De 10 Beste Mat- og Vinturene i Lucca

En av Luccas store attraksjoner er gastronomien. Jeg viser deg de beste turene for å nyte den med alle fem sanser.

Sonsoles Jimenez

Sonsoles Jimenez

11 minutter lest

De 10 Beste Mat- og Vinturene i Lucca

Spisesteder i Lucca | Herbert Frank

Den toskanske gastronomien er like variert som den er velsmakende, og Lucca er det perfekte stedet for å smake på typiske lokale retter. Pasta, kjøtt, kjøttpålegg og oster, ledsaget av en god lokal vin, er hovedpersonene i autentiske oppskrifter og tilberedninger som du ikke vil kunne motstå.

Du kan prøve disse delikatessene på egen hånd, men noe av det beste du kan gjøre i Lucca er å bli med på en guidet tur i gastronomien. Her finner du typiske osteriaer, etablissementer der du kan smake på gatemat og vinkjellere der du kan delta i smaksprøver. Jeg skal fortelle deg mer nedenfor.

1. Gastronomisk byvandring i Lucca

Gatene i Lucca| ©Pug Girl
Gatene i Lucca| ©Pug Girl

På denne turen kan du fordype deg i det beste av Lucca. På den ene siden i det sjarmerende historiske sentrum. På den andre siden den rike gastronomien. En ekspertguide vil følge deg på turen, og du vil oppdage alle byens hemmeligheter: de du kan se og de du kan smake på.

Dette er en av de beste turene i Lucca fordi du får smake på noen av Toscanas typiske delikatesser. For å få en god start på turen, starter noen med en frokost der du kan prøve en klassisk espresso eller cappuccino, ledsaget av et bakverk eller en kake. Hvis du får sjansen, bør du prøve buccellato, et søtt brød som er typisk for Lucca.

Deretter kan du gå på oppdagelsesferd i Luccas vakre Duomo, kirken San Michele in Foro eller Piazza dell'Anfiteatro, byens hjerte og det perfekte stedet for en aperitiff eller lunsj. Hva bør du ikke gå glipp av? For eksempel** toskansk spekemat og oster, spesielt pecorino fra Gargagnana**, som produseres i nærheten av Lucca.

Interessante detaljer

  • Pris: Denne gastronomiske turen koster rundt 70 euro per person.
  • Varighet: Turen varer vanligvis rundt to og en halv time.
  • Fordeler med dette alternativet: På turen får du se de viktigste severdighetene i Lucca, og du får muligheten til å smake på de mest typiske matvarene i byen.
  • Ulemper ved dette alternativet: På de fleste turene er det ikke tid til å besøke Luccas monumenter.

Kjøp en guidet tur i Lucca

2. Vintur i de toskanske åsene

Smaking av vin| ©TuscanyEvents
Smaking av vin| ©TuscanyEvents

Hvis det er noe landskap som er typisk for Toscana, så er det de endeløse vinmarkene som dekker åser så langt øyet kan se. Du kan bli med på en av utfluktene fra Lucca for å besøke vinområdet Chianti. Men du trenger ikke dra langt for å besøke en vingård og smake på deilige viner.

På disse turene får du muligheten til å spasere gjennom vinmarkene i nærheten av Lucca og lære om vinfremstillingsprosessen på en lokal vingård. Dette er en håndverksmessig prosess som har blitt utført i dette området i århundrer. En ønolog vil forklare alle hemmelighetene.

Etterpå kan du selvfølgelig delta i en vinsmaking for å oppdage aromaene og nyansene i disse vinene som er internasjonalt kjent for sin kvalitet. Viner som du kan ledsage med en liten aperitiff med kjøttpålegg og oster fra området, som også er utsøkte.

Detaljer av interesse

  • Pris: turen koster ca. 92 euro per person.
  • Varighet: denne opplevelsen varer i rundt fem timer.
  • Fordeler med dette alternativet: Du trenger ikke å reise langt fra Lucca for å bli kjent med Toscanas historie og vintradisjon.
  • Ulemper ved dette alternativet: Dette er vanligvis heldagsturer, så hvis du ikke har nok tid til å se hele byen, er det ikke å anbefale.

