De beste Pintxos i San Sebastian

Hvis du drar til San Sebastian, er det et must at du går ut for pintxos i byen. Her er de beste pintxos i Donostia og barene der du kan finne dem.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minutter lest

De beste Pintxos i San Sebastian

Mesa de Pintxos | ©Ulrike Parnow

En av de beste tingene å gjøre i San Sebastian er å smake på den deilige gastronomien. I Donostia er pintxo-kulturen veldig typisk, som ikke er noe annet enn typiske tapas fra Baskerland.

Slik at du ikke forlater San Sebastian uten å prøve de beste, her er en liste over stjernepintxos i San Sebastian. Du finner alt fra typiske spanske oppskrifter, som tortilla de patatas (potetomelett), til spesifikke lokale kreasjoner, som txalupa.

1. Risotto fra Borda-Berri

Risotto på en hvit tallerken| ©Marika Sartori
Risotto på en hvit tallerken| ©Marika Sartori

En av de beste pintxos i San Sebastian er risottoen på baren Borda Berri. Denne lille pintxo-baren ligger i Fermin Calbeton Kalea 12, i sentrum av San Sebastian. Dens stjernepintxos er risotto, ører og svineribbe.

Når det gjelder risotto, endres oppskriften avhengig av sesongen, men de mest kjente versjonene er sopp- og Idiazabal-oppskriftene. Førstnevnte er den vanligste risotto-oppskriften, men sistnevnte har en veldig spesiell smak som garantert vil overraske deg. Blekksprut med kvedergelé er også berømt.

Hvis du vil prøve de beste pintxosene i San Sebastian og suge til deg den gastronomiske kulturen i Donostia, anbefaler jeg at du tar en gastronomisk tur. Det finnes noen som har spesialisert seg på nettopp pintxos, og det finnes både dag- og kveldsturer, selv om det beste for meg er en gastronomisk tur for små grupper i den gamle bydelen i San Sebastian om kvelden.

Disse turene har en spesiell sjarm, de går gjennom de beste tavernaene i det historiske sentrum av San Sebastian, og takket være gruppens størrelse gir de mulighet for personlig behandling. I tillegg inkluderer de vanligvis en vinsmaking på de forskjellige etablissementene du besøker.

Bestill en pintxo-tur om natten i sentrum av San Sebastián

2. Komplett minitur i La Bodega Donostiarra

Donastierra vingård| ©Patrick and MJ
Donastierra vingård| ©Patrick and MJ

La Bodega Donostiarra er en restaurant som ligger i gaten Peña y Goñi, i nummer 13, i sentrum av San Sebastián. Kjøkkenet fokuserer på baskisk gastronomi, med smørbrød, brochettes og risbaserte retter som skiller seg ut. Av alle disse pintxosene skiller mini completo, basert på hermetisert tunfisk, seg ut.

Jeg anbefaler også Indurain, en av de mest typiske pintxosene i Donostia. Den er laget av et stykke tunfisk, en ansjosfilet, en fylt oliven og et par chilipepper. Det er en kald pintxo, veldig næringsrik og med en veldig spesiell blanding av smaker.

Bortsett fra det ovennevnte, hvis du har sjansen, anbefaler jeg deg også å prøve de saltede ansjosene, den marinerte laksen, blekkspruten i vinaigrette og den hjemmelagde kummelpai. Hvis du vil prøve de mest typiske pintxosene i San Sebastian, foreslår jeg at du tar en pintxos-tur.

En av dem er pintxos-turen med et besøk på San Sebastian-markedet. Du vil gå gjennom den "gamle delen" av San Sebastian, helle cider i den reneste baskiske stilen og drikke den beste lokale vinen. Med denne turen kan du prøve opptil fire pintxos i forskjellige barer rundt om i byen.

Bestill denne pintxos-turen og markedet i San Sebastian

3. Hvitløkspoteter på Ciaboga bar

Hvitløkspoteter| ©Kike on tour
Hvitløkspoteter| ©Kike on tour

Jeg drar til sentrum av San Sebastian for å ta deg med til en av de mest typiske pintxo-barene i byen. Ciaboga bar ligger i Calle Easo 9 og er kjent i hele Donostia for sine hvitløkspoteter.

