10 beste matopplevelser i Kyoto

Det japanske kjøkkenet er deilig og kameleonaktig. Du kan ikke forlate byen uten å nyte en Kaiseki-middag eller smake på en fiskekake.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutter lest

10 beste matopplevelser i Kyoto

Kyoto | ©Kanesue

Kyoto har et helt spesielt kjøkken som du bør utforske under besøket. Fra de beste matlagingskursene til guidede turer og utflukter - hver opplevelse har sin egen sjarm og er den beste måten å komme nærmere den japanske kulturen på. Hver opplevelse har sin egen sjarm og er den beste måten å komme nærmere den japanske kulturen på, i tillegg til å smake på landets typiske retter.

For denne typen turer anbefaler jeg deg å respektere japanske tradisjoner og ikke avskrive ret tene som lokalbefolkningen tilbyr, da det anses som dårlig folkeskikk. I tillegg må du noen steder ta av deg skoene. Vær oppmerksom på at selv om det finnes en rekke turer på engelsk, er det å foretrekke å lære seg grunnleggende japanske ord for å kunne kommunisere bedre.

1. Delta i en autentisk teseremoni i Kyoto

Å nyte te| ©Leif Jakobsen
Å nyte te| ©Leif Jakobsen

Teseremonien er et kulturelt ritual som innebærer tilberedning av japansk te etter buddhistmunkenes prinsipper om gjestfrihet. For mange år siden var dette en tradisjon som ble praktisert i Kina, men med tiden forsvant den og ble adoptert av den japanske kulturen. Denne aktiviteten er ideell hvis du har dårlig tid, for eksempel hvis du planlegger å besøke Kyoto på to dager.

For å komme inn i lokalet må du ta av deg skoene og sette deg på gulvet for å dele denne japanske snacksen. Det gjøres unntak for de som har bevegelsesproblemer og føler seg ukomfortable på gulvet. Her kan du nyte japanske søtsaker, veganske søtsaker og matcha-te.

Fotografering er tillatt, men uten blits. Kimonoer kan leies mot en ekstra kostnad for å gjøre opplevelsen enda morsommere.

Aktiviteten foregår i Masuyachō Street, der tehuset ligger. I løpet av teseremonien kan du i tillegg lære mer:

  • Matchas historie og dens betydning i japansk kultur.
  • Trinnene i teseremonien.
  • Oppsettet av bordet og rommet.
  • Hvordan man tilbereder matcha-te og hvilke smaker som er i sesong.

Interessante detaljer

  • Pris: fra 27 €.
  • Varighet: ca. 45 minutter.
  • Transportmiddel: inkluderer ikketransport tur-retur, men er en kort tur som passer for folk i alle aldre, inkludert barn og eldre.
  • Fordeler med dette alternativet: inkluderer en profesjonell engelsktalende guide.
  • Ulemper ved dette alternativet: Anbefales ikke i regntiden.

Bestill en te-seremoni opplevelse

2. Nyt en nattlig omvisning i Gions gastronomi

Bli kjent med Kyoto| ©stubz co
Bli kjent med Kyoto| ©stubz co

Kyotos natteliv er interessant og morsomt, og gir deg mulighet til å oppleve det lokale kjøkkenet i en helt annen atmosfære. Om natten forvandles Kyotos gater til show på restaurantene, og i Gion-området kan du for eksempel oppleve geishashow.

Vær oppmerksom på at du må være over 20 år for å drikke alkohol i Kyoto. Denne turen er en opplevelse for maksimalt seks personer, så den er ganske privat og ideell hvis du reiser med venner eller ønsker å møte mennesker fra andre kulturer. Drikkepenger er ikke inkludert, men er heller ikke nødvendig i Japan, da det anses som en forseelse.

Ved ankomst til de to utvalgte restaurantene får du en overraskelsesmiddag med en rekke japanske retter som fremhever landets kultur og byr på eksplosive smaker. Prisen inkluderer middag, to valgfrie drinker og inngang til Kawaramachidori og Kiyamachi.

