Medina Azahara fra Cordoba

Oppdag Medina Azahara, den strålende byen til kalifen Abderramán III, som i Al-Andalus' tid inspirerte en rekke legender.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

11 minutter lest

Medina Azahara fra Cordoba

Detalj av Medina Azahara | ©Turismo de Córdoba

Cordoba er en av de mest spennende byene i Spania takket være sin imponerende kulturarv og fascinerende historie. Al-Andalus' storhetstid var under det umayyadiske kalifatet, og som et symbol på denne storheten ble det reist en ny by kalt Medina Azahara i utkanten av Cordoba, den vakreste byen i det islamske Vesten, som bare overlevde i 70 år.

I dag kan du besøke restene bare 8 kilometer fra Cordoba og dermed rekonstruere i minnet det som en gang var Medina Azaharas prakt. For meg er det uten tvil en av de viktigste utfluktene å gjøre i Cordoba i løpet av ferien. Jeg skal fortelle deg hvorfor!

1. Hvordan besøke Medina Azahara?

Arkeologiske rester av Medina Azahara| ©-JvL-
Arkeologiske rester av Medina Azahara| ©-JvL-

Selv om du kan besøke Medina Azahara på egen hånd, kan jeg av erfaring fortelle deg at gitt den enorme utvidelsen og det store antallet mellomrom som utgjør dette nettstedet, er mitt råd å velge en guidet tur for å se hele Umayyad palatinbyen uten å gå glipp av en eneste detalj. Dessuten vil du med en guide lære å tyde den overdådige dekorasjonen, og du vil suge opp historien, som ikke er like kjent som Alhambra i Granada.

2. Besøk Medina Azahara fra Cordoba

Kalifens kongelige hus| ©-JvL-
Kalifens kongelige hus| ©-JvL-

Med dette 3-timers besøket til Medina Azahara fra Cordoba vil du reise til hjertet av kalifatet i Cordoba, perioden med størst prakt i Al-Andalus, ledsaget av en guide som vil fortelle deg den fascinerende historien til den strålende byen Abderraman III og vise deg restene av dette interessante arkeologiske stedet til fots.

Hva består denne turen av?

Denne turen til Medina Azahara fra Cordoba består av to deler: et besøk til det arkeologiske stedet Medina Azahara og et besøk til tolkningssenteret.

Turen starter kl. 10:15 ved rundkjøringen Cruz Roja, hvor du tar bussen til Medina Azahara-komplekset. Guiden din vil vente på deg der, som du vil kunne identifisere fordi han / hun bærer en oransje paraply. Når du har oppgitt navnet på reservasjonen din, vil du bli med gruppen og gå på en annen buss til ruinene av pal assbyen som ligger 2 kilometer fra tolkningssenteret.

I Medina Azahara vil du tilbringe 2 timer med guiden mens du går blant restene av palasser, seremonihaller, moskeer og verksteder og lærer alle historiene og overraskende anekdoter om dette arkeologiske komplekset som ble erklært verdensarvsted av UNESCO i 2018.

På slutten kommer du tilbake til tolkningssenteret på stedet for å starte den andre delen av denne ekskursjonen til Medina Azahara, som inkluderer et besøk på museet med guiden som vil forklare alle samlingene det huser og gi deg et mer fullstendig syn på aktiviteten. Du vil lære mye!

Til slutt vil du ankomme Cordoba rundt 13:30, et flott tidspunkt å spise lunsj og fortsette ferien i den andalusiske byen.

Språk

Aktiviteten er tilgjengelig på spansk og engelsk.

Hvor mange reisende per gruppe?

I denne aktiviteten vil det være maksimalt 15 reisende.

