10 Beste Mat Turer i Bologna

Bologna er synonymt med god gastronomi. Det finnes ingen bedre måte å bli kjent med den og smake på den enn på en av de kulinariske turene jeg vil anbefale.

Sonsoles Jimenez

Sonsoles Jimenez

10 minutter lest

10 Beste Mat Turer i Bologna

Valg av mat i Bologna | Michele Palomb

Det italienske kjøkkenet er verdensberømt. Og Bologna har sitt eget navn. Delikatessene på bordet går langt utover sausen eller mortadellaen med byens navn som etternavn. Det finnes smaker og dufter som du bare kan nyte i Bologna, og det finnes ingen bedre måte å bli kjent med en del av byens essens på enn på en gastronomisk tur.

I Bologna finner du dessuten en rekke anerkjente restauranter og små tavernaer der du kan smake på den mest autentiske gastronomien. Hvis du vil oppleve noe av det beste du kan gjøre i Bologna, bør du legge merke til disse gastronomiske turene som jeg foreslår.

1. Rute gjennom Bolognas gastronomiske hjerte

Kvartalet Quadrilatero| ©sn@d
Kvartalet Quadrilatero| ©sn@d

Bologna er en fantastisk monumental by. Byens søyleganger står på verdensarvlisten, og den har ikke mindre enn 40 kilometer med arkader! Blant dem, og i de trange gatene i det historiske sentrum, finnes det skjulte steder der du kan smake på noen av de beste typiske produktene og rettene fra Bolognas gastronomi.

Disse guidede turene inkluderer vanligvis en svært variert smaksprøve: typisk frokost, aperitiff i Quadrilatero (et av de mest livlige områdene i Bologna), lunsj på en typisk taverna og til dessert en tradisjonell italiensk iskrem.

Det er også tid til å stoppe i butikkene og på markedene i sentrum. Der kan du kjøpe noen av delikatessene fra Bologna og omegn: mortadella Bolognese, håndverksmessig fremstilt pasta, lokale oster, Modena-eddik, parmaskinke og mye mer.

En guidet tur vil ikke bare gi deg en god smak i munnen, men du vil også lære om historien til disse rettene og produktene, samt noen anekdoter. Du kan til og med ta med deg en oppskrift som du kan lage når du kommer hjem. Dette er en av de beste turene i Bologna.

Bestill en gastronomisk omvisning i Bologna

2. En reise gjennom Bolognas mest autentiske skikker og smaker

Tigelle| ©Carlota Fariña
Tigelle| ©Carlota Fariña

I Bologna er det nærmest en institusjon å ta en aperitiff om kvelden. Denne turen er den perfekte måten å nyte denne lille kulinariske gleden på.

En ekspertguide vil hjelpe deg med å finne ut hvorfor Quadrilatero-området er et av lokalbefolkningens favorittsteder for en drink, og hvilke tapas som er mest populære.

Jeg kan fortelle deg at hvis det finnes ett stjerneprodukt når det gjelder aperitiffer, så er det tigelle eller crescentine, små bakverk fylt med lokale pølser eller oster. Dette er snacksen som spises på terrassene eller ved bordene som etablissementene i sentrum av byen stiller ut på gaten. Den ledsages vanligvis av en spritz, en cocktail laget av hvitvin og musserende vann eller tonic.

På denne ruten kan du også besøke Quadrilatero-markedet, et av de mest tradisjonelle i Bologna. Her kan du selvfølgelig finne og smake på andre smaker fra Bologna, ikke bare pølser, men også frukt, vin og balsamico fra området.

Bestill en gastronomisk rundtur i Bologna

3. Et typisk måltid hos en av Bolognas naboer

Tagliatelle al ragù| ©WordRidden
Tagliatelle al ragù| ©WordRidden

Kan du forestille deg å være æresgjest i et bolognesisk hus? Nei, du trenger ikke å kjenne verten. Det finnes gastronomiske turer som gir deg sjansen til å sitte til bords som gjest og ta del i et italiensk måltid som er like utsøkt som det er tradisjonelt.

