Informasjonskapsler hjelper oss å levere våre tjenester. Ved å bruke nettstedet, godtar du å vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.

10 Ting å Gjøre i Brusseli Desember

Planlegger du reiseruten din og vil vite absolutt alt før du bestemmer deg for hvilke steder du skal besøke? Hvis du er så heldig at du skal til Brussel i desember, kan du lese denne artikkelen for å være sikker på at du ikke går glipp av noe!

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minutter lest

10 Ting å Gjøre i Brusseli Desember

Julelys i Brussel | ©Miguel Discart

Selv om Brussel ikke har samme rykte som andre europeiske hovedsteder, er desember en travel måned med mye å by på. Vinterferiens inntog endrer atmosfæren og atmosfæren i byen fullstendig. Du kan delta på aktiviteter og arrangementer som utvilsomt vil forandre ferien din.

Du finner kanskje ikke det typiske snølandskapet når du går gjennom gatene, men det betyr ikke at det ikke lønner seg å reise til Brussel i desember. I tillegg til de vanlige tingene du kan se og gjøre i Brussel, får du her en liste over månedens karakteristiske aktiviteter som gir deg en smakebit på hva som skjer i denne altomfattende byen.

1. Unnslipp kulden og ta en tur på museet

Utsiden av Magritte-museet| ©Richard Parmiter
Utsiden av Magritte-museet| ©Richard Parmiter

Hvis du ønsker å søke ly for kulden, kan det være en god idé å besøke en utstilling. Brussel er en flott by med et interessant tilbud av museer og aktiviteter der du alltid kan lære noe nytt. Det er viktig å finne ut hvilke museer som er de beste å besøke i Brussel, og velge de som fanger nysgjerrigheten din mest.

Et av de mest kjente museene i Brussel er Atomium, en 102 meter høy bygning som ble bygget til Brussel-utstillingen i 1958. Det er et svært kjent sted både blant turister og lokalbefolkningen, og jeg anbefaler derfor at du bestiller billetter til Atomium i god tid.

Bestill billetter til Atomium i Brussel

2. Oppdag julemarkedet på Grand Place

Julemarked på Grand Place| ©Valentin F.R.
Julemarked på Grand Place| ©Valentin F.R.

I desember måned har det de siste to tiårene blitt arrangert et arrangement kalt Vintergleder (Plaisirs d'Hiver på fransk) i Brussel.

Som en del av dette arrangementet er det satt opp et julemarked med rundt 225 boder, som de kaller chalets. Disse bodene er fordelt på ulike steder i sentrum av byen, og det er opp til deg å finne og besøke dem alle.

Men hvis du ikke er så flink til å søke, får du her noen nyttige fakta. Fra rundt Bourse, den belgiske børsbygningen, til Marché aux Poissons, via Place de Brouckère og til og med rundt Grand Place, kan du finne boder på dette gigantiske markedet.

Du kan benytte deg av en av de beste turene i Brussel for å besøke noen av disse stedene mens du oppdager markedet.

Bestill en rundtur i Brussel

3. Flykt fra byen og opplev julen i andre landsbyer

Ta en spasertur gjennom gatene i Brugge| ©Dan Visan
Ta en spasertur gjennom gatene i Brugge| ©Dan Visan

Foruten Brussel er det flere andre byer i Belgia som har fantastiske julemarkeder i desember, og det er en morsom plan å bli kjent med dem alle, eller i det minste noen av dem. Her er en liste over de viktigste og mest attraktive som du kan vurdere.

Brugge

Hvis denne byen vanligvis føles som noe fra et eventyr, kan du tenke deg å besøke den i julestemning. Du må besøke Grote Markt, hovedtorget, der du også finner det viktigste markedet i hele byen.

Her er det spesielt vakkert fordi du er omgitt av middelalderhus fra 1200-tallet i den gotiske stilen som er karakteristisk for denne perioden. Juvelen på torget er klokketårnet i Belfort, som du raskt vil legge merke til på grunn av dets spesielle skjønnhet.

Hasselt

Julemarkedet i Hasselt ligger omtrent halvannen time fra Brussel. Her kan du ikke bare oppleve julestemning og shopping, men også en skøytebaneog julenissens hus! Husk å ta med brevet ditt slik at julenissen gir deg akkurat det du ønsker deg denne julen.

