommeren. Et veldig romantisk bilde å nyte sammen med dem du er glad i, ikke sant?

I tillegg er det vanligvis ganske livlig her, og du finner små boder som selger en rekke forskjellige gjenstander, så du kan bruke litt tid på å se deg rundt. Det er en fin måte å se Alhambra og Generalife fra en annen synsvinkel når du først har besøkt disse to kulturhistoriske underverkene.

Bestill en guidet omvisning i Alhambra og Generalife

2. Fordyp deg i vannet i et ekte hammam

Arabisk bad i Granada| ©James C
Arabisk bad i Granada| ©James C

Med så mye vandring og så mange aktiviteter vil du sikkert ønske å hvile litt på slutten av dagen. Finnes det noen bedre måte å gjøre det på enn i et hammam? Selv om oktober ikke er en av de kaldeste månedene, er det på denne tiden av året svært vanlig at det begynner å bli kjøligere om kveldene, så det er en perfekt plan som du kan begynne å nyte, i selskap eller alene.

Min anbefaling er å bestille en time på Granadas beste hammam, Hammam Al Andalus, som har åpent mellom kl. 9 og 20. Dette hammamet, eller det arabiske badet, er det første som ble åpnet i Spania etter å ha vært stengt i fem århundrer. Hverken mer eller mindre.

Her kan du ikke bare ta et avslappende bad, men også rense deg i andalusisk stil eller unne deg en behagelig massasje. Og det beste av alt er at det ligger i gangavstand fra Alhambra, slik at du kan kombinere det perfekt med besøket ditt.

Bestill time på Hammam Al Ándalus i Granada

3. Besøk det kongelige kapellet i Granada på høytiden 12. oktober.

Katedralens fasade| ©José vargas.
Katedralens fasade| ©José vargas.

Dette kapellet, som ble bygget mellom 1506 og 1517 etter ønske fra dronning Isabella I av Castilla, inneholder gravene til viktige historiske skikkelser som de katolske monarkene, Juana den gale og Filip den skjønne. Hvis du vil vite alt om historien til det kongelige kapellet i detalj, anbefaler jeg at du bestiller denne guidede turen, som også inkluderer adgang til katedralen i Granada

Selv om det ytre er ganske slående, er interiøret stramt, noe trangt og litt mørkt etter noens smak. I sakristiet kan du imidlertid se en del av arven etter de katolske monarkene: malerier, kronen, septeret og noen bøker og klær.

Hvis du kommer hit 12. oktober, kan det være interessant å vite at det er her feiringen av Columbus-dagen finner sted, med blant annet en nysgjerrig tremolering av byens fane.

Bestill omvisning i det kongelige kapellet og katedralen i Granada

4. Gå ikke glipp av konsertene til Granada Vibra

Granada Vibra| ©SnippyHolloW
Granada Vibra| ©SnippyHolloW

Hvis du er musikkelsker og besøker Granada i oktober, har du flaks. I tillegg til de tradisjonelle flamencoforestillingene som byen byr på, er det en fantastisk festival med alle slags stilarter, Granada Vibra.

Arrangementet består av fire store musikalske begivenheter, med et variert program med forskjellige stilarter og kjente artister:

 • Det første av disse arrangementene, Granada Urbana, er viet reggaeton og trap.
 • De to neste, Bull-dagene, byr vanligvis på rock, pop og fusion-musikk.
 • Den siste dagen, som avslutter festivalen, er som regel viet til elektronisk musikk, i tillegg til at det arrangeres en avskjedsfest.

Men hvis du liker flamenco, så husk at du også kan oppleve sang- og danseshow i Granada i oktober, og når som helst ellers i året.

