Ting du Ikke Kan Gå Glipp Av på Cathedral of Toledo

Katedralen i Toledo er en av de viktigste katedralene i Spania, på grunn av sin store historiske og kunstneriske rikdom, oppdag alt det er inni.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minutter lest

Ting du Ikke Kan Gå Glipp Av på Cathedral of Toledo

Interior de la catedral |©Francisco Aragão

Katedralen i Toledo er et arkitektonisk kompleks fra 1200-tallet. Det er den viktigste turistattraksjonen i denne byen i Castilla la Mancha og en av de mest verdsatte katedralene i Spania.

Hvis du planlegger en tur til provinsen Toledo og ikke vet hva du skal se og gjøre i Toledo, ikke nøl med å inkludere Catedral Primada i reiseplanen din. Les videre for å finne ut hva dette utrolige stedet har å tilby.

1. Kapittelhuset

Kapittelhuset|©Rubén Ramos Blanco
Kapittelhuset|©Rubén Ramos Blanco

Det første du bør besøke i katedralen i Toledo er kapittelhuset. Dette er delt inn i to deler: selve salen og forrommet. Når det gjelder forværelset, ble det bygget fra 1500 til 1512, og arkitektene som ga det liv var Enrique Egas og Pedro Gumiel. Den har også en vakker fasade designet av Copín de Holanda.

Interiøret i forværelset er en blanding av gotisk og mudéjar-stil. Den er rektangulær i form, og på sidene finner du et mangfold av skap der kapittelprotokollene er arkivert. Skapene på venstre vegg i forværelset er fra 1549 og 1551. På den annen side ble de på høyre vegg laget i 1780.

Når det gjelder selve kapitelsalen, vil du bli slått av den forgylte dekorasjonen av Diego López de Arenas og Francisco Lara. Oljemaleriene som skildrer forskjellige scener fra Jomfru Marias liv og Kristi lidelseshistorie skiller seg også ut.

Rett under disse maleriene kan du se et sett med 32 portretter av de første erkebiskopene i Toledo, som ble malt av Juan de Borgoña. I midten av kapittelhusets bakvegg står erkebiskopens stol, et verk av Copín de Holanda. Hvis du ikke vil gå glipp av den minste detalj, anbefaler jeg en omvisning i katedralen.

Bestill en omvisning i katedralen i Toledo

2. Det mozarabiske kapellet

Opplyst interiør i kirken|©ELCABALLOALVARO
Opplyst interiør i kirken|©ELCABALLOALVARO

Katedralen i Toledo har en maurisk fortid, og ligger på samme sted som byens moské. I løpet av disse tidene ble liturgien til den spanske mozarabiske riten feiret. I et forsøk på å sikre at dette ikke ble begravd, grunnla kardinal Cisneros det mozarabiske kapellet eller Corpus Christi-kapellet i 1504.

Opprinnelig var formålet med dette stedet å høre messe i den mozarabiske riten, noe som fortsatt gjøres i dag. Arkitekten som vi skylder gleden av å kunne besøke dette stedet er Enrique Egas. I 1622 brant imidlertid kapellet ned og måtte gjenoppbygges av Jorge Manuel, sønn av den berømte renessansemaleren El Greco. Kapellet sto ferdig i 1631.

Så snart du kommer inn i interiøret, vil du se en kuppel fra 1600-tallet, som presiderte over det som en gang var det gamle kapittelhuset, hvorav i dag bare en stjernehimmel gjenstår. Her kan du se en vakker mosaikk av Jomfruen og barnet samt en gravering av Carlo Maratta som ble reddet fra havets bunn etter et forlis.

Hvis du vil se dette og de andre delene av dette kristne monumentet, anbefaler jeg at du tar en titt på åpningstidene til katedralen i Toledo.

3. Transcourse

Bakre kor i katedralen i Toledo|©albolm911
Bakre kor i katedralen i Toledo|©albolm911

I det sentrale skipet i Toledo-katedralen er det et stort og iøynefallende kor. Like bak ligger korloftet, som ble bygget under erkebiskop Pedro Tenorios pontifikat og stammer fra slutten av 1300-tallet. Det har flere søyler, som antas å ha vært en del av byens gamle moské.

Skulpturene i korloftet refererer alle til de hellige skriftene, slik at analfabeter kunne forstå betydningen av dem. Den første fra venstre viser til skapelsen, ledsaget av utdrivelsen av Adam og Eva fra paradiset. Det er også skulpturer som viser til scener fra Syndfloden, samt figurer som hedrer uskyld og skyld.

På samme sted der det tidligere var en dør i midten av tverrskipet, kan du i dag se et kapell til ære for Jomfru Maria av Stjernen, som har en statue i gotisk stil hugget i stein. Hvis du ser til høyre, vil du se kapellet Santa Catalina, også dedikert til Santa Inés og Santa Águeda, som stammer fra 1516.

På venstre side finner du derimot alteret til den pleide Kristus. Verket viser den døde Kristus i armene til jomfruen, sammen med de tre Mariaene, Johannes, Nikodemus og Josef av Arimatea. Hvis du vil bli kjent med dette og de andre relikviene i katedralen, anbefaler jeg en omvisning i Toledo-katedralen og dens 5 skatter.

