11 ting å gjøre i Budapest i august

August er Budapests festmåned. Gi friluftsfestivalene A38 og Sgizet en sjanse, og dykk ned i byens nattlige svømmebasseng.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minutter lest

11 ting å gjøre i Budapest i august

Budapest | ©Linda Gerbec

August er en måned som er kjent for sine festivaler og konserter, som går hånd i hånd med sommerstemningen som preges av at flere og flere svømmebassenger og badesteder åpnes for å bekjempe de stigende temperaturene.

Blant høydepunktene er friluftskonsertene A38, Sziget-festivalen, Dreher Festz og andre festivaler knyttet til gastronomi og kunst.

1. Bli med på kunst- og håndverksfestivalen WAMP

Kunst- og håndverksfestivalen WAMP| ©Top Budapest
Kunst- og håndverksfestivalen WAMP| ©Top Budapest

WAMPer en lokal designfestival som finner sted minst én gang i måneden, vanligvis på søndager i august, der unge ungarske designere og håndverkere viser frem kreasjonene sine. Dette er det perfekte stedet å bli kjent med ungarsk mote, nye ungarske designere og kjøpe unike og autentiske gaver.

Den beste måten å komme seg til WAMP på Erzsebet tér (rett overfor metrostasjonen Deák Tér) er å ta den blå metrolinjen (M3 ) og gå av på stasjonen Deák tér Erzsebet tér, rett foran Deák tér (et viktig torg i Budapest, like ved Ankerpalasset).

Bestill en guidet tur i Budapest

2. Nyt sommerfestivalen i Budapest på Margaretaøya

Margaretaøya| ©Cristian K
Margaretaøya| ©Cristian K

I den nordlige enden av Margaretaøya, i skyggen av vanntårnet, ligger en utendørs konsertsal hvor Budapest Summer Festival arrangeres i midten av august. Her kan du oppleve noen av de beste konsertene i byen, en utendørs musikalsk atmosfære som er verdt et besøk. Hvis du vil ha mer informasjon, anbefaler jeg arrangementets offisielle nettside.

Byens grønne hjerte, Margaretaøya, ligger midt i Donau mellom Margareta-broen og Árpád-broen. Dette er stedet å være hvis du besøker Budapest om sommeren, takket være det nasjonale idrettsbassenget Hajós Alfréd, det populære strandbadet Palatinus, dyrehagen, den musikalske fontenen og den japanske hagen. Det finnes også en nesten fem kilometer lang joggeløype av gummi, utleie av vannbåter og sykkelturer, for ikke å snakke om de mange piknikplassene.

Bestill en sykkeltur i Budapest

3. Opplev den populære Boxing Day

Stefansdagens fyrverkeri| ©Florian Lehmuth
Stefansdagens fyrverkeri| ©Florian Lehmuth

Den20. august er en helligdag i Ungarn, og da hedrer landet sin første konge, Stefanus, som ble kronet i år 1000 e.Kr. med fantastiske festligheter og et spektakulært fyrverkeri som lyser opp natten over Donau like etter solnedgang. Feiringen begynner kl. 08.30 på ulike steder og fortsetter utover dagen frem til kl. 21.00, da et spektakulært fyrverkeri sendes opp over Donau fra blant annet Elizabeth-broen.

En fin måte å tilbringe kvelden på under feiringen 20. august er å spise middag på et Donau-cruise mens du beundrer den fantastiske nattutsikten over Budapest og det tradisjonelle, fargerike fyrverkeriet som avslutter feiringen.

Bestill et Donau-cruise

4. Gå ikke glipp av badefestene i Szechenyi-badet

Fest på Szechenyi-badet| ©bvi4092
Fest på Szechenyi-badet| ©bvi4092

I løpet av hele august måned kan du glede deg over forskjellige og varierte badefestivaler i Szechenyi-badet. Byen utnytter områdets naturlige egenskaper og gjør de termiske badene til de beste feststedene. Målet med disse festene er å kombinere de ungarske badene med festkulturen og dermed skape et unikt musikalsk og visuelt miljø som ikke finnes noe annet sted i verden.

