Donau river-cruise

Når du seiler på Donau i skumringen, med levende musikk i bakgrunnen (eller til og med en god middag om bord), vet du at du er i Budapest.

Alex Grande

Alex Grande

7 minutter lest

Donau river-cruise

Donau-cruise | ©Raimond Klavins

Donau er Budapests sjel og byens landemerke. Denne elven deler Ungarns hovedstad i to: Buda og Pest, og de mest emblematiske bygningene ligger langs elvebredden og gjør hver bro til et utsiktspunkt.

Det billigste alternativet

Cruise på Donau i Budapest

Seile på Donau om bord på et cruiseskip

Ta en tur fra vannet, seil langs de ulike stoppestedene og nyt en annerledes sightseeingopplevelse. Du får audioguide og WiFi om bord, og alt du trenger å tenke på er å ta massevis av bilder.

For rundt 15 euro har du muligheten til å ta et cruise på Donau i over 70 minutter, der du har god tid til å ta bilder av panoramautsikten fra båten, til å nyte selve opplevelsen og til å lære interessante fakta og historier om de forskjellige monumentene og severdighetene i Budapest som du vil se under turen.

Anbefales hvis... du vil seile på Donau, men ikke ønsker å bruke mye penger på opplevelsen.

--.


Premium-alternativet

Cruise med Buffet Middag og Live Musikk i Budapest

Nyt en middag og et show mens du seiler på Donau.

Opplev en uforglemmelig kveld om bord på et cruise som inkluderer middag og et tradisjonelt musikk- og danseshow. Beundre den fantastiske skjønnheten til Budapests ikoniske monumenter fra vannet.

Hvis du er interessert i å se et ungarsk danseshow i løpet av Budapest-besøket, er denne turen en kombinasjon av et regionalt show og et middagscruise på Donau.

Du vil kunne beundre alle attraksjonene og de mest emblematiske bygningene i byen, som kjedebroen eller Buda-slottet.

Anbefales hvis... du vil ha en annerledes opplevelse, men samtidig få mest mulig ut av de lokale attraksjonene.

Alternativer for Donau-cruise

Utsikt over Donau fra luften
Utsikt over Donau fra luften

Det finnes ulike dag- og nattcruise på Donau i byen. Prisen avhenger av hva som er inkludert, for det finnes cruise som inkluderer show, middag osv. Jeg skal fortelle deg om de beste, slik at du kan velge ditt eget:

Donau-cruise

Slottet i Buda| ©Dennis Jarvis
Slottet i Buda| ©Dennis Jarvis

Under dette Donau-cruiset kan du benytte deg av gratis WIFI og velge en annen drikkevare (et glass champagne, vin, øl, brus eller mineralvann). Det finnes ulike rutetider, og turen er tilgjengelig både vinter og sommer, ettersom båten har et dekk som kan trekkes inn i fint vær.

Båten har lydkommentarer på 30 språk som du kan få tilgang til individuelt med hjelm for å lære mer om noen av punktene på turen, som f.eks:

Det ungarske parlamentet

Det største monumentet i Budapest med spektakulær belysning og totalt 691 rom. Hvis du lar deg imponere av det fra båten, bør du ta deg tid til å se interiøret, der du finner kongestatuer, rom utsmykket med fresker og bladgull, den ungarske kronen som troner over lobbyen, en 96 meter høy kuppel og en spektakulær kongressal.

Buda slott

Også kjent som det kongelige slottet. En gang i tiden var det residens for Ungarns konger, men i dag huser det det ungarske nasjonalgalleriet og Budapests historiske museum samt et stort bibliotek.

Elisabeth-broen

Denne broen er en av de mest moderne broene i byen og er tilegnet den berømte keiserinnen Sissi, dronning av Ungarn. Kvinnen som ble en legende, vant det ungarske folkets hjerter og har alltid hatt en spesiell plass i Budapest, som hun betraktet som sitt andre hjemland.

Kjettingbroen

En av de mest berømte broene i byen, både på grunn av belysningen om natten og utsikten om dagen. Det er den eldste broen i byen, og i lang tid måtte både adelige og vanlige borgere betale bompenger for å krysse den.

Margaretøya

En liten øy midt i Donau med vakre parker, en japansk hage, ruiner fra middelalderen og en musikalsk fontene. Båten stopper der, så du kan gå av og spasere rundt på øya i halvannen time før du fullfører turen.

Bestill et Donau-cruise

Budapest-cruise med middag og levende musikk

Middag med solnedgang
Middag med solnedgang

Dette er et kostnadsbesparende alternativ hvis du ønsker å nyte begge opplevelsene. Middagscruise på Donau inkluderer transport til og fra hotellet, samt transport mellom de ulike stedene langs ruten.

Forestillingen

Første stopp er Donau-palasset eller House of Hungarian Heritage, der det ungarske musikk- og danseshowet fremføres av en av to folkloregrupper (avhengig av årstid): Danube Folk Ensemble eller Rajkó Folk Ensemble and Orchestra.