Hvis du i tillegg til å spise som en konge også liker å stå på kjøkkenet, er dette en opplevelse du ikke må gå glipp av. Det italienske kjøkkenet er en sann kunst: Målingene, blandingen av ingrediensene, eltingen av pastaen og det nøyaktige kokepunktet krever enorm presisjon. Hvis du har lyst, kan du jobbe som kokk og hjelpe til med å tilberede maten som senere skal serveres ved bordet.

Ved å hjelpe til med å lage menyen vil du ikke bare ha det hyggelig. Du lærer også hemmelighetene bak de typiske rettene i Bolognese-kjøkkenet og får med deg oppskriften på for eksempel den berømte sausen til pasta eller tiramisu.

Bestill en gastronomisk rundtur i Bologna

4. Gastronomisk og vinøs rundtur gjennom Bolognas smaker og aromaer

Viner fra Bologna| ©Revol Web
Viner fra Bologna| ©Revol Web

Bologna er ikke bare synonymt med god mat. Det er også synonymt med gode viner.

For å gi deg en liten idé om hvor viktige vinkjellerne er, er det nok å si at det var etruskerne som introduserte vindyrking i disse områdene. Denne regionen produserer viner med opprinnelsesbetegnelse, spesielt Lambrusco.

Hvis du liker ønologi, vil en guidet tur til en av vingårdene i området være en av de mest berikende opplevelsene du kan få i Bologna. Her får du muligheten til å lære hvordan vinene lages, og du kan selvfølgelig også delta i en vinsmaking.

Men siden vin og mat går hånd i hånd, vil du også lære mye om hvordan mat og vin passer sammen hvis besøket også inkluderer en smaksprøve av noen typiske produkter. Blandingen av aromaer og smaker er i noen tilfeller virkelig overraskende. Alt dette gjør dette til en av de beste tingene å gjøre i Bologna i julen.

5. Omvisning i de typiske osteriene i Bologna

Mat fra Osteria dell'Orsa| ©malachy egan
Mat fra Osteria dell'Orsa| ©malachy egan

Bolognas gastronomi nytes på en helt spesiell måte i osteriaene. Hva er det? Det er små tavernaer hvor det serveres enkle retter. I Bologna finner du mange av dem, spesielt i den gamle delen av byen. Hvis du stikker innom noen av dem for å nyte de typiske forrettene, spise lunsj eller middag, vil du føle deg som en lokal.

Det er steder der du ikke bare spiser godt, men også til en overkommelig pris. Og alt dette til tross for at noen av disse osteriene er berømte i byen. Den mest kjente er Osteria dell'Orsa. Her kan du prøve autentisk bolognesisk mat.

Men med forklaringer fra en guide vil du oppdage mange andre, for eksempel Sfoglia Rina eller Osteria del Sole. Denne er spesiell av flere grunner, blant annet fordi den ble grunnlagt i 1465 og derfor er den eldste i Bologna, eller fordi de bare serverer drikke, maten velger du selv.

Osteria del Sole tilbyr ikke måltider, men hva kan du bestille i de som gjør det? Fra tortellini til lasagne, kalde kjøttfat til grillet kjøtt. For ikke å glemme typiske bolognesiske hjemmelagde desserter som pinza bolognese, som er en slags sigøynerarm, eller riskake.

6. Praktisk matlagingskurs i bolognese med smaksprøver

Lage tortelloni| ©massimiliano manzini
Lage tortelloni| ©massimiliano manzini

Tror du at det å lage en pastarett er det enkleste i verden? Da tar du feil. En av de beste måtene å innse dette på, og lære mer om bolognese-matlaging, er å delta på et praktisk kurs med en anerkjent kokk. Her lærer du hvordan du fyller tortelloni med parmesanostpasta, braisert svinekjøtt og mortadella fra Bologna. Alt krydret med et snev av muskatnøtt.