Fordelen med denne turen er at det finnes undergrunnsstasjoner i nærheten, noe som gjør det enkelt å komme seg rundt. Denne turen regnes som noe av det beste du kan gjøre i Kyoto, så du kan ikke gå glipp av den. I løpet av turen kan du besøke følgende steder:

  • Kamo-elven: Den ligger mellom bydelene Pontocho og Gion, og er et utmerket alternativ å besøke om sommeren, da nettene er varme og du kan gå langs bredden uten å fryse. I området rundt er det mange restauranter med terrasser som byr på uslåelig utsikt.
  • Kiyamachi Street: I dette symbolske historiske området ligger det mange restauranter hvor du kan nyte en deilig middag. Det er lurt å gå sammen med en guide, da noen av restaurantene kun snakker japansk. Vær også forberedt på at du har tid til å rusle rundt i smugene.
  • Pontocho-distriktet: Dette er et av de viktigste gastronomiske områdene i området. Hvis du vil fortsette å smake, anbefaler jeg deg å besøke de typiske godteributikkene. Du bør benytte deg av nattelivet og de mange overraskende aktivitetene i området rundt.
  • Kawaramachidori: Dette er en morsom og livlig handlegate med arkader og suvenirbutikker. Dette er nesten slutten på turen, så jeg anbefaler at du holder deg i nærheten av gruppen for ikke å gå deg vill.

Detaljer av interesse

  • Pris: fra 105 €.
  • Varighet: ca. tre timer.
  • Transportmiddel: Dette er en ren fottur som ikke inkluderer transport. For returtransporten kan du finne nærmeste Kyoto-Kawaramachi jernbanestasjon.
  • Fordeler med dette alternativet: Det er tilgjengelig på engelsk, med en profesjonell guide.
  • Ulemper med dette alternativet: Det er ikke tilgjengelig for rullestolbrukere og anbefales ikke for barn, da det er en nattlig opplevelse.

Tips til reisende

Overalt i Kyoto finner du en rekke templer og helligdommer. Forskjellen er at buddhistiske templer tilber Buddha og har en sanmonport ved inngangen. Shinto-templer tilber Kami, bedre kjent som gudene i den japanske urfolksreligionen, og har en torii-port ved inngangen.

3. Bli med på en Kaiseki-middag i Kyoto.

Kaiseki-middag| ©smsh63
Kaiseki-middag| ©smsh63

Hvis dag- og kveldsturene ikke passer deg, kan du få mest mulig ut av hvert tidsrom ved å melde deg på en mattur om kvelden. Denne opplevelsen byr på smaksprøver som hyller japansk kultur. Det er noe av det beste du kan gjøre i Kyoto hvis du ønsker å komme tett på de smaksrike råvarene.

Før du ankommer restauranten, kan du vandre rundt og ta del i aktivitetene som tilbys, inkludert lokal underholdning, geishashow, kunstutstillinger og mye mer. Benytt deg av desemberaktivitetene i Kyoto, for i denne måneden er det få turister og arrangementer i forbindelse med julefeiringen.

Om kvelden må du være forberedt på å se solnedgangen, som gjerne er vakrere om sommeren og våren. På den annen side vil guiden din gjøre stopp underveis for å utforske den lokale historien.

Det første matstoppet er i Shirakawa-nabolaget, der du kan nyte en Kaiseki-middag, kjent som et tradisjonelt måltid. Den tilberedes med sesongens råvarer og består av 10 sm åretter, dessert, en drink og grønn te. Rekkefølgen på rettene er designet for å skape en smakseksplosjon i ganen, og presentasjonen av rettene er uovertruffen.

