Beste Mat Turer i Marseille

Marseille er kjent for sin katedral og for attraksjonene i det historiske sentrum, men byen har også et rikt gastronomisk tilbud som du kan nyte på ulike turer for å oppdage smakene.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

8 minutter lest

Beste Mat Turer i Marseille

Det lille markedet i Marseille | ©Alain Rouiller

Marseille er en av Frankrikes største byer og også et av landets kulturelle episentre, med religiøs turisme, kunstmuseer og et bredt utvalg av attraksjoner i hele byen, men byen har også et vell av gastronomiske her ligheter å by på, noe som er typisk for Provence.

Noe av det beste du kan se og gjøre i Marseille, er å ta en gastronomisk spasertur rundt i de ulike delene av byen, fra gamlebyen til Saint-Victor og fra Le Panier til Provence til de lokale markedene og multikulturelle restaurantene, som du kan oppdage på de beste turene i Marseille.

1. Gastronomisk spasertur i det historiske sentrum av Marseille

Mat i Marseille| ©guille1966ar
Mat i Marseille| ©guille1966ar

En av de beste måtene å bli kjent med et sted på er å glede ganen med lokal mat, og Marseille er et ideelt sted for denne øvelsen, ettersom den kombinerer tradisjonen med lokale smaker med den gastronomiske rikdommen som byens multikulturalisme byr på. På denne byvandringen i gamlebyen blir du kjent med de beste restaurantene, barene og tavernaene mens du vandrer gjennom de smale brosteinsbelagte gatene.

På disse turene får du smake på de populære navettes, som er båtformede kjeks med mer enn 500 år på baken, klippfisksuppen bouillabaisse, lokale oster og Marseille-sjokolade. Du kan også velge botarga de Martigues, en eksklusiv rett med kaviar som serveres med vin eller sitrondrikk fra Marseille.

Innimellom smaksprøvene får du også høre om historiene i gamlebyen, for eksempel legenden om Torre del Mangia, som har fått navnet sitt etter den første eieren, som var besatt av mat, og du får høre om eventyrene til mannen med jernmasken, den mystiske franske skikkelsen som bodde i Marseille i noen år.

I løpet av turen får du også se fasaden på katedralen Santa Maria Maggiore, som kombinerer gotisk og romansk stil og er en av hovedattraksjonene i Marseille, sammen med museene i det religiøse komplekset.

Interessante detaljer

  • Pris: Disse turene koster ca. 35 euro per person for voksne og 25 euro for barn mellom 6 og 12 år, inkludert smaksprøver og assistanse fra en lokal guide.
  • Varighet: ca. halvannen time.
  • Fordeler med disse utfluktene: Du kan smake på lokal mat og besøke Marseilles historiske sentrum.
  • Ulemper med disse utfluktene: De varer veldig kort tid, så turen er veldig intensiv.

2. Gastronomisk utflukt gjennom Saint-Victors multikulturelle smaker

Café de Marseille| ©jean-louis Zimmermann
Café de Marseille| ©jean-louis Zimmermann

Målet med disse turene er å gå "utover bouillabaisse", dvs. å utforske smakene som Marseille har oppdaget under migrasjonsbølgene og påvirkningen fra besøkende.

Turen går gjennom Saint-Victor-distriktet, som kombinerer gamle dagers bohematmosfære med dagens haute cuisine, og som alltid er et kulturelt krysningspunkt mellom marokkanere, algeriere, tunisiere og tyrkere.

På utfluktene kan du smake på delikatesser fra det algeriske kjøkkenet, provençalske kjeks og Marseille-kaffe, besøke krydderbutikker og Canebiere-markedet, som, selv om det ikke ligger i Saint-Victor, har sin opprinnelse i nabolaget. Til slutt kan du smake på snacks fra havneområdet i en gammel sjømannsbar. Hvis du planlegger å besøke Marseille om sommeren, kan du også velge å spise lunsj i den gamle havnen.

Vær oppmerksom på at disse turene varer i ca. 6 timer, så det kan være upraktisk hvis du planlegger et kort opphold i byen. I så fall finner du her en liste over ting du kan gjøre for å oppdage Marseille på to dager.

Interessante detaljer

  • Pris: Disse turene koster ca. 120 euro per person, inkludert guide, smaksprøver og lunsj.
  • Varighet: ca. 6 timer.
  • Fordeler med disse turene: Du blir kjent med byens ulike smaker, med særlig vekt på innvandrermaten.
  • Ulemper med disse turene: de kan være dyre.

