De 10 beste turene med matopplevelser i Porto

Francesinhas, tripas à Moda do Porto og torskefrikadeller er noen av Portos tradisjonelle retter. Slik kan du ta en guidet tur og smake på byens gastronomi.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minutter lest

De 10 beste turene med matopplevelser i Porto

Porto | ©Brooke Lark

Gastronomiske utflukter regnes som noe av det beste man kan gjøre i Porto på grunn av det store utvalget av tradisjonsmat som finnes i byen.

Du spiser som om du var en lokal innbygger, og du vil bli overrasket over smakene, fargene og teksturene i hver tilberedning. Hvis du er vegetarianer, veganer eller har cøliaki, vil du også finne restauranter og bakerier der oppskriftene er tilpasset dine behov.

1. Bli med på en guidet tur gjennom gamlebyen i Porto for å oppdage byens gastronomi

Kremkake med kanelstrøssel| ©Ismiko
Kremkake med kanelstrøssel| ©Ismiko

Hvis du vil få mest mulig ut av ditt tredagers besøk i Porto, kan du bli med på en guidet tur i gamlebyen, som kombinerer historie og deilig mat. Du vil oppdage et variert gastronomisk tilbud.

Du møter guiden din på et avtalt sted og går til det første målet, som kan variere avhengig av hvilken tur du velger. Mens dere vandrer, vil guiden fortelle dere interessante fakta om gamlebyen, restaurantenes, bakerienes og pølsebutikkenes historie.

Dere får smake på den berømte kremkaken med kanelstrøssel, ledsaget av en deilig kaffe. Du vil også få smake på krydret svinesmørbrød (Bifana), torskepai, oliven, røkt kjøtt, oster og andre pøl ser. I tillegg får du smake på noen desserter og drikke et glass vin og et håndverksøl.

Interessante detaljer

  • Pris: fra 64 € per person.
  • Varighet: 4 timer (ca.)
  • Transportmiddel: spasertur.
  • Fordeler med dette alternativet: Du vil kunne smake på deilig lokal mat og lære om den detaljerte historien bak hver tilberedning.
  • Ulemper ved dette alternativet: Turen er ikke egnet for gravide.

Bestill en guidet tur i Porto

2. Omvisning på Portos markeder på jakt etter smaksprøver

Bolhão-markedet| ©Rosana Calvo
Bolhão-markedet| ©Rosana Calvo

Portos markeder har en helt spesiell sjarm takket være sin arkitektoniske stil og lokalbefolkningens autentisitet. Her kan du også smake på den unike smaken av byens tradisjonsrike mat og produkter.

Bolhão-markedet er et must på enhver gastronomisk tur, siden det er et sted med mer enn 100 års historie. Her kan du se fargerike butikkvinduer, kjenne duften av fersk mat og være i direkte kontakt med den. Du får også smake på pølser, syltetøy, typiske tilberedninger som torskekaker, francesinha og annet.

Du kan også besøke São Sebastião-markedet, som har fisk som spesialitet. Her finner du en rekke boder med sjømat. Etterpå tar guiden deg med til Bom Sucesso-markedet, der du får smaksprøver på gourmetmat og tradisjonelle oppskrifter.

Interessante detaljer

  • Pris: fra 70 € per person.
  • Varighet: 4 timer (ca.)
  • Transportmiddel: spasertur.
  • Fordeler med dette alternativet: Du vil bli kjent med den sanne essensen av Portos gastronomi på en omvisning på byens tradisjonelle markeder.
  • Ulemper ved dette alternativet: Aktiviteten er ikke egnet for rullestolbrukere.

3. Gastronomisk omvisning i Portos barer og tavernaer

Tasca da Badalhoca| ©Cristian Costa
Tasca da Badalhoca| ©Cristian Costa

Portos barer og tascas har også mye å by på når det gjelder gastronomi. Bli med på en guidet turrundt i byen og oppdag de viktigste tradisjonelle menyene.

Når du møter guiden og resten av gruppen i sentrum av byen, vil du umiddelbart dra til destinasjonene som er satt opp for turen. Du kan blant annet besøke: Tasca da Badalhoca, Adega Rio Douro, Tapas Bar 24, Venham Mais 5, bar Aduela og andre.

Du får smake på det typiske kjøttet med stekt egg kalt prego, hamburgere, pølser, bifanas, grønn buljong og poteter med strimlet svinekjøtt i blodsaus. Du kan også få skinkesmørbrød, mørbrad, roastbiff, pølser og mye mer. Alt sammen ledsaget av et glass portvin eller et håndverksøl.