Besøk en vingård i Lucca

3. Ta en aperitiff som en lokal innbygger

Crostini| ©Nathalie
Crostini| ©Nathalie

Du kan ikke besøke Lucca uten å oppleve en av de mest inngrodde italienske tradisjonene: aperitivo. Hvis du vil fordype deg i byens atmosfære og føle deg som en lokal, er denne opplevelsen perfekt for deg.

Du kan se Lucca på en dag og deretter nyte en aperitivo. Tidspunktet er en av særegenhetene ved denne skikken. Aperitiffen inntas på ettermiddagen, når solen begynner å gå ned. Det er da gatene og barene fylles med liv og livlige sammenkomster.

Ikke bare i byen, men du kan også ta en aperitiff på en bodega i utkanten av byen mens du ser solen gå ned i horisonten. Det er en perfekt plan hvis du foretrekker å komme deg litt bort fra kjaset og maset i det historiske sentrum.

Hva vil du prøve? Først og fremst de tradisjonelle crostini, som er forretter som serveres på en skive ristet brød. Du kan også prøve den tradisjonelle salamien fra området eller pecorinoosten, som er typisk for Toscana. Alt sammen, selvfølgelig, akkompagnert av en god vin produsert i kjellerne i Lucca.

Interessante detaljer

  • Pris: denne opplevelsen koster rundt 57 euro per person.
  • Varighet: ca. to timer.
  • Fordeler med dette alternativet: Det er en av de morsomste aktivitetene for å lære om byens dypt forankrede tradisjoner.
  • Ulemper ved dette alternativet: du får ikke smake på de mest typiske rettene i Lucca, det er bare en tilnærming til områdets gastronomi.

Bestill en kveldstur

4. Pastakurs med smaksprøver

Å lage pasta| ©joeymanley
Å lage pasta| ©joeymanley

Pasta er nærmest en kunst i Italia. Hvis du liker å lage mat, vil du sikkert like å lære å lage pasta på tradisjonelt vis, slik mammas har gjort i århundrer. Du vil lære alle hemmelighetene bak det typiske kjøkkenet slik at resultatet blir den pastaen som alle elsker.

I denne opplevelsen vil du lære å tilberede minst tre autentiske oppskrifterforskjellige typer pasta i Lucca-stil. Og det beste er at du kan gjøre det hjemme hos en lokal, slik at opplevelsen blir mye mer autentisk.

Belønningen er ikke bare at du får med deg oppskriftene hjem, slik at du kan tilberede dem og overraske gjestene dine. Du får også muligheten til å spise rettene du har laget hjemme sammen med familien og lære mye om matlaging, tradisjoner og andre interessante fakta.

Interessante detaljer

  • Pris: Kurset og smaksprøven koster rundt 150 euro per person.
  • Varighet: Denne opplevelsen varer i omtrent tre timer.
  • Fordeler med dette alternativet: I tillegg til å smake på noen av de typiske toskanske rettene, lærer du hvordan du tilbereder dem.
  • Ulemper ved dette alternativet: hele opplevelsen foregår på et lukket område og inkluderer ikke en omvisning i Lucca.

5. Besøk på det lokale markedet og matlagingskurs

Tordelli i Lucca| ©My Travel in Tuscany
Tordelli i Lucca| ©My Travel in Tuscany

En av de beste måtene å fordype seg i den lokale gastronomien på er å besøke markedene. I følge med en lokal innbygger vil du bli kjent med de mest typiske produktene fra Luccas kjøkken: grønnsaker, kjøttpålegg, oster, kjøtt og selvfølgelig pasta.

Du vil også nyte den alltid livlige atmosfæren på markedene og oppdage den lokale måten å handle på. Etter shoppingturen inkluderer denne aktiviteten et matlagingskurs hjemme hos verten for opplevelsen. Du lærer å lage noen av de deiligste rettene fra Luccas gastronomi.

Hva kan du lære å lage? Det kommer an på smak og behag, men blant mulighetene er Lucca tordelli, en halvmåneformet pasta fylt med kjøtt, grønnsaker eller kjøttpålegg, eller matuffi lucchesi, en rett der lag med polenta og ragout av ulike typer kjøtt veksler.

Det er ingen mangel på søtsaker. I tillegg til den tradisjonelle tiramisuen kan du lære å lage bucellato, et tradisjonelt søtt brød, samt desserter der hovedingrediensen er kastanjer, som er høyt verdsatt i Lucca.