Liège

Liège er anerkjent som Belgias eldste juleby. Når du snakker om julelandsbyen, vet alle at du sikter til denne byen og landets største julemarked.

Antwerpen

Antwerpen er en annen av Belgias storbyer, men den har et vinterpreg som ingen andre. Antwerpen tar julen på alvor, og det spesialtilpassede markedet er spredt over flere torg med mer enn 100 boder som selger håndverk og typisk belgisk mat.

Du kan også gå på skøyter og se på lysshowene. Som du ser, har dette arrangementet alt.

Gent

Sist, men ikke minst, har vi julemarkedet i Gent, som kjennetegnes av de små trehusene som strekker seg fra Sint-Baafsplein til enden av Korenmarkt. Når julestemningen fyller byen, er det mange som tar turen innom, og det er en attraksjon som er verdt å besøke.

Du kan ta med deg en suvenir hjem som er laget av en lokal håndverker. Og ikke glem å se et av byens mest ikoniske steder, slottet til grevene av Flandern, i full belysning.

Bestill de beste turene fra Brussel

4. Spasertur gjennom de opplyste gatene i Brussel By Lights

Brussel i lys| ©Alex L
Brussel i lys| ©Alex L

I julesesongen forvandles Brussel til en helt annen by. Byens nye ansikt skyldes festivalen Brussels By Lights, som fargelegger byen i farger og lys i denne kalde, men festlige årstiden. Siden 2014, og uten avbrudd, har rundt 150 lysinstallasjoner blitt satt opp og skapt en atmosfære som tatt rett ut av en "Alene hjemme"-film.

Men det er ikke bare et initiativ fra dette selskapet som organiserer ulike arrangementer. Eierne av alle butikkene i byen er med på å bestemme hvilke lys som skal settes opp hvor. Visste du det?

5. Gå på julens lyd- og lysshow

Lysshow på Grand Place| ©Steve De Jongh
Lysshow på Grand Place| ©Steve De Jongh

I tillegg til markedene og julepynten må du ikke gå glipp av lyd- og lysshowene som finner sted i forbindelse med Plaisirs d'Hiver-festivalen på Grand Place, der temaet skifter fra år til år. Hvis du vil vite mer om årets tema, kan du gå inn på festivalens offisielle nettside.

 • Åpningstider: alle dager i desember, unntatt 24. og 31. desember. Fra kl. 17 til 22. Fra mandag til torsdag hver time og fra fredag til søndag hvert 30. minutt.

6. Ha det gøy på skøytebanene

Skøytebanen på Place de la Monnaie| ©Erik Cleves Kristensen
Skøytebanen på Place de la Monnaie| ©Erik Cleves Kristensen

I løpet av denne måneden kan du også kose deg på den 800 m2 store skøytebanen på Place de la Monnaie. Dette er den foretrukne aktiviteten for familier som vil ha det gøy i juleferien, uansett om de har skøyteerfaring fra før eller ikke.

Barna kan gå på skøyter på en del av skøytebanen som er forbeholdt de minste, så ikke bekymre deg, for omgivelsene er svært trygge for dem.

Interessante fakta

 • Åpningstider: fra kl. 12 til 22 hver dag. Den 24. og 31. desember stenger den kl. 18.00.
 • Beliggenhet: Place de la Monnaie
 • Inngang: 10 € for personer over 16 år og 5 € for personer under 16 år.
 • Utleie av skøyter og støvler er tilgjengelig.

7. Gå ikke glipp av showet på fasaden til Sainte Catherine-kirken

Lys i Sainte Catherine-kirken| ©MVJ Photography
Lys i Sainte Catherine-kirken| ©MVJ Photography

En annen stor begivenhet i desember er den spesielle lyssettingen av fasaden på Sainte Catherine-kirken. Mange mennesker samles på dette torget for å se dette lysverket som tar oss med ut i universet. Projeksjonene er knyttet til Melkeveien, stjernebildene og planetene.

Interessante fakta

 • Åpningstider: hver dag i desember fra kl. 17.00 til 22.00.
 • Sted: Place Sainte Catherine

8. Velg ditt favorittøl på juleølfestivalen

Festival for juleøl| ©Olha Savych
Festival for juleøl| ©Olha Savych

Hvis du vil ha muligheten til å velge blant 170 belgiske ølsorter og prøve det du liker best, er dette den perfekte anledningen for deg. Belgisk øl er anerkjent som det beste i verden, og hvis du deltar på Heuvelhal Festival, kan du nyte alle variantene så ofte du vil.

