Ting du ikke kan gå glipp av i Dogepalasset i Venezia

Fra Tintoretto til Veronese, fra gotiske fasader til renessansefasader, fra saler til gullbelagte trapper - et besøk i Dogepalasset er en opplevelse for sansene! Hvis du vil vite mer om hva du finner der inne, kan du ta en titt på informasjonen nedenfor.

Katherine Betances

Katherine Betances

8 minutter lest

Ting du ikke kan gå glipp av i Dogepalasset i Venezia

Venezia, Italia | ©Lucija Kanizaj

Dogepalasset er en av de største turistattraksjonene i Venezia, et obligatorisk stopp for alle besøkende, og det er nesten umulig å finne Markusplassen uten turister, selv i lavsesongene. Det er to hovedårsaker til at denne unike bygningen er så populær: den betagende vakre arkitekturen og de mange kunstverkene den rommer.

Hvis du allerede har billetter til Dogepalasset, kan du her se hva du ikke bør gå glipp av, slik at du kan nyte turen enda mer.

Operamuseet

Inne i operamuseet| ©MuVE
Inne i operamuseet| ©MuVE

Operamuseet ligger i det som en gang var et teknisk kontor med ansvar for vedlikeholdsarbeidet i palasset, og viser viktige gjenstander fra palassets fortid. Dogepalasset har gjennom historien blitt ombygd flere ganger på grunn av branner, strukturelle feil og tidens tann.

Fra 1876 ble det satt i gang en omfattende restaureringsplan som omfattet de to hovedfasadene og kapitellene i første etasje. 42 kapiteler ble erstattet av kopier, mens originalene etter omfattende reparasjoner ble plassert sammen med de andre fasadeskulpturene i operamuseet. Her kan du beundre detaljene i originalene på nært hold, noe som ville vært umulig i andre omgivelser.

Bestill billetter til Dogenpalasset

Gårdsplassen

I Dogepalassets gårdsplass| ©Hindol Bhattacharya
I Dogepalassets gårdsplass| ©Hindol Bhattacharya

Dogepalasset er blant de viktigste monumentene i Serenissimas Venezia. Selv om alle elementene som utgjør den utvendige fasaden på Dogepalasset er imponerende arkitektoniske landemerker og ekte venetianske ikoner, er den indre gårdsplassen minst like imponerende. Fra dette området kan du med et blikk se de indre fasadene til palassets tre fløyer.

Porta della Carta er det elementet som fører gjennom Arco Foscari fra Markusplassen til den sentrale gårdsplassen. Hele fasaden på gårdsplassen er tydelig et renessanseverk med en rik rekke arkader og ornamenter i form av pilastre, friser og oculi. Ved siden av Arco del Foscari ligger den vakre klokkefasaden, bygget i 1615 av Monopola.

Bestill en guidet omvisning i hertugpalasset

Monumentale trapper

Trappeoppgang i Dogepalassets gårdsplass| ©Sergey Galyonkin
Trappeoppgang i Dogepalassets gårdsplass| ©Sergey Galyonkin

I Dogepalasset er det detaljer overalt, og to viktige høydepunkter er hovedtrappene.

Kjempenes trapp

Den forbinder den sentrale indre gårdsplassen i palasset med den indre logikken i første etasje. Tidligere var det her den tradisjonelle hertugkroningsseremonien ble gjennomført. Øverst er det kronet med to kolossale statuer (kjempene) som representerte det store Venezias herredømme over land og hav. Statuene, som er hugget i marmor av Sansovino, forestiller Mars og Neptun og ble satt opp i 1567.

Den gylne trapp

Denne trappen, som også kalles Den gylne trapp, er den naturlige fortsettelsen av kjempetrappen og ligger inne i palasset. Den har fått navnet sitt etter de rike dekorasjonene i hvit stukkatur og bladgull som dekker hvelvet over den indre trappen, utført av Alessandro Vittoria. De to gylne trappetrinnene forbinder loggiaetasjen med de to øverste etasjene, som hver av dem møtes av en vestibyle med store vinduer.

Bestill en guidet omvisning i Dogepalasset

Salen til Maggior Consiglio

Salen til Maggior Consiglio| ©MuVE
Salen til Maggior Consiglio| ©MuVE

Den store rådssalen ble bygget over en periode på 15 år mellom 1340 og 1355 og regnes som det mest imponerende rommet i palasset, både på grunn av størrelsen, de harmoniske proporsjonene og den rike utsmykningen. Salen ble brukt som sete for det venetianske parlamentet, noe som betyr at alle viktige beslutninger som angikk byen gjennom århundrene ble tatt her.

