Informasjonskapsler hjelper oss å levere våre tjenester. Ved å bruke nettstedet, godtar du å vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.

De beste tingene å gjøre i Dubrovnik

Dubrovnik ligger omgitt av fjell og badet i det dypblå Adriaterhavet, og er en juvel gjemt innenfor historiske, hvite bymurer.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minutter lest

De beste tingene å gjøre i Dubrovnik

Takene i Dubrovnik | ©Martin Zanger

Dubrovnik, som står på verdensarvlisten, er en av Europas vakreste byer og kalles gjerne Middelhavets perle.

Dubrovniks nærhet til Montenegro og Bosnia-Hercegovina gjør byen til et ideelt utgangspunkt for en rundtur eller utflukter til Mostar og Kotor for å få en mer komplett opplevelse av skjønnheten på Balkan.

1. Rundtur i gamlebyen i Dubrovnik

Spaser gjennom de historiske gatene i Dubrovnik| ©Naval S
Spaser gjennom de historiske gatene i Dubrovnik| ©Naval S

En tur til Dubrovnik bør begynne med et besøk i den fascinerende gamlebyen, som ble erklært verdensarv i 1979.

Lær mer om byens historie

Dubrovnik ligger på en halvøy på den dalmatiske kysten og har vært en viktig sjøfartsby siden middelalderen. Den vakre gotiske, renessanse- og barokkarkitekturen på torgene og i gatene i gamlebyen er et eksempel på byens tidligere rikdom og makt.

Til tross for et forferdelig jordskjelv i 1667 og store ødeleggelser under Balkankrigen på 1990-tallet, fremstår den i dag som uberørt takket være et UNESCO-koordinert restaureringsprogram som har ført den tilbake til fordums prakt.

Bak murene i denne gamle byen ligger en bit av middelalderen, med uvurderlige monumenter som venter på å bli oppdaget. Disse stedene har også blitt brukt som kulisser i serien Game of Thrones, så mange fans besøker Dubrovnik for å se disse stedene med egne øyne.

Ta en guidet tur

Den beste måten å oppdage denne fantastiske byen og dens omgivelser på, er å ta en guidet tur eller :::link|text=utflukt|element=sc-141-1556::: i Dubrovnik, der du lærer om byens historie og de vakreste stedene sammen med en ekspertguide.

2. Gå gjennom portene til Dubrovnik

Ploče-porten| ©Paul Arps
Ploče-porten| ©Paul Arps

For å komme inn i Dubrovniks historiske sentrum må du gå gjennom Ploče-porten på vestsiden av bymuren, som har holdt seg nesten intakt siden den ble bygget i 1537. Tidligere var det en vindebro foran inngangsporten, som ble stengt hver natt.

Pileporten

Pileporten er i dag et lite tårn som forbinder to broer over den gamle vollgraven, der det i dag er et barneområde. Fra Pile-porten har du en flott utsikt over St. Lawrence-festningen.

Når du har passert Pile-porten, kommer du til Stradun, Dubrovniks hovedgate som går gjennom byen fra Pile-porten til Ploče-porten og hvor alle de andre gatene fører til. Her er det liv og røre til alle døgnets tider, og det kryr av kunstgallerier, restauranter og kafeer.

Ploče-porten

Senere ble det bygget en ny port på østsiden av bymuren, Ploče-porten, som er beskyttet av Revelin-festningen. Den tidligere vindebroen ble erstattet av den nåværende steinbroen, hvorfra man har en fantastisk utsikt over Dubrovniks gamle havn.

3. Besøk St. Lawrence-festningen

Laurentiusfontenen fra Dubrovniks bymurer| ©Gary Bembridge
Laurentiusfontenen fra Dubrovniks bymurer| ©Gary Bembridge

Sammen med Dubrovniks ugjennomtrengelige bymur er St. Lawrence-festningen byens landemerke. Dette forsvarsverket fra tidlig 1000-tall ble bygget i utkanten av bymuren på en bakketopp for å beskytte republikken Regusa mot den venetianske trusselen, rivalen i kampen om hegemoniet i Adriaterhavet, ettersom den kontrollerte tilgangen både til lands og til vanns herfra.

Hvordan komme seg dit

Ettersom San Lorenzos fort ligger isolert, er det bare mulig å komme dit via to broer. Over hovedinngangen til en av dem er det hugget inn en inskripsjon på latin: Non bene pro toto libertas venditur auro (Frihet selges ikke for all verdens penger). En prinsipperklæring fra raguserne til den mektige republikken Venezia.