Interessante detaljer

  • Pris: fra 85 euro per person.
  • Varighet: 3 til 4 timer.
  • Transportmiddel: spasertur.
  • Fordeler med dette alternativet: Du vil bli kjent med de viktigste barene og tavernaene i byen og samtidig oppdage Portos aperitiffkultur.
  • Ulemper: Denne turen er vanligvis ikke tilgjengelig for rullestolbrukere.

4. Det er en del av en tur til Portos konditorier for å smake på deres tradisjonelle desserter

Padaria Ribeiro| ©Otilia Tiblijas
Padaria Ribeiro| ©Otilia Tiblijas

Hvis du er dessertentusiast, kan du ikke gå glipp av det store utvalget av kaker som finnes i Porto. Alt du trenger å gjøre er å ta en tur til byens kond itorier for å smake på blant annet leite creme, rabanadas, aletria og den populære Belém-kremkaken.

Avhengig av hvilken tur du velger, tar guiden deg med til tre eller flere kond itorier, blant annet Padaria Ribeiro, Confeitaria Aliança og Padeirinha Doce, der du får en skikkelig smaksopplevelse. Du får smake på tilberedninger basert på eggekrem og andre hemmelige ingredienser. Alle er pyntet med blant annet kanel, snøsukker, karamell og strimlet kokosnøtt.

Mens du går gjennom gatene i sentrum og smaker på maksimalt 10 desserter, får du også vite mer om den historiske bakgrunnen for hver enkelt tilberedning og noen nysgjerrige fakta om konditoriene.

Utvilsomt en aktivitet du kan ta med deg når du reiser til Porto med barn . De små vil ha det gøy og lære om byens gastronomiske kultur. Etterpå kan du fortsette med andre aktiviteter sammen med familien, for eksempel å kjøpe billetter til World of Discoveries i Porto, som er et velkjent museum og en temapark.

Interessante detaljer

  • Pris: fra 60 € per person.
  • Varighet: 3 timer (ca.)
  • Transportmiddel: spasertur.
  • Fordeler med dette alternativet: Denne turen fokuserer kun på byens utvalg av tradisjonelle søtsaker.
  • Ulemper med dette alternativet: drikke er ikke inkludert.

5. Bli med på et gastronomisk verksted i Porto og lær å lage tradisjonelle retter

Grønn buljong| ©Cali030
Grønn buljong| ©Cali030

En gastronomisk tur der du kan lære å tilberede noen tradisjonelle oppskrifter er en god idé når du besøker Porto på to dager. Du vil gå gjennom gatene på jakt etter ingrediensene, lage mat og smake på hvert måltid.

I løpet av denne opplevelsen vil guiden foreslå en rekke tradisjonelle måltider: tripas à moda do Porto, caldo verde, papas de sarrabulho, bacalao fritters, pudim, arroz doce, rabanadas, blant annet. Du kan velge hva du vil ha, og umiddelbart dra på supermarkedet og i en lokal hage for å plukke ferske grønnsaker.

Deretter drar du hjem til guiden for å lage mat. Dere skal tilberede noen forretter med røkt ost og oliven. Dere skal også lage en hovedrett, salat og en deilig dessert. Etterpå kan dere nyte måltidet med et glass vin.

Etterpå kan dere fortsette med andre aktiviteter: shoppe, bli med på et av elvecruisene på Oport, overvære et fadoshow i byen, for å nevne noe.

Detaljer av interesse

  • Pris: fra 47 euro per person.
  • Varighet: 3 timer og 30 minutter (ca.)
  • Transportmiddel: spasertur.
  • Fordeler med dette alternativet: turen inkluderer ikke henting og levering på hotellet, så du må gjøre det på egen hånd.
  • Ulemper med dette alternativet: Du lærer bare å lage tradisjonelle oppskrifter.

Bestill et fado-show

6. Gratis tur for å bli kjent med den vegetariske og veganske maten Porto har å by på

Mat på O Oriente no Porto| ©Alvaro Tallarico
Mat på O Oriente no Porto| ©Alvaro Tallarico

I Porto finner du vegetariske og veganske restauranter som du kan besøke på en gratis omvisning. Dette er ideelt hvis du ikke er kjøttetende eller bare har lyst til å prøve noe annerledes under ditt besøk i Porto i 4 dager eller mer.

