5 dager i Istanbul: alt du må vite

Hvis du planlegger en 5-dagers tur til Istanbul, får du ikke bare tid til å bli grundig kjent med byen, men også til å ta en tur til nærliggende steder.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

9 minutter lest

5 dager i Istanbul: alt du må vite

Moské, Istanbul | ©Liz Romo

Napoleon kalte den "verdens hovedstad", vesterlendinger ble forhekset av atmosfæren, og i dag er den fortsatt en eksotisk og fascinerende metropol. Fem dager er den ideelle tiden for å utforske byen i ro og mak og få tid til å oppdage omgivelsene.

Dag 1: Galata, Karaköy og Tophane

Galata-broen| ©Bjørn Christian Tørrissen
Galata-broen| ©Bjørn Christian Tørrissen

Før vi begir oss ut for å se de mest typiske severdighetene i Istanbul, akklimatiserer vi oss ved å besøke tre bydeler på østbredden. Som utgangspunkt har jeg valgt Rüstem Paşa, en moské bare noen få meter fra krydderbasaren.

Rüstem Pasha-moskeen

Hvis du er svak for fliser, må du absolutt besøke denne moskeen bare et steinkast fra Det gylne horn. De fleste turister legger ikke merke til den fordi den er bygget på arkadene til de gamle markedsbodene.

Moskeen er tegnet av Mimar Sinan, den viktigste osmanske arkitekten som også tegnet en annen av Istanbuls juveler: Topkapi-palasset. Noen få meter lenger fremme er neste stopp.

Bestill sightseeingbussen til Istanbul

Galata-broen

For å komme til den andre siden av Det gylne horn må du krysse Galatabroen. Den sto ferdig i 1845, men ble ombygd tjue år senere for å imponere en berømt gjest, Napoleon Bonaparte.

Broen fikk sitt nåværende utseende - med kjørebanen over og gangveien under - i 1921, og siden den gang har den ikke gjennomgått mange endringer.

Når du spaserer langs fortauene, kan du se fiskere med fiskestenger, barer, tebutikker, Istanbuls skyline og båtene som passerer på Det gylne horn. Noen av Bosporos-cruisene har avgang herfra.

Galata-tårnet, det genovesiske vakttårnet

Fra 1300-tallet og fremover var dette området av byen hjemsted for en genovesisk koloni: Pera. Den var beskyttet av murer som beskyttet en blomstrende handelshavn. Herfra seilte de genovesiske galeiene til sine besittelser ved Svartehavet og tilbake til Italia.

Det kan dateres tilbake til 1348 da det ble bygget av den genovesiske guvernøren Rosso Doria. Da osmanene erobret Konstantinopel, ble Galata-tårnet endret, men ingen så seg nødt til å rive det.

Gjennom århundrene har tårnet vært et vakttårn, et fangehull, et astronomisk observatorium og til slutt en ettertraktet turistattraksjon.

Ta en pause

Utenfor Velvet Cafe.| ©yukselkukul
Utenfor Velvet Cafe.| ©yukselkukul

Rundt tårnet finner du dusinvis av restauranter og barer som kan stille sulten. Personlig anbefaler jeg Velvet Cafe.

Den er kjent for sine søte og salte kreasjoner, og anmeldelsene taler for seg selv. Her kan du nyte spinat- og pistasjpai, tyrkiske bagels, hjemmelagde butterdeigskaker med oliven og tahini, kaker og andre delikatesser.

Hvis du vil ha en fantastisk utsikt, er Konak Cafe det rette stedet. Maten er ikke like god som på Velvet, men utsikten er makeløs. Hvis du vil sitte ved de beste bordene, må du nesten helt sikkert vente noen minutter. Hvis du er i humør for kjøtt, bør du ta turen til Kapı Karaköy.

Gå ned Kamondotrappene

I ottomansk tid var Istanbul en by for alle, og religion var ikke en diskriminerende faktor. Denne trappens historie skyldes i stor grad dette, ettersom den ble bygget av en familie av sefardiske jøder: Camondo-familien.

Isaac Solomon forlot Venezia da byen ble erobret av Habsburgerne (1798), og da han kom til den osmanske hovedstaden, brukte han ikke lang tid på å åpne en bank.