Selv om det kan virke som en enkel rett, har ingen klart å imitere den deilige sausen som dekker potetene, laget med persille, hvitløk, olivenolje og cayenne. Denne uimotståelige retten er en av mine favorittpintxos i San Sebastian, men Ciaboga-baren har også andre deilige retter, som blekksprutspyd, potetomelett eller fylt sopp.

4. Pastrami-smørbrød på El Bombín bar

Pastrami Sanduiche| ©Marie Marie Bakery
Pastrami Sanduiche| ©Marie Marie Bakery

Hvis du leter etter de beste pintxos i San Sebastian, kan du ikke gå glipp av baren El Bombín. Denne baren ligger i nabolaget Gros, i Zabaleta-gaten 53. Den har en hyggelig utendørsterrasse, ideell for de få solskinnsdagene i byen.

Hvis du er en ølelsker, anbefaler jeg at du ledsager pintxoen din med en av de mange ølene som er tilgjengelige i baren. Som en tapa må du prøve den veldig berømte corned beef pastrami sandwich. Hvis du liker japansk mat, vil du være glad for å vite at det er en sushi-meny.

5. La Txalupa i Bergara bar

Pintxos på bordet| ©Jaliker
Pintxos på bordet| ©Jaliker

I det berømte Gros-distriktet i San Sebastian, på Calle del General Artetxe nummer 8, finner du Bergara-baren. Det er en av de mest berømte barene i byen, takket være pintxos, både varme og kalde, og hjemmelagde desserter.

Fra det store utvalget av pintxos å velge mellom, anbefaler jeg Txalupa. Denne pintxoen er en typisk kreasjon av Bergara-kjøkkenet, og navnet refererer til en type båt som er veldig vanlig i området. Txalupa er en liten båt med sopp og reker med fløte og ost gratinert. Jeg kan forsikre deg om at kombinasjonen av smaker er spektakulær, for ikke å snakke om den myke konsistensen.

I tillegg til denne pintxoen anbefaler jeg også torsk ajoarriero, gratinert kamskjell, andegodt og Itxaso, som ikke er noe annet enn en breiflabbmedaljong ledsaget av en sjømatkrem.

6. Nestors potetomelett

Potetomelett| © blackieshoot
Potetomelett| © blackieshoot

I den gamle delen av San Sebastian, i Calle Arrandegi 11, finner du en liten bar som er kjent for sin pintxo de tortilla de patatas (potetomelett). Og når jeg sier berømt, mener jeg ikke bare i San Sebastian.

Tortilla de patatas på baren Néstor er berømt over hele Spania, noe som er en av grunnene til de lange ventelistene. Så hvis du vil smake på en av de beste tortilla de patatas i henhold til rangeringene, må du gå tidlig slik at du ikke går glipp av det.

Husk at de lager to omeletter hele dagen, en klokken 13:00 og en annen klokken 20:00. Det er bare 16 porsjoner av hver omelett, så sørg for at du er der først. I tillegg til tortilla de patata er Bar Néstor også kjent for sine **chuletones (biffer) og pimientos fritos (**friterte paprika).

7. Foie del Sport

Foie på en hvit tallerken| ©Martin P. Szymczak
Foie på en hvit tallerken| ©Martin P. Szymczak

Jeg beveger meg til den gamle delen av San Sebastian for å vise deg en av de beste foie pintxos du vil prøve i San Sebastian. Sport-baren ligger i Calle Fermin Calbeton 10. Den spesialiserer seg på både varme og kalde pintxos. En av de mest fremragende er foie pintxo, husets spesialitet.

Jeg anbefaler deg også å prøve de forskjellige smørbrødene på menyen, samt txangurro (edderkoppkrabbe), blekksprut og den deilige blekkspruten. Som om ikke det var nok, er prisene veldig gode og verdien for pengene er utmerket.

8. Rekebrochettene på Goiz-Argi bar

Rekespyd med vinaigrette| ©Marta Carnero
Rekespyd med vinaigrette| ©Marta Carnero

Dette er en veldig enkel pintxo, selv om den skiller seg ut for sin hemmelige saus. Resten av oppskriften har ikke mer mystikk: en brødskive med et grillspyd med grillede reker. Baren Goiz-Argi ligger i Fermin Calbeton Kalea 4, i den gamle delen av San Sebastian.

