Den beste tiden å besøke Praha

Oppdag styrkene og svakhetene ved hver årstid, og forbered deg på en fantastisk ferie.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

9 minutter lest

Den beste tiden å besøke Praha

Utsikt over broen | ©Jeshoots

Praha er en fortryllende by som er verdt et besøk når som helst på året. Den praktfulle arkitekturen har fengslet tusenvis av turister som ofte gjentar ferien i den tsjekkiske hovedstaden. Hvis du aldri har vært der før, er det på tide å oppdage byens sjarm...

Når er den beste tiden å besøke Praha?

Flyfoto av elven Vltava| ©Anthony Delanoix
Flyfoto av elven Vltava| ©Anthony Delanoix

Hvis du planlegger å besøke Tsjekkias hovedstad, anbefaler jeg at du velger sen vår eller tidlig høst. Da får du mer dagslys og kan besøke severdighetene i en behagelig temperatur. Når det gjelder priser, er september og oktober de beste månedene: Her er det færre turister og rimeligere flybilletter og overnatting.

Bestill en guidet tur i Praha

Det anbefales på det sterkeste å besøke Praha om våren.

Praha om våren| ©Petr
Praha om våren| ©Petr

Om våren våkner Praha til live igjen: Kirsebærblomster pryder gatene, og ølhagene tar imot et stort antall turister og lokalbefolkning. Selv om mars ikke slipper unna vinterens lange grep (det kan av og til snø), endrer alt seg i løpet av de to påfølgende månedene. I april holder vestavinden himmelen klar, og temperaturene varierer fra 5° til 15°. I mai kan maksimumstemperaturen komme opp i 25 °C, med unntak av tre dager i midten av måneden (12., 13. og 14. mai) som er kjent som "de frosne helgener" (ledoví muži). Som du kan gjette deg til, er temperaturen igjen nær 0°.

I Praha er temperaturspennet ganske stort. Det er derfor nyttig å friske opp mantraet for enhver tur: For å unngå overraskelser er det best å kle seg lagvis. Midt på dagen kan du ta på deg en genser (og noen ganger til og med bare en T-skjorte), men vær forberedt hvis du planlegger å gå ut om kvelden eller tidlig om morgenen.

Hva kan man gjøre i Praha om våren?

Dette er den tiden på året da byens viktigste festivaler (med unntak av julen) og internasjonalt anerkjente arrangementer finner sted. Les videre, vi har samlet en kort liste over de viktigste:

  • 1. mai. Over hele verden er denne datoen synonymt med arbeidernes dag. Men i Tsjekkia feirer man også kjærligheten. Den første dagen i mai er den lokale valentinsdagen. Par går ofte til Petřín-høyden for å kysse hverandre ved statuen av poeten Karel Hynek Mácha, forfatteren av diktet "Máj" (mai), som regnes som en klassiker i tsjekkisk romantikk.
    1. mai, dagen for landets frigjøring fra fascismen. Denne dagen markerer de alliertes seier over aksemaktene under andre verdenskrig. I den anledning går presidenten og statsministeren til nasjonalmonumentet på Vitkov-høyden for å legge ned kranser og holde ett minutts stillhet. Hvis du er i byen, kan du se en parade gjennom gatene i sentrum, delta på en friluftskonsert og oppleve fyrverkeri.
  • Rosévinfestivalen finner sted i mai. Produsentene presenterer vinene sine på symbolske steder som Praha slott, den elegante Villa Richter eller St. Wenceslas vingård. Hvis du vil vite mer, anbefaler jeg at du går inn på arrangementets offisielle nettside.
  • Praha maraton er et idrettsarrangement som arrangeres hvert år i mai. Løpet starter og slutter på torget i gamlebyen (Staroměstské náměstí) og har en total lengde på 26 miles.
  • Fringe-festivalen, et arrangement som har satt liv i bydelen Malá Strana siden 2002. Det er en blanding av teater, komedie, musikk, dans og historiefortelling som finner sted i mai. Som du ser, er dette den livligste måneden i den tsjekkiske hovedstaden.

Vårens ankomst sammenfaller med åpningen av hager og slott.

Bestill billetter til Praha slott

Høsten: årstiden som gir den tsjekkiske hovedstaden et magisk preg

Praha om høsten| ©Jörg Pokladek
Praha om høsten| ©Jörg Pokladek

Om høsten er temperaturene vanligvis behagelige, spesielt i september, som nyter godt av sommerens siste solstråler. Været endrer seg drastisk i oktober, og de første snøfallene kommer vanligvis i november. Det er likevel den ideelle tiden å besøke Tsjekkias hovedstad på. Praha om høsten er storslått: skogene er farget i rødt, oransje og gull, og det diffuse lyset bidrar til å skape en stemningsfull atmosfære.

