Informasjonskapsler hjelper oss å levere våre tjenester. Ved å bruke nettstedet, godtar du å vår bruk av informasjonskapsler. Lære mer.

Donau river-cruise

Når du seiler på Donau i skumringen, med levende musikk i bakgrunnen (eller til og med en god middag om bord), vet du at du er i Budapest.

Alex Grande

Alex Grande

7 minutter lest

Donau river-cruise

Cruise på Donau | ©Raimond Klavins

Donau er Budapests sjel og byens landemerke. Denne elven deler Ungarns hovedstad i to: Buda og Pest, og de mest emblematiske bygningene er fordelt på bredden, noe som gjør hver bro til et utsiktspunkt.

1. De beste cruisene på Donau

Luftfoto av Donau
Luftfoto av Donau

I byen er det forskjellige cruise å reise langs Donau-elven om dagen eller om natten. Prisen avhenger av tilleggene som er inkludert, ettersom det er cruise som inkluderer et show, en middag osv. Jeg skal fortelle deg om de beste, slik at du kan velge din:

2. 70-minutters båttur på Donau

Buda slott| ©Dennis Jarvis
Buda slott| ©Dennis Jarvis

For mindre enn 15 euro har du allerede muligheten til å ta et cruise på Donau om bord på Duna Bella-båten i mer enn en time der du vil ha god tid til å ta bilder av panoramautsikten du vil se fra båten, nyte selve opplevelsen og lære interessante fakta og historier om de forskjellige monumentene og severdighetene i Budapest som du vil se under turen.

Under denne turen vil du ha rett til å nyte en limonade om bord, gratis WIFI-tilkobling og du vil kunne velge en annen drink (glass champagne, vin, øl, brus eller mineralvann). Det er forskjellige rutetider tilgjengelig (jeg anbefaler at du velger solnedgangstiden for å se byen opplyst fra Donau), og turen er tilgjengelig både vinter og sommer ettersom båten har et dekk som trekkes inn i fint vær.

Avgangsstedet er Budapests sentrale brygge; du vil få veibeskrivelse via e-post når du bestiller. Båten har lydkommentarer på 30 språk som du kan få tilgang til individuelt med hjelmer for å lære mer om noen av punktene på turen, som f.eks:

Det ungarske parlamentet

Det største monumentet i Budapest med spektakulær belysning og totalt 691 rom. Hvis du blir imponert av det fra båten, må du ta deg tid under besøket til å se interiøret der du finner statuer av konger, rom utsmykket med fresker og bladgull, den ungarske kronen som troner over lobbyen, en 96 meter høy kuppel og en spektakulær kongresshall.

Buda slott

Også kjent som det kongelige slottet. Det var en gang residensen til Ungarns konger, men i dag huser det det ungarske nasjonalgalleriet eller Budapests historiske museum samt et stort bibliotek. Det er verdt å se det om natten når det er opplyst, i tillegg til å gå opp dit for utsikten over byen.

Elisabeth-broen

En av de mest moderne broene i byen, den er dedikert til den berømte keiserinne Sissi, Ungarns dronning. Kvinnen som ble en legende vant det ungarske folkets hjerter og hadde alltid en spesiell plass i Budapest, som hun betraktet som sitt andre hjemland.

Kjedebroen

En av de mest berømte broene i byen, både på grunn av belysningen om natten og utsikten om dagen. Det er den eldste broen i byen, og i lang tid måtte adelige og vanlige folk betale bompenger for å krysse den. I dag er kryssingen selvfølgelig gratis og kan gjøres til fots.

Margaret Island

Det er en liten øy midt i Donau med vakre parker, en japansk hage, middelalderruiner eller en musikalsk fontene. Båten har et stopp der, slik at du kan gå av, gå rundt øya i halvannen time og komme tilbake på neste Duna Bella-båt etter den tiden for å fullføre turen.

