Matopplevelser i Firenze

Italia og Firenze er synonymt med god gastronomi, og det er derfor jeg deler med deg de beste gastronomiske turene du kan gjøre i og rundt den florentinske byen.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

9 minutter lest

Matopplevelser i Firenze

Utsikt over Firenze | ©Pixabay

Firenzes kunst og sjarm går langt utover museene og monumentene. Det gjenspeiles også i kjøkkenet. Italiensk mat er verdenskjent og er mye mer komplett enn den berømte kombinasjonen av pasta og pizza. Firenze er også en av de beste byene for å nyte denne gaven som Italia tilbyr oss i form av mat.

Beliggenheten i hjertet av Toscana gjør den til et yndet reisemål for elskere av gastroturisme. I Firenzes gater kan du smake på de mest tradisjonelle rettene som pasta, pizza eller gelato, mindre kjente retter som Ribollita, prøve gatemat eller nyte å spise mens du nipper til en god toskansk vin. Uansett hva ganen din smaker, er det et alternativ for deg, og i dette innlegget vil jeg vise deg de beste gastronomiske turene i byen Firenze.

1. Lær hvordan du lager pizza og gelato som en ekte italiensk kokk

Å spise pizza| ©Cats Coming
Å spise pizza| ©Cats Coming

Hvis det er en ting italienske kokker er kjent for, er det å lage den beste pizzaen og isen i verden. Heldigvis deler noen av dem av sin kunnskap og holder kurs for besøkende for å lære hemmelighetene til det italienske kjøkkenet for å lage best mulig pizza og iskrem.

Det er mange restauranter og spisesteder i sentrum som tilbyr disse organiserte kursene der en kokk vil forklare alt du trenger å vite for å lage en god pizza og gelato, gi deg de beste ingrediensene, og deretter kan du smake på dine egne kreasjoner med drikke inkludert. Mange av dem vil også gi deg et sertifikat slik at ingen vil tvile på ferdighetene du har lært.

  • Pris: Rundt 50 euro.
  • Hvadu får smake på: Du lærer hvordan du lager den beste pizzadeigen, de beste kombinasjonene av ingredienser og sauser, baketider og hemmeligheter og de beste teknikkene for å lage iskrem.
  • Anbefaleshvis: I tillegg til å smake på det beste fra Italia, vil du ta med deg kunnskapen til å lage det hjemme.

Bestill et pizza- og iskremkurs

2. Vinsmaking og typiske toskanske retter i Chianti

Chianti, Toscana| ©Greg_FOT
Chianti, Toscana| ©Greg_FOT

Gastronomien i Firenze går utover gatene. Byen ligger i hjertet av Toscana, faktisk er det hovedstaden i regionen, og tilbyr uendelige muligheter for utflukter til de typiske vingårdene i området.

Du kan besøke dem ikke bare for å smake på vinen, men også for å følge den med et godt typisk toskansk måltid med postkortet til vingårdene i bakgrunnen. Den beste regionen for dette er Chianti, veldig nær Firenze. Guidede turer til denne regionen inkluderer transport til og fra byen samt besøk og smaking på en Chianti-vingård. Hvis du vil vite hvilke vingårder du bør besøke, kan du gjøre det ved å klikke på denne lenken.

  • Pris: Turer starter på 30 euro.
  • Hva du vil smake: Tradisjonelle toskanske retter ledsaget av de beste vinene i regionen.
  • Anbefaleshvis: Du vil leve den mest autentiske toskanske gastronomiske opplevelsen.

Bestill en vinsmakingstur til Chianti

3. Gastronomi og kunst i det historiske sentrum av Firenze

Utenfor kuppelen| ©Vicente Camarasa
Utenfor kuppelen| ©Vicente Camarasa

Alle som besøker Firenze, gjør det for byens historiske og kunstneriske arv. På samme måte som du ikke kan gå glipp av museene og monumentene, kan og bør du ikke gå glipp av muligheten til å prøve gastronomien. For å nyte den samtidig med turistattraksjonene finnes det guidede turer som kombinerer begge deler.

Disse turene inkluderer vanligvis inngangen til Duomo, inngangen til Accademia-galleriet og inngangen til Uffizi-galleriet og steder som Ponte vecchio med en smaksprøve på typiske produkter som kjøttpålegg, pasta og søtsaker i en typisk trattoria i sentrum av Firenze.

  • Pris: Alt inkludert, vanligvis fra 80 euro.
  • Hvadu får smake: Typisk toskansk spekemat, toskanske oster, pasta, søtsaker og viner fra Toscana-regionen.
  • Anbefaleshvis: Du leter etter den mest komfortable måten å kombinere turisme og gastronomi på samme dag.

4. Gastronomisk omvisning i distriktet San Lorenzo

På tur i San Lorenzo| ©Richard Chester
På tur i San Lorenzo| ©Richard Chester

Hvis du er ute etter en utelukkende gastronomisk tur, er de beste vanligvis i San Lorenzo-området. Dette nabolaget er fullt av restauranter, iskrembarer og alle slags matbutikker. Men hovedattraksjonen i denne forstand er det sentrale markedet eller San Lorenzo.