Praktisk informasjon

 • Hvor: Paseo Cortijo del Conde
 • Pris: hvert av arrangementene har forskjellig pris.
 • Når: hver lørdag i oktober

Bestill et flamencoshow i en grotterestaurant i Granada

5. Gå ikke glipp av tapas, selv i oktober

Tapas| ©Granada Inn
Tapas| ©Granada Inn

Ja, i oktober er tapas fortsatt tapas. Spesielt i Granada er de en institusjon. Noen steder får du to om gangen. Andre steder kan du velge de du vil ha, mens du andre steder må nøye deg med de de velger for deg. Tapasene er selvfølgelig alltid gratis og serveres sammen med en drink, som vanligvis ikke koster mer enn 2,10 euro. Ikke verst, synes du ikke?

Og hvor kan du spise disse tapasene? Jeg foreslår flere områder:

 • I rådhusområdet kan du gå til La Chicotá, en klassiker.
 • Hvis du foretrekker det, kan du gå rundt i området Darro og Camino de Ronda, jeg anbefaler de stekte auberginene til La Blanca Paloma, de er utsøkte. Hvis du går gjennom Albaicín-området, kan du spørre etter Casa Rafa, så kan lokalbefolkningen vise deg veien til dette symbolske stedet.
 • Et annet område for tapas er Realejo og Alhambra. I dette gamle jødiske kvarteret finner du mange barer å velge mellom. Men vær forsiktig, det kan bli trangt om plassen, og det ville ikke være rart om du måtte spise stående.

6. Liker du noir? Da vil du elske Granada Noir

Ølsmaking| ©ELEVATE
Ølsmaking| ©ELEVATE

Hvis du liker detektivhistorier og forbrytelser som skal oppklares, har du flaks. Granada Noir-festivalen er den eneste i Andalucía som er dedikert til noir-sjangeren, og du kan oppleve den i oktober.

Alle de ulike aspektene av sjangeren dekkes: tegneserier, romaner, film og til og med musikk. Granada Noir tilbyr også aktiviteter som blant annet leseklubber, rundebordskonferanser og bokpresentasjoner.

De som ønsker å kombinere lidenskapen for denne sjangeren med gastronomi, er også heldige. En del av festivalen, kalt Gastronomía Noir, arrangerer ølsmaking, og i tillegg tilbyr flere barer i byen en spesiell tapa med dette temaet.

Praktisk informasjon

 • Hvor: ulike kultursteder rundt om i byen
 • Pris: gratis
 • Når: vanligvis i slutten av oktober

7. Ta del i halloween og nattelivet i Granada

Feiring av halloween| ©Kenny Eliason
Feiring av halloween| ©Kenny Eliason

Som du allerede vet, har feiringen av halloween gradvis blitt en del av vår kultur, og Granada er intet unntak. Med tusenvis av universitetsstudenter som kommer tilbake etter ferien, kan man si at det er en fest som har fått vind i seilene.

Hvis du er så heldig å befinne deg i Granada 31. oktober og har lyst til å feire denne dagen, kan du være helt rolig, det er nok av arrangementer å velge mellom:

 • Det arrangeres ofte temakvelder på barer og nattklubber i Granada. Det vanlige er at kundene kommer til barene og får en gratis drink til gjengjeld.
 • I butikkene i Almuñécar deles det for eksempel ut godteri under slagordet "Truco o trato" (knask eller knep), og i Soportújar arrangeres det "heksekvelder".

Jeg anbefaler at du et par uker før denne magiske kvelden skaffer deg et program med aktiviteter for å finne ut hva som interesserer deg mest. Det pleier å være lett å finne flere alternativer hvis du sjekker på nettet.

Spøkelsestur i Granada

Selv om denne typen turer kan gjennomføres på andre tidspunkter, er mitt råd å melde seg på hvis du er ute etter aktiviteter i Granada om vinteren eller, selvfølgelig, i slutten av oktober, like før Halloween.

Det finnes mange historier i Granada som er fulle av mystikk og skrekk, noen virkelige og noen legender. Flere selskaper i byen tilbyr guidede turer med dette som tema, og tar deltakerne med gjennom gatene og bydelene som er mest kjent for sine paranormale myter.