Hvis du har kjøpt billett til denne årstiden, bør du ta på deg varme og behagelige klær. Du kommer til å gå mye til fots og se noen spektakulære utendørsområder. Derfor er det lurt å ta med et par joggesko eller i det minste joggesko med god såle. Kompletter antrekket ditt med en vinterlue og et skjerf, spesielt hvis du planlegger å reise i november.

Hva kan man gjøre i Praha om høsten?

  • Den 28. september feirer Praha en svært viktig skikkelse for byens innbyggere: Sankt Wenzel. Hans levninger befinner seg i Vituskatedralen, og den eneste vingården i byen er oppkalt etter ham. Her kan du smake på et glass vin som er høstet i denne åssiden. Vær forsiktig, på denne datoen kan noen butikker være stengt. For mer informasjon, se innlegget 10 ting å se i Praha i september.
  • Tsjekkoslovakias uavhengighet ble erklært på Vaclavplassen 28. oktober 1918. Selv om staten nå har opphørt å eksistere, er 28. oktober fortsatt en helligdag. Nasjonalmuseet (Národní muzeum) og Nasjonalgalleriet (Národní galerie Praha) er vanligvis åpne, men det er en annen god nyhet: du slipper å betale for å komme inn.
  • 17. november er en dato som har blitt inngravert i Tsjekkias nyere historie. To tragiske hendelser feires denne dagen: en studentdemonstrasjon mot den nazistiske okkupasjonen som endte med at studenten Jan Opletal døde (1939), og en annen studentdemonstrasjon til ære for Jan Opletal som førte til fløyelsrevolusjonen. Folk kommer ofte til Národní-gaten for å sette ned lys. Hvis du er i byen, er det vel verdt et besøk. På denne datoen pleier også Nasjonalmuseet og Nasjonalgalleriet å ha gratis adgang.

Som jeg nevnte innledningsvis, er høsten en magisk årstid. Når trærne er fulle av farger, er det beste du kan gjøre å gå en tur i en park og beundre utsikten. I Praha anbefaler jeg å besøke følgende parker:

  • Letná Park (Letenské sady), et grøntområde på en odde ved elven. Den stenger vanligvis i slutten av september, men hvis været er bra, kan den holde åpent til senere.
  • Petřín-høyden, et høyt punkt med utsikt over byen. Fra Petřín-utkikkspunktet (en miniatyrversjon av Eiffeltårnet) har man en 360° panoramautsikt. Hvis du er interessert i belvederes, anbefaler jeg at du leser artikkelen om den beste utsikten over Praha.
  • Vyšehrad, det første slottet i byen. Festningen er omgitt av frodig natur.
  • Nový svět, en liten bydel utenfor allfarvei. I dette hjørnet av Praha blander trærne seg med de rødlige hustakene.

Bestill en sykkeltur i Praha

4. Praha om sommeren? Ikke nøl et øyeblikk

Wallenstein-hagen| ©laredawg
Wallenstein-hagen| ©laredawg

I de varmere månedene strømmer tusenvis av mennesker til den tsjekkiske hovedstaden for å nyte den festlige atmosfæren. Praha om sommeren har ikke noe ekstremt klima, og på denne tiden av året er det ikke like varmt som i Spania. Klimaet er mildt til behagelig varmt: dagtemperaturene svinger rundt 22 °C i juni og når 24/25 °C i juli og august. Det kan regne, men uværet er som regel kortvarig, og solen titter frem igjen etter noen minutter.

På denne tiden av året kan du reise lett, med et par skjorter/jakker til dagtid og en vårgenser/jakke til kveldene. Det du ikke må glemme, er en liten paraply eller regnjakke, slik at du ikke blir overrasket av regnet. Det er også lurt å pakke med seg hatt, solbriller og solkrem i ryggsekken.

Hva kan man gjøre i Praha om sommeren?

    1. juli, festdagen for de hellige Kyrillos og Methodius, er helligdag i Tsjekkia. De to var brødre og kom til landet i 863 på invitasjon fra fyrst Rostislav. Adelsmannens mål var å spre evangeliet i landet. For å utføre denne oppgaven skapte Kyrillos og Methodius det kyrilliske alfabetet og oversatte både Bibelen og de liturgiske bøkene. For anledningen vekkes den tsjekkiske hovedstaden til live med gatearrangementer og friluftsfestivaler.
  • Museenes natt. Akkurat som i Ben Stiller-filmen har du muligheten til å tilbringe kvelden med å besøke Prahas perler. Gallerier, museer og kulturinstitusjoner åpner dørene fra kl. 19.00 til 01.00 (ca.). Datoen varierer fra år til år, men finner alltid sted om sommeren.
  • Prague Folklore Days, et arrangement som har skapt liv i den bøhmiske byen siden 2008. Festivalen er den viktigste i Sentral-Europa og kan by på folkedansgrupper fra 20 land. Den arrangeres vanligvis i juli. Hvis du vil ha mer informasjon, anbefaler jeg at du tar en titt på den offisielle nettsiden.
  • I de varmere månedene kan du velge en film under åpen himmel. Sommerkinoene ligger spredt rundt om i hovedstaden og er et originalt alternativ for en annerledes kveld.
  • I august arrangeres Letní Letná International Festival of Contemporary Theatre and Circus, en kermesse som arbeider for å utvikle og fremme nysirkus. Hvis du liker ideen, kan du få med deg forestillingene ved å kjøpe billetter på den offisielle nettsiden.
  • Hvis varmen ikke gir seg, kan du kjøle deg ned i utendørsbassengene. Jeg anbefaler at du prøver bassengene Petynka (Otevřená 1072/4), Podolí (Podolská 74) og Divoká Šárka (Divoká Šárka 8/2).