Turene i dette nabolaget går alltid gjennom markedet og tilbyr smaksprøver på tradisjonell florentinsk mat med produkter av topp kvalitet og muligheten til å se hvordan de lages på nært hold. Dette gjelder også iskrem, ettersom det finnes iskrembarer med demonstrasjoner av håndverksmessig iskremproduksjon som ofte er stopp på disse turene.

  • Pris: Inkludert besøk på markedet, smaksprøver og demonstrasjon av tilberedning, vinsmaking og besøk i en iskrembar fra 90 euro.
  • Hva du vil smake: Typiske retter som Bruschetta, Bistecca alla fiorentina, Lampredotto, Panino eller schiacciata ledsaget av toskanske viner og håndverksis.
  • Anbefaleshvis: Du vil smake på retter med produkter av topp kvalitet og lære å tilberede dem.

5. Smaking av typiske florentinske retter

Smaking av italiensk kaffe| ©Salomé Chaussure
Smaking av italiensk kaffe| ©Salomé Chaussure

Hvis du ikke vil gå rundt grøten og vil vite direkte hvilke som er de beste rettene i Firenze, er det turer som viser deg fra frokost til middag i det historiske sentrum av Firenze.

Disse turene starter i en typisk florentinsk kaffebar hvor du kan smake på den beste italienske kaffen, og deretter kan du besøke en bar, eller i noen tilfeller San Lorenzo-markedet, for å smake på en rekke typiske produkter som trøfler, kjøttpålegg eller ost. Dessert er også inkludert, og du kan ikke gå glipp av en smak av søtsaker som de berømte cantucci og hjemmelaget iskrem.

  • Pris: Fra 30 euro.
  • Hva du vil smake: Italiensk kaffe, utdypninger med kjøttpålegg, oster, trøfler osv. Vin og drikke, søtsaker og hjemmelaget iskrem.
  • Anbefaleshvis: Du vil gå rett på sak og prøve de enkleste og mest typiske rettene uten å gå rundt grøten.

6. Tur for de med en søt tann.

Cantucci,| ©Miles Heller
Cantucci,| ©Miles Heller

Kanskje du er en innbitt søt-elsker, og for deg er måltider bare en formalitet til du kommer til desserten. Vel, hvis dette er tilfelle, er det turer designet for de som er bare for deg. De tar deg med på en kort omvisning i noen av de historiske konditoriene og iskrembarene i sentrum av Firenze.

Her kan du prøve de mest typiske florentinske søtsakene som Cantucci, tørre kjeks fylt med tørket frukt og nøtter, eller Schiacciata alla fiorentina, søtsaker dekket med melis og typisk for karnevalssesongen, selv om de kan nytes hele året. Hjemmelaget iskrem spiller selvfølgelig også en hovedrolle.

  • Pris: Fra rundt 20 euro.
  • Hva du bør prøve: Typiske søtsaker som Cantucci eller Schiacciata alla fiorentina og hjemmelaget iskrem.
  • Anbefaleshvis: Du har en søt tann.

7. Gastronomisk utflukt til San Gimignano

Luftfoto av San Gimignano| ©Stefano Costantini
Luftfoto av San Gimignano| ©Stefano Costantini

Det finnes hundrevis av gastronomiske turer og utflukter i Toscana, men San Gimignano fortjener en spesiell omtale. Denne vakre middelalderbyen er et av Toscanas mest berømte postkort og et sterkt anbefalt gastronomisk reisemål. Det tradisjonelle kjøkkenet til de italienske mammaene er hovedpersonen i de gamle trattoriaene i sentrum av landsbyen.

Turer til San Gimignano er veldig populære og inkluderer transport til og fra sentrum av Firenze samt en guide som ikke bare vil vise deg byen og dens historie, men også gi deg råd om gastronomiske spørsmål. Vi kan også avslutte besøket med en vinsmaking i en vinkjeller i samme landsby.

  • Pris: En dagstur til San Gimignano med et gastronomisk besøk koster rundt 100 euro.
  • Hva du får smake: Tradisjonell toskansk spekemat og hjemmelagde retter.
  • Anbefaleshvis: Du vil besøke en av de vakreste landsbyene i Toscana og avrunde besøket med en god gastronomisk opplevelse.

Andre gastronomiske opplevelser

Inne i iskrembaren La Carraia| ©Nathalie K
Inne i iskrembaren La Carraia| ©Nathalie K

I tillegg til disse turene tilbyr Firenze andre gastronomiske alternativer du kan gjøre på egen hånd hvis du vil nyte det lokale og italienske kjøkkenets dyder:

Besøk noen av de beste trattoriaene i Firenze

Trattoriaer en type italiensk restaurant der hjemmelaget mat er dominerende. Faktisk kommer ordet trattoria fra "trattore" som betyr å tilberede og har sin opprinnelse i italienske mammas og deres hjemmelagde retter. Sentrum av Firenze er fullt av slike restauranter, og du kan ta en organisert tur eller gå på egen hånd for å prøve dem.