Cruiseruten

 • Buda slott
 • Kjettingbroen
 • Gellert-badene
 • Gellert-fjellet
 • Varhegy
 • Clark Adam ter

Middag

Halvveis på cruiset kan du også nyte en middag bestående av tre varmretter og to valgfrie drikkevarer. Rettene du får smake på dette cruiset er typiske ungarske retter. Du kan velge mellom noen av dem:

 • Gulaschsuppe
 • Kremet grønnsakssuppe
 • Kyllinglår på tradisjonell måte
 • Stekt kyllingbryst med ost og basilikumsaus
 • Krydret svineribbe med timian og sennepsaus
 • Grillet polenta med fetaost
 • Hjemmelagde spinatfritters med senneps- og soppsaus
 • Hjemmelaget strudel

Bestill et Donau-cruise med musikk og middag

Pizzacruise med åpen bar i Budapest

Middagscruise i Budapest| ©Top Budapest
Middagscruise i Budapest| ©Top Budapest

Dette alternativet er tilgjengelig fra ca. 34 euro per person og har den ekstra attraksjonen at du kan nyte et cruise langs Donau med pizza og åpen bar i ca. 70 minutter. Det er en perfekt plan hvis du ønsker å tilbringe en hyggelig stund uten å være besatt av å ta bilder av monumentene, ellers går du glipp av middagsopplevelsen med pizza og øl.

Ideelt for en gruppe venner eller familie, og del en hyggelig stund mens du blir kjent med byen og slapper av mens du seiler.

Reiseplan

 • Elizabeth-broen
 • Parlamentet i Budapest
 • Buda slott
 • Kjedebroen
 • Margareta-broen
 • Budapests nasjonalteater
 • Kunstpalasset
 • Frihetsbroen

Bestill et Donau-cruise med musikk og middag

Nattcruise på Donau

Dette er et sterkt anbefalt alternativ for et nattcruise på Donau, da det gir deg mye for pengene og ikke tar mer enn en time.

Du kan beundre de opplyste monumentene om natten, slappe av på Donau og ta en gratis drink som vin, øl, champagne eller brus.

Utfluktene går mellom kl. 18.00 og 22.00, og båten har gratis WiFi, så alt du trenger å gjøre er å nyte og ta bilder.

Bestill et nattcruise på Donau

Tips til et Donau-cruise

Donau på en vinterdag
Donau på en vinterdag

Priser

Elvecruise i Budapest er en så utbredt aktivitet at det finnes mange selskaper som tilbyr det. Sørg alltid for å bestille denne opplevelsen hos et pålitelig selskap, og husk gjennomsnittsprisene: Et Donau-cruise er ingen luksusaktivitet, og du kan få det for rundt 20 euro i gjennomsnitt. Men hvis det inkluderer tjenester som åpen bar eller fest, øker prisen betraktelig.

Været

Forsikre deg om at båten har panoramautsikt og at du kan nyte den uansett vær. Selv om båtturer er tilgjengelige når som helst på året, anbefaler jeg ikke å gjøre det om vinteren om natten, da de lave temperaturene kan ødelegge opplevelsen og hindre deg i å nyte landskapet.

Fotografering

Et personlig tips er at du ikke trenger å være så opptatt av å ta bilder under turen. Du har god tid til å ta bilder i løpet av turen, og hvis det er en guide eller vert med på cruiset, kan du til og med spørre dem om de beste utsiktspunktene i byen. Donau-cruise handler om å nyte utsikten og opplevelsen av å cruise langs elven mens du nyter middag eller levende musikk - ikke se på det som et turistjag.

Margaretøya

Til slutt, hvis cruiset passerer Margaretøya midt i elven og du har mulighet til å gå av, bør du absolutt gjøre det og deretter fortsette cruiset med neste båt. Denne øya har ingen store historiske monumenter, men den har noen svært sjarmerende steder som vil gi deg mer enn én overraskelse.

Hvis du er interessert i et cruise på Donau, vil du også være interessert i

Kjedebroen| ©Gabriel Miklós
Kjedebroen| ©Gabriel Miklós

Byen om natten kontra om dagen

En båttur er en god måte å få et inntrykk av byen og dens viktigste severdigheter på, men det er ikke en måte å besøke dem på. Jeg mener, hvis du bestiller et nattcruise, vil du garantert bli imponert over utsikten over det opplyste parlamentet, og det vil forbli et av de beste minnene fra turen din, men vil du virkelig gå glipp av sjansen til å komme tilbake neste dag for å se det på nært hold og besøke interiøret?

Kjedebroen

Det samme gjelder for Kjettingbroen: Du får utvilsomt et unikt perspektiv på den fra elven, men skal du la være å gå over den under Budapest-besøket bare fordi du har "sett den før"? Ta heller denne turen som en forsmak på hva byen har å by på, og besøk så mange av severdighetene du kan fra et annet perspektiv.

En guidet tur til fots

Å gå til fots er den beste måten å komme seg rundt i en by på, for et sted består ikke av de monumentene som står på kartet, men av de smale gatene som forbinder dem, og de etablissementene du møter på veien til dem. Byens sanne vesen oppdages til fots, og på en guidet tur til fots får du også muligheten til å lære om legendene og historiene rundt statuene og palassene du fokuserer på med kameraet.

For meg er en guidet tur til fots en av de beste opplevelsene du kan få i en by, og hvis du vil vite mer om hvilke muligheter som finnes, kan du lese denne artikkelen: Dagsturer og utflukter fra Budapest.

Tur med turistbuss

En tur med sightseeingbussen. Fra Donau kan du se alle byens monumenter som ligger ved elvebredden, men det finnes andre som er minst like viktige og som ligger inne i byen. Sightseeingbussen er en fin måte å korte ned avstandene på og få et annet perspektiv på Budapest. Det finnes mange forskjellige alternativer, og det er verdt å vurdere, noe som er grunnen til at jeg har skrevet denne andre guiden til byens severdigheter. Hop-on Hop-off Buss-omvisninger som kan være av interesse for deg.