3. Båttur på Donau med middag og regionalt danseshow inkludert

Middag med solnedgangen
Middag med solnedgangen

Hvis du er interessert i å se et ungarsk dans eshow under ditt besøk i Budapest, inkluderer denne pakken et regionalt show og et middagscruise på Donau. Dette er et kostnadsbesparende alternativ hvis du har tenkt å nyte begge opplevelsene. Opplevelsen inkluderer transport til og fra hotellet, samt transport mellom de forskjellige punktene på turen.

Forestillingen

Første stopp er Donau-palasset eller Huset for ungarsk kulturarv, der det ungarske musikk- og danseshowet fremføres av en av to folkloregrupper (avhengig av årstid): Danube Folk Ensemble eller Rajkó Folk Ensemble and Orchestra. Begge gruppene består av 30 artister, og under koreografiene deres kan du ikke bare beundre musikken og dansen i denne regionen, men også de regionale draktene.

Ruten for cruiset

 • Buda slott: tidligere residens for kongene av Ungarn.
 • Kjedebroen: den mest symbolske broen i byen.
 • Gellert-badene: et av de viktigste kurbadene i Budapest. Hvis utsiden tiltrekker seg oppmerksomheten din, er innsiden enda bedre og et av de viktigste stedene å besøke i løpet av turen.
 • Gellert-fjellet: en 235 meter høy høyde hvor du kan beundre den vakre utsikten over Donau. Ikke glem å bestige den på et eller annet tidspunkt under ditt besøk i Budapest for å kontrastere utsikten som dette cruiset vil gi deg.
 • Varhegy: en annen høyde på Buda-siden av elven med et spektakulært middelalderlandskap. Også verdt et besøk både for utsikten og for omgivelsene som er fulle av brosteinsbelagte gater og historiske monumenter.
 • Clark Adam ter: rundkjøringen der Budapests sentrum ligger, bygget av den samme ingeniøren som designet Kjedebroen.

Middag

Halvveis gjennom turen kan du også nyte en middag bestående av tre varme retter og et utvalg av to drikkevarer: vin, øl eller juice. Rettene du vil smake på dette cruiset er typiske ungarske retter. Du vil kunne velge mellom noen av dem:

 • Krydret cottage cheese-krem
 • Tradisjonell knitrende krem
 • Gulasj supper
 • Grønnsakskremsuppe
 • Fylt minikål
 • Tradisjonelle kyllinglår
 • Stekt kyllingbryst med ost og basilikumsaus
 • Krydret notribbe med timian og sennepsaus
 • Grillet sjøfisk med Chardonnay sansa
 • Grillet polenta med fetaost
 • Hjemmelagde spinatfritters med sennep og soppsaus
 • Friske sesongens salater
 • Hjemmelaget strudel
 • Assorterte desserter

4. Båttur på Donau med middag inkludert

Middagscruise i Budapest| ©Top Budapest
Middagscruise i Budapest| ©Top Budapest

Dette alternativet er tilgjengelig fra 18 euro per person og har den ekstra attraksjonen å kunne nyte et cruise på Donau og middag med levende musikk i omtrent to timer. Det er ideelt hvis du vil tilbringe en hyggelig tid uten å være besatt av å ta bilder av monumentene, ellers vil du gå glipp av opplevelsen av middag og levende musikk.

For å nyte dette cruiset vil en engelsktalende vertinne guide deg gjennom hele turen. Du kan også velge å bli hentet fra hotellet ditt i Budapest, og en sjåfør vil ta deg med til møtestedet der båten avgår. Middagen er buffet og drikke er inkludert mot en ekstra kostnad.

Reiserute

 • Buda slott
 • Gellert-badene
 • Kjedebroen
 • Det ungarske parlamentet
 • Nasjonalteateret
 • Andrassy Avenue
 • Varhegy-høyden

Middag

Middagen er buffé og inkluderer tradisjonelle ungarske retter. Jeg anbefaler at du prøver gulasj-suppen, en av delikatessene i den ungarske hovedstaden. Grillet polenta eller hjemmelagde fritters er også et godt valg. Hvis du er motvillig til å prøve nye ting, ikke bekymre deg; menyen inneholder også mer klassiske retter og sesongens salater.