Du får kontakt med en lokal guide som tar deg med til et utvalg av vegetariske og veganske restauranter, vanligvis Galeria de Paris, O Oriente no Porto, Da Terra, Duas de Letras osv. Han vil også fortelle deg om historien til noen av monumentene, gatene og torgene du går forbi.

Du får smake på salater, grønnsaks- eller belgfruktsuppe, ris, tofu, seitan, grønnsaker, cous-cous og mye mer. Det finnes også desserter som kokosnøtt-, banan- eller sjokoladepudding, pinjekjerner og mandelkaker, som du kan nyte sammen med kaffe eller te. Og hvis du vil prøve japansk gastronomi i Porto, bør du besøke Lapa Maki, som tilbyr vegetarisk og vegansk sushi.

Interessante detaljer

  • Pris: fra 25 € per person.
  • Varighet: 2 timer og 30 minutter (ca.)
  • Transportmiddel: spasertur.
  • Fordeler med dette alternativet: Du blir kjent med byens vegetariske og veganske restauranter og deres viktigste oppskrifter.
  • Ulempermed dette alternativet: tips er ikke inkludert.

7. Besøk bydelen Afurada og nyt en gastronomisk sjømattur

Nabolaget Afurada| ©Jonny H
Nabolaget Afurada| ©Jonny H

Et guidet besøk i Afurada-området for å s make på regionens mangfoldige utvalg av fisk og sjømat er et godt alternativ blant de tingene du kan gjøre i Porto om sommeren eller andre årstider. Her kan du nyte havets smaker og beundre landskapet.

Turen starter med henting i Porto sentrum eller direkte på hotellet. Deretter følger en spesialisert gastronomisk guide deg til Afurada, som ligger bare noen få minutter fra sentrum.

Når du ankommer kystbyen, går du langs de brosteinsbelagte gatene og besøker restauranter som spesialiserer seg på sjømat. Her kan du se sardiner og sjømat, torsk og annen fisk tilberedt på grillen ved foten av gaten, som du kan smake på. Du kan også spise de karakteristiske bolinhos eller torskekaker.

Interessante detaljer

  • Pris: fra 70 € per person.
  • Varighet: 4 timer (ca.)
  • Transportmiddel: buss og spasertur.
  • Fordeler med dette alternativet: Du får smake på sjømatdelikatesser, se vakker natur og lære om den fargerike landsbyen Afurada.
  • Ulemper ved dette alternativet: Denne turen er ikke egnet for vegetarianere.

8. Bli med på en glutenfri gastronomisk tur i Porto

Tasquinha Do Caco| ©Ipa Conde
Tasquinha Do Caco| ©Ipa Conde

Hvis du lider av cøliaki, bør du vite at det finnes restauranter og kafeer i Porto som tilbereder glutenfri mat. Du kan nyte både søtt og salt og til og med drikke en øl uten frykt.

Denne turen er vanligvis tilgjengelig hele året, så du kan legge den inn i programmet når du besøker Porto i en hvilken som helst måned. Du får en lokal guide som gir deg interessante historiske fakta om byen, samtidig som han eller hun tar deg med til de planlagte destinasjonene:

  • Kafeteriaen Com Cuore haret bredt utvalg av glutenfrie måltider, og tilbyr blant annet bifanas og terter.
  • Deilige hjemmelagde burgereTasquinha Do Caco. Du kan også ta en øl til måltidet. Begge spesialitetene er glutenfrie.
  • Sjømat, desserter og en privilegert utsikt over elven Douro i restauranten Terra Nova, som har keltisk tema og ligger i Ribeira.
  • Alle slags tilberedninger med sopp og bokhvetemelEndovélico.

Interessante detaljer

  • Pris: fra 30 € per person.
  • Varighet: 3 timer (ca.)
  • Transportmiddel: spasertur.
  • Fordeler med dette alternativet: Du kan nyte gastronomien i Porto uten å måtte bekymre deg for at gluten i enkelte ingredienser kan påvirke helsen din.
  • Ulemper ved dette alternativet: kjæledyr er ikke tillatt, med mindre de er hjelpedyr.

9. Nyt en gastronomisk påsketur under ditt besøk i Porto

Porto bakeri| ©Eunice Kim
Porto bakeri| ©Eunice Kim

Hvis besøket ditt i Porto sammenfaller med april måned, er den gastronomiske på sketuren et godt alternativ for å bli kjent med matvarene som Portos befolkning har spist i årevis under denne verdensomspennende feiringen, som er typisk for kristendommen.