Hva du kan se på innsiden

Du må gå opp ca. 200 trappetrinn for å komme opp, men det er vel verdt det, for utsikten over Pile-bukten og byen fra toppen av festningen er helt fantastisk. Her kan du se det store kroatiske flagget, som kan sees fra hele byen.

På innsiden kan du se kanoner, hvorav den mest berømte er Guster, steinene som ble brukt som ammunisjon og til og med et lite kapell.

Når kan du dra dit?

I dag er Fort St Lawrence åpent for turister hele året. Under byens sommerfestival settes det opp en teaterforestilling av Hamlet, en av William Shakespeares mest briljante tragedier.

4. Spaser rundt i Dubrovniks gamle havn

Den gamle havnen| ©Naval S
Den gamle havnen| ©Naval S

Dubrovniks gamle havn, ved portene til den befestede byen, er et herlig sted å spasere og slappe av på en terrasse på en av restaurantene ved sjøen. En vakker påminnelse om den tidligere republikken Ragusas storhetstid, og her kan du beundre kysten og gamlebyen fra et annet perspektiv.

Dubrovnik-akvariet, dominikanerklosteret og Ploče-porten ligger alle i gangavstand fra den gamle havnen.

5. Beundre dominikanerklosteret

Gårdsplassen til dominikanerklosteret| ©François Philipp
Gårdsplassen til dominikanerklosteret| ©François Philipp

På begynnelsen av 1200-tallet slo dominikanermunkene seg ned i Dubrovnik og begynte å bygge Dominikanerklosteret innenfor bymurene, som ikke sto ferdig før på midten av 1400-tallet i gotisk-renessansestil.

Klosteret ligger mellom Ploče-porten og Sponza-palasset og består av kirke, klokketårn, bibliotek, museum og kloster. Etter det katastrofale jordskjelvet i 1667 måtte store deler av fasaden restaureres.

Hva du bør se i klosteret

De fleste reisende er enige om at den vakreste delen av dominikanerklosteret er den sengotiske klostergården omgitt av buer, appelsintrær, palmer og andre arter som står i kontrast til bygningens hvite vegger. I klosterhagen ligger en steinbrønn som under Balkankrigen var den eneste drikkevannskilden for byens innbyggere.

Biblioteket, som har en samling på mer enn 16 000 bøker og 240 inkunabler, ble grunnlagt på 1200-tallet og var et av de største i Europa mellom 1400- og 1600-tallet. Museet har en rekke skulpturer, arkiver og religiøse malerier.

6. Drøm i Sponza-palasset

Sponza-palasset| ©wiredtourist.com
Sponza-palasset| ©wiredtourist.com

Sponza-palasset ligger på Luža-torget og ble bygget på 1500-tallet for å huse ulike offentlige arrangementer i den tidligere republikken Ragusa. Siden den gang har denne gotiske renessansebygningen, som minner om venetianske palasser, fungert som skole, tollhus, våpenkammer og myntverk.

I dag huser bygningen Dubrovniks historiske arkiv, og her står minnesmerket over de kroatiske falne i Balkankrigen under beleiringen av Dubrovnik. Selv om Sponza-palassets gårdsplass ikke er åpen for publikum, er det av og til midlertidige utstillinger her.

I motsetning til andre bygninger i Dubrovnik var dette en av de få som forble uskadd etter jordskjelvet i 1667.

7. Vandring langs Dubrovniks bymur

Dubrovniks bymurer| ©jjmusgrove
Dubrovniks bymurer| ©jjmusgrove

Sammen med St. Lawrence-festningen er Dubrovnik-murene byens andre ikon. Det er den eneste byen i verden som har murer av disse proporsjonene i utmerket stand, tatt i betraktning at de ble bygget på 1200-tallet.

De 25 meter høye murene ble bygget for å forsvare byen mot fiendtlige angrep og sto ferdig på 1400-tallet. De oppfylte sin hensikt, for de solide murene tålte det fatale jordskjelvet på 1600-tallet uten store skader og sikret Dubrovniks uavhengighet i moderne tid, helt frem til Napoleons ankomst.