Bestill en guidet omvisning i katedralen i Toledo og dens 5 skatter

4. Nedstigningens kapell

Nedstigningens kapell|©Ángel Bravo Torre
Nedstigningens kapell|©Ángel Bravo Torre

Av de 24 kapellene som finnes i katedralen i Toledo, er det første av dem nedstigningskapellet. Selv om det ikke er sikkert, antas det at dette er stedet der hovedalteret til kirken Santa María befant seg.

Dette kapellet er veldig viktig på grunn av legenden som sier at i år 666 steg jomfruen ned fra himmelen for å belønne erkebiskop Ildefonso for hans forsvar mot Ervigios kjetterske doktriner.

På stedet finner du en port som sikrer graven til kardinal Moscoso, som døde i 1655. Du kan også se en altertavle av billedhuggerne Covarrubias, Borgoña og Almonacid. Ved siden av kan du se en stein bevoktet av et gitter. Ifølge legenden er dette steinen som Jomfruen hvilte fø ttene på i øyeblikket av nedstigningen.

Besøket til nedstigningskapellet er inkludert i prisen på billettene til katedralen i Toledo.

5. Skatten

Skattkammeret i katedralen|©Fotgrafo-robby25
Skattkammeret i katedralen|©Fotgrafo-robby25

Under det som pleide å være San Juan-kapellet, finner du skatterommet. Du kan gå inn i det gjennom en fasade av Covarrubias, som stammer fra 1537.

To leirstatuer pryder denne døren. Begge, fra 1523, ble laget av Olarte og forestiller Kristus med korset og Sankt Peter knelende ved siden av ham. Rommet domineres av et gipstak som opprinnelig var en del av De nye kongers kapell.

Skattkammeret inneholder katedralens viktigste gull- og sølvarbeider. Rett over utstillingsvinduene der de er plassert, kan du se maleriene til tapetkartusjene. Den store hovedpersonen er imidlertid prosesjonsmonstransen, som sies å ha blitt laget med det første gullet som ankom fra den nye verden.

Det var en arv fra dronning Isabella den katolske til kardinal Cisneros. Monstransen er 2,5 meter høy og består av tre deler. Den består av 5600 deler og 250 statuetter laget av emalje og forgylt sølv. Et diamantkors fra 1600-tallet troner over den. I tillegg til monstransen og de andre kunstverkene i dette rommet er en av de viktigste Saint Louis-bibelen, en gave fra det franske kongelige verkstedet til Alfonso X.

6. Klosteret

Katedralens korsgang|©Joan Carles Doria
Katedralens korsgang|©Joan Carles Doria

Hvis du forlater skipene gjennom Puerta de la Presentación, kommer du til klosteret, som har tredører som dateres tilbake til 1601. Den første steinen ble lagt i denne hallen den 14. august 1389, og arbeidet ble fullført i 1399. Klosteret i katedralen i Toledo består av fire gallerier som hver måler mer enn 50 meter.

Porten inn til klosteret er kjent som Puerta del Mollete eller Puerta del Niño Perdido. Veggene var en gang utsmykket med malerier av Pedro Berruguete, men i dag kan du se fresker av Mariano Salvador Maella og Francisco Bayeu, som ble malt under erkebispedømmet Lorenzana.

Av dem alle er en av de mest slående Santo Niño de la Guardia. Maleriet refererer til en veldig gammel legende om Toledo-tradisjonen, ifølge hvilken hebreerne bestemmer seg for å lære de kristne en leksjon ved å kidnappe et barn i byen La Guardia.

Hvis du fortsetter å gå, kan du også se en sokkel og en stein til minne om innvielsen av tempelet. Katedralen har også et høyt kloster, som skulle være residensen til kapittelet. Det endte imidlertid opp med å bli hjemmet til katedralens arbeidere og huset til og med Isabella I og Filip II.

7. San Blas-kapellet

San Blas-kapellet|©Ángel Bravo Torre
San Blas-kapellet|©Ángel Bravo Torre

Ved siden av klosteret ligger San Blas-kapellet, som ble bygget for å være gravstedet til erkebiskop Tenorio. Arbeidet ble fullført 10. mai 1399, bare 10 dager før erkebiskopens død. Du kan gå inn i San Blas-kapellet gjennom en gotisk dør dekorert med bilder av himmelfarten.

Innvendig vil du kunne tenke på et mangfold av freskomalerier som skildrer forskjellige passasjer fra Kristi liv. På grunn av kapellets beliggenhet har imidlertid fuktigheten påvirket bevaringen. Midt i midten av kapellet ligger den hvite marmorgraven til erkebiskop Tenorio, som hviler ved siden av graven til biskopen av Palencia.

8. Menighetskapellet i San Pedro

San Pedro-kapellet|©llin98
San Pedro-kapellet|©llin98

Jeg fortsetter denne omvisningen i Toledo-katedralen med sognekapellet San Pedro. For å få tilgang til det, må du gå tilbake fra San Blas-kapellet til katedralens skip gjennom Puerta de Santa Catalina. Dette kapellet fungerer som en sognekirke og ble grunnlagt i 1422 av erkebiskop Sancho de Rojas. Innvendig kan du se tre altere dekorert med malerier av Bayeu, som stammer fra 1700-tallet, og erkebiskopens grav.