Selv om stjernepintxoen er rekebrochettene, har denne lille baren dekorert med akvareller også andre spesialiteter. Jeg anbefaler deg å prøve Marijuli, en av barens mest typiske oppskrifter, som ikke er noe annet enn røkt laks med grønn pepper og saltet ansjos.

Du kan også prøve txangurro (edderkoppkrabbe), stekte piparras (stekt paprika), pitufos (smurfer), txipirones (baby blekksprut) eller fylte champis (fylt sopp). Uansett hva du bestiller, vil du garantert elske det.

9. La Gavilla i baren San Marcial

Gavilla i aluminiumsfolie| ©Nerkinet
Gavilla i aluminiumsfolie| ©Nerkinet

Gavilla er en slags krokett, bortsett fra at den er fylt med spekeskinke og ost, et lag bechamelsaus og til slutt brødsmuler. Det er en veldig typisk oppskrift i San Sebastian, og du vil se den i mange barer.

Gavillaen par excellence er imidlertid den på baren San Marcial, som ligger i Calle San Marcial nummer 50. Denne baren ligger bare 50 meter fra La Concha-stranden og har gjort lokalbefolkningens liv lykkelig med sin fantastiske Gavilla i mer enn 30 år.

10. Gleden av La Espiga

Bar full av pintxos| ©Kent Wang
Bar full av pintxos| ©Kent Wang

Jeg fortsetter i sentrum av San Sebastian for å vise deg en bar med en spesiell sjarm som ligger i San Martzial-gaten. Det er en veldig moderne bar med en veldig slående dekorasjon basert på veggmalerier. La Espiga serverer både pintxos og raciones, og har spesialisert seg på baskisk og spansk mat.

Blant alle pintxosene er " Delicia" en av lokalbefolkningens favoritter. Dette er et stykke brød med saltet ansjos, vinaigrette, hardkokt egg, majones og worcestersaus. Andre delikatesser inkluderer fylt paprika, milanesa, ropa vieja de bonito og morro en salsa.

Selvfølgelig finnes det også mer vanlige spanske tapas, som albondigas (kjøttboller) eller croquetas de jamón (skinkekroketter). Min anbefaling er imidlertid å prøve pintxos som er typiske for det baskiske kjøkkenet.

11. Zeruko-bålet

Zeruko Bar| ©Krista
Zeruko Bar| ©Krista

I Parte Vieja finner du mange av de beste barene og restaurantene i San Sebastian. En av dem er Zeruko, som ligger i Pescadería-gaten 1. Det er et enkelt etablissement med et bredt utvalg av pintxos, både varme og kalde.

Stjernepintxoen er "la hoguera". Den består av et stykke torsk som legges på en rist på en leirgryte. På denne måten bestemmer du selv hvor varm du vil tilberede fisken.

12. Russisk salat fra baren Ezkurra

Russisk salat| ©Jorge Gutiérrez
Russisk salat| ©Jorge Gutiérrez

I nabolaget Gros, i Mirakruz-gaten 17, finner du en annen av de beste barene for pintxos i San Sebastian. Ezkurra-baren er en familiebedrift som i generasjoner har tjent sin plass på den kulinariske scenen i Donostia takket være sin ensaladilla rusa (russisk salat).

Det er ikke en annen salat enn den tradisjonelle når det gjelder oppskriften, da den har de typiske ingrediensene i denne retten: poteter, egg, tunfisk og majones. Lokalbefolkningen vet imidlertid at hvis de vil ha en god pintxo med ensaladilla rusa, er dette stedet å gå. Faktisk kan du til og med bestille den til å ta med deg. Hvis du drar på en gastronomisk pintxo-tur i San Sebastian, må du prøve denne tapaen.

13. La Mejillonera's patatas bravas (stekte poteter i krydret saus)

Patatas bravas| ©Erik Rasmussen
Patatas bravas| ©Erik Rasmussen

Denne ølbaren er en klassiker i San Sebastian. Den ligger i sentrum av byen, i Calle del Puerto nummer 15. Selv om navnet kan få deg til å tro at stjernepintxoen er blåskjell, er sannheten at gullmedaljen går til patatas bravas.

Med sitt krydrede preg tiltrekker patatas bravas-oppskriften på La Mejillonera mange lokale hver dag, spesielt i helgene. Ledsag denne pintxoen med et godt lokalt håndverksøl.