Den beste måten å sette pris på murens dimensjoner på er å ta en spasertur langs dem og betrakte den fantastiske ut sikten over Adriaterhavet og byen, der monumenter som San Lorenzos fort, dominikanerklosteret og Onofrio-fontenen skiller seg ut.

Som en kuriositet kan du fra Dubrovniks murer observere forskjellene i de pittoreske rødlige takene på bygningene, ettersom noen av dem overlevde bombingene under krigen, de eldste, og de som måtte gjenoppbygges senere, de nyere takene.

8. Besøk Dubrovniks katedral

Dubrovniks katedral opplyst om natten| ©Son of Groucho
Dubrovniks katedral opplyst om natten| ©Son of Groucho

Bygget på restene av en gammel romansk kirke som ble ødelagt av jordskjelvet i 1667, ble katedralen i Dubrovnik fra 1700-tallet den viktigste religiøse bygningen i byen.

Fra utsiden er katedralens mest slående trekk kuppelen og barokkfasaden, mens katedralens skattkammer, som ligger i et av kapellene, inneholder relikviene til Dubrovniks skytshelgen St. Blaise og Tizians maleri Marias himmelfart.

9. Gå ikke glipp av Onofrio-fontenen i Dubrovnik

Den store Onofrio-fontenen| ©Jennifer Boyer
Den store Onofrio-fontenen| ©Jennifer Boyer

Det viktigste møtepunktet i Dubrovnik er Onofrio-fontenen, et byggverk som ble oppført på 1400-tallet av den napolitanske arkitekten Onofrio della Cava for å forsyne republikken Ragusa med drikkevann.

Det er en stor, mangekantet fontene med 16 sider som spruter vann gjennom maskeformede munner og har en oculus som dekorerer kuppelen. Noen reisende som har vært i Roma, blir litt påminnet om Agrippas berømte Pantheon. Hva synes du?

Til tross for skadene forårsaket av det berømte jordskjelvet i 1667 og bombingene under Balkankrigen, ble fontenen restaurert og fortsetter å sprute rent vann slik at turister kan forfriske seg om sommeren og fylle opp flaskene sine.

Gå på jakt etter Onofrios lille fontene

Som en kuriositet har arkitekten Onofrio Della Cava oppført en annen fontene i Dubrovnik, kjent som Onofrios lille fontene. Den sto opprinnelig i sentrum av byen, men ble flyttet under Balkankrigen og står nå på Luza-plassen.

10. Spillet om troner

Pile Walls, havnen og bukten som gjenskaper King's Landing.| ©chiaki hayashi
Pile Walls, havnen og bukten som gjenskaper King's Landing.| ©chiaki hayashi

Hvis du er en stor fan av A Song of Ice and Fire-sagaen, er en av de beste tingene du kan gjøre i Dubrovnik Game of Thrones-turen, som tar deg med til de viktigste monumentene i byen som fungerte som kulisse for King's Landing, hovedstaden i de syv kongerikene.

Sammen med en ekspertguide kan du oppleve de ulike stedene i den populære serien Game of Thrones i Dubrovnik, der du blant annet kan gjenoppleve mytiske scener som Cerseis "walk of shame" i St. Ignatius-kirken, slaget ved Blackwater i Pile Bay eller folkets opprør mot kong Joffrey ved Pile Gate.

Den beste måten å oppdage anekdoter fra produksjonen på og se hvor hver eneste scene i favorittserien din ble filmet, er å ta Game of Thrones-turen i Dubrovnik. Ikke bare får du se de originale kulissene, men du kan også ta med deg et suvenirbilde av deg selv på kopien av jerntronen som den ekte kongen av Westeros.

11. Oppdag nabolandet Bosnia: Mostar og Kotor

Mostar| ©Kenneth Sonntag
Mostar| ©Kenneth Sonntag

Noe av det beste du kan gjøre i Dubrovnik, er å benytte oppholdet i Kroatia til å ta en utflukt til Mostar og Kotor, to byer i Bosnia og Montenegro som står på UNESCOs verdensarvliste. Her kan du bli bedre kjent med disse byenes historie og vakre historiske sentrum, og den vakre arkitekturen gjenspeiles i de små landsbyene og tettstedene ved Adriaterhavet.

Du kan også ta en naturskjønn rute langs Dalmatias sørkyst og besøke Medjugorje, en by der en Maria-åpenbaring fant sted i 1981, og som i dag er et katolsk pilegrimsmål i verden.