Rett foran kapellet var det en gang en stein i form av en vugge der barn som var unnfanget utenfor ekteskapet eller som var født inn i familier som ikke kunne ta vare på dem, ble forlatt.

Navnet er steinen for hittebarn, og alle de som ble plassert i den var i katedralens omsorg. Det kom en tid da dette ble uholdbart for tempelet, så kardinal Mendoza grunnla Hospital de Santa Cruz for å kunne ta imot disse barna.

9. Gravene på gulvet i katedralen i Toledo

Grav i katedralen|©Keraunion
Grav i katedralen|©Keraunion

Som du vil ha sett gjennom denne artikkelen, er det mange kapeller i katedralen i Toledo som har blitt bygget som graver for viktige medlemmer av erkebispedømmet. Åpenbart kunne ikke alle ha tilgang til slike velstående graver, ettersom de involverte kostnadene ved byggingen av kapellet og medgiften til kapellanene som hadde ansvaret for massene.

Etter en tid ble katedralen påvirket av det høye antallet graver, så vel som av de liturgiske handlingene de medførte. Dermed ble det forbudt å feire messer på søndager og helligdager. For alle de som ikke hadde de økonomiske ressursene som et kapell innebar, ble det beordret at gravene måtte være på samme nivå som fortauet.

Når du går rundt katedralen, kan du se de forskjellige gravene i bakken du går på, samt inskripsjonene med fødsels- og dødsdatoer og navnene på personene som ligger der.

10. Klokkeporten

Klokkeporten|©Miguel Angel Prieto Ciudad
Klokkeporten|©Miguel Angel Prieto Ciudad

Puerta del Reloj, også kjent som Puerta de las Ollas eller Puerta de la Chapinería, er et verk fra 1400-tallet av byggmester Paulo. På utsiden kan du se fire store lerreter som refererer til Saint Thomas Aquinas og forskjellige øyeblikk i grunnleggelsen av katedralen.

Over døren er det en klokke fra slutten av 1700-tallet, som har gitt døren sitt navn. Selv om du ikke kan se den, inneholder mekanismen en engel med en ljå som henspiller på døden.

På toppen, ved siden av døren, finner du et horn som det henger en kjede på. Selv om det ikke er kjent, sier visse legender at det tilhører en av oksene som de første steinene i katedralen ble transportert på.

11. Hovedkapellet

Hovedkapellet, Toledo|©Fotgrafo-robby25
Hovedkapellet, Toledo|©Fotgrafo-robby25

Denne delen av katedralen kan være noe overveldende for øyet, ettersom den er full av rikdommer. På stedet der den står i dag, pleide det å være de gamle kongenes kapell. En av de viktigste skattene i hovedkapellet i katedralen i Toledo er renessansegitteret fra 1548 laget av Francisco de Villalpando.

I hver ende av gitteret er det to statuer, den ene av Jomfru Maria og den andre av Sankt Gabriel. Midt på gitteret kan du se et våpenskjold med Karl I's keiserlige våpenskjold. Gitteret er kronet med en figur av Kristus.

Kapellet, som tidligere var gravkapellet som ble beordret bygget av kong Sancho IV, er fra 1500-tallet. Før byggingen ba kardinal Cisneros de katolske monarkene om å overføre monarkene til et annet av katedralens kapeller.

En av de viktigste delene av hovedkapellet er den polykrome altertavlen i tre, som ble laget av Petit Jean under veiledning av Enrique Egas og Pedro de Gumiel. Byggingen varte fra 1498 til 1504. Denne altertavlen består av tre deler. Midt i midten er tabernaklet, som er stedet der det innviede brødet oppbevares under nattverden.

12. Koret

Koret i katedralen i Toledo|©Francisco Javier Muñoz Fermosel
Koret i katedralen i Toledo|©Francisco Javier Muñoz Fermosel

Rett i motsatt ende av hovedkapellet er det et stort gitter som beskytter korområdet. Det ble bygget i 1548 av Domingo Céspedes. Gitteret har to inngangsdører og er laget av jern, gull og sølv.

Koret er et av de mest spesielle stedene i dette tempelet og brukes bare til å be de kanoniske timene. Det ligger i hjertet av katedralen og har et korloft og et korloft. Det nedre koret ble bygget i 1495 av Rodrigo Alemán og har 54 seter der forskjellige scener fra erobringen av Granada av de katolske monarkene er avbildet.

Både Alonso de Berruguete og Filip av Burgund deltok i den øvre delen. Dette gjør det mulig å skille mellom to stiler i den øvre delen. Arbeidet er laget av valnøtttre, og du kan se representasjoner av forskjellige figurer fra kirken. På den annen side, over erkebiskopens stol, kan du se en skulptur som refererer til Herrens transf igurasjon. Til slutt, i midten kan du også se en skulptur av den hvite jomfruen.