5. Tips for et cruise på Donau

Donau på en vinterdag
Donau på en vinterdag

Priser

Elvecruise i Budapest er en så utbredt aktivitet at du vil finne mange selskaper som tilbyr det. Sørg alltid for at du bestiller denne opplevelsen hos et pålitelig selskap og husk gjennomsnittsprisene: et cruise på Donau er ingen luksusaktivitet, og du kan gjøre det for rundt 20 euro i gjennomsnitt. Men hvis det inkluderer tjenester som åpen bar eller en fest, øker prisen betraktelig.

Været

Forsikre deg om at båten har panoramautsikt og at du kan nyte den uansett vær. Selv om cruise er tilgjengelig når som helst på året, anbefaler jeg ikke å gjøre det om vinteren om natten, da de lave temperaturene kan ødelegge opplevelsen og hindre deg i å nyte naturen.

Fotografier

Som et personlig tips, ikke bli hengt opp på å ta bilder under turen; du vil ha god tid under turen til å ta dem, og hvis cruiset inkluderer en guide eller vert, kan du til og med spørre dem om de beste utsiktspunktene i byen. Donau-cruise handler om å nyte ut sikten og opplevelsen av å cruise langs elven mens du nyter middag eller levende musikk - ikke behandle det som et turistrush.

Margaret Island

Til slutt, hvis cruiset passerer Margaret Island midt i elven og du har en sjanse til å gå av , bør du definitivt gjøre det og deretter fortsette cruiset på neste båt. Denne øya har ingen store historiske monumenter, men den har noen veldig sjarmerende steder som vil gi deg mer enn en overraskelse.

6. Hvis du er interessert i et cruise på Donau, vil du også være interessert i

Kjettingbroen| ©Gabriel Miklós
Kjettingbroen| ©Gabriel Miklós

Byen om natten vs. om dagen

En båttur er en god måte å få et inntrykk av byen og dens viktigste severdigheter, men det er ikke en måte å besøke dem på. Jeg mener, hvis du bestiller et nattcruise, vil du garantert bli imponert over utsikten over det opplyste parlamentet, og det vil helt sikkert være et av de beste minnene fra turen din, men vil du virkelig gå glipp av sjansen til å komme tilbake neste dag for å se det på nært hold og besøke interiøret?

Kjettingbroen

Det er en lignende historie med Kjedebroen; uten tvil vil du få et unikt perspektiv av den fra elven, men kommer du til å gi opp å gå over den under ditt besøk i Budapest bare fordi du har "sett den før"? Ta heller denne turen som en forsmak på hva byen har å by på, og besøk så mange av severdighetene du kan fra et annet perspektiv.

En guidet tur til fots

Å gå er den beste måten å komme seg rundt i en by på, fordi et sted ikke består av monumentene som vises på et kart, men av de trange gatene som forbinder dem og etablissementene du kommer over på veien til dem. Den sanne essensen av byen oppdages til fots, og med en guidet spasertur får du også muligheten til å lære om legendene og historiene som omgir statuene og palassene du fokuserer på med kameraet ditt.

For meg er en guidet spasertur en av de beste opplevelsene du kan ha i en hvilken som helst by; hvis du vil finne ut mer om alternativene som er tilgjengelige, kan du sjekke denne andre artikkelen: Dagsturer og utflukter fra Budapest.

Tur med turistbuss

En tur med sightseeingbussen. Fra Donau vil du se alle byens monumenter som ligger på bredden av elven, men det er andre som er like viktige og ligger i det indre av byen. Sightseeingbussen er en flott måte å forkorte avstander og få et annet perspektiv på Budapest. Det er mange forskjellige alternativer, og det er verdt å vurdere, og det er derfor jeg har skrevet denne andre guiden til byens severdigheter. Hop-on Hop-off Buss-omvisninger som kan være av interesse for deg.