3. Privat heldagstur med gastronomisk omvisning om smaker og viner i Provence

Vinmarkene i Cassis| ©Cilou101
Vinmarkene i Cassis| ©Cilou101

Hvis du har lyst til å oppdage Marseilles gastronomiske rikdom og for en stund slippe unna gamlebyens kjas og mas, kan disse utfluktene, som består av en privat heldagstur i Provence, være av interesse for deg.

I løpet av turen besøker du vingårder og vingårder i Cassis, Lourmarin og Aix-es-Provence samt noen av de mest eksklusive restaurantene og barene i området for å smake på Martigues bottarga, bouillabaisse og regionale hvit- og roséviner sammen med en sommelier.

I løpet av turen får du også tid til å besøke landsbyene, noe som er ideelt for å ta noen av de beste bildene med Provence-landskapet som ramme, spesielt hvis du planlegger å besøke Marseille med barn eller med familien.

På disse utfluktene vil du i tillegg til mat- og vinsmaking og vandringer i det lokale landskapet også lære om jordsmonnet, klimaet og druesortene som gjør Provence til et av Europas mest fremgangsrike vinområder.

Interessante detaljer

  • Pris: Disse turene koster ca. 170 euro per person, inkludert guide, smaksprøver og lunsj.
  • Varighet: ca. 7 til 8 timer.
  • Fordeler med disse turene: Du blir kjent med en alternativ rute til de viktigste i byen.
  • Ulemper med disse utfluktene: De kan være litt lange, selv om de også inkluderer transport til og fra Marseille sentrum.

4. Privat gastronomisk omvisning på loppemarkedene i Marseille

Marseille-markedet| ©Gilbert Harrison
Marseille-markedet| ©Gilbert Harrison

Hvis du vil ha en lokal opplevelse, er et av de beste alternativene å ta en tur til byens gatemarkeder, der lokalbefolkningen daglig handler frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk. Blant de mest kjente er Marché de Noailles, Marché du Prado og Marché de La Plaine på Place Jean Jaures.

På disse utfluktene kan du starte turen på Marché de Noailles, som ligger i nabolaget med samme navn og er det største av Marseilles loppemarkeder. Her kan du smake på byens beste frukter og kjøpe krydder fra Maghreb. Disse turene inkluderer vanligvis smaksprøver på markedet og en rundtur i nabolaget. Hvis du besøker Marseille i juletiden, vil du også se at det forvandles til et julemarked.

Neste stopp er Marché du Prado i Castellane, et loppemarked der du kan kjøpe alt fra gatemat til kunsthåndverk. Jeg anbefaler at du prøver den arabiske maten og spanske tapas. Det er det markedet som ligger lengst unna markedene i Marseille.

Marché de La Plaine er det siste av markedene på ruten og er det mest eklektiske av dem alle, for her kan du kjøpe nesten hva som helst, men det utmerker seg med grønnsaker og Marseille-sjokolade. Den strategiske beliggenheten gjør det også ideelt å fortsette rundturen i byen herfra, enten til fots eller med Marseilles hop-on-hop-off-sightseeingbusser.

Interessante detaljer

  • Pris: Disse turene koster ca. 85 euro per person, inkludert assistanse fra en privat guide og smaksprøver.
  • Varighet: ca. 3 til 4 timer.
  • Fordeler med disse turene: du får en autentisk lokal opplevelse.
  • Ulemper ved disse turene: du må gå ganske mye, så det anbefales ikke med barn eller eldre voksne.

5. Gastronomisk piknik og historisk rundtur i Provence

Piknikdag| ©Mason Dahl
Piknikdag| ©Mason Dahl

Hvis du ønsker en alternativ gastronomisk opplevelse, utover fisk og sjømat i den gamle havnen og tradisjonelle retter i det historiske sentrum, kan du velge denne turen som tar deg gjennom Aix-en-Provence for å oppdage de beste fruktene, grønnsakene, ostene, brødene og bakverkene i regionen. Smaksprøvene finner dessuten ikke sted på en restaurant, men på en piknik, et autentisk provençalsk opplegg.

På disse turene får du alt tilbehør til opplevelsen, som bord, stoler, servietter, mat og drikke, ettersom du kan velge å smake på regionens vin også, som på de beste utfluktene til Provence fra Marseille.

Dette er en ideell utflukt å gjøre i en gruppe, spesielt hvis du planlegger å besøke Marseille og Provence med venner eller familie. I løpet av disse turene har du som regel også mulighet til å spasere rundt i sentrum av Aix-en-Provence og ta noen av turens beste bilder.

