10 Ting å Gjøre i Beijing i winteren

De lave temperaturene i den kinesiske hovedstaden innbyr til snø, festivaler, varme måltider og mye mer om vinteren.

Lorena Morales

Lorena Morales

9 minutter lest

10 Ting å Gjøre i Beijing i winteren

Vinter i Beijing | ©Peter Moore

Den folkerike byen Beijing besøkes av mange reisende. Hvis du reiser om vinteren, er det en ideell tid for å besøke turistattraksjoner som Den forbudte by, Den himmelske freds plass og til og med Den kinesiske mur.

Vinteren er også ideell for å gå på skøyter, stå på ski eller snowboard, delta på utrolige isskulpturfestivaler, nyte de deiligste varmretter eller ha det gøy på nyttårsaften. Så hvis du planlegger å besøke Beijing om vinteren, vil du utvilsomt bli overrasket over alt det er å oppdage i og rundt byen. Er du klar for det?

1. Smak på de beste rettene i Beijing på en original måte med en tuk tuk-tur

Tangyuan| ©Alpha
Tangyuan| ©Alpha

Det kalde været inviterer oss til å spise varme retter som trøster oss og gir oss energi. Derfor er vinteren den beste tiden å bestille en gastronomisk tur i en t uk tuk og smake på sesongens typiske retter.

Blant de mest populære kinesiske rettene som er perfekte for vinteren, er:

  • Hot pot, som er en krydret buljong med ulike ingredienser som grønnsaker, tofu, dumplings, egg, nudler, kjøtt og til og med sjømat. Den serveres i en stor bolle som deles av alle ved bordet. På mange restauranter kan du selv velge ingrediensene og se på når de tilberedes.
  • Tangyuan, en søt suppe med rismelboller, tilberedes for å feire vintersolverv, nyttår eller lyktefestivalen. Disse bollene lages for hånd og kan fylles med ulike ingredienser som dadler, mandler, peanøtter eller valnøtter. De kan også lages med smakfulle ingredienser som kjøtt eller grønnsaker.

Bestill en gastronomisk tuk tuk-tur

2. Besøk Den himmelske freds plass

Gjennom Tiananmen-porten| ©Shande Villa
Gjennom Tiananmen-porten| ©Shande Villa

Den himmelske freds plass er en av de største plassene i verden. Den er også besøkt nesten hele året, så det er ideelt å besøke den om vinteren når det er færre turister.

Det er mye å se på Den himmelske freds plass, ettersom det var her Folkerepublikken Kina ble proklamert i 1949, og mange viktige historiske hendelser har funnet sted her. Den ligger ved siden av Den forbudte by, så det er vanlig å besøke dem sammen på en dagstur til Beijing. Den er også bevoktet, og du må vise pass og bagasje for å komme inn.

Hvis du vil se den i detalj, anbefaler jeg at du bestiller en tur til Den himmelske freds plass. På torget vil du kunne se emblematiske bygninger:

  • Kinas nasjonalmuseum, et av de viktigste i verden.
  • Den himmelske freds port, der Folkerepublikken Kina ble proklamert.
  • Monumentet til folkets helter, til minne om de revolusjonære kampene på 1800- og 1900-tallet.
  • Folkets store hall.
  • Mao Zedongs mausoleum, der hans balsamerte kropp ligger og folk kommer med offergaver til ham.

Bestill tur til Den himmelske freds plass

3. Nyt vinterlandskapet på Den kinesiske mur

Den kinesiske mur om vinteren| ©tacowitte
Den kinesiske mur om vinteren| ©tacowitte

Vinteren er et godt tidspunkt å bestille en tur til Den kinesiske mur, som er utpekt til å være et av verdens 7 underverker, ettersom snøen gir landskapet rundt en helt spesiell sjarm. Dessuten er det ikke så mye folk som det er om våren eller sommeren i Beijing.

Du kan besøke ulike deler av muren, avhengig av kondisjonsnivå og hvor langt du ønsker å gå. Om vinteren er turer med lav vanskelighetsgrad, som Mutianyu eller Badaling, mer egnet for barn og eldre. Ruter med middels vanskelighetsgrad er Simatai og Jinshanling (10 km), mens Jiankou er for de mer trente.

Alle deler av Den kinesiske mur er interessante, det er ingen som er bedre enn den andre. Når det gjelder hvordan du kommer deg til Den kinesiske mur, kan du ta buss eller undergrunnsbane på ca. 2 timer, bestille busstransport til Den kinesiske mur eller bestille en tur, avhengig av hva som er mest praktisk og komfortabelt på denne tiden av året.