Denne todagers ølfestivalen samler vanligvis over 3000 mennesker som vil drikke øl og ha det gøy. Det er selvfølgelig ikke bare lokalbefolkningen som deltar, så du vil føle at du befinner deg i en helt internasjonal atmosfære. Det finner sted helgen før første juledag.

Interessante fakta

 • Beliggenhet: 7 Chapel Street 2910 ESSEN
 • Inngang: 25 euro

9. Ta et bilde av treet på Grand Place sammen med treet.

Juletreet på Grand Place| ©Pjposullivan1
Juletreet på Grand Place| ©Pjposullivan1

Grand Place i Brussel er et yndet sted for mange reisende i Brussel og til og med i Belgia. Plassen er kjent for å være et yndet møtested for alle belgiere og for å være et av de mest populære stedene i sentrum av byen. Når det er jul, blir det selvfølgelig enda mer spesielt når juledekorasjonene og lysene tar over hele torget.

Det gigantiske treet tar alle priser, for det er opplyst og dekorert på en slik måte at du ikke kan unngå å snu hodet for å se på det, uansett hvor du befinner deg. En julekrybbe sørger også for en komplett juleopplevelse.

10. Smak på gastronomien på julemarkedet

Gløgg| ©Cosmopolilla
Gløgg| ©Cosmopolilla

Markedene er en perfekt kombinasjon av folkelige tradisjoner og moderne atmosfære. Her er det ikke bare garantert moro, masse aktiviteter og arrangementer, men du kan også spise og drikke lokale, hjemmelagde produkter av høyeste kvalitet.

Men hvis du er litt forvirret og ikke vet hva du skal velge, har vi her en liste over det du bare må besøke i de 225 bodene som er spredt over ulike områder i sentrum: Bourse, Place de la Monnaie, Place de Brouckère, La Tour Noire, Place du Marché aux Poissons. Blir du med?

 • Gløgg: Du kan dømme etter navnet og være litt skeptisk til smaken. Gløgg er en skikk som er karakteristisk for belgisk kultur, og jeg anbefaler deg å ikke forlate markedet uten å ha prøvd den. Den kommer opprinnelig fra Tyskland, men mange sentraleuropeiske land har adoptert den som sin egen. Gløgg vil være din perfekte allierte for å varme opp kroppen i disse kalde dagene, og du kommer garantert tilbake etter mer!
 • Spekulatius: Dette er opprinnelig julekjeks, men i dag kan du også få tak i dem resten av året enkelte steder. Men de er selvsagt enda deiligere i julestemning.
 • Smoutebollen: Smoutebollen kommer opprinnelig fra Nederland, men belgierne likte den så godt at de også inkluderte den i sin kultur. Smoutebollen består av små kuler av meldeig som stekes i rikelig med olje. Den inneholder mange kalorier, men er svært, svært velsmakende.
 • Bûche de Noël: Dette er desserten par excellence i alle belgiske hjem om vinteren og et godt valg å dele på julebordet med hele familien. Ta del i denne tradisjonen.

Været og hva du bør ta med til Brussel i desember

Brussel om natten| ©Miguel Discart
Brussel om natten| ©Miguel Discart

Været i Brussel i desember har temperaturer som varierer fra 3 °C til 6 °C. Som du kan se, er det en skikkelig kald vinter. Regnværsdagene er rundt 15 til 20 i løpet av desember måned, så du vil nesten helt sikkert oppleve grå dager.

Men ikke bekymre deg. Husk bare å ta med deg en jakke som holder deg tørr på våte dager, og ta med deg nok varme klær til at du kan gå rundt uten å lide under de lave temperaturene. Brussel venter på deg!

Hvis du likte denne artikkelen, er du kanskje interessert i

Marché aux Poissons-markedet| ©Guilhem Vellut
Marché aux Poissons-markedet| ©Guilhem Vellut

Gå ikke glipp av innleggene 10 ting å se og gjøre i Brussel sentrum og 10 ting å se og gjøre i Brussel i julen for å få flere ideer og få mest mulig ut av besøket ditt.

Hvis du ønsker å se litt mer av Belgia under besøket ditt i Brussel, kan du ta en titt på de beste turene og utfluktene fra Brussel.