Mange av disse turene er dramatiserte, så de som er mer skremte bør kanskje avstå.

8. Nyt et besøk i Alhambra og omgivelsene rundt

Alhambra i Granada i solnedgang.| ©Leon LEE
Alhambra i Granada i solnedgang.| ©Leon LEE

Riktignok var dette besøket forutsigbart... men kan noen tenke seg å dra til Granada uten å se alt som er å se i Alhambra?

Dessuten er været i oktober fantastisk til å spasere rundt mens en ekspertguide forklarer denne arkitektoniske juvelen, og med unntak av langhelgen 12. oktober er det kanskje ikke så mye folk ved monumentet.

Alhambra står på verdensarvlisten og er et av de mest besøkte stedene i verden, så jeg anbefaler at du bestiller billetter til Alhambra to måneder i forveien. Og etter å ha besøkt Alhambra, anbefaler jeg deg å besøke omgivelsene der du finner vakre steder som Generalife-hagene (her gir jeg deg informasjon om billetter til Generalife), der kongene pleide å trekke seg tilbake.

Bestill en guidet omvisning i Alhambra og Generalife i Granada

9. Vakker natur, Sierra Nevada

På besøk i Sierra Nevada| ©Steve Slater
På besøk i Sierra Nevada| ©Steve Slater

Sierra Nevada er en fjellkjede som ligger mellom Granada og Almeria. Det er Vest-Europas høyeste fjellkjede etter Alpene, og den botaniske, naturskjønne og naturmessige verdien er enorm. Normalt starter skisesongen i november, men jeg foreslår at du nyter Sierra Nevada på en annen måte.

For eksempel ved å bestille en 4x4-utflukt til Sierra Nevada fra Granada, der du vil bli henrykt over dette biosfærereservatet og de typiske fjellandsbyene, innsjøene, de gamle middelhavsskogene, fjellmassivene og de dype dalene som er formet av is og elver gjennom tusenvis av år. En tur du absolutt ikke må gå glipp av.

I oktober kan du dessuten drive med mange andre aktiviteter: fotturer, fjelløp, sykkelturer og til og med astronomiske observasjoner. Det er enkelt å komme seg til Sierra Nevada fra Granada, enten med buss eller på en organisert utflukt, som jeg nevnte tidligere.

Bestill en tur til Sierra Nevada fra Granada

10. FICH - La Chana Independent Festival

Alquerías-parken| ©Ronie
Alquerías-parken| ©Ronie

Det er mulig at du er en av dem som ønsker å bli kjent med en by utenfor de mest turistiske stedene. Da finnes det ikke noe bedre enn å rusle gjennom de mindre sentrale bydelene. Hvis det, som i Granada i oktober, arrangeres en festival, øker sjansene for å bli bedre kjent med stedet.

I bydelen La Chana arrangeres FICH i Parque de las Alquerías i begynnelsen av oktober. Arrangementet starter tidlig og slutter ikke før rundt midnatt.

Dette er en festlig dag med musikkonserter (med særlig vekt på små grupper fra området), utstillinger, barneaktiviteter og kreative verksteder. Hvis du blir med, finner du også steder der du kan smake på byens beste hjemmelagde mat.

Praktisk informasjon

 • Hvor: Alquerías Park, i bydelen La Chana,
 • Pris: gratis
 • Når: vanligvis den første helgen i oktober.

Temperaturer i Granada i oktober

Gatene i Granada| ©SnippyHolloW
Gatene i Granada| ©SnippyHolloW

Været i Granada i oktober er ganske behagelig. Maksimumstemperaturen ligger vanligvis på rundt 15 grader, og minimumstemperaturen faller sjelden under 10 grader.

Derfor er det en ideell tid å besøke området, spesielt hvis du har tenkt å dra på lange sightseeingturer eller bruke mye tid på å gå rundt. Uansett er det alltid en god idé å sjekke været kort tid før du legger ut på tur.