Bestill en tur til Den kinesiske mur

4. Ta en omvisning i Den forbudte by i ro og mak

Den forbudte by| ©cattan2011
Den forbudte by| ©cattan2011

Den forbudte by er et palasskompleks bestående av 114 palasser og bygninger der keiserne i Ming- og Qing-dynastiene regjerte mellom 1400- og 1900-tallet. I tillegg til den unike arkitekturen i palassene, kan du se skulpturer, relieffer, hager, smykker, malerier og keramikk som vil sette deg i ærefrykt.

I dette komplekset har alt en symbolsk betydning eller er relatert til Feng Shui, noe som sannsynligvis vil gå deg hus forbi ved et raskt besøk. Derfor er vinteren en av de beste tidene å besøke Beijing på for å bli bedre kjent med hemmelighetene bak disse severdighetene. Området dekker et areal på ca. 72 hektar, så det vil ta flere timer å gå rundt. Jeg anbefaler at du bestiller en omvisning i Den forbudte by for å være sikker på at du ikke går glipp av noen detaljer.

Det finnes steder å spise og kjøpe drikke, selv om prisene kan virke litt høyere enn utenfor komplekset. Husk å ta med pass og bestille billett til Den forbud te by på forhånd. Noen av de viktigste severdighetene i dette historiske komplekset er:

  • vollgraven med frossent vann som omgir byen.
  • Den himmelske freds port, der Folkerepublikken Kina ble proklamert.
  • Den utskårne marmortrappen med relieffer av drager og andre mytologiske motiver.
  • Den keiserlige Yuhuyuan-hagen, som dekker ca. 7000 m2 med kunstige åser, terrasser, haller, templer og blomster.
  • Den høyeste harmonis sal, den viktigste salen i Den forbudte by, der viktige begivenheter som keiserutnevnelsen og nyttårsfesten ble avholdt.
  • Skattegalleriet: her kan du se juveler, kroner og andre dyrebare gjenstander som tilhørte keiserne.
  • De ni dragers mur, som er ca. 30 meter lang.

Bestill omvisning i Den forbudte by

5. Oppdag Beijings viktigste templer og palasser.

Himmelens tempel| ©m w
Himmelens tempel| ©m w

Beijing er en by som er kjent for sine symboltunge templer og palasser, som utvilsomt er blant de beste alternativene om vinteren, når du finner flere lokale enn turister og kan besøke dem i ro og mak. Noen av Beijings beste temp ler er blant annet:

Himmelens tempel

Himmelens tempel er et av de viktigste templene i Kina, og var et bønnested for keiserne i Ming- og Qing-dynastiene. Det ligger bare 5 km fra sentrum av Beijing. Det ligger i en park på ca. 273 hektar, så det tar litt tid å gå rundt. På innsiden må du ikke gå glipp av blant annet det sirkulære alteret, hallen for innhøstingsbønn, keiserens hvelv og fastepalasset.

  • Beliggenhet: 4 Jingshan Front St, Dongcheng, Beijing, Kina.
  • Åpningstider: Daglig fra kl. 6.30 til 22.00 fra november til mars. Attraksjoner som Bønnesalen og Ekkomuren åpner kl. 08.00 og stenger kl. 17.00. Stengt på mandager.
  • Inngangsbillett: Generellinngangsbillett per person koster ca. 2 euro (fra november til mars). Inngang til attraksjonene koster ca. 1-2 euro per attraksjon.
  • Anbefalinger: Ta med passet ditt for å komme inn.

Lamatempelet eller Yonghe-tempelet

Lamatempelet er et av de mest berømte tibetansk-buddhistiske templene utenfor Tibet, og her kan du se munker i kapper og folk som tenner røkelse og ber, ettersom det er et aktivt buddhistkloster. Hvis du bestiller en tur til Lamatempelet, får du se verdens største buddhastatue, 18 meter høy. I nærheten av tempelet ligger et område med hutonger, tradisjonelle kinesiske bydeler, der du kan se hvordan lokalbefolkningen bor og kikke i noen av butikkene.

  • Beliggenhet: 4 Jingshan Front St, Dongcheng, Beijing, Kina.
  • Åpningstider: daglig fra kl. 9.00 til 16.00 fra november til mars. Stengt på mandager.
  • Inngangsbillett: Generellinngangsbillett per person koster ca. 2 euro fra november til mars.
  • Anbefalinger: Pass kreves for innreise.

Bestill omvisning i Lamatempelet

6. Ha det gøy på vinterfestivalene

Lyktfestivalen| ©William Leonard
Lyktfestivalen| ©William Leonard

Hvis du besøker byen om vinteren og tar noen av de beste turene i Beijing, har du muligheten til å delta på ulike festivaler, mange av dem knyttet til is og snø. Her er et utvalg av de mest interessante, slik at du kan velge den du liker best.