14. Gamba a la gabardina fra baren Paco Bueno

Gambas a la gabardina| ©Víctor Villamarín
Gambas a la gabardina| ©Víctor Villamarín

I Calle Mayor nummer 6, i den gamle delen av San Sebastian, er det en liten taverna med et enkelt og ydmykt utseende. Baren Paco Bueno er et upretensiøst etablissement, men med sine gambas a la gabardina trenger du ikke noe annet.

Hver dag, ved hamaiketako-tid, strømmer lokalbefolkningen til Paco Bueno for å nyte denne deilige pintxoen. Hvis du ikke har prøvd gambas a la gabardina før, er det en reke pakket inn i en røre av mel og maismel og stekt i rikelig med olivenolje.

For å prøve denne og andre kjente pintxos i San Sebastian, anbefaler jeg at du tar en tapas-pintxo-tur med en lokal ekspert.

15. Ataris skinkekroketter

Skinkekroketter| ©Cocinero Medida
Skinkekroketter| ©Cocinero Medida

Baren Atari ligger i Calle Mayor nummer 18, rett overfor basilikaen Nuestra Señora del Coro. Det er et etablissement som prøver å kombinere tradisjonell og avantgarde mat, og oppnå et unikt preg. En av de store fordelene med Atari er at den har en terrasse, noe som er flott hvis du er heldig nok til å gå på en solskinnsdag.

En av de beste pintxosene på Atari er en av stjerneoppskriftene i spansk mat: kroketter. Skinkekrokettene på denne baren i Donostia vil slå knockout på hvem som helst. Hvis du fortsatt har plass, kan du prøve mørbradbiff i rødvinssaus med sesongens garnityr.

16. Biffkrokettene på Txuleta bar

T-bone biff kroketter| ©encantadíssim
T-bone biff kroketter| ©encantadíssim

Txuleta-restauranten tilbereder, som navnet antyder, et stort antall retter på menyen med det deilige kjøttet fra T-bone biffen. Slik blir deres spektakulære biffkroketter født, utrolig velsmakende, med en myk tekstur og et knasende ytre.

Denne baren ligger i den gamle delen av San Sebastian, på Plaza de la Trinidad, like i nærheten av basilikaen Nuestra Señora del Coro. Den har en overbygd terrasse, perfekt for regnværsdager, som ikke er sjeldne i San Sebastian.

17. Torreznos på restauranten Narru

Bacon| ©Rosa G.
Bacon| ©Rosa G.

Narru-restauranten er et sofistikert etablissement med moderne smaker. Rettene er svært forseggjorte, selv om de aldri fjerner seg for langt fra røttene til det baskiske kjøkkenet. Restauranten ligger i San Martín 22, ved siden av Buen Pastor-katedralen i San Sebastián.

Det er mange pintxos, både varme og kalde, som gjør Narru restaurant til et kjent sted i Donostia. Min favorittpintxo er imidlertid torreznos, som er laget akkurat slik at de er sprø, men saftige.

18. Butterdeigen chistorra på restauranten Ganbara

Chistorra butterdeig| ©un melón en la cocina
Chistorra butterdeig| ©un melón en la cocina

Restauranten Ganbara har fått det til å løpe vann i munnen på innbyggerne i San Sebastian i mer enn 25 år. Det er et av de store landemerkene i den gamle delen av San Sebastian og ligger i Calle de San Jerónimo 21, like i nærheten av Plaza de la Constitución.

Pintxos og vinkartet er utsøkt. Av alle rettene skiller den berømte butterdeigen chistorra seg ut. Andre spesialiteter på denne restauranten i Donostia er stekt asparges og krabbetærte.

19. La Viña ostekake

Ostekake| © mahyar mirghasemi
Ostekake| © mahyar mirghasemi

Til slutt foreslår jeg at du gir denne listen over de beste pintxosene i San Sebastian et søtt preg med La Viñas deilige ostekake. Denne ostekaken er ikke bare kjent i San Sebastian, men også internasjonalt. Faktisk, selv i Tyrkia og Japan prøver de å etterligne oppskriften på denne ostekaken.

La Viña er en uformell bar som ligger i gaten 31 de Agosto, ved siden av basilikaen Nuestra Señora del Coro. Vinene er også berømte.