Interessante detaljer

  • Pris: opplevelsen koster rundt 190 euro per person.
  • Varighet: ca. fire og en halv time.
  • Fordeler med dette alternativet: Det er en opplevelse som gir deg mulighet til å lære ikke bare om oppskriftene, men også om ingrediensenes opprinnelse og kvalitet.
  • Ulemper ved dette alternativet: du trenger en halv dag, så hvis du bare skal være i Lucca en kort stund, kan det være at resten av besøket blir for kort.

6. Opplevelse med vinsmaking

En dag med vinsmaking| ©Anastasia Fuller
En dag med vinsmaking| ©Anastasia Fuller

Hvis du liker alt som har med ønologi å gjøre, kan du i Lucca lære mye om fremstillingen av toskanske viner. Sammen med en ekspert vil du lære å skille mellom nyansene i de ulike vinene i området: hvite, røde og roséviner samt prosecco, en musserende vin som brukes til å lage en veldig typisk cocktail: spritz.

Du kan smake på disse vinene på en kort rundtur i byen med et stopp på en typisk bar i det historiske sentrum. Det ideelle er en guidet tur, for bare en ekspert kan ta deg med til de beste etablissementene, gi deg råd om de mest verdsatte lokale vinene og vise deg hvorfor de er spesielle.

Interessante detaljer

  • Pris: opplevelsen koster rundt 15 euro per person.
  • Varighet: rundt halvannen time.
  • Fordeler med dette alternativet: Dette er en uunnværlig opplevelse for vinentusiaster.
  • Ulemper ved dette alternativet: det er en enkel og rask tur, og du blir bare kjent med noen av vinene i området.

7. En tur for å oppdage gatematen i Lucca

Focaccia| ©stu_spivack
Focaccia| ©stu_spivack

Hvis du vil bli bedre kjent med Luccas gastronomi, bør du ikke bare prøve de typiske rettene, men også gatematen. Du vil bli overrasket over variasjonen og kvaliteten. I hele det historiske sentrum finnes det mange steder der du kan smake på maten og føle deg som en lokal innbygger.

Hvis du velger en guidet tur, vil du også lære en rekke interessante fakta. En ekspertguide forklarer de mest tradisjonelle ret tene og hvordan de lages. Han eller hun forteller deg også om stedene du passerer.

Du kan prøve autentiske paninis og focaccias. Jeg anbefaler også at du prøver de typiske Lucca-pølsene, for eksempel biroldo, som er en slags blodpudding. Og hvis du har en søt tann, må du ikke gå glipp av necci, en slags pannekaker av kastanjemel fylt med virolo eller ricotta.

Interessante detaljer

  • Pris: denne turen starter på rundt 90 euro per person.
  • Varighet: ca. tre timer.
  • Fordeler med dette alternativet: I løpet av turen får du smake på ulike retter, både søte og salte, som representerer smakene i Luccas kjøkken på en god måte.
  • Ulemper med dette alternativet: opplevelsen kan være slitsom.

8. Trøffeljakt med lunsj

Trøfler i Lucca| ©jennconspiracy
Trøfler i Lucca| ©jennconspiracy

I nærheten av Lucca, i San Miniato, ble verdens største hvite trøffel funnet for nesten sytti år siden. Den veide ikke mindre enn 2520 kilo. Du kan prøve lykken og gå på jakt etter denne delikatessen når du utforsker skogene i området.

Du får følge av en ekspert og spesialtrente hunder for å finne disse trøflene, som gir en helt spesiell smak til rettene. Retter som du for øvrig også får smake på, ettersom dette også er en gastronomisk opplevelse. Faktisk tilbyr de vanligvis en gourmetlunsj ledsaget av en god lokal vin.

Interessante detaljer

  • Pris: denne opplevelsen koster rundt 170 euro per person.
  • Varighet: ca. tre timer.
  • Fordeler med dette alternativet: Det er en opplevelse som ikke bare lar deg nyte utsøkte smaker, men også spasere gjennom vakre naturområder.
  • Ulemper ved dette alternativet: det avhenger av været, men hvis været hindrer deg i å delta, kan du endre datoen eller be om refusjon.