Når du besøker Dogepalasset og Sala del Maggior Consiglio bør du legge spesielt merke til taket, som er fullt av håndmalte paneler av Veronese som viser den venetianske byen omgitt av gudene og kronet av Seieren. Når det gjelder kunsten på veggene kan du finne verk av malere som Bellini, Tizian og Pisanello, men mye av arbeidet deres ble ødelagt i brannen i 1577.

Salen til Quattro Porte

Salen med de fire dørene| ©Ricardalovesmonuments
Salen med de fire dørene| ©Ricardalovesmonuments

Navnet Quattro Pote, som ligger i første etasje i palasset, refererer til de fire dørene, utsmykket med fin marmor og vakre skulpturer, som fungerer som inngang til salen, og er et av de vakreste arkitektoniske innslagene i hele salen. Den ble tegnet av en av datidens viktigste venetianske arkitekter, Andrea Palladio, og inne i salen finner du freskomalerier av Tintoretto i taket og malerier av Tizian og Tiepolo på veggene.

Før brannen var denne salen sete for kollegiet der herredømmets møter ble holdt, senere ble den venterom for audiensene til senatet og Signoria.

Bestill billetter til Dogepalasset

Sala dell'Anticollegio

Sala dell'Anticollegio| ©Luigi Querena
Sala dell'Anticollegio| ©Luigi Querena

Sala dell'Anticollegio var en gang i tiden æressalen før Signorias residens. De dekorative og arkitektoniske elementene i denne salen er også et resultat av arbeidet som ble utført etter brannen, basert på Palladios og Rusconis design.

Kunstverket i salen er et praktfullt hvelv dekket med rikt utførte stukkaturer og fresker av Paolo Veronese. Av spesiell interesse og betydning for kunsthistorien er lerretene på veggene med verk av noen av 1500-tallets viktigste venetianske kunstnere, som Tintoretto og Jacopo Bassano.

Salen i Collegio

Sala del Collegio| ©Zairon
Sala del Collegio| ©Zairon

Sala del Collegio er det rommet i Dogepalasset der kabinettets møter ble holdt i nærvær av Dogen, og i denne luksuriøse salen ble også viktige besøkende tatt imot. Harmonien i det rike interiøret og detaljene overalt har gitt salen tittelen som det vakreste rommet i palasset.

Interiøret har flere interessante elementer, som for eksempel takhvelvet med de elleve maleriene som regnes som Paolo Varonesses mest berømte og fremragende verk, som igjen er innrammet av forseggjorte treskjæringer utført av talentfulle håndverkere som Francesco Bello og Andrea da Faenza.

Legg spesielt merke til det store Veronese-maleriet fra 1578 som er utstilt i dette rommet og viser Dogen som takker for seieren over tyrkerne, og til slutt pryder veggmaleriene av Tintoretto og hans elever veggene.

Sala del Senato

Sala del Senato| ©Zairon
Sala del Senato| ©Zairon

Sala delle Quattro Porte er området som fører til Sala del Senato, en overdådig sal med vakre dekorasjoner som fungerte som møtested for det venetianske senatet. Her ble det lagt politiske føringer og tatt viktige avgjørelser som kom til å definere Venezias liv og fremtid.

På det kunstneriske planet beskrives dette rommet av venetianske kunsteksperter som "rikt og høytidelig" på grunn av det praktfulle innlegg et og bruken av fargen gull i dekorasjonen. Rommet ble tegnet av Andrea Palladio, og når du besøker dette majestetiske rommet, finner du, som i resten av Dogepalasset, utsøkte kunstverk av kunstnere som Tintoretto og Jacopo Palma.

Bestill omvisningen din i Dogepalasset

Sala del Consiglio dei Dieci

Salen til Consiglio dei Dieci| ©Shay Tressa DeSimone
Salen til Consiglio dei Dieci| ©Shay Tressa DeSimone

Ikke forlat Dogepalasset uten å ha besøkt Consiglio dei Dieci, et rom som viser en litt mørkere side av denne vakre byens historie. De ti råds sal var en slags hemmelig statsdomstol som i samarbeid med det venetianske hemmelige politiet kontrollerte alle aspekter av det offentlige og private livet i byen.

I vår tid er det ingenting igjen av den opprinnelige innredningen i salen. Med sine trepaneler og utsøkte malerier bør du spesielt legge merke til freskomaleriene i det luksuriøse taket, inkludert Veroneses "Jupiter kaster lyn mot lastene" (en kopi, da originalen ble konfiskert av Napoleon og befinner seg i Louvre) og "Juno tilbyr hertugkronen til Venezia", også av Veronese.

Våpenkammeret i palasset

I palassets våpenkammer| ©Shay Tressa DeSimone
I palassets våpenkammer| ©Shay Tressa DeSimone

Hvis du har sans for merkelige gjenstander fra en svunnen tid eller er interessert i Venezias militære fortid, bør du ikke gå glipp av våpenkammeret i Dogepalasset.