I 1832 gikk eiendelene hans i arv til broren Abraham, som fikk bygget denne elegante trappen, en blanding av nybarokk og modernisme. Hensikten med trappen var todelt: å gjøre avstanden mellom bankgaten (Bankalar Caddesi) og familiens bolig kortere, og å gjøre det lettere for de unge å komme seg til skolen.

Beundre Istanbuls tredje største fontene

På 1700-tallet lot sultan Mahmud I oppføre en fontene på Tophane-plassen. Formålet var å gi vann til reisende som kom fra havnen og til tilbedere i den nærliggende Kiliç Ali Pasha-moskeen.

Monumentet ble tegnet av arkitekten Kayserili Mehmed Ağa og er en utmerket representasjon av ottomansk rokokko. I nærheten finner du mange kafeer, butikker og barer med bonger.

Bestill sightseeingbussen til Istanbul

Dag 2: Klassisk Istanbul

Hagia Sofia| ©Dennis Jarvis
Hagia Sofia| ©Dennis Jarvis

Mens vi den første dagen gjorde oss kjent med Istanbuls gater, fokuserer vi den andre dagen på det viktigste i byen, og starter med et fascinerende sted for tilbedelse: Hagia Sofia.

Besøk den ortodokse basilikaen som er omgjort til moské

Hagia Sofia er kjent for sin store kuppel og har fulgt Istanbul siden 500-tallet. Først var den en ortodoks katedral, så ble den en katolsk kirke og senere omgjort til moské.

Da republikken kom, ble Hagia Sofia omgjort til museum, men for noen år siden fikk den tilbake sin religiøse funksjon. Silhuetten avtegner seg i horisonten og er et must i den tyrkiske storbyen.

Hvis du har tid i løpet av de fem dagene du har til rådighet i Istanbul, anbefaler jeg deg å bestille et besøk til Hagia Sofia for å bli kjent med hele historien sammen med en ekspertguide.

Bestill et besøk til Hag ia Sofia

Ta en pause

på en restaurant

Hvem har sagt at sentrum er et dårlig sted å spise? Det er sant at det finnes noen få turistfeller i gamlebyen i alle turistbyer, men Old Ottoman Cafe & Restaurant hører ikke til denne gruppen.

Spesialitetene på denne tavernaen er ottomanske oppskrifter. De mest smakfulle er lammekjøtt (Kuzu gerdan), gryteretter med kylling eller storfekjøtt og kebab tilberedt i leirgryte, en svært naturskjønn oppskrift (Alemdar, Cağaloğlu Hamamı Sk. 17).

Beundre mosaikkene i Den blå moskéen

Moskeens umiskjennelige silhuett dominerer byen, og du vet kanskje ikke at minaretene skapte mye oppstyr. Bare moskeen i Mekka hadde seks tårn, og de mer ortodokse religiøse mente at tempelet i Istanbul ikke kunne gjenskape denne særegenheten.

Legenden forteller at Ahmed I nevnte "gylne minareter" da han diskuterte prosjektet. Ordet "gylden" hadde imidlertid samme klang som ordet "seks", og bygningen endte opp med å få seks slanke tårn. Det var ingen god idé å motsi sultanens ordre.

Hvis du vil se både Den blå moské og Hagia Sofia, er det lurt å kombinere dem i ett besøk og bestille en omvisning i Den blå moské og Hagia Sofia.

Bestill en omvisning i Den blå moskeen og Hag ia Sofia

Utforsk undergrunnen

Mellom de to moskeene skjuler en nøktern bygning en skjult skatt. Når du går gjennom døren, kommer du inn i et helt spesielt sted, Basilica Cistern. Den var opprinnelig en romersk basilika, men ble ødelagt av brann. Etter Nika-opptøyene i 532 lot keiser Justinian I bygge en sisterne for å lagre vann.

Den ble glemt av osmanerne, men ble gjenoppdaget noen århundrer senere og er nå et attraktivt turistmål. Den underjordiske sisternen har beholdt sine opprinnelige søyler, og enkelte dekorasjoner har overlevd tidens tann. Det mest kjente eksemplet er manethodene som stikker opp av vannet.