Noen av de mest kjente trattoriaene i Firenze er Trattoria Mario i San Lorenzo, Trattoria Giovanni i Santo Spirito, Trattoria dall Oste i sentrum av Firenze eller Trattoria da Ruggero nær Porto Romana.

  • Pris: Trattoriaer koster i gjennomsnitt mellom 20 og 30 euro per person.
  • Hva du bør prøve: De mest kjente hjemmelagde italienske rettene som Bistec alla fiorentina, pasta av alle slag, Ribollita-suppe osv.
  • Anbefalt ja: Å gå på egen hånd og prøve de beste hjemmelagde italienske rettene.

Prøv de beste gelateriene i byen.

Uansett hvor mye du spiser er det alltid plass til en god gelato, og hvis de er italienske enda mer. Hvis du er en elsker av den typiske desserten i Firenze og i hele landet, kan og bør du ta en tur til de beste iskrembarene i byen.

Det finnes hundrevis av dem, men de mest anerkjente er disse: Iskrembaren Grom, en franchise som allerede er konsolidert og spredt over hele verden, den håndverksmessige iskrembaren Perche no, Vivoli, en av de eldste i Firenze, og iskrembaren Dei Neri i nærheten av Palazzo Vecchio.

  • Pris: Prisene varierer mye, men du kan prøve god gelato fra litt over 2 euro.
  • Hva du vil smake: Den beste isen i verden.
  • Anbefaltja: Svaret er enkelt. Hvis du liker iskrem.

Byen for gatemat.

Gatemat spiller en ledende rolle i gastronomien i Firenze, og ikke bare på grunn av pizzasnittene. I den florentinske hovedstaden regjerer snacks kjent som Lampredotto. Dette er smørbrød som ligner på hamburgere, men som er fylt med innmat fra ku. Paninos eller schiacciata er også typiske smørbrød, men er mye mer varierte, og det finnes tusenvis av kombinasjoner.

For et godt, raskt og billig måltid er denne typen mat det beste alternativet, og i sentrum er det hundrevis av steder som serverer denne typen mat, noe som gjør det til hovedstaden for Street Food i Italia.

  • Pris: Det finnes alternativer med drikke fra rundt 5 euro.
  • Hva du skal prøve: Den beste gatematen i Italia.
  • Anbefaleshvis: Du ønsker å spise godt uten å ta for mange pauser på turen, og også billig.

Bestill bord på Hard Rock Cafe Florence

Hvis du har lyst til å spille det trygt eller er en fan av amerikansk mat, kan du reservere en meny for Hard Rock Cafe i Firenze, og du kan nyte forskjellige typer menyer med grillet kjøtt, laks eller hamburgere omgitt av rockeklassikere.

  • Pris: 23 euro
  • Hvadu vil prøve: To eller tre retter med grillet kjøtt, kylling, salat eller burgere.
  • Anbefaleshvis: Du foretrekker amerikansk mat på et legendarisk sted.

Tips for en gastronomisk omvisning i Firenze

Inngangen til Le Carceri| ©Maurizio Lovato
Inngangen til Le Carceri| ©Maurizio Lovato

Enten du bestiller en mattur eller besøker Firenzes barer og restauranter på egen hånd, er det en rekke ting du må være oppmerksom på for å sikre at ingenting ødelegger måltidet ditt:

  • I de fleste barer og restauranter betaler du for tapas i henhold til antall sitteplasser ved bordet. Regningen er merket som "coperta ", og prisen er vanligvis mellom 1 og 2 euro. I de mer turistifiserte områdene er imidlertid dette tillegget vanligvis høyere.
  • Det blir stadig vanligere at restaurantene i Firenze legger på 10-15 % serviceavgift på regningen. Tips er en separat kostnad.
  • Det finnes ingen skriftlig lov om tips. Italienere er ikke vant til å tipse, og det er greit, men på turiststeder som Firenze er det mer vanlig for turister å legge igjen tips. De vil ikke se dårlig på deg hvis du ikke gjør det, men det anbefales å legge igjen et par mynter, 1 eller 2 euro ikke mer, hvis du likte tjenesten.
  • Måltidene ligner påde i Spania, og spising er litt senere enn den vanlige europeiske timeplanen. Lunsj er vanligvis mellom 13:00 og 15:00 og middag fra 20:00 og utover. Restaurantene i Firenze er imidlertid vanligvis veldig fleksible i så måte.
  • Siden middagstiden i Firenze er relativt sen, har florentinere for vane å ta en slags drink før middag med vin og en liten tapa i byens barer.
  • Italiensk kaffe har sine egne lover. Etter klokka 11 er det nesten uglesett å tilsette melk i kaffen. Melkekaffe er mer til frokost, og fra det tidspunktet er det veldig sjelden at italienere drikker kaffe med melk. Unntak gjøres for espresso macchiato, en kaffe med melkeskum, men den ubestridte kongen på ettermiddagen er espresso.
  • Til slutt, den vanligste måten å drikke kaffe på er å bestille den og drikke den i baren. Hvis du drikker den på en terrasse eller ved et bord, vil du sannsynligvis bli belastet litt ekstra.