Szechenyi-badets fester finner sted på varme sommerdager og sent på kvelden etter den offisielle stengetiden, dvs. fra 22.30 til 03.00. Alt du trenger å ta med, er en god badedrakt og ditt eget håndkle.

Kjøp billetter til Széchenyi Spa

5. Tysk ølfestival

Ølfestival| ©HungaroT
Ølfestival| ©HungaroT

Alle humleentusiasters drøm går i oppfyllelse i fire dager i slutten av august, når Serföző arrangerer en ungarsk festival viet tysk øl på Kőrösy József Street. I løpet av den fire dager lange gatefestivalen kan du smake på alle slags alkoholholdige godbiter fra Tyskland, i tillegg til ulike typer øl som er svært forskjellige fra de lokale øldrikkerne.

I tillegg til de flytende delikatessene kan du også smake på alle slags retter fra det tyske kjøkken og matkultur. Litt av en gastronomisk tur!

Bestill en omvisning på en ruinpub

6. Folkekunstfestival på Buda slott

Utsikt fra Buda slott| ©Chris Yunker
Utsikt fra Buda slott| ©Chris Yunker

Den tredje helgen i august samles de dyktigste kunsthåndverkerne fra hele Ungarn på Buda slott for å stille ut, dele og vise hvordan de holder folkekunsten og tradisjonene sine i live. For mer informasjon om inngang og åpningstider, besøk arrangementets offisielle nettside. Mer informasjon om inngang og åpningstider finner du på arrangementets offisielle nettsted.

Denne festivalen er den mest autentiske utstillingen av ungarsk folkekunstkultur med interaktive håndverksverksteder, folkemusikkutøvere, tradisjonelle ungarske danseforestillinger, tradisjonell ungarsk mat og vinsmakingsboder er bare noen av de mange aktivitetene som finner sted på festivalen.

7. Vibrer til A38-konsertene

Konsert på A38| ©Juan D
Konsert på A38| ©Juan D

I august blir det flere titalls konserter på A38 Ship, et ombygd ukrainsk lasteskip som i dag er et av de mest populære spillestedene i Budapest. Festene om bord er mange, selv om de har en tendens til å følge en viss rekkefølge: I begynnelsen av august kan du nyte alternative rockeband, mens midten av måneden domineres av hardcore- og punksjangre.

Høydepunktet finner imidlertid sted i slutten av august, vanligvis den 31. i måneden, hvor legendariske skikkelser fra en av de ovennevnte sjangrene vanligvis er invitert. Det er et eksklusivt arrangement i august som du ikke må gå glipp av, ettersom det lover mye og alltid ender opp med overraskelser. Hvis du vil ha mer informasjon, anbefaler jeg deg å besøke nettsiden til dette flotte arrangementet.

8. Ta en piknik på Liberty Bridge

Frihetsbroen i Budapest| ©Jose A.
Frihetsbroen i Budapest| ©Jose A.

Helgene i august skiller seg veldig fra de andre månedene, for da arrangeres det piknik på selve Frihetsbroen. For et sted! På disse datoene er denne historiske broen stengt for biltrafikk i fire helger, og plassen er helt gratis å bruke.

Stemningen pleier å være på topp her, med lokale band, flamenco- og swingdansere, zumba- og yogainstruktører og alle slags håpefulle artister som underholder publikum. Så ta med deg vennene dine og kos deg med en hyggelig piknik i en solnedgang med spektakulær utsikt.

9. Kos deg på Sziget-festivalen

Sziget-festivalen| ©FamilyBusiness
Sziget-festivalen| ©FamilyBusiness

Hvert år i august strømmer folk fra hele verden til Frihetsøya i Budapest for å oppleve et av Europas største utendørs musikkarrangementer, Sziget-festivalen. Internasjonale superstjerner og lovende lokale artister i alle sjangre står på scenen, og på Óbuda-øya i Budapest kan man også oppleve en rekke kulturelle innslag og arrangementer.