Når du er ferdig med besøket, kan du ta en matbit i de lokale barene og restaurantene.

Dag 3: Havet i rampelyset

Cruise på Bosporos| ©Tomas K
Cruise på Bosporos| ©Tomas K

Til den tredje dagen inviterer jeg deg til å bestille et cruise langs Bos poros og Det gylne horn, for etter all den vandringen trenger du å skjemme deg litt bort. Men det er ikke alt, les videre.

Derfra vil du kunne se monumentene som jeg vil fortelle deg om nedenfor, som jeg også inviterer deg til å besøke på gateplan, ved å flytte fra den ene til den andre med ferge.

Haliç, den naturlige havnen som deler den europeiske kysten i to

Det gylne horn er en tunge av hav som stikker inn i hjertet av Istanbul. I 2000 år var det byens viktigste havn, og den var beskyttet av lange murer. For å sikre tilgangen til havet sperret en enorm jernkjetting veien for fiendtlige skip.

Herfra kan du nyte en 360° panoramautsikt over det europeiske Istanbul.

Bestill et cruise på Bosporos

Krydderbasaren

Denne basaren, også kjent som den egyptiske basaren (Misir Çarşisi), er en institusjon i byen. Hvis du er kokk, finner du hundrevis av eksotiske ingredienser som rosenblader (en tyrkisk spesialitet), Çörek otu (nigellafrø eller noen ganger svart spisskummen) eller Pul Biber, Aleppo-pepper.

Besøk to steder for tilbedelse

Første stopp er Yeni Valide-moskeen. Den ble bygget på 1700-tallet under Ahmet III, som tilegnet den til sin mor. Templet ligger på Çamlıca-høyden, et av de høyeste punktene i byen.

Herfra har du en fantastisk utsikt over Prinseøyene og Uludag-fjellene.

Når du er ferdig med besøket, kan du gå til Mihrimah Sultan-moskeen. Moskeen er oppkalt etter den tilstøtende bryggen (uskudar) og er en del av et kompleks som omfatter et sykehus, en skole og et stort kjøkken. Denne enorme bygningen ble tegnet av Mimar Sinan, den typiske osmanske arkitekten.

Seil til Dolmabahçe-palasset

Dolmabahçe-palasset er en praktfull bygning i Beşiktaş-distriktet som står på land som ble gjenvunnet fra havet på 1700-tallet. Det var sultanenes offisielle residens fra 1853-192, og den arkitektoniske stilen gjenspeiler tidsånden.

Tyrkia ønsket å åpne seg mot Europa, og det nye maktsenteret blunket til Vesten med dette Versailles-inspirerte palasset. Jeg oppfordrer deg til å bestille et besøk til Dolmabahçe-palasset for å se hagene som ligger badet i Bosporos. Etter besøket tar fergen deg tilbake til avgangsstedet.

Bestill et besøktil Dolmabahçe-palasset

Dag 4: En tur til Gallipoli

I Gallipoli| ©SilvyT
I Gallipoli| ©SilvyT

Hvis du er lidenskapelig opptatt av historie og spesielt første verdenskrig, anbefaler jeg en tur til Gallipoli. Denne halvøya skiller Marmarahavet fra Egeerhavet og var åsted for et voldsomt slag mellom to imperier: det britiske og det osmanske.

Seil til Gallipoli

Britenes mål var å erobre Istanbul og etablere en trygg sjørute mellom Russland og Middelhavet. Overkommandoen trodde at osmanene ville kapitulere raskt, men de hadde ikke regnet med motstanden som ble ledet av Mustafa Kemal Atatürk, den moderne tyrkiske statens far.

Offensiven endte med en katastrofe for de angripende styrkene, og mange soldater ble etterlatt for alltid på halvøya. Turen til Gallipoli er en av de mest interessante utfluktene du kan ta fra Istanbul på grunn av den historiske interessen og de vakre omgivelsene. Der vil du kunne se:

  • ANZAC Cove, hovedkvarteret til de australske og newzealandske troppene i løpet av de åtte månedene felttoget varte.
  • Brighton Beach, stedet der de militære hvilte mellom slagene. Oppkalt etter Melbourne-forstaden med samme navn.
  • 57th Infantry Regiment Monument, til minne om de første soldatene som angrep britiske tropper.
  • Lone Pine Memorial, minnesmerke over Australias falne.
  • Johnston's Jolly, en alliert kirkegård.
  • Mehmetçik-monumentet, en statue som viser en soldat som bærer en såret mann i armene sine.