Det finnes en rekke rundturer i Kyoto som inkluderer eventyr og unike opplevelser. Noen tilbyr også stopp ved matboder eller gastronomiske opplevelser. I løpet av turen kan du besøke:

  • Gion: Du har sikkert allerede lagt merke til at dette er et av de mest populære og morsomme områdene. Turiststrømmen er stor, men i løpet av turen får du muligheten til å komme tett på hovedattraksjonene og utforske mindre besøkte hjørner.
  • Shirakawa-området: Dette er et område langs Kyotos kanaler, som byr på naturskjønne områder året rundt. Du kan dra nytte av aktivitetene du kan gjøre i Kyoto om vinteren, noe som er veldig gøy, spesielt når uventede snøfall maler trehusene hvite.
  • Tatsumi Daimyojin-helligdommen: Den deler de to veiene i Gion og kjennetegnes av å være et av de roligste stedene i området.
  • Hōkanji-tempelet: Her står Yasaka-pagoden, en klassisk bygning i asiatiske land.

Detaljer av interesse

  • Pris: fra 210 €.
  • Varighet: ca. tre timer.
  • Transportmiddel: inkluderer ikketransport til og fra stedet; det er en lang spasertur. Jeg anbefaler at du forbereder passende sko og klær etter årstiden.
  • Fordeler med dette alternativet: Denne turen inkluderer en tradisjonell Kaiseki-middag, som er ideell for å introdusere deg for japansk mat. Det er en passende opplevelse for vegetarianere, pescatarians og glutenintolerante.
  • Ulemper ved dette alternativet: Det må være et minimum antall påmeldte til turen.

Bestill en mattur i Kyoto

4. Besøk Kyotos Nishiki-marked og prøv 7 lokale retter

Nishiki-markedet| ©Olivier Bruchez
Nishiki-markedet| ©Olivier Bruchez

Hvis du vil prøve 7 typiske japanske retter, foreslår jeg at du melder deg på en matrundtur på Kyotos Nishiki-marked, der alle ingrediensene og snacksene er sesongbaserte.

Mens du smaker på rettene, forklarer guiden hvordan de tilberedes. Fra maten høstes på de japanske åkrene til den forvandles til kulinariske opplevelser. Turen inkluderer også et innblikk i markedets historie, som er mer enn 400 år gammel.

Dette er et ideelt familieopplegg for aktiviteter med barn. Vær oppmerksom på at barn over 10 år må være i følge med en foresatt og ha med seg pass. I løpet av turen kan du besøke:

  • Naramonochō Street: her må du være i god tid for å starte turen, da japanerne hater forsinkelser.
  • Nishiki-markedet: turens hovedattraksjon, hvor du finner en rekke japanske retter.
  • Nishiki Tenmangu-helligdommen: ligger i sentrum av Kyoto og byr på en livlig atmosfære, siden den ligger i en handlegate.
  • Rokkakudo-tempelet eller Chōhō-ji: et av de største templene i Kyoto. Merk at inngangen ikke er inkludert i turen, men er et valgfritt besøk som du kan gjøre på egen hånd.

Detaljer av interesse

  • Pris: fra 108 €.
  • Varighet: ca. tre timer.
  • Transportmiddel: inkluderer ikketransport til og fra turen, da det er en tur til fots.
  • Fordeler med dette alternativet: inkluderer en full smaksprøve, samt ekstra tid til å handle så mye du vil.
  • Ulemper ved dette alternativet: Turen er kun tilgjengelig på engelsk og er lang, så den passer ikke med en kort dagstur.

5. Ta en spasertur i gastronomien i Arashiyama og Sagano.

I Arashiyama| ©anotherHoLiC
I Arashiyama| ©anotherHoLiC

Noen av Kyotos beste templer ligger mellom Arashiyama og Sagano, og det finnes en rekke muligheter for matopplevelser. Denne ruten er ideell for høstaktiviteter i byen, slik at du kan dra nytte av trærnes brunfarge og festivalene.