Aktiviteten foregår vanligvis på flere restauranter i byen, enten i det historiske sentrum, i Ribeira eller i nærliggende landsbyer. Når du melder deg på turen, kan du derfor velge det området som passer deg best.

Uansett møter du den lokale guiden på et forhåndsavtalt sted. På denne måten kan du begynne å besøke de etablerte destinasjonene: Adega do Conde, A Loja dos Pastéis de Chaves, Oporto Bakery, A Sandeira, Mercearia das Flores, blant andre.

I løpet av turen får du smake:

  • Bacalhau mantecatom, en tilberedning av torsk med løk, melk og smør.
  • Bacalhau dos solteiros, tilberedt med hvitløk, melkekrem, løk og parmesanost.
  • Delikatesser fra havet, som reker paulista eller luanda og fylt blekksprut, som er oppskrifter med tydelig kolonial innflytelse.
  • Folar da Páscoa, et deilig søtt rundstykke.

Detaljer av interesse

  • Pris: fra 25 € per person.
  • Varighet: 3 timer (ca.)
  • Transportmiddel: spasertur.
  • Fordeler med dette alternativet: Du vil bli introdusert til de kulinariske tradisjonene i påsken under ditt besøk i Porto i april.
  • Ulemper med dette alternativet: ingen henting og bringing fra hotellet.

10. Smak på måltider i Porto på budsjett

Francesinha| ©Jayphen
Francesinha| ©Jayphen

Denne turen viser deg hvilke restauranter og konditorier i byen hvor du kan smake på de mest populære måltidene for alle lokale, men med et redusert budsjett fra 7 €. Du vil bli overrasket over det enorme utvalget av spesialiteter som tilbys.

Sammen med guiden du har fått tildelt for dette kulinariske eventyret, vandrer dere rundt i Portos hovedgater på jakt etter alle slags smaksprøver:

  • Ulike tilberedninger med inn mat på A cozinha do Manel.
  • Desserter og lokale retter på Taberna Santo Antonio.
  • FrancesinhasCafé Santiago.
  • Blekksprut og fisk, på restauranten A tasquinha.
  • Charcuteri-tallerkener på A Lareira.

Du kan også besøke andre restauranter, konditorier og kafeer i løpet av turen, avhengig av hvilket område av byen du befinner deg i.

Interessante detaljer

  • Pris: fra 65 € per person.
  • Varighet: 3 timer (ca.)
  • Transportmiddel: spasertur.
  • Fordeler med dette alternativet: Du blir kjent med de billigste restaurantene med en utmerket tradisjonell meny.
  • Ulemper ved dette alternativet: Vin-, øl- eller kaffesmaking er vanligvis ikke inkludert.

Tips til en gastronomisk rundtur i Porto

Bruk behagelige sko| ©Kushagra Kevat
Bruk behagelige sko| ©Kushagra Kevat

Gastronomiske utflukter er svært populære turistaktiviteter i Porto, og du kan dra på tur hvilken som helst dag i uken, om morgenen, ettermiddagen eller til og med ved solnedgang. Alt avhenger av hvilket selskap du velger. Uansett må du følge noen tips for å få en vellykket tur.

  • Ta på degbehagelige sko, siden denne typen turer vanligvis foregår til fots rundt i byen.
  • Ikke si nei til noen smak sprøver, og oppdag ulike smaker, dufter og teksturer. Du vil bli overrasket over det gastronomiske mangfoldet i byen.
  • Spis små biter, for du kommer til å prøve nye smaker (krydret, salt, søtt), og noen kan være for sterke for ganen din. Du bør forsøke å venne deg til de ulike smakstilsetningene, slik at du kan nyte hver smaksprøve.
  • Legg merketil tilberedningene, for når du kommer hjem, vil du kanskje gjenskape en søt eller salt oppskrift.

Hva kommer jeg til å se på denne typen gastronomiske turer i Porto?

Portos gater| ©Konstantine
Portos gater| ©Konstantine

De gastronomiske turene i Porto byr på en omvisning i byens ulike restauranter, konditorier, bakerier og kafeer, slik at du kan nyte et bredt utvalg av tradisjonell mat, desserter og til og med vin.

Ved å delta på denne typen aktiviteter får du muligheten til å oppdage historien bak hver enkelt tilberedning. Du får også høre anekdoter om restaurantene og byen generelt. Alt dette takket være veiledning fra en spesialisert kulinarisk guide.