Dette er en av Europas største friluftskonserter, som varer i en uke og vanligvis arrangeres i midten av august. Eksplosive konserter, kunstneriske innslag og ekstravagant underholdning, i tillegg til mange avslappingsområder og psykedeliske omgivelser. Et av de beste utestedene i Budapest og en uforglemmelig opplevelse for alle typer musikkfans. Uansett hvor gammel du er, hvor du kommer fra eller hvor mange dager du er i Budapest, bør du vurdere å dra på denne festivalen hvis du kommer i august. Du finner mer informasjon på festivalens nettside.

10. Delta på DreherFeszt

DreherFeszt| ©CarolinaC
DreherFeszt| ©CarolinaC

I to dager i slutten av august arrangeres Dreshers ølfestival DreherFeszt med unike ølspesialiteter (nesten 140 ølkraner) i Kőbánya og konserter på to scener. På artistlisten står blant annet folkpop- og rockeband.

Lokale Dreher-bryggerier serverer øl under hele det to dager lange programmet. Hvis du synes stedet er litt utenfor rekkevidde, er det ingen grunn til bekymring: Under arrangementet går det gratis busser mellom Örs vezér-torget og festivalen hvert 30. minutt. Du finner mer informasjon på følgende nettsted.

11. Lytt til all slags livemusikk helt gratis

På Zenélő Budapest| ©Heracles Kritikos
På Zenélő Budapest| ©Heracles Kritikos

Zenélő Budapest er et sommermusikkinitiativ i Budapest, der lokale virtuoser spiller på 16 ikoniske steder rundt om i byen. Hvis du tilfeldigvis går forbi Várkert-basaren, det ungarske nasjonalmuseet eller Millenáris-parken på det rette tidspunktet, kan du forvente deg live klassisk musikk, jazz eller rockemusikk - helt gratis.

Serien starter i midten av august, og blant deltakerne er Nasjonalfilharmonien, Den ungarske statsoperaens orkester, folkemusikere, jazzband, sigøynermusikere og anerkjente kor. Du finner mer informasjon på nettstedet til Zenélő Budapest.

Været i Budapest i august

Solnedgang ved parlamentet| ©Jon Elbaz
Solnedgang ved parlamentet| ©Jon Elbaz

En av de viktigste grunnene til å besøke Budapest i august er det behagelige været. I motsetning til vintrene som blir kalde om natten, er sommersesongen i Budapest det perfekte tidspunktet for å bli kjent med byen og gjøre utflukter fra Budapest.

Den gjennomsnittlige maksimumstemperaturen i Budapest ligger rundt 27 °C, og den gjennomsnittlige minimumstemperaturen er 15 °C. Den generelle gjennomsnittstemperaturen ligger mellom 21 og 22 °C. I tillegg har byen en gjennomsnittlig nedbørsmengde på mellom 60-70 mm.

Hva du bør ta med til Budapest i august

Bagasje| ©nappy
Bagasje| ©nappy

Det første du bør ta med deg er rikelig med klær som puster, og det er også en fordel med lyse farger. Hvis du går mye, bør du ta med deg behagelige sko og en liten gjenbrukbar vannflaske. Det er også viktig med solkrem, da det ikke er uvanlig med høye temperaturer og stråling.

Badetøy eller strandklær er også tilrådelig med tanke på de mange svømmebassengene og Balatonsjøen. Glem ikke å pakke med lette jakker eller vårklær i tilfelle det blir dårlig vær.

Hvordan komme seg rundt i Budapest i august

Budapest-kortet| ©denhamgreen
Budapest-kortet| ©denhamgreen

Noe av det beste med Budapest er kollektivtilbudet. Det er flere alternativer å velge mellom, blant annet metro, forstadsbaner, båter, trikker og busser.

Det finnes to ulike kategorier av offentlig transport, avhengig av når på døgnet det er. Transport på dagtid er tilgjengelig fra kl. 04.30 til 23.50, og transport om natten er tilgjengelig fra 23.50 til 04.30. For å gjøre det enklere å komme seg rundt i byen finnes det mange ulike reisekort, for eksempel Budapest Card, som gjør det mulig å spare penger på offentlig transport, inkludert et 24-timers reisekort, et 72-timers reisekort og til og med et 7-dagers reisekort.

Kjøp Budapest-kortet