Rommet ble opprinnelig brukt som et enkelt lager for våpen, men er i dag pusset opp og innredet slik at man kan se en ekstraordinær samling av rustninger, armbrøster, sverd og køller fra 1400- og 1500-tallet. Her finner du også rudimentære skytevåpen fra perioden, blant annet en såkalt arquebus som av historikere regnes som forløperen til det moderne maskingeværet.

Fasader

Fasaden| ©Son of Groucho
Fasaden| ©Son of Groucho

Dogenpalasset regnes som et av mesterverkene i venetiansk gotisk arkitektur, og det første du bør beundre i Dogenpalasset er de imponerende fasadene. Den tunge strukturen ser ut til å være en allegori over Venezia, der den solide massen som utgjør palassets øverste etasje står på delikate søyler av istrisk marmor.

Fasade mot kaien

Kaifasaden, som regnes som en av palassets to hovedfasader, er 71,5 meter lang og består av 17 buer. De to første nivåene med søyleganger krones på overflaten av et imponerende gulv av innlagt marmor med elegante vinduer med spisse buer. På denne siden ligger den offentlige inngangen til palasset, gjennom Porta del Frumento.

Fasade mot Piazzetta

Fasaden mot piazzettaen er nesten identisk i form og utforming med fasaden mot kaien, men er litt lengre med sine 75 meter og ble bygget i senere år.

Fasade mot Rio di Palazzo

Den nyeste fløyen i komplekset er sidefasaden mot Rio di Palazzo, som ble bygget i 1483 etter brannen som ødela store deler av Palazzo Ducale. På denne fasaden ble den berømte Sukkenes bro plassert, som forbinder palasset med de nye fengslene.

Bestill utflukten din til Dogepalasset

Porta della Carta

Inngangen til palasset er kjent som
Inngangen til palasset er kjent som "Porta della Carta".| ©MuVE

Den store porten fungerer som et forbindelsespunkt mellom Dogepalasset og Markuskirken. Markuskirken. Navnet kan oversettes til engelsk som "Letter Gate", og det antas at det stammer fra tiden da venetianerne pleide å vente foran porten for å overlevere begjæringer til myndighetene.

Porten ble skapt på 1400-tallet av brødrene Bon og regnes, sammen med Ca' d' Oro, som en av de fineste manifestasjonene av venetiansk blomstergotikk. Den majestetiske porten har håndskårne ornamentale figurer med en allegorisk figur av duxFrancesco Foscari knelende foran Markusløven og statuene av Adam og Eva. Den dekorative skulpturelle delen av porten var en gang forgylt og kompletteres av utsmykningen av søyler, nisjer og tårn.

Ponte dei Sospiri

Ponte dei Sospiri| ©Fred Romero
Ponte dei Sospiri| ©Fred Romero

Sukkenes bro ble bygget i 1614 for å forbinde hertugpalasset med bygningen som skulle huse de nye fengslene. Broen krysser Rio del Palazzo, og den utvendige arkitekturen, som ikke kan ses på en omvisning, bærer tydelig preg av barokk. Hvis du vil se broens arkitektur i detalj, bør du gå til kaifasaden og opp til Ponte della Paglia, hvorfra du kan ta flotte bilder av Ponte dei Sospiri.

Det unike navnet ble skapt på grunn av de små vinduene som utgjør den lukkede strukturen i den vakre broen. Noen historier forteller at de håpløse dødsdømte gjennom disse lysglippene kunne se ut over den vakre lagunen for siste gang og sukke i frykt for skjebnen som ventet dem.

Bestill utflukten din til Dogepalasset

Fengsler

Fengslene| ©Depositofotos
Fengslene| ©Depositofotos

Den vanlige inngangsbilletten til Dogepalasset inkluderer ikke adgang til fengselsområdet eller til rommet der den uredde Giacomo Casanova i 1755 foretok sin legendariske flukt. Noen private omvisninger og utflukter tar imidlertid med små grupper av turister gjennom de fuktige og dunkelt opplyste underjordiske cellene i palasset.

Adgangen til dette området går via Sukkenes bro, som regnes som en av de vakreste broene i Venezia. Hvis du har mulighet til å vandre gjennom de dystre og ubeboelige fengslene, vil du forstå fortvilelsen og angsten til de dødsdømte sjelene som led fengselspinen i sin egen kropp.

I celle nummer 10 i pozzi ble Riccardo Perucolo fengslet i 1549, anklaget for luthersk kjetteri under inkvisisjonen. Mange år senere ble et maleri av Riccardo funnet begravd i jord og kalk.