Inkluderte tjenester

Lokal guide

3. Guidet besøk til Medina Azahara

Detalj av den vakre utsmykningen av Salón Rico.| ©Roberto Venturini
Detalj av den vakre utsmykningen av Salón Rico.| ©Roberto Venturini

Med denne 3-timers omvisningen i Medina Azahara vil du sammen med en offisiell guide utforske dette utrolige arkeologiske stedet som ligger bare 8 kilometer fra Cordoba. Et sted som vitner om Cordobas storhet på 900-tallet under det umayyadiske kalifatet.

Hvordan foregår besøket?

Denne guidede omvisningen i Medina Azahara begynner kl. 10.30, når gruppen går om bord i bussen til stedet fra Cordoba.

Når du er der, må du ta en skyttelbuss, som er inkludert i turen, for å gå til ruinene av Medina Azahara, da de ligger langt fra tolkningssenteret der den første bussen vil slippe deg av. Med denne turen er inngangen til det arkeologiske området gratis for EU-borgere, mens besøkende fra land utenfor EU må betale en symbolsk pris på bare 1,50 euro.

Deretter starter omvisningen i Medina Azahara med guiden, som vil vise deg restene av palassene, hagene, moskeene og seremonihallene i det som var den vakreste byen i det islamske Vesten i middelalderen.

Under besøket vil guiden også fortelle deg noen legender og kuriositeter om Medina Azahara, noe som etter min mening gjør denne turen mye morsommere og underholdende.

Språk

Aktiviteten er tilgjengelig på spansk og engelsk.

Hvor mange reisende per gruppe?

I denne aktiviteten vil det være maksimalt 50 personer.

Inkluderte tjenester

  • Skyttelbuss fra parkeringsplassen til Medina Azhara.
  • Offisiell guide
  • Gratis inngang for EU-borgere

4. Hvor lang tid tar det generelt å se Medina Azahara?

Utsikt fra toppen av Medina Azahara-komplekset.| ©-JvL-
Utsikt fra toppen av Medina Azahara-komplekset.| ©-JvL-

Varigheten av hele besøket er omtrent 2,5 til 3 timer.

5. Er det mulig å organisere besøket til Medina Azahara på egen hånd?

Museet i Medina Azahara| ©Emilio
Museet i Medina Azahara| ©Emilio

Hvis du velger å gjøre denne ekskursjonen på egen hånd, for å bedre forstå betydningen av Medina Azahara i Spanias historie, anbefaler jeg at du først besøker tolkningssenteret som ligger i nærheten av de arkeologiske ruinene og deretter palatinbyen, for å få en bedre ide om hva det var og betydde i Al-Andalus før du vurderer restene personlig.

For å organisere turen til Medina Azahara på egen hånd, anbefaler jeg at du laster ned to kart med reiserutene til museet og det arkeologiske stedet som du finner på det offisielle nettstedet, som sikkert vil hjelpe deg med å planlegge besøket ditt!

6. Hvordan komme seg til Medina Azahara?

Hager i Medina Azahara| ©Diego Tirira
Hager i Medina Azahara| ©Diego Tirira

Med buss

En turistbuss går fra Avenida del Alcázar til Medina Azahara tolkningssenter. For å få billett til denne bussen må du bestille plass på turistkontoret i Cordoba minst én dag i forveien.

Med bil

Fra sentrum av Córdoba kommer du til Medina Azahara-tolkningssenteret ved å ta A-431 fra Palma del Río til du kommer til skiltet mot Madinat al-Zahra.

Når du ankommer stedet, parkerer du bilen på museets parkeringsplass og tar skyttelbussen opp til det arkeologiske området, som ligger to kilometer fra sentrum. Bussen går hvert 20. minutt, og bussbilletten kjøpes på museet.

Hvordan komme seg til det arkeologiske området?

Som sagt ligger det arkeologiske stedet Medina Azahara 2 kilometer fra tolkningssenteret, så det er en skyttelbuss som forbinder de to punktene, som du kan ta etter å ha fått billetten din og registrert deg på museet.