Du får også lære å tilberede tagliatelle al ragù, det vil si en saus med kalvekjøtt, grønnsaker, tomat, vin og krydder. Og når du først er i gang, vil du oppdage noen små hemmeligheter om hvordan du lager pasta al dente eller tilbereder den på tusen forskjellige måter.

7. En rundtur på Bolognas markeder

Mercato di Mezzo| ©Emirza Adi Syailendra
Mercato di Mezzo| ©Emirza Adi Syailendra

Hvis du, i tillegg til å spise godt, liker å utforske de lokale markedene for å oppdage de typiske produktene, kan du ta en rundtur i Bologna og lære om byens historie gjennom markedene. Det mest kjente er markedet i Quadrilatero-distriktet. Det er det eldste i byen, og har røtter tilbake til middelalderen.

I dag er det et renovert marked der du kan finne produkter av høy kvalitet. Og ikke nok med det, i de smale gatene rundt er det utallige spesialforretninger der Bolognas innbyggere fortsatt gjør sine daglige innkjøp.

Det andre kjente markedet i Bologna er Mercato di Mezzo. Det var det første overbygde markedet i byen og er verdt et besøk, ikke bare på grunn av sin historiske verdi, men også på grunn av det store utvalget av produkter som tilbys. Markedet arrangerer også interessante aktiviteter som foredrag og vinsmaking.

Mercato Delle Erbe har også en rekke butikker der du kan kjøpe ferske råvarer. Men Mercato Delle Erbe har også en rekke etablissementer der du kan ta en aperitiff eller en matbit. Og i likhet med andre markeder stenger ikke restaurantområdet før midnatt.

8. Gastronomisk rute gjennom Bologna på sykkel

Sykkeltur| ©Billy Wilson
Sykkeltur| ©Billy Wilson

Bologna har mange severdigheter å by på: søylegangene, universitetet, Archiginnasio eller tårnene Garisenda og Asinelli. Byen har også utallige spisesteder der du kan smake på regionens kulinariske herligheter. Hvis du ikke har mye tid til å besøke byen, er denne opplevelsen en av de mest komplette.

En guidet sykkeltur lar deg oppdage alle byens monumentale perler på bare to timer, og du kan stoppe for en typisk matbit. Samtidig kan du samle krefter til å fortsette å nyte monumentene og de beste museene i Bologna.

Det er også en god plan å gjennomføre sammen med barn, for de blir ikke så slitne under byvandringen. Men ikke glem å ta på deg passende klær og fottøy. Det er også en av de beste tingene å gjøre i Bologna om våren og høsten, da de behagelige temperaturene innbyr til en sykkeltur rundt i byen.

9. En gastronomisk rundtur i Emilia Romagna

I Emilia Romagna| ©Olatz eta Leire
I Emilia Romagna| ©Olatz eta Leire

Bologna er en av byene i denne regionen i Nord-Italia. En region som utmerker seg med noen av sine typiske produkter. På denne turen får du vite hvor de produseres, hvordan de lages og hvordan de brukes i det tradisjonelle kjøkkenet i Emilia Romagna.

Hva omfatter den guidede turen? På den ene siden et besøk på en fabrikk som produserer den berømte parmesanosten, inkludert en smaksprøve. På den andre siden et besøk på en fabrikk som produserer balsamicoeddik fra Modena. Og turen avrundes med et stopp på en av vingårdene som produserer regionens deilige viner.

Denne smakfulle ruten kan varieres, for eksempel med et besøk på en parmaskinkefabrikk, et annet av regionens mest kjente produkter. Uansett er det viktig å huske på at disse turene tar flere timer. Et godt alternativ hvis du har tid og lyst til å nyte en av de beste dagsturene fra Bologna.