I tillegg til byens attraksjoner kan du også velge en dagstur i naturen. Bare noen få kilometer fra den bøhmiske hovedstaden ligger Bohemian Paradise Geopark, et vernet område med paleontologiske, arkeologiske og mineralogiske funnsteder. Hvis du ikke har lyst til å gå, er en dagstur til Karlovy Vary, landets mest berømte kurby, et godt alternativ.

Bestill en dagstur til Karlovy Vary fra Praha

5. Vinter i Praha, et godt alternativ for snøelskere

Havnen i Praha om vinteren| ©Cecilia Rodriguez
Havnen i Praha om vinteren| ©Cecilia Rodriguez

La oss ikke lure oss selv: Vinteren i Praha er kald og når ofte minusgrader. Mange turister velger likevel å besøke Praha på denne tiden av året i håp om å se byen dekket av snø. I tillegg er julemarkedene en uimotståelig attraksjon, og jeg kan forsikre deg om at det er vel verdt å pakke seg litt varmere for å nyte den magiske vinteratmosfæren. Hvis du vil vite mer om dette, anbefaler jeg at du leser innlegget 10 ting å se og gjøre i Praha i julen

Når kulden kommer, kan du vie deg til å smake på tradisjonelle tsjekkiske retter. Gulasj, svíčková (biffgryte med melboller) og svineknoke er bare noen av delikatessene du kan prøve på byens restauranter. Kanskje sammen med et glass mährisk rødvin. Innlegget om tsjekkisk gastronomi vil gi deg noen interessante ideer.

Hva kan man gjøre i Praha om vinteren?

  • Hvis du besøker Praha i desember eller frem til 6. januar, kan du besøke de typiske julemarkedene. Det største av dem ligger på det sentrale torget i gamlebyen, men det er ikke det eneste. Det finnes også boder i nærheten av slottet og på Vaclavplassen. Benytt anledningen til å rusle rundt i ro og mak og varm deg med litt gløgg og en trdlo, et søtt sukkerbelagt bakverk.
  • Nikolaus (Mikuláš) feires 6. desember. Om kvelden kommer helgenen sammen med en engel og en djevel til torget i gamlebyen, etterfulgt av barna. Nikolaus spør dem om de har vært snille i løpet av året, og barna svarer ja og leser opp et kort dikt. Til slutt blir de belønnet med en liten gave eller noe søtt.
  • Julemarkedene suppleres av en attraksjon som barna vil elske: små staller med sauer, geiter og esler. Også her ligger det vakreste av dem på torget i gamlebyen. Hvis du reiser med barn, anbefaler jeg at du leser innlegget 10 ting å gjøre og se i Praha med barn.
  • I desember arrangeres det klassiske konserter i noen av kirkene og konsertsalene i gamlebyen.
    1. januar pleide den tsjekkiske hovedstaden å feire inngangen til det nye året med fyrverkeri. Dessverre forstyrret fyrverkeriet fuglene, og derfor har det blitt erstattet av videomapping, en visuell teknikk som går ut på å projisere bilder på virkelige overflater (tak, vegger, kupler osv.) for å skape bevegelse eller 3D-effekter. For mer informasjon, se artikkelen 10 ting å se i Praha i januar.
  • Sist, men ikke minst, kan vi ikke gå glipp av en vinterklassiker: skøyteløping. I Praha finnes det skøytebaner i Ovocný trh (gamlebyen) og under Žižkov TV-tårnet. I begge tilfeller kan du leie utstyr på stedet.

Er du glad i vintersport? Tsjekkia har vakre fjell som blir hvite hvert år. To timer (eller mindre) fra hovedstaden ligger det vintersportssteder som tiltrekker seg tusenvis av turister hvert år. De viktigste er Moninec (i sør), Jested og Špindlerův Mlýn (i nord). Et mer avslappende alternativ er en badstue for å fjerne giftstoffer og få ny energi. Den mest pittoreske heter Lázně na Lodi, og det spesielle med den er at den ligger på et skip som ligger for anker ved bredden av Moldau (Rašínovo nábř. 120).

Bestill en gastronomisk tur i Praha