Denne bussen går kontinuerlig i senterets åpningstider og går hvert 15. eller 20. minutt. Billetten koster 2,50 euro (ordinær billettpris ) og 1,50 euro (redusert pris for pensjonister og barn mellom 5 og 12 år) og inkluderer tur/retur. Barn under 5 år er gratis.

Den siste skyttelbussen som tar besøkende til ruinene av Medina Azahara, forlater parkeringsplassen til tolkningssenteret 60 minutter før stengetid.

Husk at dette er den eneste måten å komme seg inn på, da private kjøretøy ikke har adgang til den gamle palassbyen.

7. Tidsplan og inngangsbillett til Medina Azahara

Den store søylegangen| ©-JvL-
Den store søylegangen| ©-JvL-

Åpningstider

Medina Azahara er åpen fra tirsdag til lørdag fra 9:00 til 18:00. Søndager, helligdager og mandag før helligdager åpent fra 9 til 15. Mandager stengt. Også stengt 1. januar, 6. januar, 1. mai, 24. desember, 25. desember og 31. desember.

Avhengig av måned og sesong endres åpningstidene, og nattbesøk til Medina Azahara er bare tilgjengelig fra 19.00 til 00.00. For mer informasjon, vennligst se det offisielle nettstedet.

Inngangsbillett

  • Gratis for akkrediterte borgere i Den europeiske union.
  • Inngang for borgere fra andre land koster 1,50 euro.

8. Hvorfor besøke Medina Azahara?

Ja'fars hus| ©Jocelyn Erskine-Kellie
Ja'fars hus| ©Jocelyn Erskine-Kellie

Alhambra i Granada er den mest berømte andalusiske palassbyen i verden på grunn av sin fantastiske skjønnhet og utmerkede bevaringstilstand. Den mottar millioner av besøkende hvert år, folk står i endeløse køer ved billettkontorene for å få adgang, og billettene er utsolgt flere måneder i forveien.

Imidlertid er det ikke mange reisende som er klar over eksistensen av Medina Azahara, Alhambras forgjenger når det gjelder andalusiske palassbyer.

Dette skyldes at skjebnen til de to palasskompleksene var svært forskjellig. Mens Alhambra var i stand til å overleve etter slutten av gjenerobringen, ble Medina Azaharas liv svært kortvarig, ettersom det ble jevnet med jorden under borgerkrigen som gjorde slutt på umayyade-kalifatet og ga plass til Taifa-rikene. Oppgivelse, tidens gang og plyndring gjorde resten.

Takket være restaureringsarbeidet som er gjort i Medina Azahara, er det imidlertid mulig å få en idé om den ekstraordinære skjønnheten som denne kalifatbyen hadde i sin opprinnelse, og for de av oss som er lidenskapelig opptatt av historie og kunst, er det et vidunder å kunne gå rundt på stedet og forestille seg hvordan Medina Azahara var i sin glansperiode og den store betydningen den hadde i middelalderen på et politisk, kulturelt og kommersielt nivå.

9. Hvordan er Medina Azahara?

Detalj av den rike utsmykningen i Medina Azahara.| ©-JvL-
Detalj av den rike utsmykningen i Medina Azahara.| ©-JvL-

Jeg husker at å vandre gjennom ruinene av Medina Azahara var som å ta en tur tilbake i tid til Al-Andalus og Umayyad-dynastiets storhetstid i Spania - en spennende opplevelse!

Jeg syntes det var fascinerende å få muligheten til å vandre rundt i den eldste andalusiske palassbyen i landet. Perlen til et av de store imperiene i Middelhavet som kan sammenlignes med det bysantinske i sin tid, for byggingen av hvilke arkitekter kom fra Bagdad og Konstantinopel.

Besøket i Medina Azahara er et eventyr i seg selv. Siden det ikke er mulig å komme inn på området med bil, må du parkere bilen på parkeringsplassen til tolkningssenteret, registrere deg og få billetten din her før du tar skyttelbussen til det monumentale komplekset.