Interessante detaljer

  • Pris: Disse turene koster ca. 45 euro per person, inkludert piknik og smaksprøver.
  • Varighet: ca. 3 til 4 timer.
  • Fordeler med disse turene: Du vil kunne nyte en alternativ gastronomisk opplevelse.
  • Ulemper ved disse utfluktene: dette er en gruppeutflukt, så hvis du reiser alene, vil du ikke kunne nyte den.

Hvordan bestille en gastronomisk tur i Marseille?

Bestill på nettet| ©Glenn Carstens-Peters
Bestill på nettet| ©Glenn Carstens-Peters

Du kan bestille en gastronomisk tur på forhånd på nettet eller bestille turen når du er i byen, men hvis du planlegger å besøke Marseille i august eller i sommermånedene, som er høysesong, anbefaler jeg deg å bestille i forkant av besøket for å unngå utsolgt på den valgte datoen og for å unngå prisøkninger i siste liten.

Selv om vinteren er lavsesong i Marseille, er været mildt, så selv om alle de gastronomiske turene foregår utendørs eller krever fotturer, kan du bestille uten frykt, ettersom temperaturene gjør at du kan nyte turen. I disse tilfellene vil dessuten folkemengdene være mye mindre, så du trenger ikke å bestille på forhånd.

Hva får jeg se på denne typen utflukter?

Marseille-kysten| ©Alexey Komarov
Marseille-kysten| ©Alexey Komarov

Svaret vil avhenge av hvilken utflukt du velger, men generelt vil du kunne oppleve smaken av Marseille og Middelhavskysten, men også smaken av andre land som Algerie, Marokko, Tunisia og Tyrkia, ettersom Marseille er en kosmopolitisk og multikulturell by med stor innflytelse fra innvandrere. Du vil også kunne oppdage de viktigste kvartalene i Marseille og byens markeder.

På utflukter til Provence, som er en av de vakreste regionene i Frankrike, kan du se noen av de flotteste landskapene, smake på lokale frukter og oster og oppdage de lokale vinene. Hvis du planlegger en tur til Marseille i april eller om våren, vil du også kunne nyte de blomstrende åkrene, ettersom veiene i Provence for det meste er landlige.

Tips til en gastronomisk tur i Marseille

Båttur| ©Rémi Avignon
Båttur| ©Rémi Avignon

Hvis du planlegger å besøke Marseille i høysesongen, anbefaler jeg deg å bestille turene på forhånd for å sikre deg plass. Hvis du har god tid, anbefaler jeg også at du ikke går glipp av en gastronomisk rundtur i Provence, der du ikke bare blir kjent med de lokale smakene, men også noen av de flotteste landskapene i Sør-Frankrike.

Husk at mange av Marseilles gastronomiske utflukter varer en hel dag, så de kan være uforenlige med et kort besøk i byen. Hvis dette er tilfelle, finner du her en liste over aktiviteter du kan gjøre for å oppdage Marseille på tre dager.

Hvis du ikke har nok tid til dagsturene i Provence, kan du likevel ta de gastronomiske turene gjennom byens markeder og restaurantene i den gamle havnen eller gamlebyen, men jeg anbefaler at du ikke går glipp av å oppdage Marseilles smaker.

Hvorfor er det lurt å ta en gastronomisk tur i Marseille?

Katedralen i Marseille| ©Chris Bancrof
Katedralen i Marseille| ©Chris Bancrof

I Marseille kan du oppleve noen av de beste museene, bli kjent med en av Frankrikes eldste havner og besøke katedralen, men også oppdage det beste av fransk gastronomi og det multikulturelle krysningspunktet for smaker, så en gastronomisk omvisning er det beste alternativet for å nyte en annerledes dag i byen og bli kjent med byens ånd.

I tillegg inkluderer gastronomiske turer også byrundturer, besøk på byens markeder og spaserturer gjennom de viktigste severdighetene i Marseille, så det er også et alternativ for å bli kjent med byen med et annet tema enn de tradisjonelle turene.

Hva er fordelene med å delta på en gastronomisk omvisning sammenlignet med å besøke restauranter og markeder på egen hånd?

Marseille-stranden| ©Janene
Marseille-stranden| ©Janene

Du kan legge opp en reiserute og dra på gastronomiske omvisninger på egen hånd, men i mange tilfeller vil du kaste bort tid og penger, og du vil ikke ende opp med å besøke de mest interessante stedene, som vanligvis ligger skjult og bare er tilgjengelige for lokalbefolkningen.

På de gastronomiske turene vil ekspertguider fortelle deg om de beste markedsbodene, restauranten med den ferskeste sjømaten i den gamle havnen og de beste ostene i Provence, slik at du ikke bare kan nyte turen, men også være sikker på å få de beste smakene.