I området finner du flere hundre år gamle villaer, tradisjonelle hager, templer, helligdommer, grønne områder og hjørner med lite turisttrafikk. På hvert stopp vil guiden fortelle deg historiske detaljer og komme med forslag til japansk mat. I løpet av denne turen kan du besøke

  • Arashiyama: Hvis du vil vandre i utkanten av byen, er dette området ved foten av fjellet det beste alternativet. Jeg anbefaler at du besøker det i april, da det er den beste tiden å besøke Kyoto på grunn av kirsebærblomstringen. Et annet alternativ er å dra nytte av ting å gjøre i Kyoto i november, som høstfestivaler og utendørsarrangementer.
  • Okochi Garden: En gammel villa som er åpen for publikum, og i området rundt ligger det flere restauranter med Michelin-stjerner. Turen inkluderer inngang til fasilitetene.
  • Bambusskogen: et travelt og svært sjarmerende sted som byr på en sanseopplevelse. For å forsterke opplevelsen vil guiden fortelle deg om stedets historie, og du får tid til å ta bilder.
  • Tenryu-ji-tempelet: Dette er et ideelt sted å besøke om våren, da det byr på sesongens blomster. Det har en fredelig atmosfære, og fra dammen kan du beundre fjellet.
  • Kimono-skogen: Hvis du liker dyr, kan du her mate og ta vare på japanske makaker.
  • Sagano: Dette er et turistområde som byr på naturlige og hellige områder. Hvis du vil bli bedre kjent med området, anbefaler jeg at du tar et turisttog.
  • Togetsukyo-broen: I dette området kan du stoppe for å spise hurtigmat og japansk snacks, for eksempel fiskekake. Etterpå kan du avslutte besøket med å nyte utsikten fra toppen av broen.

Detaljer av interesse

  • Pris: fra 105 euro.
  • Varighet: ca. tre timer.
  • Transportmiddel: inkluderer ikketransport til og fra hotellet, og turen foregår til fots.
  • Fordeler med dette alternativet: inkluderer en profesjonell guide.
  • Ulemper med dette alternativet: det er en spasertur på mer enn 3 km, ikke egnet for personer med helseproblemer.

Tips til en gastronomisk rundtur i Kyoto

Folk som spiser i Kyoto| ©Ari Helminen
Folk som spiser i Kyoto| ©Ari Helminen
  • Beregn minst tre dager til å besøke Kyoto, slik at du kan utforske byen og melde deg på turer i ro og mak.
  • Jeg anbefaler ikke å planlegge turer i regnfulle måneder, som juli, september og oktober, da de kan bli flyttet og påvirke reiseruten din.
  • Smaksprøveturene byr på mange forskjellige retter, så jeg anbefaler at du er sulten på variasjon. Hold avstand mellom måltidene, dvs. unngå å overspise på det første stoppet.
  • Vær oppmerksom på at det i Japan er uhøflig å spise stående eller å be om å bytte ingredienser på tallerkenen. Noen steder er det viktig å ta av seg skoene før man spiser, og det anses som et dårlig tegn å stikke spisepinnene i maten.

Lær deg litt japansk

I tillegg er det på noen matturer guider som snakker engelsk eller spansk, men det er viktig at du kan kommunisere og bruke grunnleggende japanske ord. Her er en liste over de mest brukte ordene i regionen og deres uttale:

  • Hallo: Konnichiwa.
  • Farvel: Sayonara.
  • Takk: Arigato gozaimasu.
  • God morgen: Ohayou gozaimasu.
  • Vennligst: Onegai shimasu.
  • Kelner: U~eitā.
  • Det er veldig godt: Totemo oishii desu.
  • Jeg er vegetarianer: Beyitarian desu.
  • Er det krydret? Karai desu ka?
  • Hvor mye koster det? Ikura desu ka?
  • Frokost: Chō shoku.
  • Lunsj: Hirugohan.
  • Middag: Bangohan.
  • Øl: Biiru.
  • Vin: Wain.