Fristende som det er, er det ikke mulig å komme til Medina Azahara ved å gå gjennom landskapet og nyte naturen fordi veien blir smal og farlig på steder.

Når jeg var registrert, gikk jeg ombord på bussen som forbinder museet med stedet (den går hvert 15. eller 20. minutt) og ankom snart Medina Azahara.

Hva å se i Medina Azahara?

Det første som slo meg var den privilegerte beliggenheten til Medina Azahara.

Ved å dra nytte av landets naturlige ujevnheter ble byen lagt ut i et system med terrasser på tre nivåer, slik at Alcázar Real ( kalifens bolig hvorfra han kunne se ut over Guadalquivir-dalen) ble bygget i den øvre delen, den midterste delen var dedikert til administrasjonsbygningene og hjemmene til hoffets tjenestemenn og den nedre delen var selve medinaen.

Selv om byen ble jevnet med jorden under krigen og senere plyndret, ble jeg overrasket over å se at det fortsatt er spor etter den overdådige dekorasjonen som denne palatinbyen en gang skrøt av.

Dekorasjonen av den palatinske byen

Kalif Abderraman III sparte ikke på noe, for Medina Azahara representerte makten til hans nylig proklamerte kalifat, og derfor ble alt designet for å vise verden prakten til Umayyad-dynastiet.

Hvit marmor ble hentet fra Portugal til søyler og kapiteler, alabast ble brukt til gulvene i de viktigste rommene, og lokal purpurfarget kalkstein ga en utsøkt kontrast mellom de røde dekorasjonene og de hvite veggene.

Legg til alt dette den overdådige dekorasjonen med plantemotiver, epigrafiske inskripsjoner, hager, fontener og dammer, og det er lett å forstå hvorfor Medina Azahara ble sagt å være en av de mest fantastiske byene som noen gang er bygget av mennesker.

Hva er de mest fremragende stedene?

Her kan du se kalifens kongelige hus og den praktfulle Rico-salen, der politiske mottakelser ble holdt i byen og som var preget av sin rike utsmykning. Også Aljama-moskeen og House of Ja'far, residensen til den første ministeren til kalifen Alhaken II, som bygde maqsuraen til moskeen i Cordoba.

Andre interessante områder er den store søylegangen, den østlige inngangen til Alcazar-området, og Alberca-huset, som antas å ha vært residensen til kalif Alhaken II.

Hvordan er tolkningssenteret?

Målet med dette museet er å fremme studiet og formidlingen av det arkeologiske stedet Medina Azahara og å fungere som en bro mellom den vestlige og den østlige verden.

Turen består av en 60-minutters introduksjon til Medina Azahara, som lar deg oppdage historien gjennom fire permanente utstillinger på:

  • Grunnleggelsen av byen og dens kontekst.
  • Byggingen av Madinat al-Zahra.
  • Byen og dens innbyggere.
  • Ødeleggelsen og gjenoppbyggingen av Madinat al-Zahra.

Alle de historiske gjenstandene som ble funnet i de arkeologiske utgravningene, oppbevares her, og det vises en 15-minutters audiovisuell dokumentar kalt "Madinat al-Zahra: den skinnende byen". Det er vel verdt å se for å finne ut mer om Medina Azahara og livet der, ettersom det var bebodd av mer enn 20 000 mennesker på den tiden.

10. Hvordan ble Medina Azahara født?

Reis tilbake i tid og oppdag kulturen i Al-Andalus| ©fraboof
Reis tilbake i tid og oppdag kulturen i Al-Andalus| ©fraboof

Legenden forteller at Abderramán III, den første kalifen av Córdoba, beordret byggingen av palassbyen Medina Azahara ved foten av Sierra Morena-fjellene på 800-tallet for å tilfredsstille innfallet til Azahara, hans favoritt konkubine.

Den virkelige opprinnelsen til dette palasskomplekset ligger imidlertid ikke i herskerens romantikk, men i en rent politisk grunn.