  • Lantern Festival, eller Lantern Festival: Denne festivalen finner sted i februar, i forbindelse med månenyttår. Den finner sted ved den første fullmånen i måneåret og innleder våren. Det er en tradisjon som begynte i 206 f.Kr., initiert av Ming-keiseren av Han. Under festivalen pyntes hus, butikker, parker og gater med fargede lykter med en gåte på, og hvis man løser gåten, kan man vinne en premie. Det arrangeres også danseforestillinger, parader og messer, og det kan være fyrverkerishow.
  • Longqing Ice and Snow Lantern Festival: Arrangeres i januar og februar hvert år i Longqing, 85 km fra Beijing. Her kan du se mange fargerike lykter og isskulpturer som vil forbløffe deg, samt trær dekorert med lys. Inngangsbilletten til Ice Lantern Festival koster rundt 25 euro. Et veldig interessant alternativ, men lenger unna Beijing (5 timer i bil), er Harbin Ice Festival, der skulptører fra hele verden deltar og skaper ekte kunstverk. Festivalen arrangeres i januar måned.
  • Bird's Nest Ice and Snow Festival: I løpet av januar måned forvandles Beijing National Stadium til en enorm is- og snøbane og tilbyr ulike aktiviteter som skøyter, skigåing i en kunstig bakke, ishockey og snøpark. Inngangsbilletten til Bird's Nest Festival koster rundt 15 euro.

7. Skøyteløping på frosne innsjøer

Skøyteløping på frosne innsjøer| ©cligste
Skøyteløping på frosne innsjøer| ©cligste

Når temperaturen synker under frysepunktet, forvandles innsjøene i Beijing til skøytebaner som er perfekte for hele familien. På disse banene kan man ikke bare gå på tradisjonelle skøyter, men også sykle på skinner, kjøre el-bil eller gli på stoler på skinner.

Et yndet skøytested er Kunming-sjøen, Beijings største innsjø, som er omgitt av hager og palasser, blant annet det uunnværlige Sommerpalasset. Populært er også Houhai-sjøen, som ligger i sentrum av Beijing, i et område der prinser og adelsmenn bygde sine herskapshus.

8. Feire nyttår i Kina

Feiring av nyttår| ©Frühtau
Feiring av nyttår| ©Frühtau

Det kinesiske nytt året feires de seks første dagene i månekalenderen, som vanligvis er i januar måned. Måten man starter året på, avgjør hvordan resten av året vil bli, så man utfører renselser og ofrer til forfedrene. De samles også for å spise tradisjonell mat som kinesisk ravioli, fisk eller niangao, en rismelkake. Det er vanlig å gi penger i dekorerte røde konvolutter, særlig til barn.

Det er også mange festivaler i Beijing på denne tiden av året, for eksempel lyktefestivalen, der du kan se fargerike lykter over hele byen, og tempelmesser, der folk går for å be med røkelse. Blant disse er Ditan-tempelet, Changdian-tempelet og Dongyue-tempelet svært populære og finner sted omtrent mellom kl. 9 og 16.

Det er også gatefeiringer, som den tradisjonelle drage- og løvedansen, parader og kunstutstillinger, samt håndverks- og matmesser, særlig med søtsaker. Fyrverkeri har blitt forbudt ved flere anledninger på grunn av miljøforurensningen det genererer, men man kan likevel se fyrverkeri rundt om i byen.

9. Ski og snowboard i nærheten av Beijing

Snowboarding| ©Visit Almaty
Snowboarding| ©Visit Almaty

Det finnes en rekke skianlegg i nærheten av Beijing med bakker av varierende vanskelighetsgrad der du kan utøve snøsport og nyte den vakre naturen. Bakkene er utvidet i forbindelse med vinter-OL 2022, så det finnes muligheter for alle nivåer.

Et av de største skianleggene er Beijing Huaibei, 80 km fra Beijing, som ligger svært nær Den kinesiske mur, så utsikten er fantastisk. I tillegg til sine 4,5 km med nedfarter har dette skistedet verdens høyeste taubane på 1200 meter.

Også i Chongli, 3 timer fra Beijing, finnes det flere moderne skianlegg som Fulong Four Seasons Town, med 37 nedfarter, og Wanlong, med 32 nedfarter.

10. Se de frosne fossefallene Taoyman Xiangu

Frosset foss| ©ilesour
Frosset foss| ©ilesour

Som du ser, er det mye å se og gjøre i Beijing. Som avslutning på denne listen kan vi nevne Taoyuan Fairy Valley i Miyun County, ca. 100 km fra Beijing, en skog med dammer, innsjøer, kilder og en 50 meter høy foss som fryser til om vinteren, og som byr på et islandskap med grotter og skulpturelle former som bare kalde temperaturer kan skape.

I tillegg til å se på vinterlandskapet er det mange som besøker stedet for å isklatre på Taoyuan-fossen, som har ulike vanskelighetsgrader. I dalen ligger også Longquan-fossen, som er mer egnet for nybegynnere og er ca. 20 meter høy.