RaskefaktaTurene starter vanligvis fra et sentralt sted i Istanbul og varer mellom 10 og 15 timer. Du må stå opp litt tidlig, men jeg kan forsikre deg om at det er verdt det.

Prisen ligger vanligvis mellom 80 og 120 euro og inkluderer transport i en bil med klimaanlegg, lunsj og en ekspertguide. Hvis du bestemmer deg for å ta turen, anbefaler jeg at du tar på deg komfortable sko.

Avslutt dagen på et spesielt sted

Hvis du vil avslutte dagen med stil, anbefaler jeg å spise på Feriye, en restaurant med et fantastisk panoramavindu med utsikt over Bosporos, Ortaköy-moskeen og 15. juli-martyrbroen.

Restauranten ligger i et palasslignende bygningskompleks ved sjøen og byr på et kjøkken som nyfortolker tyrkiske klassikere. Hvis du reiser til Istanbul om sommeren, må du bestille bord på forhånd. Jeg anbefaler å bestille:

  • Mezze, et utvalg av forretter som vanligvis serveres før hovedretten.
  • Karnikara, hummus med svarte erter.
  • Atom, en krem laget av silet yoghurt, tørket cayennepepper, hvitløk og smør.
  • Manti, en krydret biff.
  • Dumplings av lam.

Dag 5: Ta en velfortjent hvil

Inne i Aga Hamami| ©Cristina J
Inne i Aga Hamami| ©Cristina J

Ingen tur ville være komplett uten litt velfortjent avslapning. I Istanbul er fritid synonymt med hamam. Derfor anbefaler jeg at du setter av en formiddag til å nyte de tyrkiske badene.

Avslutt ferien med stil

Etter frokost kan du ta en spasertur til Ağa hamamı, byens eldste tyrkiske bad. Det ble bygget i 1454 av Mehmet Erobreren og var ment for ham selv og hans mannlige arvinger.

I den osmanske kulturen var det varme badet et svært viktig ritual og en viktig del av det sosiale livet. Når du bestiller et tyrkisk bad i dag, kan du velge mellom fire pakker: tradisjonelt, massasje, dobbel massasje (kropp og hode) og ottomansk - du kommer ut som gjenfødt!

Hvis du vil ha flere alternativer, kan du lese en artikkel om tyrkiske bad i Istanbul.

Bestill et tyrkisk bad

Finn de beste stedene i Balat-kvartalet

I Balat-kvartalet bodde det tidligere både jøder, muslimer og kristne. Faktisk flyttet mange av jødene som ble utvist fra Spania i 1492 hit. Med årene forfalt Balat, og de fargerike bygningene ble etterlatt i olivenlunden.

Heldigvis øremerket Unesco midler til restaurering av Istanbuls historiske områder, og Balat gjenoppsto fra asken. Det er et fascinerende sted og er kjent som hipsterkvarteret i Istanbul.

I tillegg til de bratte gatene og fargerike husene kommer turister hit for å beundre det gresk-ortodokse Fanar College, som med sin form og røde murstein minner om et slott, og for å ta en pause i de mange barene, kafeene og butikkene i området, som Maison Balat-kafeen, leketøysmuseet og Vodina-gatebarene.

Si hei til Istanbul med en fiskelunsj

Før du drar tilbake til hotellet for å pakke ferdig, kan du nyte et måltid og en god drink etter middagen. Hvis du vil avslutte turen på en god måte, anbefaler jeg å gå til Galata for å spise på en restaurant med utsikt: Eleos.

Kjøkkenet kombinerer tradisjonen fra greske tavernaer med smaker fra Egeerhavet. Eleos serverer hovedsakelig sjømat, og fra terrassen kan du beundre den fantastiske utsikten over Istanbul. Benytt anledningen til å ta noen siste bilder.