På den ene siden ønsket kalifen å konsolidere sitt maktbilde etter opprettelsen av det uavhengige kalifatet Córdoba og å annonsere sin makt, rikdom og gode smak til sine motstanderriker. På den annen side ønsket Abderraman III også å komme bort fra sine undersåtter i en så befolket by som Cordoba var på den tiden og bo på et idyllisk sted atskilt fra resten av samfunnet, i tråd med datidens middelalderske mentalitet.

11. Hvorfor forsvant Medina Azahara?

Ruinene av Medina Azahara-komplekset| ©Diego Tirira
Ruinene av Medina Azahara-komplekset| ©Diego Tirira

Det store verket til Abdarrahman III var Medina Azahara, et symbol på den politiske makten til den selvutnevnte kalifen av Al-Andalus. Sønnen Alhakam IIs død innledet kalifatet til barnebarnet Hisham II, som henga seg til verdslige fornøyelser og var en marionett i hendene på vesiren, den berømte Almanzor, som til slutt ble hersker over Al-Andalus.

Almanzor forlot dermed Medina Azahara og grunnla Medina Alzahira, sin egen palassby, som ligger vest for Córdoba, og som til dags dato ikke har blitt lokalisert.

Det ingen kunne ane, var at det umayyadiske kalifatets dager var talte. Det forsvant for godt i 1031, etter en voldsom borgerkrig som styrtet Hisham III og førte til oppdeling av territoriet i forskjellige kongedømmer kjent som Taifa-rikene.

Fra da av ble Medina Azahara brent og plyndret. Den gikk i glemmeboken i århundrer, helt til de første arkeologiske utgravningene i 1911 avdekket restene av den gamle umayyadiske palassbyen, som i 2018 ble erklært som verdensarv.

12. Tips for å besøke Medina Azahara

Komplekset er integrert i landskapet for å forbløffe turisten.| ©dr_zoidberg
Komplekset er integrert i landskapet for å forbløffe turisten.| ©dr_zoidberg

Når skal du besøke Medina Azahara?

Når som helst på året er det en god tid å besøke Medina Azahara, selv om temperaturene om sommeren har en tendens til å være ganske høye. Derfor anbefaler jeg deg å besøke tidlig på morgenen eller sent på ettermiddagen i løpet av denne sesongen.

Er det mulig å kjøpe mat og drikke på det arkeologiske stedet?

Det er ikke mulig å kjøpe vann eller mat inne, så jeg anbefaler at du tar med deg en flaske og litt tørket frukt og nøtter i ryggsekken i tilfelle du blir sulten.

Tolkningssenteret har imidlertid en kafeteria-restaurant hvor du kan hente deg inn igjen etter utflukten.

Hvordan kle seg for å se Medina Azahara?

Det er mye å se under besøket ditt i Medina Azahara, så du kommer til å gå en god stund. Husk å bruke komfortable klær og fottøy, og å beskytte deg mot kulde om vinteren og solen om sommeren.

13. Hvordan fullføre besøket i Medina Azahara?

Cordoba-moskeen| ©Angel de los Rios
Cordoba-moskeen| ©Angel de los Rios

Hvis du planlegger en tur til Cordoba, anbefaler jeg at du tar en tur til Medina Azahara og fullfører den med et besøk i katedral-moskeen for å forstå betydningen av Umayyad-hovedstaden på 10-tallet.

I artikkelen min Billetter til moskeen i Cordoba forteller jeg deg alle detaljene om hvordan du får billetter til dette tempelet og de forskjellige turene som er tilgjengelige.

Hvis du reiser til Andalusia i fotsporene til Al-Andalus, er Alhambra i Granada en annen fantastisk palassby du kan oppdage.

Hvis du vil inkludere det i turen din, har du flere alternativer for å utforske denne fantastiske middelalderske Nasrid-festningen. Jeg forklarer dem i detalj i artikkelen min Billetter og guidede turer til Alhambra i Granada.