9. Opplevelse med oljesmaking

Smaking av olje| ©Ryan O'Connell
Smaking av olje| ©Ryan O'Connell

Et av de mest kjente produktene i Toscana, bortsett fra vin, er olje. Dette flytende gullet er hovedpersonen i mange av de tradisjonelle oppskriftene i regionens kjøkken. I området rundt Lucca finnes det også olivenlunder og olivenoljemøller der oljen produseres på tradisjonelt vis.

En måte å fordype seg i denne tradisjonen på er å besøke en av disse gårdene. Men uten å forlate Luccas historiske sentrum kan du også bli kjent med olivenoljen på en annen måte: ved å smake på den. Her lærer du å skille mellom alle nyansene og sette pris på forskjellene mellom enkelte oljer og andre.

I noen tilfeller kombineres disse opplevelsene også med en smaksprøve på noen av de lokale vinene. På denne måten lærer du alle hemmelighetene bak disse to produktene, vin og olje, som er uunnværlige på ethvert bord i Lucca.

Interessante detaljer

  • Pris: ca. 100 euro per person.
  • Varighet: ca. to timer
  • Fordeler med dette alternativet: Du lærer å skille oljens aromaer og smaker fra en profesjonell.
  • Ulemper ved dette alternativet: Du får ikke smake forseggjorte toskanske retter.

10. Iskremkurs

Iskrem i Lucca| ©Nancy
Iskrem i Lucca| ©Nancy

Italiensk gelato er annerledes. På en spasertur gjennom Lucca kan du spise dem i en av de tradisjonelle isbutikkene. Du kommer til å sette pris på den spesielle smaken og ikke minst konsistensen som gjør dem unike, men vet du hvordan du får til disse egenskapene som gjør dem uimotståelige?

En av de søteste opplevelsene du kan få i Lucca er å lære hvordan disse gelatoene lages på tradisjonelt vis. Og du kan gjøre det sammen med en mester-gelatoprodusent som lærer deg hvordan du skiller autentisk italiensk gelato fra kopier og industriell gelato.

Interessante detaljer

  • Pris: rundt 60 euro per person.
  • Varighet: ca. 45 minutter.
  • Fordeler med dette alternativet: Det er en kort opplevelse, perfekt hvis du ikke skal være i Lucca så lenge.
  • **Ulemper med dette alternativet: Du lærer bare hemmelighetene bak en dessert, ikke andre søtsaker eller typiske retter.

Tips til en gastronomisk tur i Lucca

Panzanella| ©Mel Hill Photography
Panzanella| ©Mel Hill Photography

Det første tipset er å ikke gi opp å nyte Luccas smaker. Hvis du ikke skal være lenge i byen, har du alltid muligheten til å dra på korte turer der du kan smake på typiske retter, for eksempel aperitiffer eller gatemat.

Hvis du skal være i byen i mer enn én dag, bør du velge en lengre tur. Noen av dem gir deg mulighet til å bli kjent med byen samtidig som du oppdager gastronomien. Andre tar deg med ut i det fantastiske toskanske landskapet som også omgir Lucca og er spektakulært.

Spesielt i høysesongen er det viktig å bestille i god tid. På den måten er du sikret en plass på den turen du har valgt, og du kan planlegge oppholdet i byen mye bedre slik at du ikke går glipp av noe av byens sjarm.

Enten du skal på en gastronomisk tur gjennom Luccas gater eller besøke en vingård, må du ikke glemme å ta på deg behagelige sko. Noen av gatene i det historiske sentrum er brosteinsbelagte og kan være vanskelige å gå på.

Hva er fordelene med å ta en guidet matrundtur i Lucca sammenlignet med å gjøre det på egen hånd?

Matvirksomhet i Lucca| ©Jimmy Pierce
Matvirksomhet i Lucca| ©Jimmy Pierce

Du kan organisere din egen matrundtur i Lucca, men det er lett å overse noen av de beste stedene å smake på den lokale maten og vinen. Husk at det mest turistifiserte ikke alltid er det mest autentiske.

På en guidet tur blir du alltid tatt med til steder der du kan smake på Luccas autentiske mat og de beste vinene. Og alt dette ledsages av forklaringer og kommentarer fra ekspertguider som hjelper deg med å sette bedre pris på alle smakene og aromaene. Og forresten blir du også bedre kjent med byen.

Og i tillegg til alt dette er det noen gastronomiske opplevelser som du ikke kan bestille på privat basis, men som bare er mulig som en del av en guidet tur.

Besøk en vingård i Lucca