10. Den søteste turen i Bologna

Majani| ©Francesco Merini
Majani| ©Francesco Merini

Hva er vel bedre enn å avslutte en rundtur i Bologna med en typisk dessert? Hvis du har en søt tann, bør du ikke nøle med å ta en søt rundtur i byen. Jeg anbefaler å starte med Majani. Denne sjokoladebutikken er en institusjon i byen. Du vil ikke kunne motstå sjokoladetortelliniene, sjokoladene, pralinene...

Å prøve en is er noe av det beste du kan gjøre i Bologna om sommeren, men også ellers i året. Grunnen? Fordi byen er hjemsted for noen av de mest anerkjente isbarene i Italia. Og i dette landet er iskrem som kjent en av stjernene i gastronomien.

Men Bolognas iskremtradisjon er spesiell. Her kan du smake på kremet iskrem med alle tenkelige smaker. En sann fristelse og en fryd for ganen. Og de er så viktige at de til og med har fått sitt eget museum, Gelato Museum Carpigiani. Her kan du lære om denne søtsakens historie, se originale maskiner og til og med lære å lage gelato.

Og ikke bare iskrem: Hvis du liker konfekt, kan du også delta på gastronomiske turer som inkluderer matlagingskurs for å lære å lage en annen italiensk klassiker: tiramisu.

Bestill en gastronomisk rundtur i Bologna

Tips til en gastronomisk rundtur i Bologna

Bologna om natten| ©Kosala Bandara
Bologna om natten| ©Kosala Bandara

Når du skal på en gastronomisk rundtur i Bologna, er det viktig å huske på noen viktige spørsmål om mat og skikker i byen. De vil hjelpe deg med å nyte hver eneste matbit:

  • Bolognesisk gastronomi har kallenavnet "la grassa". Det er ingen tilfeldighet: Den er like god som den er kaloririk. Hvis du ikke vil legge på deg for mye, er det best å spise med måte.
  • Den mest typiske retten er tagliatelle al ragù, men prøv også andre populære retter som tortellini i buljong eller cotoletta, en panert kalvekjøttkotelett som stekes og pyntes med skinke og parmesanost.
  • I Bologna spiser man lunsj rundt klokken ett og middag rundt klokken åtte. Det finnes imidlertid steder der kjøkkenene har mye lengre åpningstider, perfekt hvis du planlegger å nyte Bologna på kvelden.
  • Bolognas iskrem er spesiell på grunn av sin kremethet og delikate smak. Du vil umiddelbart legge merke til at de ikke er like kalde som andre du har smakt. Det er hemmeligheten bak den spesielle konsistensen.
  • Ikkevær redd for å ta en aperitiff. I Bologna er det som sagt mer enn en tradisjon. Den finner sted rundt klokken syv om kvelden. Du betaler bare for drinken, og du kan velge mellom et bredt utvalg av mer eller mindre forseggjorte tapas. Med et par drinker kan du spise middag uten store problemer. Typiske steder er Café Zamboni. Tamburini.
  • I Bologna kan du spise veldig godt og til svært rimelige priser, selv i sentrum. Bologna er en universitetsby, så det finnes mange osteriaer og trattoriaer med rimelige retter.
  • Hvis du er ute etter noe raskt, er det også mange steder som tilbyr take-away-mat. I Mercato di Mezzo, for eksempel, finnes det en rekke steder der du kan kjøpe med deg noe godt.
  • Til maten kan du bestille en spritz, men hvis du ikke liker bitter smak, kan du velge en lokal vin eller et håndverksøl.

Et siste tips: Hvis du ønsker å få den mest komplette oversikten over Bolognas gastronomi, er FICO det perfekte stedet å gjøre det. Det er en temapark som utelukkende er dedikert til italiensk mat. Her kan du blant annet få vite hvordan bolognesesaus, tørket pasta og lokalt håndverksøl lages.

Bestill en mattur i Bologna